Gå til innhold
Hundesonen.no
Guest Yellow

Hvor høy innavlsgrad har din hund?

Recommended Posts

Guest Yellow

- Som du har valgt som valp? Og/eller hvor høy innavslgrad ville du ha godtatt ved kjøp av din neste valp? 

Vet det er variabelt hva som er vanlig innenfor forskjellige raser, men spør her ganske generelt, eller du kan gi forskjellige svar utifra hvilke raser du kunne tenkt deg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Linjeavl er ikke helt ukjent for vår rase, border collie, da for å få den typen gjeterhund man vil ha. I Norge er det også blitt veldig vanlig å avle på et par kjente linjer vi har en flust av, med innavlsgrad helt opp mot 8%. I UK så er det heller ikke uvanlig å linjeavle på kjente linjer man har i stabelen på gården eller møter på mesterskap.

Innavlsgrad er også noe vanskelig å få korrekt i Dogweb for oss, iom. at de fleste har ISDS-importer i første eller andre ledd, ofte med ufullstendige stamtavler. Basert på 6 ledd, så ser mine slik ut.

Keo: 0% i Dogweb, 0,32% i ISDS

Lyn: 0% i Dogweb, 0,24% i ISDS

Floss (egenprodusert): 0,684% i Dogweb, 0,99% i ISDS

Hva som er min grense er vanskelig å si, men skulle jeg kjøpt valp hadde jeg nok ikke syntes mot 3,75% var svært interessant. Jeg får et lite problem med eventuell neste generasjon med Floss, iom. at hun har kjente linjer og matadorer i flere nære ledd, dog vil det ikke være interessant å bikke 1,5-2%.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Hvis jeg har regnet riktig så hadde den ene hunden min 15,625% over fire generasjoner. Litt copy-paste der ja. :P 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er egentlig uinteressant å snakke om innavlsgrad uten å spesifisere antall generasjoner. For mange slår seg på brøstet fordi de har null innavlsgrad, men de titter bare på tre generasjoner og aner ikke hva som ligger bak.

Jeg har ikke innavlsgraden til importen min i hodet, og ikke var det noe jeg finregnet på før jeg kjøpte ham heller. 0 i innavlsgrad kan være en fryktelig dårlig kombinasjon, mens 6.25 kan være svært interessant om de rette dyrene gir innavlsgraden. 

Glam ligger i KoiraNet med 0.39 i innavlsgrad på fem generasjoner, men hans far er ikke finsk og ligger inne med ufullstendig stamtavle. Det mangler bare fire dyr, men det er nok, siden innavlskalkulatoren ikke får tatt hensyn til ei tispe som går igjen tre ganger - to ganger som tippoldemor og en gang som tipptipp. Så hans faktiske innavlsgrad er cirka 1.

Foenix i fem generasjoner er 0.992. Hennes stamtavle i Dogweb er heller ikke komplett i fem generasjoner, men jeg vet at de få som mangler ikke går igjen i stamtavla for øvrig.

Fôrtispene mine framstår med 0 i innavlsgrad, men det mangler hele 22 dyr - noen av de er gjengangere. Jeg husker ikke nøyaktig hva deres innavlsgrad er.

Kombinasjonen jeg gjorde før jul er tilsynelatende 0.195, men en tipptippoldemor mangler to ganger, slik at realiteten er 0.39. Til tross for den lave innavlsgraden er det likevel en kombinasjon med en viss kalkulert risikofaktor, fordi det er flere bærere av samme sykdom. En må ikke se seg blind på tall, men vite hva som ligger i stamtavla uansett. 

 • Like 6

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Guest Jonna

Om jeg husker rett nå så var Blaze på rett rundt 3%

De fleste oppdretterene prøver ligge på under 3% på 6 generasjoner nettopp pga man vet at de er beslektet også lengre bak på den realistiske COI er faktisk mye høyere. 

Mine egene kull har lagt på: 2,3/0,6/2/1,17/0,83.

De to siste kjøpene mine er faktisk en reel 0% fullstendig bakover så langt man kommer på Sinner, og så langt jeg har sett på Saint, men tror det dukker opp noe felles der veldig langt bak. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tror vi kom fram til at Rocky lå på 26% eller noe sånt? Foreldrene hans var halvsøsken. Ikke noe jeg hadde kjøpt vel vitende om for å si det sånn. 🙈 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dachshundene har fra 0 til 4,25, de fleste mellom 0 og 2. Synes det er greit å holde det så lavt som mulig.

Eldste hygen har 2,noe og yngste har 0 (far er kryssning) på eldste tror jeg det blir vanskelig å lage valpekull som får noe under 4, med mindre avlsrådet vil grave litt i fryseboksen.

