Gå til innhold
Hundesonen.no

Diskusjon rundt årets ulvejakt - splittet fra Akkurat nå, januar


Gjest
 Share

Recommended Posts

  • Svar 803
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg bor midt i jakta. Det første bildet som var publisert i denne tråden er fra fjellet rett bak huset mitt. Jeg passerte jaktlaget for Julussaflokken på vei hjem fra jobb på torsdag.  Jeg vet hva det

Nei, ærlig talt! Du har da virkelig ikke mene at 2. Verdenskrig mot jødene er det samme som skjer med ulvene nå?  Det er ufattelig dårlig respekt ovenfor jødene og dems historie! 

Det er vel egentlig ganske logisk hva som må gjøres, hva som BURDE blitt gjort og hva som absolutt ikke burde blitt gjort.. Norge har overflod av sauekjøtt ingen vil spise. Vi produserer da altså

Posted Images

42 minutes ago, JeanetteH said:

Jeg gav en løsning tidligere som å faktisk drive "dummy" jakt så den blir mer folkesky og dermed ikke trekker så lett mot folk og dermed ikke innmarksbeite heller.

Veldig mange bønder har prøvd sette opp rovviltgjerde der sauen er på innmark, men det har altså ikke holdt ulven ute og de har gått inn og plukket både en og flere sauer. Mange trodde rovviltgjerde kunne være en løsning og ikke slippe de på utmark, men dessverre ikke. Mange av de var hobby bønder med små besetninger. Kjenner noen av de som bla bare holder treningssau for å kunne hjelpe med sank ellers i fjellet, de har faktisk veldig ofte værlam som skulle vært slaktet, valgt beholde de og har de gjerne flere år også om de feks er søyer som ikke tar seg osv. De "kjenner" de få sauene de har som hobby dyr. Og gir opp... for de klarer ikke sikre dyrene på innmark uten å ta de inn om natten hele året. Sauen mistrives enormt med det. 

Ellers som sagt før: ulven tar ikke bare sau. Google ulv hest og ulv storfe så får man ganske mange linker mot jaktet og drepte dyr på bla innmark. Feks så driver man ikke med løsdrift av hest her i området. Samboer har hatt ulv flere ganger passerende igjennom luftegården til hestene. 

Med dette sagt, og med det jeg skrev i forje innlegg tatt i betraktning. Forvaltningen må endres. Men det går jo ikke når man står head butter og automatisk tror at man har ett "hat" mot ulven, at man som sau/storfe/heste eier står ler rått når ulven tar ut dyr for da får man jo penger *gnis seg i hendene og ser ut som onkel Skrue*  og omtrent psykopat for at man ser to sider av en sak...

Å drive dummyjakt er absolutt noe som burde blitt prøvd ut bedre. Gjøre ulven mer sky for mennesket og bebodde områder.

Nå var ikke dette i Norge, men hørte om folk som prøvde ut det å simulere "falske" ulveflokker for å holde ulver unna områder. De spilte rett og slett av ulvehyl fra en annen flokk for å forhindre at ulvene fra en annen flokk skulle nærme seg et område. Dette hadde de hatt gode resultater med. For ensomme vandrere hjelper det kanskje ikke mye når maten frister for mye på den andre siden.

Ang viltgjerdene så har det vært både og med det. Det var et tilfelle hvor en ulv (og flere rovdyr) hadde kommet seg inn på beitet fordi rovdyrgjerdet ikke hadde blitt satt opp rett. Vegetasjon hadde vært tett rundt strømgjerdet, noe som hadde ført til at spenningen i gjerde hadde gått ned, som igjen gjorde det lettere for rovdyra å komme seg inn til sauene. Andre bønder hadde hatt god effekt og var veldig fornøyde med gjerdene. Jegerne derimot hadde klagd på gjerdene fordi de mente at det forstyrret jakta dems....

Og ja, ulven tar mer enn sau. Hund, hest, kyr, sauer, mus, hare, hjort, rådyr - det meste som er tilgjengelig. Såklart gjør den det, det er sånn naturen er. Rovdyr spise byttedyr. Våre husdyr er byttedyr i ulvens øyne, får de tak i de så vil de ta knekken på de.

Jeg har aldri sagt at noen hater ulven. Men jeg tror mange misliker ulven sterkt fordi den kommer i veien for folks hobbyer/syssler/jobber osv. Ikke glem at det finnes bønder som er for ulv her i Norge. Det er ikke bare de som ikke driver med husdyrhold som er for ulv her i landet.

35 minutes ago, Krutsi said:

Jeg anser meg ikke som ulvemotstander, men heller ikke ulveforkjemper. Jeg tror nemlig at verken den ene eller den andre siden har noen automatisk god løsning. Så nei, jeg tror ikke løsningen er å utrydde ulven, men jeg tror vi har mer ulv her i Norge enn vi tror. 

Når folk i tillegg føler seg utrygg der de bor, så mener jeg at det burde være hovedargument for å redusere ulvebestanden.. da er det for mange eller i alle fall for nærgående.. 

og nei, jeg synes ikke sauenæringen automatisk må endres. Fordi den tar ikke bare sau. Ulven tar alt den som den anser som et bytte og hvis den er sulten. Sauer er ikke dumme dyr som bare vaser rundt på måfå.. de holder seg i spesielle områder og har runder i skogen/fjellet som de går, slik at de varierer litt hvor de er. Sauebønder, i alle fall de fleste, er oppriktig opptatt av at sauene skal ha det bra og mange er daglig, eller opptil flere ganger i uka på forskjellige steder og følger med. I tillegg har bønder rettigheter pr loven til å kunne få ha dyrene dine der, 

sett helhetlig, så mener jeg landbruket i Norge trumfer ulv. Nei, man bør ikke legge ned landbruket fordi man skal bevare ulven. Høy innavl, manglende skyhet på en del, osv er ikke noe jeg anser som viktigere enn lavt forbruk av antibiotika, lite forekomst av bakterier i kjøttet osv. 

