Gå til innhold
Hundesonen.no

Rystende forhold hos norske grisebønder


Gjest
 Share

Recommended Posts

https://www.nrk.no/rogaland/rystende-forhold-hos-grisebonder-avdekket-1.13803803
 

Quote

Videodokumentasjon fra tilsyn Mattilsynet har gjort hos slaktegrisbønder i Rogaland, som NRK har fått tilgang til, er rystende.

 

En gris drar seg fram med forbena, for bakparten er nesten helt lam. En svært sjuk gris ligger i en binge sammen med mange andre griser, og har ikke fått noe ekstra tilsyn. Vi ser en overfylt grisebinge med skitne dyr, der grisene kjemper for å holde hodet hevet.

Dette er forhold som Mattilsynets rundt 20 inspektører i Rogaland jevnlig må forholde seg til.

 

 

Håper den billige juleribba setter seg på tvers hos de som driter i dyrevelferd :(  

Dette er akkurat de samme bildene som vi ser fra utlandet, når skal vi i Norge innse at vi overhodet ikke er noe "superland" angående dyrevelferd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 50
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Jeg blir så sinna og trist...   Vi er så utrolig heldige at vi bor på et lite småbruk, så i år valgte vi å ha gris selv. To helt fantastiske jenter, som koste seg med å grave opp store røtte

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

En lam gris får man stram påpek hos slakteri for, da denne ikke kan bevege seg gjennom noe system. En syk gris i fellesbinger gagner ingen, bare kan bidra til smitte og pinsom død. Overfylte fellesbin

Posted Images

Akkurat nå, patricia skrev:

Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette...og så bønder, som er så glade i dyra sine.

De er vel litt i særstilling siden det er der de største industridyreholdene her i landet ligger. Større enheter har en tendens til å være negativt for dyra. De store farmene i Rogaland har nok mye til felles med de som ligger i Danmark, Tyskland osv, bortsett fra at de er underlagt norske dyrevelferdslover, som er langt strengere enn de i Danmark og Tyskland. Men streben etter fortjeneste og snarveier for å komme dit er nok felles dessverre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, patricia skrev:

Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette...og så bønder, som er så glade i dyra sine.

Aner ikke, men i Rogaland har de ofte veldig store gårder og har sikkert mange dyr. Men ingenting kan forsvare dette og jeg er så forbanna og rasende på disse bøndene som tydeligvis har mistet empatien for dyra sine. Jeg skjønner jo at ikke alle bønder er like gærn som meg som tar syke dyr med meg inn i på varmekablene på badet i hovedhuset, men syke dyr skal avlives eller få forsvarlig behandling! Og de skal ikke stå som sild i tønner!! Frykter at dette blir det mer og mer av når det skal produseres så innmari mye billig kjøtt :no: frister å skaffe meg ett par griser som kan gå ute her til sommeren, men hadde vel endt opp med å ikke klare å spise dem. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutes ago, Rhavina said:

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

Helt korrekt, flott med flere alternativer!! :) Håper alle som leter finner en god leverandør, jeg vet det finnes et par flere i Norge!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, Kangerlussuaq skrev:

Helt korrekt, flott med flere alternativer!! :) Håper alle som leter finner en god leverandør, jeg vet det finnes et par flere i Norge!

Det er ganske mange blitt. Bare her i området (Hedmark) er det flere som tilbyr frilandsgris nå. Dessverre er fremdeles slakteri-leddet det vanskeligste å få gjort noe med, de fleste frilandsgrisene jeg har hørt om sendes fremdeles til vanlige slakterier på vanlige slaktebiler. Mobilslakt ble jo dessverre nedlagt, men jeg tror det var fordi de var litt forut for sin tid, og hadde de startet nå ville nok bildet sett litt annerledes ut, det er langt flere som har "hjemmegris" osv nå enn for bare noen få år siden. Så kanskje det kommer slikt tilbud igjen snart :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Stella skrev:

Det er ganske mange blitt. Bare her i området (Hedmark) er det flere som tilbyr frilandsgris nå. Dessverre er fremdeles slakteri-leddet det vanskeligste å få gjort noe med, de fleste frilandsgrisene jeg har hørt om sendes fremdeles til vanlige slakterier på vanlige slaktebiler. Mobilslakt ble jo dessverre nedlagt, men jeg tror det var fordi de var litt forut for sin tid, og hadde de startet nå ville nok bildet sett litt annerledes ut, det er langt flere som har "hjemmegris" osv nå enn for bare noen få år siden. Så kanskje det kommer slikt tilbud igjen snart :)

