Gå til innhold
Hundesonen.no

Hva er din hunds HD-indeks?


maysofie
 Share

Recommended Posts

NKK har i dag oppdatert og publisert ny HD-indeks, den skal nå tydeligvis være noe ‘strengere’ enn tidligere :) 

I all min kuriositet lurer jeg på hva den gjengse sonenhund ligger på i indeks? Hva med foreldrene til hunden din? Er du overrasket over resultatet?

Merk: HD-indeks regnes bare av de hunder som innehar egne HD-resultater.

Link til NKKs artikkel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bris har 115 i HD-index, hennes mor hade 118. Begge har 4 kull etter seg hvor det er 100 % HD fritt. Regner med Bris sin HD-index er litt dårligere enn hennes mor på grunn av hennes far som har HD i noen andre kull.

Ivri har 111 i HD-index. Hun har en far som ikke har andre kull i Norge, ingen søsken med HD, men to med B
Kula har 114 i HD-Index. Hun er også fra et kull som er 100 % fritt, men et par søsken med B. Begge er avkom etter Bris og ingen av de har hatt kull

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foenix har 107, det samme har hennes avkom (inkludert mor til mitt kommende valpekull). Glam har 104, men hans informasjon blir jo ufullstendig når han er import. Det samme problemet gjelder for X'en som jeg hadde, hun har en indeks på 107, men er fra et kull på fire hvor to er eksportert. Foenix mangler også resultat på sin eksportbror/X'en mangler et resultat på sin eksportsønn. Foenix har et kull på tre hvor alle er fri. Hennes bror er frirøntget bak, men ikke brukt i avl, og han har en indeks på 101. 

Hannhunden jeg venter valper med har nå en indeks på 92, uten at jeg vet hva han hadde før - han er en svensk import, så hans tall er også mangelfullt i og med at det bare ligger inne resultat på hans norske far, og ikke på morslinjer og søsken. Så en skal ikke se seg blind på tall, men huske på å tenke helhet. Jeg skulle ønske NKK ville legge inn utenlandske røntgenresultat for å få en mer korrekt indeks, i hvert fall på nordiske land.

Ikke at jeg trenger det, for jeg kommer fra et rasemiljø som har benyttet seg av praktisk indeks i alle år, så lenge vi alltid setter krav til friprosent på HELSØSKEN (hvis en kombinasjon gjentas) og ikke bare avlsdyr, samt at vi stopper avlsdyr fra videre avl hvis friprosenten hos avkom når de har fått 30 valper ikke er bra nok. Men når det oppfordres til å bruke indeks, så må folk forstå konsekvensene av eksport og import på indekstallet først.

OT: Derimot kan vi åpne for å bruke hannhunder med ikke godkjent HD-bakgrunn hvis de har blitt åtte år, for å jobbe med levealder - hvis jeg har en hannhund med C på hoftene, slik at han ikke blir avlsklarert, så kan jeg få dispensasjon til å bruke ham som åtteåring forutsatt at resten av kullet også har hatt okay helse og det er noe som er verdt å bruke videre. Eller om min hannhund er fri på hoftene, men er fra et kull på fire og de tre andre har C på hoftene slik at han heller ikke blir avlsklarert, da kan jeg søke om dispensasjon til å få bruke ham som åtteåring hvis også søsken har hatt et sunt og langt liv. En hund kan være uinteressant for avl som treåring, men senere vise seg å være et verdifullt tilskudd nettopp på grunn av helse og levd liv. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Finner ingen index på mine... gjelder dette alle raser, eller er det bare raser med et visst antall som har fått index? 

Willy har HD-index på 108 i Finland og 110 i Sverige. 
 

Jeg tror det må ett viss antall valper født pr år for å få det. AK har det heller ikke. Verken i Sverige, Norge eller Finland. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, JeanetteH skrev:

Jeg tror det må ett viss antall valper født pr år for å få det. AK har det heller ikke. Verken i Sverige, Norge eller Finland. 

Ja, det ante meg i grunnen. Har ikke AK i Sverige eller Finland heller? Der har jo briardene fått index i det minste :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Ja, det ante meg i grunnen. Har ikke AK i Sverige eller Finland heller? Der har jo briardene fått index i det minste :) 

Jeg måtte inn å sjekke i tilfelle det var kommet, men nei. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke HD-index på mellompuddel, det er ikke nok av dem som røntges, bare 13.9 % som røngtes. 

Nora har en HD-index på 104. Dina hadde ingen, så jeg antar det ikke er mange nok av de heller til å lage index. Hvis statistikken på avkom er riktig, så er det bare 35 % av de som har blitt røntget de 10 siste årene, det overrasker meg faktisk, jeg trodde belgerfolk generelt var gode på det. Det er bare 46.7 % av tervene som røntges også. Bedre enn på groenendael, men allikevel dårligere enn jeg trodde. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Keo med B-hofter har 99, tidligere hadde han litt over 100. Ikke overrasket da noen hel og halvsøsken har C-hofter i Norge, i hans kull er 5/6 fri, men 4 av dem er eksportert. Faren har 97 og moren 103.

Lyn har også B-hofter, med indeks på 106. Hun ligger da inne med mange halvsøsken på hver side hvorav bare et knippe er røntget, samt eget valpekull under røntgenalder. Faren (samme som Huffys farfar) har 114 med 40 kull registrert etter seg. Moren har 98 med 20 valper etter seg, hvorav bare 3 er røntget, regner med hun bikker under 100 pga er par D-hofter etter hennes mor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nemi, schäfer, hadde HD-index på 109. Ble naturlig nok ingen kull etter henne, selv med gode ledd i linjene :P Nytter ikke med gode ledd når andre ting ikke stemmer. 

Gjennomsnittet på rasen er 100, så over 100 er bedre enn gjennomsnittet, under er dårligere enn gjennomsnittet. 

Whippet har ikke HD-index, naturlig nok. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så er det jo koselig å planlegge og drømme litt også Har du noen tanker om hvilken rase du kan tenke deg i fremtiden?
    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...