Vi i Norge aner ikke hvor god landbruk vi har her i Norge på mange måter. Og nei, ikke en brannfakkel for rundt det daglige som skjer i fjøset. Vi hevder oss faktisk internasjonalt vi, og da mye pga sunnhet og helse på dyrene. 

https://norsvin.no/Internasjonalt/Vi-eksporterer-mer

http://www.matportalen.no/verktoy/tilsynsresultater/norge_og_norden_har_det_tryggeste_kyllingkjottet

https://www.geno.no/Start/Geno-Avler-for-bedre-liv/om-nrf-kua/NRF-i-Norge-og-verden/

https://www.vetinst.no/dyr/sau

 

edit: og alle dere som er helt anti-ulvejakt, dere må vel innrømme at dere skjønner hvorfor det føles ubehagelig å ha ulven helt inntil husveggen din? 

Sauen er desverre ikke den smarteste av husdyrene vi har.. Vi har utrolig god dyrevelferd her i landet, og en haug med bønder som oppriktig bryr seg om dyra sine. Det er det ingen som argumenterer imot. Og ja, vi har mer ulv i Norge enn vi tror, og de fleste her har vel sagt at de er for å plukke ut ulv som er for nærgående og som ikke viser normal adferd blant bebyggelse.

Det vi "anti-ulvejakt" mener, er at måten det blir gjort på NÅ er helt horribe og uten mål og mening. Dette er ikke forvaltning, det er mord. Det er å få vekk mest mulig på kortest mulig tid. Synes du det er god forvaltning? De tar ikke hensyn til gener i det hele tatt, de gir rett og slett ræva i å prøve å ha en fornuftig ulvebestand i Norge. Hadde de fått lov hadde de plaffet ned alle sammen, det er jeg sikker på.

At ulven kommer inntil husveggen kan ha mange årsaker. Den passerer gjennom tunet på vei til en ny del av området. Den er nysgjerrig. Den har fått lukta av noe som kanskje interesserer den, eller noe den kanskje kan spise? Den anser kanskje ikke hus som trussler selv om det er mennesker der fordi den ikke har hatt en negativ assosiasjon til mennesker og har dermed lite å frykte (dette betyr ikke at de vil angripe folk for det om). Det at en ulv kommer nære hus betyr ikke nødvendigvis at den er der for å ete noe (myrde?).... Frykten for ulv er ikke alltid fornuftig eller rasjonell. Ofte er det mangel på kunnskap også som gjør en redd for noe.

Jeg ser stor forskjell på barn feks. som er vokst opp i familier hvor foreldrene er aktive i skog og mark, tar med barna sine på overnattngsturer i villmarka osv. De lærer om dyr og respekt for naturen. Skulle ønske flere kunne gjort dette i dagens samfunn.

 

6 minutes ago, spot said:

Og ulven er visst ikke nærgående... :) (4 ulver spiste opp et rådyr på GÅRDSPLASSEN - og fremdeles hevdes det at de som opplever det har en irrasjonell frykt...):

https://www.ostlendingen.no/nyheter/trysil/trysil-og-engerdal/her-viser-ivar-82-fram-restene-av-radyret-som-ble-spist-opp-av-ulv-pa-gardsplassen-hans/s/5-69-519049

Får desverre ikke lest dette, men igjen. Det er stor forskjell på det å jage og ta et byttedyr kontra det å angripe mennesker. Kan være mange grunner til at rådyret ble tatt der. Gikk huseier ut mens ulvene var der? Gjorde han seg synlig for ulvene, eller viste at han var i nærheten? Hvis ikke hadde ikke ulvene noe å frykte og dermed ikke brydde seg mye om de spiste i skogen eller på tunet (hos et kanskje tomt hus?). Hvis han gjorde ulvene oppmerksom på at han var der så var kanskje ulvene sultne nok til å spise byttet de hadde nedlagt.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, pippin said:

Får desverre ikke lest dette, men igjen. Det er stor forskjell på det å jage og ta et byttedyr kontra det å angripe mennesker. Kan være mange grunner til at rådyret ble tatt der. Gikk huseier ut mens ulvene var der? Gjorde han seg synlig for ulvene, eller viste at han var i nærheten? Hvis ikke hadde ikke ulvene noe å frykte og dermed ikke brydde seg mye om de spiste i skogen eller på tunet (hos et kanskje tomt hus?). Hvis han gjorde ulvene oppmerksom på at han var der så var kanskje ulvene sultne nok til å spise byttet de hadde nedlagt.

Ville du gjort det? Gått ut og gjort deg synlig for ulver som lå og åt på et rådyr? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, 2ne said:

Ville du gjort det? Gått ut og gjort deg synlig for ulver som lå og åt på et rådyr? 

Jeg hadde nok stått i vinduet og sett på - for jeg hadde ikke villet gått glipp av sjansen til å se noe som dette på nært hold. Men nei jeg hadde ikke vært redd for å gå ut på trappa for å ta en titt. Jeg tror neppe ulvene ville kommet og angrepet meg - det er høyst usannsynlig. Nå vet jeg ikke hvor langt unna døra disse ulvene var. "Ute på gårdsplassen" kan være så mangt, og siden jeg ikke får lest artikkelen har jeg ikke noe å gå ut ifra.