Ja, nå selges det jo frilandsgris "over alt". Man skal vanskelig forsvare å fortsette å kjøpe gris man ikke vet hvor kommer fra. Håper mobilslakteriet kommer til bake, så det leddet også blir optimalt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Hvis det er "overalt" - er frilandsgris *frilands*gris, eller begynner begrepet å bli utvannet slik som på "frilandshøns"?

Det har jeg ikke inntrykk av. Mange bønder og småbrukere gjerder inn noen mål hvor et begrenset antall gris kan leve gode liv, for å kunne tilby oppdelte slakt til salg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skulle gjerne kjøpt hos private aktører om jeg visste at de OGSÅ slaktet selv (eller i hvert fall hadde slakter hjem til seg). Jeg kjøpte jo kjøtt fra gladgriser tidligere i år, men de var jo også sendt til slakteriet for slakt, og den softe siden av meg synes jo ikke noe om den dyretransporten som foregår. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Kontrolleres dette av noen instans, eller kan hvem som helst selge noe de kaller frilandsgris?

Det er vel ikke noen beskyttet merkevare eller slikt, så man kan jo kalle hva som helst "frilandsgris". Men de fleste som selger dette dokumenterer dette uten problem, enten ved mye bilder/filmer av drifta, eller at man kan komme og se selv.
Det krever ikke så mye å ha frilandsgris, noe som nok er en av årsakene til at så mange nå har dette. Man trenger en jordflekk (jorde, beitemark eller utmark), gjerde den inn med to høyder strømtråd og en "grisehytte", som kan kjøpes ferdig laget og transporteres lett dit man vil ha den med traktor. Terskelen til å få det til, samt startkostnad, er altså liten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Jeg skulle gjerne kjøpt hos private aktører om jeg visste at de OGSÅ slaktet selv (eller i hvert fall hadde slakter hjem til seg). Jeg kjøpte jo kjøtt fra gladgriser tidligere i år, men de var jo også sendt til slakteriet for slakt, og den softe siden av meg synes jo ikke noe om den dyretransporten som foregår. 

Mobilslakteri hadde vært klart å foretrekke. Men uansett mye bedre med gris som har hatt gode liv, selv om de må gjennom en kort transport. Enorm forskjell på smaken er det også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 minutter siden, Pringlen skrev:

Mobilslakteri hadde vært klart å foretrekke. Men uansett mye bedre med gris som har hatt gode liv, selv om de må gjennom en kort transport. Enorm forskjell på smaken er det også.

Ja, jeg hadde ønsket at mobilslakt ble startet opp igjen. 
Jeg kjøpte kjøtt av utegriser tidligere i år, men det var så mye fett på dem at det nesten ikke var kjøtt faktisk. 10 cm fettrand på en kotelett er mye - og da var den også godt marmorert. Jeg ble faktisk dårlig av å spise dem :lol: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mobilslakt er bedre helt klart, Men som de skriver i kommentarfletet, Får håpe de får kapital og kompetanse til å drive ett eget slakteri på gården

Her er uansett en film de postet på fb sin, Dette er jo HEEEEEEELT umulig ifølge andre bønder... https://www.facebook.com/fjellgris/videos/1624183200980181/

De har masse fine filmer og bilder på facebooken sin som viser hvordan dyra har det :ahappy:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Rhavina skrev:

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

Tusen takk for link :) Skal prøve å få bestilt ribba der. Fant bare pakker som inkluderer pølser, som jeg ikke trenger, men har sendt en mail, så jeg får håpe jeg kan få kjøpt bare ribba. Forhåpentligvis kan vi spise frittgående ribbe med god samvittighet på julaften i år :D

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, Siri skrev:

Ja, jeg hadde ønsket at mobilslakt ble startet opp igjen. 
Jeg kjøpte kjøtt av utegriser tidligere i år, men det var så mye fett på dem at det nesten ikke var kjøtt faktisk. 10 cm fettrand på en kotelett er mye - og da var den også godt marmorert. Jeg ble faktisk dårlig av å spise dem :lol: 

Levd litt vel godt, de da :lol:

Grisene vi har kjøpt fra Stølsvidda har også vært feite nok. Sånn sett mer fornøyd med den vi har i år, fra en lokal bonde.

