Gå til innhold
Hundesonen.no

Hjemme alene- utfordringer


Lene1
 Share

Recommended Posts

Hei 

Vi har en fantastisk gutt på ca 5 måneder. Han er trygg og fin, og takler de fleste nye situasjoner med glans. Hjemme alene trening har vi imidlertid en del problemer med. Oppdretter har vært klar på at rasen kan være utfordrende å lære å være hjemme alene, men alle hennes hunder kan fint være hjemme alene noen timer. Vi er studenter begge to, så per nå trenger han aldri være alene hjemme mer enn 2-3 timer. Vi må uansett lære ham å være alene hjemme, sånn at han kan klare det noen timer når vi begynner i jobb (om 2.5 år), og ellers når det skal være nødvendig. 

Vi har lest mye her på forumet, og også i hundebøker og snakket med oppdretter. Vi startet med å gå rett utenfor døra, og rett inn igjen. Hans reaksjon da er veldig varierende. Noen ganger er han helt stille, mens han andre ganger bjeffer med en gang. Det lengste han har vært alene hjemme er ca 40 minutter (for 5-6 uker siden). Da bjeffet og pep han store deler av tiden, og det var tydelig at han lette etter oss. En liten stund etter det var han igjen alene hjemme noen minutter, og da begynte han å ule. Vi avbrøt da umiddelbart treningen, og satt en pause på den en periode. Vi har nå begynt å ta den opp igjen. Vi har begrenset området han kan være på, da det virker som om han finner bedre roen på et lite område. Han er nå på kjøkkenet, med vannskålen sin, sengen sin og noen leker. Vi har kamera på ham, og vi ser at han store deler av tiden sitter rett nedenfor døren og ser på døren. Han legger seg ned små perioder, men med en gang det kommer en lyd utenfra reiser han seg opp og ser på døren igjen. Han bjeffer også en del. Han har aldri gjort fra seg eller kastet opp. Bjeffingen minner litt om den han gjorde da vi tilvente ham å være i bur i bilen. Den stoppet han med når han ikke fikk reaksjon, og nå er det ikke problematisk å være alene i bilen i det hele tatt. Forrige gang vi trente begynte han å ule ved ca 20 minutter. Da avbrøt vi også med en gang, og gikk inn så snart han ble stille. Vi har lest mange steder at man skal ta treningen så sakte at han aldri begynner å bjeffe, men det er nesten umulig for oss da han bjeffer umiddelbart når vi går ut - for så å roe seg litt etterpå. Vi aner ikke hva som er beste løsning, og har spurt oppdretter og kursleder med svært variende svar. Oppdretter mente at vi burde pause hele hjemme alene treningen til han var ca 6 måneder, mens kurslederen mente at vi bare burde la ham bjeffe seg "ferdig". Vi skulle gjerne sett at det fantes en mellomting mellom disse to løsningene.. Er det noen som har noen gode forslag? 

 

Jeg kan legge til at han går fritt i hele huset, og at han stort sett følger etter oss der vi går. Vi prøver å være uinteressante når vi f.eks går på kjøkkenet for å hente noe, for å hindre at han følger etter overalt. Vi ønsker ikke å begynne å sperre han inne i enkelte områder av huset, da vi helst vil at han skal få være helt fri hjemme i sitt eget hus. 

 

Jeg håper på hjelp. Tusen takk! 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo ikke alltid at metoden spiller noen rolle, noen ganger så er ikke hunden klar og trenger mer tid. Og nå er det ikke sånn at økning nødvendigvis må være så veldig gradvis, av egen erfaring så bruker jeg lang tid på å la hunden bli moden og bare innfinne seg i sånne små ting som sto jeg går i postkassen alene eller oppe i bilen og henter noe, legger barnet osv. Når hun blir eldre og før eller siden må være mer alene så har alene mine taklet det helt uten problemer til tross for at de ikke likte å bli forlatt når de var mindre. Siste tilskudd har bare nylig vært alene for første gang i mer enn 10 min mens jeg er utenfor her å fikser noe, og hun er nå 10 mnd straks. Hun har jo rett nok vært alene utenom det, men da med i bilen hvor det aldri har vært noe problem, og i begrenset tid.

Første hjemme alene var halvannen time og en hund som kun har vært rolig.

Men til det du spør om, du må se an hunden, det er ikke sånn at et hvert tilløp til lyd betyr at dere har et problem eller at hunden plages. Se an graden av det, se an om hunden virker redd/usikker eller bare protesterer litt fordi den heller vil være med dere. Virker den trygg og ikke tar helt av så ville jeg forsøkt å overse og med mindre hunden holder på lenge så ville jeg ikke brydd meg noe mer om litt lyd, det blir slutt på det og etterhvert (forbeholdt som sagt at hunden ikke virker redd eller tar helt av). Noe jeg og gjør med mine i starten ved tilvenning er å alltid trene alenetrening etter en lang god tur. Er de slitne så er sannsynligheten større for at de ikke røyser i det hele tatt eller at tøyset er mer halvhjertet og gir seg raskere. Og sannsynligheten er større for at de bare legger seg ned å sover heller enn å kjede seg å finne på pøbelstreker. Så faser man ut langturen før alene hjemme etterhvert når hunden har fått en god adferd og etablert vane og forventninger til å være hjemme alene, pluss alder og modenhet som faller på plass.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
    • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
    • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
    • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
    • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...