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, pippin said:

Jeg hadde nok stått i vinduet og sett på - for jeg hadde ikke villet gått glipp av sjansen til å se noe som dette på nært hold. Men nei jeg hadde ikke vært redd for å gå ut på trappa for å ta en titt. Jeg tror neppe ulvene ville kommet og angrepet meg - det er høyst usannsynlig. Nå vet jeg ikke hvor langt unna døra disse ulvene var. "Ute på gårdsplassen" kan være så mangt, og siden jeg ikke får lest artikkelen har jeg ikke noe å gå ut ifra.

Jeg får ikke lest artikkelen jeg heller. Jeg tenkte ikke på at de så på deg som matkilde. Men å gå bort til fremmede hunder som spiser er ikke nødvendigvis lurt. Å gå bort til ulver som spiser er enda mindre lurt, ville jeg tenkt. 

Ble nysgjerrig. Av de som får lest artikkelen, hvor mange ulver var det snakk om? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, 2ne said:

Jeg får ikke lest artikkelen jeg heller. Jeg tenkte ikke på at de så på deg som matkilde. Men å gå bort til fremmede hunder som spiser er ikke nødvendigvis lurt. Å gå bort til ulver som spiser er enda mindre lurt, ville jeg tenkt. 

Ble nysgjerrig. Av de som får lest artikkelen, hvor mange ulver var det snakk om? 

Det er da ingen som snakker om å GÅ BORT til ulvene?? Det var 4 ulver.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

41 minutter siden, pippin skrev:

Jeg hadde nok stått i vinduet og sett på - for jeg hadde ikke villet gått glipp av sjansen til å se noe som dette på nært hold. Men nei jeg hadde ikke vært redd for å gå ut på trappa for å ta en titt. Jeg tror neppe ulvene ville kommet og angrepet meg - det er høyst usannsynlig. Nå vet jeg ikke hvor langt unna døra disse ulvene var. "Ute på gårdsplassen" kan være så mangt, og siden jeg ikke får lest artikkelen har jeg ikke noe å gå ut ifra.

Vel, vel...  jeg er i utgangspunktet ikke redd for meg selv i forhold til ulv, men selvsagt redd for bikkjene mine, og evt. små unger som leker ute på gårdsplassen.  (Nå var dette riktgnok på natterstid, men ulv har jo også vært inne på gårdsplassen til folk på dagtid.)  Men når 4 ulver - en flokk - som i tillegg spiser på et bytte, kan nok situasjonen stille seg litt anderledes.  At det er høyst usannsynlig at ulvene ikke vill gått til angrep på et menneske i en slik situasjon er jeg helt uenig i.  Og "ute på gårdsplassen kan være så mangt" synes jeg rett og slett blir dumt.  Jeg vil i hvert fall ikke ha ulv inne på min gårdsplass enten det er 10 m eller 50 m fra husveggen.  Det finnes liksom ingen grenser for hvordan man skal "undskylde" og bagatellisere ulveatferd tett inn på folk.  Ulver som er så tett inn på folk bør så absolutt tas ut, og det vil også være ulvens beste vern.  Det bør også vernere forstå.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutes ago, pippin said:

Det er da ingen som snakker om å GÅ BORT til ulvene?? Det var 4 ulver.

*sukk* Dette er hvorfor jeg ikke gidder å debattere ulveproblematikk. Nei, du snakket om å gå ut og gjøre deg synlig. Det var det jeg spurte deg om i første innlegget. Ville du gått ut og gjort deg synlig for 4 ulver som åt et rådyr på gårdsplassen din, eller ville du vurdert om ressursforsvar var naturlig for hundens ville slektninger? Var det rett formulering for deg? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det flere enn meg som er oppriktig skremt over hvor lite bonden får for sauene sine ved slakt? Det kjennes helt urimelig... 

I Sverige så har de jobbet med å ta ut en norsk innvandret ulvetispe som har holdt til i Stockholmsområde. Denne ulven har blitt byboer og er absolutt ikke redd mennesker, feks gikk den i inn i hagen til noen som satt på terassen og spiste frokost og drepte katten deres rett foran øynene deres. Den har tatt både små hunder og katter i området. Når ulven begynner å få en normal interaksjon med folk og ikke har noen naturlig frykt for dem lenger blir de farlige. 

Ellers har jeg ikke så mye konstruktivt å komme med i debatten. Jeg skulle ønske vi kunne ha en sunn ulvepopulasjon i Norge, men er veldig usikker på hvordan vi teknisk skal få det til samtidig som vi opprettholder den type drift med løsgående sauer/kuer som vi har idag. 

  • Like 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Takk gud at spot og co ikke bor på Svalbard... Da hadde vi fått speedet opp utrydningen av isbjørn også :)  Tenk at det lever folk og barn der oppe, a! :ahappy: 

Tom for argumenter?  Det er en grunn for at man knapt kan bevege seg rundt på Svalbard uten rifle... 

Men ærlig talt; har du ingen forståelse for at folk ikke synes det er greit med 4 ulver inne på gårdsplassen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Turb skrev:

 

. Jeg skulle ønske vi kunne ha en sunn ulvepopulasjon i Norge, men er veldig usikker på hvordan vi teknisk skal få det til samtidig som vi opprettholder den type drift med løsgående sauer/kuer som vi har idag. 

Det er jeg helt enig med deg i!  Jeg skulle også egentlig ønske at det var mulig å ha en sunn og frisk ulvestamme i Norge, og jeg er prinsippielt i mot å utrydde dyr, men jeg ser ingen løsning på hvordan det skulle kunne fungere.

