Rystende forhold hos norske grisebønder

44 innlegg i emnet

https://www.nrk.no/rogaland/rystende-forhold-hos-grisebonder-avdekket-1.13803803
 

Quote

Videodokumentasjon fra tilsyn Mattilsynet har gjort hos slaktegrisbønder i Rogaland, som NRK har fått tilgang til, er rystende.

 

En gris drar seg fram med forbena, for bakparten er nesten helt lam. En svært sjuk gris ligger i en binge sammen med mange andre griser, og har ikke fått noe ekstra tilsyn. Vi ser en overfylt grisebinge med skitne dyr, der grisene kjemper for å holde hodet hevet.

Dette er forhold som Mattilsynets rundt 20 inspektører i Rogaland jevnlig må forholde seg til.

 

 

Håper den billige juleribba setter seg på tvers hos de som driter i dyrevelferd :(  

Dette er akkurat de samme bildene som vi ser fra utlandet, når skal vi i Norge innse at vi overhodet ikke er noe "superland" angående dyrevelferd?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette....og så bønder, som er så glade i dyra sine.

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, patricia skrev:

Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette...og så bønder, som er så glade i dyra sine.

De er vel litt i særstilling siden det er der de største industridyreholdene her i landet ligger. Større enheter har en tendens til å være negativt for dyra. De store farmene i Rogaland har nok mye til felles med de som ligger i Danmark, Tyskland osv, bortsett fra at de er underlagt norske dyrevelferdslover, som er langt strengere enn de i Danmark og Tyskland. Men streben etter fortjeneste og snarveier for å komme dit er nok felles dessverre.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, patricia skrev:

Er bønder i Rogaland i en særstilling mht dyrevelferd? Vi har sett grusomme bilder fra minkfarmene deres, og nå dette...og så bønder, som er så glade i dyra sine.

Aner ikke, men i Rogaland har de ofte veldig store gårder og har sikkert mange dyr. Men ingenting kan forsvare dette og jeg er så forbanna og rasende på disse bøndene som tydeligvis har mistet empatien for dyra sine. Jeg skjønner jo at ikke alle bønder er like gærn som meg som tar syke dyr med meg inn i på varmekablene på badet i hovedhuset, men syke dyr skal avlives eller få forsvarlig behandling! Og de skal ikke stå som sild i tønner!! Frykter at dette blir det mer og mer av når det skal produseres så innmari mye billig kjøtt :no: frister å skaffe meg ett par griser som kan gå ute her til sommeren, men hadde vel endt opp med å ikke klare å spise dem. 

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

13 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen
23 minutes ago, Rhavina said:

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

Helt korrekt, flott med flere alternativer!! :) Håper alle som leter finner en god leverandør, jeg vet det finnes et par flere i Norge!

4 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 minutter siden, Kangerlussuaq skrev:

Helt korrekt, flott med flere alternativer!! :) Håper alle som leter finner en god leverandør, jeg vet det finnes et par flere i Norge!

Det er ganske mange blitt. Bare her i området (Hedmark) er det flere som tilbyr frilandsgris nå. Dessverre er fremdeles slakteri-leddet det vanskeligste å få gjort noe med, de fleste frilandsgrisene jeg har hørt om sendes fremdeles til vanlige slakterier på vanlige slaktebiler. Mobilslakt ble jo dessverre nedlagt, men jeg tror det var fordi de var litt forut for sin tid, og hadde de startet nå ville nok bildet sett litt annerledes ut, det er langt flere som har "hjemmegris" osv nå enn for bare noen få år siden. Så kanskje det kommer slikt tilbud igjen snart :)

2 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, Stella skrev:

Det er ganske mange blitt. Bare her i området (Hedmark) er det flere som tilbyr frilandsgris nå. Dessverre er fremdeles slakteri-leddet det vanskeligste å få gjort noe med, de fleste frilandsgrisene jeg har hørt om sendes fremdeles til vanlige slakterier på vanlige slaktebiler. Mobilslakt ble jo dessverre nedlagt, men jeg tror det var fordi de var litt forut for sin tid, og hadde de startet nå ville nok bildet sett litt annerledes ut, det er langt flere som har "hjemmegris" osv nå enn for bare noen få år siden. Så kanskje det kommer slikt tilbud igjen snart :)

