Jump to content
Hundesonen.no

Shæfervalp

Recommended Posts

Hei. Jeg må bare sjekke litt. Vi skal anskaffe oss ny shæfervalp. Finnes det en oversikt over oppdrettere som kan vise til gode avkom. Evnt oppdrettere som en bør styre unna. ?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Her er lista til Norsk schäferhundklubb over oppdrettere som følger schäferhundklubbens retningslinjer før avl. De er hakket strengere enn NKK sine retningslinjer. http://norskschaeferhund.com/2015-01-29-21-40-45/oppdretter/77-oppdretterlisten

Ellers er det viktig å være nøye med valg av oppdretter. Det er en del helseplager, og ikke alle er like ærlige eller vet hva som ligger på linjene. Søk etter oppdrettere som har god kunnskap om linjene de avler på. Ta kontakt med tidligere valpekjøpere av en oppdretter du vurderer og hør hva de synes om oppdretteren. Bruk dogweb for det det er verdt. Sjekk mentalstatus og HD/AA på foreldredyr, deres søsken, besteforeldre. Både bakover og ut til siden i stamtavla. 

Til syvende og sist må du velge en oppdretter du føler du kan stole på og som du har god magefølelse på. Og håpe du har gjort et godt valg. Sykdom kan dukke opp selv om du har gjort et godt forarbeid og oppdretter har gjort kombinasjonen i god tro. Det er vel ingen linjer som er 100% fri for helseplager. Velg en oppdretter som tar schäferens helseplager på alvor og som er ærlig om hva de har avlet fram til nå. Spør om allergier/hudproblemer etc. 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Når det er snakk om "gode avkom", så spørs det jo hva du er ute etter? Skal du ha en ren familiehund og ønsker kun en frisk og grei hund? Eller skal du ha en utstillingshund eller en brukshund?

Aktuelle kull som følger Schäferhundklubbens krav til avl ligger her: http://norskschaeferhund.com/2015-01-29-21-40-45/listen-valpelisten/60-valpelisten

Minimumskravet for avl er at hunden er røntget med HD A, B eller C, og AD 0 eller 1. Hunden må være stilt ut på utstilling etter tysk mønster med minst G (tilsvarende gul/good på NKK-utstilling) og må også ha bestått ferdselsprøve (BH), karaktertest (k-test) eller funksjonsanalyse (FA), samt være godkjent for avl (avlsgodkjenning eller -kåring).

Jeg vil anbefale deg å kjøpe fra HD-frie foreldredyr. Det er tillatt å avle på C, men man vil da ikke få dekket HD på forsikringen dersom hunden skulle få det. Sjekk at flest mulig søsken og tidligere avkom av foreldrene er røntget for HD/AD, jo flere som er røntget fritt, jo bedre. Spør angående sykdom i slekta, og spør hvor gamle hundene har blitt. En oppdretter som nekter for at de har hatt noen syke dyr har enten ikke oppdrettet så veldig mange hunder, eller så lyver de. Spør gjerne også tidligere valpekjøpere om de er fornøyd med sine hunder og med oppfølgingen fra oppdretter.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er mulig og kamuflere mye selv om man følger klubbens krav, om du vil ha et sikrest mulig utgangspunkt så bør du sjekke selv eller få hjelp av noen du kjenner. Og ikke sjekk bare foreldredyr, sjekk deres søsken osv. Et kull blir som regel ganske likt kullet til foreldrene, altså hele kullet. Er det mye sykdom feks så hjelper det lite at de avler på en av de friske. Er det fåtallet som er brukbare brukshunder av søsknene, så avler de ikke nødvendigvis bra brukshunder selv om de er gode selv osv. Så spørs det jo hva du ønsker, men teorien blir det samme uansett. Sjekk i bredden og velg noen av de som har best resultater på det du ønsker.

og jo mer du sjekker, enda lengre bak enn foreldre og deres søsken igjen, tidligere valper tispa og hannhunden evt har hatt osv jo bedre bilde får du. Er det norske hunder så er det som regel ikke mange tastetrykk som skal til for å få god oversikt.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.×