Det er så mange andre viktigere hensyn å ta, og etter mitt syn trumfer landbruket med beitedyr, levedyktige bygder, et allsidig friluftsliv inkl jakt med løs hund, folk reelle frykt osv. over ulven.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, spot said:

Vel, vel...  jeg er i utgangspunktet ikke redd for meg selv i forhold til ulv, men selvsagt redd for bikkjene mine, og evt. små unger som leker ute på gårdsplassen.  (Nå var dette rikitgnok på natterstid, men ulv har jo også vært inne på gårdsplassen til folk på dagtid.)  Men når 4 ulver - en flokk - som i tillegg spiser på et bytte, kan nok situasjonen stille seg litt anderledes.  At det er høyst usannsynlig at ulvene ikke vill gått til angrep på et menneske i en slik situasjon er jeg helt uenig i.  Og "ute på gårdsplassen kan være så mangt" synes jeg rett og slett blir dumt.  Jeg vil i hvert fall ikke ha ulv inne på min gårdsplass enten det er 10 m eller 50 m fra husveggen.  Det finnes liksom ingen grenser for hvordan man skal "undskylde" og bagatellisere ulveatferd tett inn på folk.  Ulver som er så tett inn på folk bør så absolutt tas ut, og det vil også være ulvens beste vern.  Det bør også vernere forstå.

Okey, mener du da ulven drepte rådyret for så å dra det med seg inn på gårdsplassentil mannen? Det kan ikke være sånn at ulvene jagde dyret, de var i jaktmodus, dyret løp i bebyggelse i desperasjon, ulvene fikk tatt det da det tilfeldigvis var på gårdsplassen hos en mann. Det kunne blitt nedlagt hvor som helst, men tilfeldgivs så skjedde dette der det skjedde. Og ja "gårdsplassen" kan faktisk bety mange ting. 1 meter utenfor døra? 10 meter? 50 meter? Uansett avstand så har jeg ikke sagt at man burde godta det - jeg sier at det kanskje ikke er så merkelig at det skjedde på gårdsplassen. Det er ikke "bagatellisering" eller "unnskyldninger". Vi vet ikke hvordan det gikk for seg, men med engang det er snakk om ulv i bebyggelse så blir det ropt "LYSTMORDER, FARLIG, SKYT DEN" uten at man vet HVORFOR man så ulv der i første omgang. Og igjen, les hva vi (ihvertfall jeg) skriver da!? Vi er jo enige i at ULVER MED UNATURLIG ATFERD, herunder lite sky, lite redd for mennesker og innpåslitne, BURDE TAES UT? Vernere skjønner nok dette, og det er derfor vi reagerer så sterkt på måten dyr har blitt "valgt" ut på i det siste??

 

Just now, 2ne said:

*sukk* Dette er hvorfor jeg ikke gidder å debattere ulveproblematikk. Nei, du snakket om å gå ut og gjøre deg synlig. Det var det jeg spurte deg om i første innlegget. Ville du gått ut og gjort deg synlig for 4 ulver som åt et rådyr på gårdsplassen din, eller ville du vurdert om ressursforsvar var naturlig for hundens ville slektninger? Var det rett formulering for deg? 

Ja tenke seg til at man blir forvirret når andre legger ord i munnen på en :) Det var du som skrev "å gå bort til ulver som spiser er enda mindre lurt" og dermed insinuerer at jeg sa at mannen burde ha gått bort til ulvene for å gjøre seg synlig.... Noe jeg ikke gjorde, og det vet du godt. Ulven hadde ikke reagert med aggresjon med mindre den følte at jeg var der for å konkurrere om byttet de hadde tatt, noe jeg neppe tror de ville ha gjort om jeg åpnet døra og stilte meg på trappa. Igjen så er dette avhenging av hvor langt unna inngangsdøra dette hele foregikk. Ingen med sunt vett hadde gått ut på trappa om de spiste på dyret 1 meter fra inngangsdøra. Slutt å vær vanskelig.

Jeg hadde nok ikke gått ut fordi jeg var redd for at mitt nærvær ville skremt ulvene til skogs. Jeg hadde vært mer redd for det enn at de hadde angrepet meg!

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, spot skrev:

Det er så mange andre viktigere hensyn å ta, og etter mitt syn trumfer landbruket med beitedyr, levedyktige bygder, et allsidig friluftsliv inkl jakt med løs hund, folk reelle frykt osv. over ulven.

Jeg orker ikke lese gjennom hele diskusjonen, så det er antagelig nevnt før men..Folks reelle frykt er en interessant sak syns jeg.. Folk frykter så mangt, både ting som det er rasjonellt å frykte for og høyst irrasjonelle 'frykter'/fobier. 

Hvis jeg forstår deg riktig, så mener du at hvis man har en rasjonell/reell grunn for sin frykt, så skal det taes på alvor/hensyn til? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minute ago, pippin said:

Ja tenke seg til at man blir forvirret når andre legger ord i munnen på en :) Det var du som skrev "å gå bort til ulver som spiser er enda mindre lurt" og dermed insinuerer at jeg sa at mannen burde ha gått bort til ulvene for å gjøre seg synlig... Noe jeg ikke gjorde, og det vet du godt. Ulven hadde ikke reagert med aggresjon med mindre den følte at jeg var der for å konkurrere om byttet de hadde tatt, noe jeg neppe tror de ville ha gjort om jeg åpnet døra og stilte meg på trappa. Igjen så er dette avhenging av hvor langt unna inngangsdøra dette hele foregikk. Ingen med sunt vett hadde gått ut på trappa om de spiste på dyret 1 meter fra inngangsdøra. Slutt å vær vanskelig.