Akkurat nå, Lene_S skrev:

Tusen takk for link :) Skal prøve å få bestilt ribba der. Fant bare pakker som inkluderer pølser, som jeg ikke trenger, men har sendt en mail, så jeg får håpe jeg kan få kjøpt bare ribba. Forhåpentligvis kan vi spise frittgående ribbe med god samvittighet på julaften i år :D

Du får også kjøpt ribbe fra både stølsvidda og andre frilandsgrisleverandører hos div lokale utsalg. Ulempen er at det blir veldig dyrt. 

"Problemet" er at det blir håpløst å spise julemat hos folk som kjøper kjøtt på butikken. Så stor er faktisk smaksforskjellen... Og vanlig julepølse? Bare å glemme...

IMG_20171204_143335.thumb.jpg.e7890fe1c45223f3258766887b8aa214.jpg

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg spiser ikke grisekjøtt - kommersielt produsert - som selges i butikkene. Man kjenner på smaken at grisen ikke har hatt det bra - det smaker surt rett og slett. 
Så heller sjeldnere kjøtt på bordet, og skal man spise kjøtt - fortrinnsvis et med god smak fra dyr som var lykkelige hele livet.  Pølser til jul laget jeg selv, da vet jeg hva som er i dem. Og ellers i året spiser jeg ikke pølser. Vi MÅ ikke spise kjøtt så ofte som de kommersielle kreftene prøver å lure oss til å tro. Heller litt dyrere kjøtt, med bedre dyrevelferd og bedre smak, enn billig kjøtt flere ganger per uke. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En lam gris får man stram påpek hos slakteri for, da denne ikke kan bevege seg gjennom noe system. En syk gris i fellesbinger gagner ingen, bare kan bidra til smitte og pinsom død. Overfylte fellesbinger må jo være en dødsfelle å bevege seg inn i selv.

Jeg skjønner ikke at noen kan forsvare slikt dyrehold! Det kan da verken være lønnsomt eller godt i sjela?

Jeg er glad for debatten det har dratt i gang i landbrukssidene på Facebook, og hvor mye nyttig som kommer frem hos flere. Ikke minst glad for det høyenede tilsynet som har avdekt slike forhold! At de unge berømmes for å være mer ‘up to date’ er vell verdt, og vil forhåpentligvis inspirere flere til å følge en bedre sti videre mtp. dyrevelferd.

Vell så viktig å påpeke at dette ikke er normalen for husdyrhold i Norge - selv om vi har en lang vei å gå fortsatt, så er norsk landbruk absolutt i utvikling :) 

———

Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? :) 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 minutter siden, maysofie skrev:

Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? :) 

Jeg har vurdert det og synes tanken er god. Det er et slikt bruk her i Løten vet jeg, men jeg har ikke fått ut fingeren (men de har bare grønnsaker og det er jo begrenset hva en person kan konsumere av slikt før det ikke er spiselig lenger). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg vurderte andelslandbruk her, men det var vanvittig dyrt synes jeg. Vet ikke hva vanlig pris er, men her var det over 2000 for en person per år, pluss dugnad selvfølgelig. For oss som familie ble det for dyrt.

Mamma abonnerer på Fritt og Vilt kasse, så får endel kjøtt fra henne. https://frittogvilt.com/om-oss/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, Pringlen skrev:

Du får også kjøpt ribbe fra både stølsvidda og andre frilandsgrisleverandører hos div lokale utsalg. Ulempen er at det blir veldig dyrt. 

Dyrt tenker jeg at ikke gjør så mye, ribbe er en gang i året, så den har jeg lyst til å spise med verdens beste samvittighet for en gangs skyld, koste hva det koste vil. 

4 timer siden, maysofie skrev:

Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? :) 

Jeg har ikke hørt om andelsbruk. Kan du fortelle litt om hva det går ut på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, Lene_S skrev:

Dyrt tenker jeg at ikke gjør så mye, ribbe er en gang i året, så den har jeg lyst til å spise med verdens beste samvittighet for en gangs skyld, koste hva det koste vil. 

Jeg har ikke hørt om andelsbruk. Kan du fortelle litt om hva det går ut på?