De jeg har hatt med høyest grad er dogoen på over 11 og haldenen på over 8. Sistnevnte er helt normalt for rasen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dogweb er passelig ubrukelig om man ikke dobbeltsjekker at hunder der ikke ligger inne med kun ett reg.nr.
Bak samtlige av mine dvergpinschere ligger det en hund som har reg.nr. fra mer enn et land...
Nå har jeg riktignok bare en dp, men har hatt fire andre, fra samme oppdrett.
Høyeste innavlsgrad på dogweb er over 20% (stemmer ikke, pga nevnte hund med flere reg.nr. I realiteten mer)
Laveste på 0,noe (ufullstendig stamtavle, mangler mye i femte generasjon).
Jeg regner alltid 6 generasjoner (valp + 5 gen.)
Ser ofte veldig mye penere ut om man skipper noen ledd, alt ettersom hvilken rase og hvilket oppdrett (noen liker jo å innavle som ville *******...) 

Blir det ny renraset, så er det uaktuelt med noe som er hardt innavlet. 
Nøyaktig hvilken % har jeg ikke tatt stilling til, men den skal jaggu ikke være høy. 
Jeg vil heller ikke ha en haug med hel- og halvsøskenparinger baki.
Da skal det være så langt bak at det ikke lengre har betydning.
Det er viktigere å se HVA som har foregått i generasjonene bak enn selve innavlsprosenten.
Og det er lurt å kjenne individene i stamtavlene. 
Ettersom dette er krevende og tar tid å sette seg inn i (både fordi mye info ikke ligger tilgjengelig, og fordi folk ikke alltid forteller), så er det vanskelig med nye raser. Ergo enklere å holde seg unna høy innavl, og håpe på det beste (eller planlegge hunden i årevis før man kommer så langt at man kjøper en)
 

 • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Idde ligger på 3,1% på 6 generasjoner 
Pigg lå på 1,4% på 6 generasjoner 
og Turbo lå på 0,4% på 6 generasjoner - alle tre i følge Avelsdata, men tipper ikke all info er helt sikker på alle av dem.

Generelt er det vel ønskelig å ligge under gjennomsnittet for rasen slik at et kull ikke bidrar til å øke den totale innavlsgraden til rasen. Men innavlsgrad i følge stamtavle og genetisk innavlsgrad er dessverre to forskjellige ting og det kan varierere hvor godt disse to går overens mellom ulike raser.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min har 0,293 % over 6 generasjoner. Etter det mangler det en hel del individer, ser jeg. Usikker på hvor høyt jeg hadde akseptert prosenten. Jeg syns det høres mye ut med over 1% allerede. Burde ikke det unngås så langt det lar seg gjøre? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

1,979% på 8 generasjoner iflg dogweb (om jeg gjorde riktig :P )

1,42% på den som står på dogweb uten "utvidet stamtavle". Vet ikke hvor mange generasjoner det er, jeg ser bare Far, Farfar og oldefar =3 generasjoner?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mine har rett rundt 4% men det er stor skilnad på "ancestor loss" i % allikevel selv om innavlsgraden er ganske lik på 7 generasjoner 

Red: Og hunder med innavlsgrad på 0,8 feks har like stort ancestor loss som mine på 4% ... Så selve innavlsgraden forteller nødvendigvis ikke så mye

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Willy ligger på 1,56 over 6 generasjoner, men det er jo en del mangler i stamtavla da, så noe høyere er det vel (men jo lenger bak jo mindre påvirkning selvsagt). 
Yasmine har 3,5 over 6 generasjoner men med enda større hull enn Willy. 

Min forrige tispe Babs lå på 0,29 over 6 generasjoner, men også hun har store hull på farsiden. Morsiden var dog fullstendig. 
Hennes mor Lotta lå på 7,9 - helt vanlig for den oppdretteren på den tiden, for å si det sånn... Jeg fant et kull - på en valp - der innavlsprosenten lå på 29,5... 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
27 minutter siden, Koriander skrev:

Min har 0,293 % over 6 generasjoner. Etter det mangler det en hel del individer, ser jeg. Usikker på hvor høyt jeg hadde akseptert prosenten. Jeg syns det høres mye ut med over 1% allerede. Burde ikke det unngås så langt det lar seg gjøre? 

Det spørsmålet er litt som å drible splintløse granater i et minefelt :-D 

Jeg er mye mer redd for kombinasjoner med null i innavlsgrad på åtte generasjoner hvor en ikke vet noe om andre enn besteforeldre og oldeforeldre. Det er så utrolig viktig å vite hva en kombinerer, uansett. Avl er ikke matematikk, prosenter og statistikk alene. 