Jeg hadde nok ikke gått ut fordi jeg var redd for at mitt nærvær ville skremt ulvene til skogs. Jeg hadde vært mer redd for det enn at de hadde angrepet meg!

Ja, det er jeg som insinuerer, og det er jeg som er vanskelig. Ikke du som tolker et ord i aller verste mening, og ikke du som tror jeg spør bare for å være vanskelig. Helt riktig svart av en helt typisk verner. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

48 minutter siden, Turb skrev:

Er det flere enn meg som er oppriktig skremt over hvor lite bonden får for sauene sine ved slakt? Det kjennes helt urimelig... 

I Sverige så har de jobbet med å ta ut en norsk innvandret ulvetispe som har holdt til i Stockholmsområde. Denne ulven har blitt byboer og er absolutt ikke redd mennesker, feks gikk den i inn i hagen til noen som satt på terassen og spiste frokost og drepte katten deres rett foran øynene deres. Den har tatt både små hunder og katter i området. Når ulven begynner å få en normal interaksjon med folk og ikke har noen naturlig frykt for dem lenger blir de farlige. 

Ellers har jeg ikke så mye konstruktivt å komme med i debatten. Jeg skulle ønske vi kunne ha en sunn ulvepopulasjon i Norge, men er veldig usikker på hvordan vi teknisk skal få det til samtidig som vi opprettholder den type drift med løsgående sauer/kuer som vi har idag. 

Bonden får vel lite nesten uansett hva de leverer.. særlig hvis man sammenligner med hva det koster i butikken.. 

men det er vel bare sånn det faktisk er.. for folk skal ha kjøtt fra dyr som lever omtrent i husene til folk, fra små gårder, men skal heller ikke betale noe for det. Og i tillegg kommer argumentene at hvorfor er slike «hobbyer» viktigere enn å la all ulven leve.. 

 

hvis man hadde flyttet all sau oppå Finnmarksvidda, så hadde jo ikke ulven vært igjen her på Østlandet.. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Noen på Facebook hadde delt fra artikkelen; 


RESTER: Dette var det eneste som var igjen av rådyret etter at ulvene hadde gjort sitt. Foto: Per Becker
Av Per Becker
Publisert:10. januar 2018, kl. 05:02
Mens Ivar Stengrundet (82) lå og sov, ble et rådyr revet i stykker av minst fire ulver på gårdsplassen hans.
DEL
Tirsdag morgen fant pensjonisten beinrester, hårtuster, innvoller og blod i snøen få meter fra huset i Togmyrvegen utenfor Jordet nord i Trysil kommune.

I snøen var det også spor som Statens naturoppsyn bekrefter at har kommet fra ulv.

– Skolebarn i nærheten

– Det skremmer meg ikke, men jeg må innrømme at det ikke er noe trivelig. Rett i nærheten bor det tross alt skolebarn, sier Stengrundet.

I nabolaget bor det en familie med tre barn i skolealder.

82-åringen hørte ingenting av det som skjedde.

– Jeg hører ikke så godt, og merket ikke noe, sier han.

Stengrundet forteller at han ikke la merke til noe spesielt på gårdsplassen da han kom hjem etter å ha besøkt sin datter i nabohuset ved 21-tiden mandag, og han konkluderer derfor med at angrepet må ha foregått sent mandag kveld eller natt til tirsdag.

– Minst fire ulver

Ifølge Arve Skjærbæk i Statens naturoppsyn (SNO) var det i hver fall fire ulver i Slettåsflokken på seks eller sju involvert i den blodige episoden i Togmyrvegen.

Tirsdag formiddag så han selv beinrestene, blodet og sporene utenfor huset til Ivar Stengrundet.

– Vi fanget opp radiosignaler fra fire; alfadyrene pluss to valper. Men sannsynligvis var det minst to valper til, sier Skjærbæk.

Fredag og i helgen ble tre av valpene i Slettåsflokken radiomerket av SNO.

Flokken består av to voksne dyr og fire eller fem valper.

– Er dette normalt?

Uttalelser fra SNO-direktør Pål Prestrud om at ulvene i Slettåsflokken ikke søker mer til folk enn andre ulver, og at de verken er mer eller mindre sky enn de fleste av sine artsfrender, har vakt sterke reaksjoner i lokalmiljøet.

– Er dette normal oppførsel av ulv? spør Stengrundets nabo Frank Hansen, mens han skuer utover beinrestene og blodsporene utenfor huset i Togmyrvegen.

Han blir kraftig provosert av SNO-direktøren.

– Jeg har selv sett ulv her flere ganger. I sommer løp en etter bilen min, som om den var et dyr. Jeg kan ikke forstå at det er normalt adferd. Det er lett å sitte på et kontor i Trondheim eller Oslo og si at dette er normalt. Jeg kan ikke forstå at det er det, sier han.

– Er aldri redd

Arve Skjærbæk bor bare få kilometer unna. Han forstår at ulvens nærvær skaper utrygghet og frykt i nærmiljøet.

– Men selv er jeg aldri redd. Jeg vet at ulven trekker seg unna når den kan, sier han.

Også på eiendommen til Ivar Stengrundets søster, hans nærmeste nabo, var det tirsdag ettermiddag spor etter ulv. Her var det tydelige avtrykk over gårdsplassen, og også spor i snøen i hagen.