Ja, nå selges det jo frilandsgris "over alt". Man skal vanskelig forsvare å fortsette å kjøpe gris man ikke vet hvor kommer fra. Håper mobilslakteriet kommer til bake, så det leddet også blir optimalt :)

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis det er "overalt" - er frilandsgris *frilands*gris, eller begynner begrepet å bli utvannet slik som på "frilandshøns"?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Hvis det er "overalt" - er frilandsgris *frilands*gris, eller begynner begrepet å bli utvannet slik som på "frilandshøns"?

Det har jeg ikke inntrykk av. Mange bønder og småbrukere gjerder inn noen mål hvor et begrenset antall gris kan leve gode liv, for å kunne tilby oppdelte slakt til salg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kontrolleres dette av noen instans, eller kan hvem som helst selge noe de kaller frilandsgris?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg skulle gjerne kjøpt hos private aktører om jeg visste at de OGSÅ slaktet selv (eller i hvert fall hadde slakter hjem til seg). Jeg kjøpte jo kjøtt fra gladgriser tidligere i år, men de var jo også sendt til slakteriet for slakt, og den softe siden av meg synes jo ikke noe om den dyretransporten som foregår. 

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Kontrolleres dette av noen instans, eller kan hvem som helst selge noe de kaller frilandsgris?

Det er vel ikke noen beskyttet merkevare eller slikt, så man kan jo kalle hva som helst "frilandsgris". Men de fleste som selger dette dokumenterer dette uten problem, enten ved mye bilder/filmer av drifta, eller at man kan komme og se selv.
Det krever ikke så mye å ha frilandsgris, noe som nok er en av årsakene til at så mange nå har dette. Man trenger en jordflekk (jorde, beitemark eller utmark), gjerde den inn med to høyder strømtråd og en "grisehytte", som kan kjøpes ferdig laget og transporteres lett dit man vil ha den med traktor. Terskelen til å få det til, samt startkostnad, er altså liten.

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Akkurat nå, Siri skrev:

Jeg skulle gjerne kjøpt hos private aktører om jeg visste at de OGSÅ slaktet selv (eller i hvert fall hadde slakter hjem til seg). Jeg kjøpte jo kjøtt fra gladgriser tidligere i år, men de var jo også sendt til slakteriet for slakt, og den softe siden av meg synes jo ikke noe om den dyretransporten som foregår. 

Mobilslakteri hadde vært klart å foretrekke. Men uansett mye bedre med gris som har hatt gode liv, selv om de må gjennom en kort transport. Enorm forskjell på smaken er det også.

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 minutter siden, Pringlen skrev:

Mobilslakteri hadde vært klart å foretrekke. Men uansett mye bedre med gris som har hatt gode liv, selv om de må gjennom en kort transport. Enorm forskjell på smaken er det også.

Ja, jeg hadde ønsket at mobilslakt ble startet opp igjen. 
Jeg kjøpte kjøtt av utegriser tidligere i år, men det var så mye fett på dem at det nesten ikke var kjøtt faktisk. 10 cm fettrand på en kotelett er mye - og da var den også godt marmorert. Jeg ble faktisk dårlig av å spise dem :lol: 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mobilslakt er bedre helt klart, Men som de skriver i kommentarfletet, Får håpe de får kapital og kompetanse til å drive ett eget slakteri på gården

Her er uansett en film de postet på fb sin, Dette er jo HEEEEEEELT umulig ifølge andre bønder... https://www.facebook.com/fjellgris/videos/1624183200980181/

De har masse fine filmer og bilder på facebooken sin som viser hvordan dyra har det :ahappy:

3 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 timer siden, Rhavina skrev:

Jeg anbefaler alle kjøttspisere å kjøpe seg julematen hos bønder som setter dyrevellferd og kvalitet høyt, De beviser også at det ER mulig bare man gidder... https://stolsvidda.com/