Jo jo, men man behøver jo ikke øse ut en overpris til mellomledd :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Hei! Jeg sitter og vurderer råfôring til hunden min da han ikke er fryktelig interessert i tørrfôret sitt. Får også inntrykk av at det er billigere med råfôr i lengden. Dette er noe jeg ønsker å begynne med når han skal over på voksenfôr, men jeg vil regne litt på det først 🤭 Matte er ikke mitt beste fag, så jeg håper noen kan se på regnestykket mitt og se om jeg er helt på bærtur? 😅 Valpen er nå 5 mnd og 12kg, og får p.d.d dette: 160g BritCare Puppy Grain-Free Salmon (80g frokost + 80g lunsj) + 4 SMAAK kjøttboller (ca. 100g) til middag. Dette fungerer veldig bra så langt og han har lagt på seg fint fra han kom hjem til meg. Veterinær er også veldig fornøyd med holdet hans. I følge rasestandard skal voksenvekt være maks 18kg, så jeg tar utgangspunkt i det. Ved voksenalder ville han da fått 170g tørrfor fordelt på frokost og lunsj + 100g SMAAK. Jeg kjøper 12kg sekk til 969kr sekken. 170g daglig i en uke er da ca. 1190g, ganger det med 52 uker og får da ca. 62kg fôr i året. Det er omtrent 6 sekker i året, altså 5814kr. Legger jeg da til prisen for SMAAK kjøttboller så er det 100g daglig, 700g i uka og 36,5kg i året. 36,5x80kr er 2920kr i året, totalsum på 8734kr årlig for fôr. Vomprisen i nærbutikken er som følger: 29,- stk 10 for 219,- 20 for 419,- 3x6kg for 280,- Med utgangspunkt i 18kg voksenvekt skal han da ha 360g i døgnet, ca. 2,5kg i uka eller 131kg i året. Ca. 7598kr i året da, hvis jeg kjøper 1 og 1 pølse, 5738kr hvis jeg kjøper 10 eller 5488,9kr hvis jeg kjøper 20. Jeg kan også få 3x6kg for 280kr, det gjør det jo enda billigere. 18kgx8 = 144kg, 280x8 = 2240kr Er jeg helt på villspor her? 🤪
    • Lill med Perfect image er fremdeles aktiv med collie oppdrett både med lang og korthår. Enklest er nok å ta kontakt på Facebook med henne privat, tror ikke hun har tilgang på Messenger på kennel siden sin dessverre. Hun venter et korthårskull i disse dager (uke 17) og jeg vet hun har noen spennende planer fremover også. Verdt å ta kontakt, eventuelt mase litt om du allerede har sendt henne en melding! Ikke sikkert du får svar sånn helt med en gang da den dama har mange baller i luften, kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for arbeidet hun gjør. 😂    Tine (kennel laabanden) som er tagget over her har i hvert fall 1 om ikke 2 korthårs hannhunder ledig akkurat nå, og er vel ikke utelukket at det blir en kort/langhårsparring der i fremtiden, men det kommer helt ann på hvilken hannhund det blir på kortis tispa hennes i fremtiden.  Ann Gjertrud (Kennel NoorWay) er jeg usikker på om avler fremdeles, men er ikke sånn kjempe kjempelenge siden jeg så en annonse fra henne så sant jeg husker rett. Hun var aktiv her inne før, om du søker på Noor, Ninja eller Miyagi (usikker på hvordan det skrives) så finner du henne nok. Men er ellers vanskelig å finne på nett om dagen svjv.  Hadde anbefalt @Kensington Gate , men tror ikke hun avler pr.d.d.    Du kan søke opp norsk collie markedsplass på Facebook, der deles det annonser. 😊 NCK fikk ny nettside for ikke så kjempelenge siden, men oppdateringene har gått sakte dessverre.   
    • Jeg kan ikke se å finne Kennel NoorWay noe sted - verken gjennom Google eller Facebook. Har du mulighet til å sende en lenke? Ellers noterer jeg meg resten av det du skriver, og vil legge stor vekt på gemytt! Takk for hjelpen 
    • Tusen takk for gode tips! Her har jeg litt å sjekke ut 
    • Jeg soser rundt i valpefeber, feriefeber og ferieplanlegging...
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...