- MINST FIRE ULVER: Arve Skjærbæk i Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at sporene utenfor huset i Togmyrvegen er satt av ulv. - Det var minst fire ulver her, trolig minst to til, sier han.
- MINST FIRE ULVER: Arve Skjærbæk i Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at sporene utenfor huset i Togmyrvegen er satt av ulv. - Det var minst fire ulver her, trolig minst to til, sier han. Foto: Per Becker
BLOD: Blodsporene avtengner seg tydelig i snøen utenfor huset til Ivar Stengrundet.
BLOD: Blodsporene avtengner seg tydelig i snøen utenfor huset til Ivar Stengrundet. Foto: Per Becker
NÆRGÅENDE: Dype spor etter ulvene som natt til tirsdag utførte det blodige angrepet på en elg utenfor huset til Ivar Stengrundet (82), Her går det klart frem hvor nære de var huset hans.
NÆRGÅENDE: Dype spor etter ulvene som natt til tirsdag utførte det blodige angrepet på en elg utenfor huset til Ivar Stengrundet (82), Her går det klart frem hvor nære de var huset hans. Foto: Per Becker"

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, roxie88 skrev:

 

Noen på Facebook hadde delt fra artikkelen; 


RESTER: Dette var det eneste som var igjen av rådyret etter at ulvene hadde gjort sitt. Foto: Per Becker
Av Per Becker
Publisert:10. januar 2018, kl. 05:02
Mens Ivar Stengrundet (82) lå og sov, ble et rådyr revet i stykker av minst fire ulver på gårdsplassen hans.

 

Jeg registrerer atter en gang at det er grusomt og forferdelig at rovdyr ikke spiser med kniv og gaffel og slutter å rive de stakkars byttedyrene ihjel med tenna..Helst burde de kanskje tappet av de blodet først og partert dem i pene biter  spist pent og pyntelig og sluttet å grise med blod og innvoller utover.. For alle vet jo at slaktedyr som blitr sent på slakteri blir pent lullet i søvn, ikke noe stress, redsel og smerte involvert der nei..:sleep: For ikke å snakke om jakt med våpen, skadeskytinger forekommer aldri det, vomskutte dyr (bl.a) som seigpines ihjel har vel ingen hørt om? 

 

Akkurat nå, roxie88 skrev:

– Jeg har selv sett ulv her flere ganger. I sommer løp en etter bilen min, som om den var et dyr. Jeg kan ikke forstå at det er normalt adferd.

Jøssenam..nå er ikke ulven bare livsfarlig for folk, den har til og med begynt å jakte på biler..Hva er det neste, lastebiler? Snart må alle skaffe seg stridsvogn før man kan bevege seg ut på veien..:cowboy: 

Det er vel ikke helt ukjent for endel, at dyr i mange tilfeller reagerer merkelig lite på ( med redsel) motoriserte kjøretøy. Dette kan observeres både når det gjelder rovdyr og 'byttedyr'. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@pippin Det ER alt gjort store endringer i Norsk sauehold. Beitedrift i sona er lagt ned. Velger du alikevel å slippe sauene dine, får du ikke fem øre i erstatning om de blir tatt her. Skal man gjøre det samme i resten av landet? Tilfelle det kommer streifdyr (og det gjør det jo, så lenge sonen er stappfull) Så kan vi heller importere alt sauekjøtt og legge bygdene øde?

Ellers: osdals og julussaflokkene tas ut pga at de har store deler av reviret sitt utenfor sona, og i beiteprioritert område. Derfor.

Ene osdalsulven som ble felt, var forresten stappfull av skabb, og hadde neppe overlevd vinteren.

En Finsk ulveforsker, som observerer obduksjon av de Norske, uttaler at han er svært skeptisk til praksisen med merking, da det påvirker pelsens funksjon og er til plage for dyra (om dere søker, er det en filmsnutt som tydelig viser at osdalshannen plages avvsenderen) Han uttaler videre at de Norske dyra er i bedre helsetilstand enn de Svenske, så det er jo fint at det ikkehar gått så langt enda.

Og når det er snakk om uskygg ulv. Dette var en slettåsulv. Noe har den nok lært hjemmefra:

https://mitti.se/nyheter/klart-blir-skyddsjakt/

Usky ulv begynner å bli ganske så vanlig. Alle gjør heldigvis ikke like mye skade, da.

Denne fulgte etter traktoren til høybonden "vår" i over en halvtime, for å spise gnagere etter slåtten. Da bonden stoppet, kjørte hjem for å hente kona, forsvant den. Staks han var tilbake og startet traktoren, var den på plass igjen. Jordet ligger mitt i et traffikert vegkryss, med bolighus på alle kanter...

FB_IMG_1498161942401.thumb.jpg.18e74e1ab6c9e90876d79c5103787dac.jpg

Den blir forøvrig sporet/observert ukentlig, alene og sammen med 1-2 andre. Ofte svært nær hus. Men det er jo greit, for ingen av dem finnes iflg rovdata...

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir jo  " interessant " å se hvor lang tid det tar etter at ulven er fjernet før bøndene selv ser at det er ulønnsomt å drive med sau i slik skala som det gjøres i dag, med eller uten ulv, og selv velger å legge om drifta. 

Og ang jakt som hobby sånn litt på siden: Hvordan kan folk finne glede i og ha som hobby å drepe dyr? 

Edit :)  https://www.facebook.com/gammelars/photos/a.380448072108126.1073741830.380353128784287/764588277027435/?type=3&theater

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Pringlen skrev:

Denne fulgte etter traktoren til høybonden "vår" i over en halvtime, for å spise gnagere etter slåtten. Da bonden stoppet, kjørte hjem for å hente kona, forsvant den. Staks han var tilbake og startet traktoren, var den på plass igjen. Jordet ligger mitt i et traffikert vegkryss, med bolighus på alle kanter...