Tusen takk for link :) Skal prøve å få bestilt ribba der. Fant bare pakker som inkluderer pølser, som jeg ikke trenger, men har sendt en mail, så jeg får håpe jeg kan få kjøpt bare ribba. Forhåpentligvis kan vi spise frittgående ribbe med god samvittighet på julaften i år :D

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 minutter siden, Siri skrev:

Ja, jeg hadde ønsket at mobilslakt ble startet opp igjen. 
Jeg kjøpte kjøtt av utegriser tidligere i år, men det var så mye fett på dem at det nesten ikke var kjøtt faktisk. 10 cm fettrand på en kotelett er mye - og da var den også godt marmorert. Jeg ble faktisk dårlig av å spise dem :lol: 

Levd litt vel godt, de da :lol:

Grisene vi har kjøpt fra Stølsvidda har også vært feite nok. Sånn sett mer fornøyd med den vi har i år, fra en lokal bonde.

Akkurat nå, Lene_S skrev:

Tusen takk for link :) Skal prøve å få bestilt ribba der. Fant bare pakker som inkluderer pølser, som jeg ikke trenger, men har sendt en mail, så jeg får håpe jeg kan få kjøpt bare ribba. Forhåpentligvis kan vi spise frittgående ribbe med god samvittighet på julaften i år :D

Du får også kjøpt ribbe fra både stølsvidda og andre frilandsgrisleverandører hos div lokale utsalg. Ulempen er at det blir veldig dyrt. 

"Problemet" er at det blir håpløst å spise julemat hos folk som kjøper kjøtt på butikken. Så stor er faktisk smaksforskjellen... Og vanlig julepølse? Bare å glemme...

IMG_20171204_143335.thumb.jpg.e7890fe1c45223f3258766887b8aa214.jpg

3 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg spiser ikke grisekjøtt - kommersielt produsert - som selges i butikkene. Man kjenner på smaken at grisen ikke har hatt det bra - det smaker surt rett og slett. 
Så heller sjeldnere kjøtt på bordet, og skal man spise kjøtt - fortrinnsvis et med god smak fra dyr som var lykkelige hele livet.  Pølser til jul laget jeg selv, da vet jeg hva som er i dem. Og ellers i året spiser jeg ikke pølser. Vi MÅ ikke spise kjøtt så ofte som de kommersielle kreftene prøver å lure oss til å tro. Heller litt dyrere kjøtt, med bedre dyrevelferd og bedre smak, enn billig kjøtt flere ganger per uke. 

9 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

En lam gris får man stram påpek hos slakteri for, da denne ikke kan bevege seg gjennom noe system. En syk gris i fellesbinger gagner ingen, bare kan bidra til smitte og pinsom død. Overfylte fellesbinger må jo være en dødsfelle å bevege seg inn i selv.

Jeg skjønner ikke at noen kan forsvare slikt dyrehold! Det kan da verken være lønnsomt eller godt i sjela?

Jeg er glad for debatten det har dratt i gang i landbrukssidene på Facebook, og hvor mye nyttig som kommer frem hos flere. Ikke minst glad for det høyenede tilsynet som har avdekt slike forhold! At de unge berømmes for å være mer ‘up to date’ er vell verdt, og vil forhåpentligvis inspirere flere til å følge en bedre sti videre mtp. dyrevelferd.

Vell så viktig å påpeke at dette ikke er normalen for husdyrhold i Norge - selv om vi har en lang vei å gå fortsatt, så er norsk landbruk absolutt i utvikling :) 

———

Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? :) 

4 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
21 minutter siden, maysofie skrev:

Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? :) 

Jeg har vurdert det og synes tanken er god. Det er et slikt bruk her i Løten vet jeg, men jeg har ikke fått ut fingeren (men de har bare grønnsaker og det er jo begrenset hva en person kan konsumere av slikt før det ikke er spiselig lenger). 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg vurderte andelslandbruk her, men det var vanvittig dyrt synes jeg. Vet ikke hva vanlig pris er, men her var det over 2000 for en person per år, pluss dugnad selvfølgelig. For oss som familie ble det for dyrt.