Jeg planlegger på blokka en kombinasjon som i åtte generasjoner gir en innavlsgrad på cirka 1.8 - og ett individ står for cirka halvparten ved å være representert tre ganger i kombinasjonens stamtavle. Men det er en all time favoritt for meg, en hund langt over gjennomsnittet og nærme et ideal for meg. Ved å linjeavle på den hunden øker jeg sjansen for å få noe av den i mitt kull. Det gjøres i et forsøk på å få til noe outstanding, eller i det minste (og mer realistisk) noe veldig bra. Avl handler om å bevare det som er bra og forbedre det som ikke er bra. En skal derfor vite veldig godt hva en dobler/tripler. 

Et annet viktig aspekt ved oppdretterarbeidet i min bok er det langsiktige arbeidet en gjør. Hvis jeg får til ovennevnte kombinasjon, så vil min keeper bli paret med en hannhund som gir stor grad av utavl. En må tenke flere generasjoner framover - og balanse. En kan risikere å male seg inn i et hjørne om en opprettholder høy innavlsgrad i generasjoner, men jeg tror en tjener på linjeavl i ny og ne for å komme mot målet - om en vet hva en gjør,og avler ut igjen for å tynne ut blodet. Mange vet ikke hva de gjør, uavhengig av innavlsgrad. 

Ellers er vel NKKs grense 12,5. Min raseklubb sier maks 6,25 i retningslinjene for avl, mens i RAS er det anbefalt å holde seg under 3, og statistikk viser at snittet for norske kombinasjoner i min rase ligger på rundt 1-1,5 mener jeg det var. 

Jeg vil heller gjøre en kombinasjon med innavlsgrad på 4-5 hvor jeg kjenner linjene godt bakover, enn å pare med en import fra Langtvekkistan som jeg aldri har hørt om kun for å få lav/nullet innavlsgrad. 

 

 • Like 3

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sansa står med 2,832 i dogweb, 5 generasjoner. Hun står med det samme for 6,7 og 8 genreasjoner, men da begynner stamtavlen å få hull så jeg vet ikke hvor meningsfyllt det er da.

Jeg vet egentlig altfor lite om dette til å vite noe som helst annet enn at 2,832 er godt under "kravet". Og at tallet ikke alltid forteller hele historien. Ser feks at bidraget til ett enkelt individ står for over halvparten. Er det bedre eller verre enn om at det er et mindre bidrag fra flere individer? Feks...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Blitz har  6,641% over 5 generasjoner og 7,306% over 8 generasjoner. I følge Dogweb.

Happy har 0,781% over 5 generasjoner og 1,828 over 8 generasjoner. I følge Dogweb. 