 

Åpenbart har denne fått med seg sammenhengen mellom tilgjengelige gnagere/slått og utnyttet denne anledningen. Gjorde forøvrig denne ulven noe 'galt', foruten å spise smågnagere? Som nevnt ovenfor og som du helt sikker er klar over/har observert selv, ville dyr er ofte forunderlig uredde motoriserte kjøretøy , uansett type. Nå kjører jeg ikke snøscooter selv men har blitt fortalt av flere at de kan komme rimelig tett innpå ville dyr så lenge motoren er i gang. Stopper de og går av scooteren, flykter dyrene. Samme har sikkert mange observert med bil også jeg. 

Litt på siden av diskusjonen men..er du enig i at basert kun på det bildet du la ved her, ikke med 100% sikkerhet kunne sagt at det var en ulv? 

 

 

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

27 minutes ago, roxie88 said:

Noen på Facebook hadde delt fra artikkelen; 


RESTER: Dette var det eneste som var igjen av rådyret etter at ulvene hadde gjort sitt. Foto: Per Becker
Av Per Becker
Publisert:10. januar 2018, kl. 05:02
Mens Ivar Stengrundet (82) lå og sov, ble et rådyr revet i stykker av minst fire ulver på gårdsplassen hans.
DEL
Tirsdag morgen fant pensjonisten beinrester, hårtuster, innvoller og blod i snøen få meter fra huset i Togmyrvegen utenfor Jordet nord i Trysil kommune.

I snøen var det også spor som Statens naturoppsyn bekrefter at har kommet fra ulv.

– Skolebarn i nærheten

– Det skremmer meg ikke, men jeg må innrømme at det ikke er noe trivelig. Rett i nærheten bor det tross alt skolebarn, sier Stengrundet.

I nabolaget bor det en familie med tre barn i skolealder.

82-åringen hørte ingenting av det som skjedde.

– Jeg hører ikke så godt, og merket ikke noe, sier han.

Stengrundet forteller at han ikke la merke til noe spesielt på gårdsplassen da han kom hjem etter å ha besøkt sin datter i nabohuset ved 21-tiden mandag, og han konkluderer derfor med at angrepet må ha foregått sent mandag kveld eller natt til tirsdag.

– Minst fire ulver

Ifølge Arve Skjærbæk i Statens naturoppsyn (SNO) var det i hver fall fire ulver i Slettåsflokken på seks eller sju involvert i den blodige episoden i Togmyrvegen.

Tirsdag formiddag så han selv beinrestene, blodet og sporene utenfor huset til Ivar Stengrundet.

– Vi fanget opp radiosignaler fra fire; alfadyrene pluss to valper. Men sannsynligvis var det minst to valper til, sier Skjærbæk.

Fredag og i helgen ble tre av valpene i Slettåsflokken radiomerket av SNO.

Flokken består av to voksne dyr og fire eller fem valper.

– Er dette normalt?

Uttalelser fra SNO-direktør Pål Prestrud om at ulvene i Slettåsflokken ikke søker mer til folk enn andre ulver, og at de verken er mer eller mindre sky enn de fleste av sine artsfrender, har vakt sterke reaksjoner i lokalmiljøet.

– Er dette normal oppførsel av ulv? spør Stengrundets nabo Frank Hansen, mens han skuer utover beinrestene og blodsporene utenfor huset i Togmyrvegen.

Han blir kraftig provosert av SNO-direktøren.

– Jeg har selv sett ulv her flere ganger. I sommer løp en etter bilen min, som om den var et dyr. Jeg kan ikke forstå at det er normalt adferd. Det er lett å sitte på et kontor i Trondheim eller Oslo og si at dette er normalt. Jeg kan ikke forstå at det er det, sier han.

– Er aldri redd

Arve Skjærbæk bor bare få kilometer unna. Han forstår at ulvens nærvær skaper utrygghet og frykt i nærmiljøet.

– Men selv er jeg aldri redd. Jeg vet at ulven trekker seg unna når den kan, sier han.

Også på eiendommen til Ivar Stengrundets søster, hans nærmeste nabo, var det tirsdag ettermiddag spor etter ulv. Her var det tydelige avtrykk over gårdsplassen, og også spor i snøen i hagen.

- MINST FIRE ULVER: Arve Skjærbæk i Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at sporene utenfor huset i Togmyrvegen er satt av ulv. - Det var minst fire ulver her, trolig minst to til, sier han.
- MINST FIRE ULVER: Arve Skjærbæk i Statens naturoppsyn (SNO) bekrefter at sporene utenfor huset i Togmyrvegen er satt av ulv. - Det var minst fire ulver her, trolig minst to til, sier han. Foto: Per Becker
BLOD: Blodsporene avtengner seg tydelig i snøen utenfor huset til Ivar Stengrundet.
BLOD: Blodsporene avtengner seg tydelig i snøen utenfor huset til Ivar Stengrundet. Foto: Per Becker
NÆRGÅENDE: Dype spor etter ulvene som natt til tirsdag utførte det blodige angrepet på en elg utenfor huset til Ivar Stengrundet (82), Her går det klart frem hvor nære de var huset hans.
NÆRGÅENDE: Dype spor etter ulvene som natt til tirsdag utførte det blodige angrepet på en elg utenfor huset til Ivar Stengrundet (82), Her går det klart frem hvor nære de var huset hans. Foto: Per Becker"

Gode gud, dette minner meg om det mølet som kom når ei dame så en bjørn spise:
"BJØRNEN REV DYRET FRA HVERANDRE I LIVE, JEG REDDET DYRET". Wtf? Kaller disse ulvehaterene seg for "naturkjennere" som elsker å gå i skogen og kjenne på friluftsliv, men allikevel kommer de med noe så virkelighetsfjernt som disse beskrivelsene? Det er som å høre en rasist snakke om islamifiseringen av Europa.

http://www.tv2.no/a/9110641/

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, spot said:

Tom for argumenter?  Det er en grunn for at man knapt kan bevege seg rundt på Svalbard uten rifle... 