Mamma abonnerer på Fritt og Vilt kasse, så får endel kjøtt fra henne. https://frittogvilt.com/om-oss/

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Huffda..vi får da endelig håpe at de bøndene som ble psykisk sjuke av å se en silhuetttegning av ulv på melkekartongene ikke ser dette.. Frykter for massiv kollaps i bondestanden..:whistle:

3 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 timer siden, Pringlen skrev:

Du får også kjøpt ribbe fra både stølsvidda og andre frilandsgrisleverandører hos div lokale utsalg. Ulempen er at det blir veldig dyrt. 

Dyrt tenker jeg at ikke gjør så mye, ribbe er en gang i året, så den har jeg lyst til å spise med verdens beste samvittighet for en gangs skyld, koste hva det koste vil. 

4 timer siden, maysofie skrev:

Med frilandsgris ol. i tankene, hva mener folk om å ta del i andelsbruk? :) 

Jeg har ikke hørt om andelsbruk. Kan du fortelle litt om hva det går ut på?

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 minutter siden, Lene_S skrev:

Dyrt tenker jeg at ikke gjør så mye, ribbe er en gang i året, så den har jeg lyst til å spise med verdens beste samvittighet for en gangs skyld, koste hva det koste vil. 

Jeg har ikke hørt om andelsbruk. Kan du fortelle litt om hva det går ut på?

Jo jo, men man behøver jo ikke øse ut en overpris til mellomledd :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

  • Nye innlegg

    • Jeg begynner å nærme meg veldig ferdig med julegavene. Jeg må kjøpe gave til mammas samboer, men jeg vet hva han skal få. Det samme med søster og ektemann. Jeg må kjøpe en liten ting til til pappas kjæreste, men jeg vet hva hun skal få. Mammas julegave ble bestilt i posten i dag, men jeg tror den kommer fram for sent, så da får det bli bursdagsgave i stedet (hun har bursdag 30. desember), så da må jeg finne på noe til henne. Jeg kjøpte noe til henne i London, men det er litt lite.  Men jeg vet ikke hva mer jeg kan finne på til henne  Hun ønsker seg ingenting.
    • Greit at han er under oppsyn en periode i hvert fall, kanskje de vurderer det sånn at han burde få være der lenger etterhvert?   Oh, det var veldig til aldersforskjell og det!  Jeg tipper du fikser det med Sinner ganske greit   Han må få hilse på Monster snart da!   Akkurat nå kjente jeg at jeg er veldig glad jeg bare har tisper  Det er litt i overkant frekt da, syns jeg..  Klart du er, for jeg har jo alltid rett   Å være revmatiker?  Det er en grunn til at jeg HATER vinter, liksom.. Bortsett fra i desember i år, tydeligvis  I år går det greit med stive og vonde ledd og likfingre og alt.. Kanskje de opererte grinchen ut av meg ifjor?   Åh, djizes, så stressende  Godt du fant igjen lommeboka di da!  Hmm.. Jeg tror ikke det, det er kvinnelige kirurger også Jeg er dog ikke sydd igjen, jeg er bare stifta sammen.. Det blir bare ikke pent det   -- AN har jeg kommet hjem fra @Belgerpia, som har hatt broren til Ali til klipping - da måtte jeg jo komme og få sett litt ordentlig på han  Han er veldig lik søsteren sin på noen måter, og veldig lik mammaen sin på andre måter. Det er litt morsomt  
    • Sitter og venter på elektrikeren, og er sur fordi han etter en uke og 4 purringer fortsatt ikke har klart å sende meg et skriftlig prisoverslag som jeg skulle sende til forsikringsselskapet FØR han kom
    • Det hjelper ikke å ha humor når spøken er dårlig. 
    • Så har du jo nosework, som vel egentlig også er en form for spesialsøk i konkurranseform.
  • Nylig opprettede emner