Hvor høy innavlsgrad jeg kommer til å akseptere når jeg kjøper valp igjen har jeg ikke tatt stilling til enda. Jeg tenker at det kommer an på mye. Jeg tror ikke man bør se seg blind på selve tallet. Den hunden jeg har hatt med lavest innavlsgrad har også vært den sykeste :P 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Tida flyr og i dag er Ceres 5 måneder gammel. Vi har kommet oss godt inn i tilværelsen med hund/valp og alt går veldig fint. Hun er fremdeles rampete innimellom, men hun begynner å bli flinkere til å finne roen og er en mer harmonisk hund nå.  Den siste måneden har hun riktignok vært litt plaget, både med tannfelling og ørebetennelse. Men ørebetennelsen er nå på bedringens veg, og tennene er hun ferdig med å miste. Nå mangler vi bare noen få som skal vokse ut igjen, så dette har gått veldig radig! Ellers har hjemme-alene-treningen gått veldig bra - heldigvis. Når vi drar på jobb er hun inne på badet med sengen sin, noen leker og vannskålen og hun legger seg rett ned og sover uten noen lyder i løpet av dagen. Hun er da hjemme mellom 6 og 7 timer hver dag. Etter høstferien skal vi også prøve å utvide til at hun en dag i uka må være hjemme 8 timer.  Hun er nå blitt en relativt stor valp! Over 11 kg tung, og er da innenfor rasestandarden på hva en fullvoksen Lagotto skal veie. Legger med noen bilder av Ceres fra den siste tiden:  
  • Har også toller, han er 11 måneder Han er skikkelig turboutgave og jeg tror han er litt ekstrem. Har hørt fra andre med tollere fra andre linjer i samme alder som har hatt en betydelig roligere valpeperiode! Han her må ofte begrenses og rotrenes for å slappe av, for han har alltid noe han gjerne skulle gjort 😂 Jeg syns det er helt fantastisk med en som er så mye hund, med så mye iver, nysgjerrighet og arbeidslyst, men jeg kan ikke si annet enn at valpetida var slitsom og jeg er glad vi er to om å ha ham! Likevel syns jeg valpetida med eldstemann som er eurasier var mer slitsom, fordi han var den første hunden vår og vi var ikke forberedt på hvor slitsomt det var (spesielt siden vi da bodde i blokk og ikke bare kunne slippe dem ut i hagen). Da vi fikk førstemann var jeg heller ikke helt frisk, så det ble ganske slitsomt. Nå syns jeg det var mye mer kos, spesielt siden vi følte oss tryggere på hva vi drev med! Når begynte valpen din å bli roligere? Roligere, hva mener du? Antar han vil lande litt i 2-3-års-alderen.
   Hvordan trente dere på bitehemming og når sluttet valpen å bite på alt hele tiden? Husker ikke helt hvor lang tid det tok før han slutta med valpebitinga, men det tok ganske lang tid. Det funka dårlig å hyle når han beit, for det var kjempegøy å få oss til å lage lyd! Samme med når han beit i buksebein, det funka ikke å stå stille, for han kunne ha drakamp med buksebeinet likevel, han! Så vi måtte bruke en del tid på å fjerne oss eller ham fra situasjonen når han beit, så han til slutt skjønte at ingen vil leke med ham når han biter hardt. I tillegg belønna vi mye for ikke-bit når vi gikk rundt inne og han ville bite i buksebeina. Men som valp var han rimelig ekstrem, og i en periode la vi oss med skihansker fordi han beit så mye før han roa seg for natta 😂 Han kunne også plutselig stirre på oss når vi satt i sofaen, få et skikkelig fandenivoldsk uttrykk og HOPPE opp i fjeset for å bite 😂 Morsomt å tenke på nå, bittelitt skummelt da det stod på.
   Når mistet valpen melketenner og når kom voksentennene ut? Husker ikke, men husker det var litt senere enn søsknene og at han begynte å få dobbelt sett med hjørnetenner en liten periode før alle melketennene falt ut. Når ble valpen stueren? Det gikk ganske fort med bæsjing, men tissing tok litt tid. Det var et par uker vi tenkte at nå er han stuerein, og så plutselig tissa han på teppet. Men det var sjelden de siste ukene før han slutta helt Når begynte kjønnsmodningen? Tror han var rundt 6 mnd. Hvordan fungerte hjemme-alene treningen og når ble valpen klar for å være alene? (Pep valpen mye når dere var borte, hva gjorde dere når valpen bråkte?)  Han syntes det var ganske kjipt i starten, og vi var redde det aldri skulle gå, men når han fikk modnet litt og vi fikk trent systematisk på veldig korte perioder, gikk det bedre. Han kunne være alene i 7-8 timer når han var ca 9-10 måneder, men kunne sikkert greid det før. Skal sies at vi har to hunder, og han er veldig avhengig av eldstemann, og enn så lenge kan han bare være alene om han også er hjemme, bortsett fra i bilen, hvor han greier å være helt alene.  Og så må jeg få sagt at han er verdens mest fantastiske valpetass, glad og ivrig, tøff og trygg, miljøsterk og sosial, går inn i nye situasjoner med selvsikkerhet og glede, er imponerende fokusert og har en så kul og morsom personlighet😍  
  • Det har jeg gjort masse også! Spesielt i T-kryss der jeg kommer "oppover" T'en liksom. Altså at min vei stopper og jeg må svinge enten til venstre eller høyre. Føles så veldig naturlig å vike, samme hvor mange ganger jeg får beskjed om å ikke gjøre det. 
  • Jeg vil anbefale dere å unngå all bruk av leker og godbiter sammen med andre hunder. Dere risikerer å utløse ressursforvar og gjøre det mye verre. Bruk av godbiter og leker er en av hovedgrunnene til at jeg unngår hundeparker, fordi noen tror det er koselig og/eller en god idé å dele ut godbiter til alle hundene som er der. Da risikerer du ikke bare din egen hund, men andres, sikkerhet, så fort ressursforsvaret trigges hos en av hundene som er involvert. Når det gjelder ting han tar/passer på hjemme, om han gjør det, så er det en god løsning å bytte det til seg med noe bedre. Finn noen godbiter, en leke han liker godt eller noe god mat, og bytt til dere det han har tatt som han ikke skal ha. Hvis hunden opplever at "verdifulle" ting blir tatt fra ham vil det bare gjøre ressursforsvaret verre.
  • Det går nok bra, høres ikke ut som noe ille tilfelle, men bare greit å ha det i bakhodet så man kan passe på at han ikke pushes for langt, og huske på at han kanskje ikke er helt voksen enda så ting kan fortsatt endre seg litt, spesielt ifht andre hunder av samme kjønn.
 • Nylig opprettede emner

×