Jakt cocker eller breton?

6 innlegg i emnet

Jeg sliter litt med dette valget.

Vi tenker å skaffe oss en hund til som jeg også kan bruke på jakt.

Når det gjelder jakt vil jeg nok mest være i fjellet. Men mesteparten av året er man hjemme og på tur i skog og mark. Cockeren holder seg i nærheten og er veldig kjær sin eier. Fordelen med breton er  at den er stående på jakt som er en fordel i fjellet. Jeg jakter ikke veldig mye men luker det godt og vil prøve å gjøre det fast hver høst fremover. 

Er det noen som vil gi noen tips om valg og eventuelt dele noen erfaringer?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

@MonicaT Du kan prate varmt og godt om de små sjarmtrollene :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg var litt i samme situasjon som dere for drøyt halvannet år siden. Skulle ha en hund og jeg jakter litt rype på høsten. Tanken var at jeg skulle ha en relativt aktiv brukshund som kunne være med på det meste.

Nå var det flere tankespor jeg fulgte i prosessen, men et av de var stående fuglehund. Hovedgrunnen til at jeg valgte det bort var at det skal en god del og riktig trening til for å få en god fuglehund. Og for min del var jeg redd for at jeg skulle føle frustrasjon og skuffelse om vi ikke fikk det til. Jeg trives godt med støkkjakt og har ingen krav til effektiv jakt. Får jeg en rype eller fire i løpet av jakta er jeg fornøyd. Dessuten, selv om jeg synes mange av fuglehundene er flotte (spesielt setterne, men bortsett fra dem også breton) så tenkte jeg blant annet litt på dette med viltinteresse og det å kunne gå med hunden løs. Noe som hos en del individer kan være en utfordring. Så da var spørsmålene: Ønsket jeg det «presset» (min egen opplevelse, din kan være helt annerledes - jeg er litt rar) samt å forplikte meg til det arbeidet det innebar å trene hunden til en god fuglehund? Og ønsket jeg den «bagasjen» (igjen, min opplevelse - andre kan se på det som uproblematisk) som kan komme med en del fuglehunder? Dette sett i lys av min relativt beskjedne jaktaktivitet på 4-5 dagsturer hver høst. Jeg skulle jo først og fremst ha hund resten av året. Svaret ble nei for min del.

Så jeg tok et skritt tilbake (med tanke på rypejakt) og valgte jaktgolden. En hund som fint kan være med på jakt og som med noe trening kan gjøre en viktig del av jakten (berge byttet). Men om jeg feiler i treningen og vi ikke får det til, så ødelegger det ikke jakten på samme måte som en stående fuglehund som ikke virker. Og det er jo en vesentlig mindre avansert og mer overkommelig øvelse å trene en hund til å apportere det som i 99% av tilfellene er en enkelt fugl, sammenlignet med søk, stand, reise fugl, holde igjen og apportere. Her er det selvsagt relevant at jeg ikke hadde noen erfaring med seriøs hundetrening fra tidligere.

Angrer jeg? Overhodet ikke. Noe har selvsagt å gjøre med at jeg er blitt fryktelig glad i hunden og det er vanskelig å tenke seg at jeg skulle ha valgt henne bort. Så ser jeg at jeg trener såpass mye og såpass strukturert med hunden at jeg fint hadde klart å trene en fuglehund. Noen ganger har jeg tenkt at det kanskje kunne blitt lettere, da det er et vesentlig større miljø å støtte seg på enn de få som driver med retrieverjakt her hvor jeg bor (igjen, jeg er nybegynner). Men det hadde ikke endret på dette med at jeg ville føle et (selvpåført) press for å få det til - og jeg har tendens til å synes ting blir kjedelige under slike forutsetninger. Med en annen motivasjon for hundeholdet, om jeg var ekstremt fascinert av jakt med fuglehund, så ville helt sikkert kabalen blitt lagt noe annerledes.

Dette er på ingen måte noen anbefaling i ene eller andre retningen. Det er bare slik jeg tenkte, kanskje kan erfaringen være til hjelp når deres tanker skal sorteres. Og på mange måter blir vel fuglehund mot golden et lignende valg som fuglehund mot cocker slik jeg forstår deres situasjon.

Lykke til!

4 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Spørs veldig hvordan hundehold du vil ha når du ikke er på jakt. Breton er en jakthund og den vil jakte/løpe utenfor stien på tur hjemme. Ingen hund som går på tur sammen med deg. Men om det er greit så er breton en flott rase. Det er mye hund i liten kropp men det er vel cockeren også  

Bare spør om du har noen spørsmål. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Jaktcocker kan ha litt problemer m avknapp. Og trenger generelt mye aktivisering. De breton jeg har truffet har mye bedre avknapp og evner i større grad å ta livet m ro når lite skjer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Nye innlegg

  • Ja, det samme sier jeg hvert semester  
  • Da jeg kjøpte leiligheten min (i borettslag) mener jeg bestemt at jeg leste et sted at ingen kunne nekte meg å ha hund med mindre den var til "vesentlig ulempe". Jeg valgte allikevel å søke om tillatelse hos styret for å vise velvilje, og det var aldri snakk om at de andre naboene i oppgangen hadde noe de skulle sagt.
  • Du trenger et bur med luke som slår oppover
   Tror du må belage deg å få laget et på mål, eller så kan du få kjøpe mitt billig (jeg bomkjøpte så det sang etter, fordi hjernen ikke innså at det ville bli trøblete med luke som slår opp, i en stv  
   Nå har jeg riktignok leka med det buret da... lakka det litt *kremt* rosa  Kan omlakkeres da, hvis man vil (Bengalack og tålmodighet er tingen!)
   Har ikke målene, men det ble laget til en VW Golf, iflg forrige eier. 
   Hundedyret misliker buret (hun foretrekker tydeligvis et bur som er for lite  ), og lager så mye spetakkel at jeg ikke orker å bruke det. 
  • Jeg liker når det er skikkelig vinter, blir glad av det - men jeg må innrømme at jeg kanskje ble litt usikker på hvor glad jeg er i vinteren når jeg måka 30 cm blytung snø på gårdsplassen i går når jeg kom hjem.
   Det eneste jeg var glad for da, var at jeg hadde måka de 20 cm som kom mandag kveld på mandagskvelden. Jeg er så støl og lemster i dag at det ligner ingenting. For snøen i går var jo ikke "måkbar", den måtte skuffes bort, og jeg har begrenset med plass å legge snøen, så jeg måtte jo tidvis bære snøen et stykk.... ha ha ha ha - MEN - nå er gårdsplassen måka, og det ser hvitt og vakkert ut - så NÅ liker jeg vinteren igjen
  • Er det der en Ford Mondeo 2006 modell sedan? De ser ikke sånn ut når jeg finner de på finn.no?   https://images.finncdn.no/dynamic/1600w/2017/1/vertical-3/03/4/783/268/84_1525219453.jpg Tar man ut hattehylla der, så er det vel ikke så gal plass?   
 • Nylig opprettede emner