Men ærlig talt; har du ingen forståelse for at folk ikke synes det er greit med 4 ulver inne på gårdsplassen?

Jeg har PLENTY av argumenter, kjære hatske og enfoldige spot, men jeg har faktisk en fulltidsjobb og jeg er for øyeblikket i Berlin med møteaktivitet 7-18 hver dag. Nå i lunsjpausen er det begrenset hvor mye jeg får kokkelert fram til deg, men det enkleste og mest basale må jeg allikevel skrive av mitt hjerte, for det er så drøyt mye av det som kommer her.

Det er en grunn til at man ikke skal bevege seg utenfor bysgrensa uten rifle: fordi mennesket har flyttet inn i isbjørnens hjem. Isbjørnens område. Da må VI som MENNESKER, som har ørten andre steder på jorda å bo på, tilpasse oss om vi på død og liv skal bo og vandre i isbjørnens rike. På Svalbard innehar man denne respekten for naturen, noe man på Østlandet har mistet fullstendig. Her skal alle levende ting som truer menneskets hobby og interessefelt fjernes, for mennesket er über alles in der Welt.

Handler ikke om å "oppleve friluftsliv i naturen", handler om at man skal skyte elg og ikke bli forstyrret av plagsomme ting. Bare å utrydde disse plagene, føkk økosystemer og naturlig balanse.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, QUEST skrev:

Åpenbart har denne fått med seg sammenhengen mellom tilgjengelige gnagere/slått og utnyttet denne anledningen. Gjorde forøvrig denne ulven noe 'galt', foruten å spise smågnagere? Som nevnt ovenfor og som du helt sikker er klar over/har observert selv, ville dyr er ofte forunderlig uredde motoriserte kjøretøy , uansett type. Nå kjører jeg ikke snøscooter selv men har blitt fortalt av flere at de kan komme rimelig tett innpå ville dyr så lenge motoren er i gang. Stopper de og går av scooteren, flykter dyrene. Samme har sikkert mange observert med bil også jeg. 

Litt på siden av diskusjonen men..er du enig i at basert kun på det bildet du la ved her, ikke med 100% sikkerhet kunne sagt at det var en ulv? 

Helt klart, det er en ganske vanlig sammenheng å fatte, for rovdyr som tilvenner seg at mennesklig aktivitet gir mat :) Så om man ønsker seg ulv på trappa, så er man godt i gang.

Som nevnt, disse som går her har enda ikke "gjort noe galt". Så langt jakter de ikke hund (og nå bør jeg sikkert banke kraftig i bordet, for det snur lett) Det som finnes av elgkalver, er riktignok litt hullete i bakparten, så de er nok ikke verdens beste jegere heller. Beitedyr finnes det jo ikke, så den problemstillingen er for lengst fjernet.

Nei da, bildet er ikke knallbra. Bonden tok med mobilen mens han slo gras. Han tok flere da. Ikke at han blingser på hund og ulv. Heller ikke de andre som har sett den. Deriblandt gubben, som hadde den på 50 m oppe i skauen her.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Pringlen skrev:

Helt klart, det er en ganske vanlig sammenheng å fatte, for rovdyr som tilvenner seg at mennesklig aktivitet gir mat :) Så om man ønsker seg ulv på trappa, så er man godt i gang.

Som nevnt, disse som går her har enda ikke "gjort noe galt". Så langt jakter de ikke hund (og nå bør jeg sikkert banke kraftig i bordet, for det snur lett) Det som finnes av elgkalver, er riktignok litt hullete i bakparten, så de er nok ikke verdens beste jegere heller. Beitedyr finnes det jo ikke, så den problemstillingen er for lengst fjernet.

Nei da, bildet er ikke knallbra. Bonden tok med mobilen mens han slo gras. Han tok flere da. Ikke at han blingser på hund og ulv. Heller ikke de andre som har sett den. Deriblandt gubben, som hadde den på 50 m oppe i skauen her.

Så lenge ville dyr benytter seg av menneskelig aktivitet for å skaffe seg mat, uten at det er til skade, ser jeg ikke problemet, selv om jeg ser hvor du vil hen. :) 

Grunen til at jeg nevnte det bildet var ikke at jeg tvilte på at den/de som observerte den aktuelle ulven tok feil, det var på et generellt grunnlag. :) Jeg er vel ikke den eneste som har blitt en smule forbauset over hva folk har 'sett', for å si det slik..:P For noen år siden ble det nordpå observert en jerv midt i sentrum av byen. Smått sensasjonellt kan man trygt si! Hadde det ikke vært for at den observerte jerven var en oter..:D På fb kan man se bilder av hunder som blir tatt for å være ulv og i en del tilfeller må det være snakk om ulveobservatørene burde kommet seg til optiker, ASAP..:P På den annen side skal det jo sies at vi har raser/kryssninger som nok kan bli tatt for å være ulv, selv av 'de beste'. Poenget mitt her er at jeg ikke alltid tar slike observasjoner for god fisk, folk ser åpenbart det de helst vil.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...