Gå til innhold
Hundesonen.no

Temperamentsfull


Sofiea
 Share

Recommended Posts

Temperament innen hundeadferd betyr hvor raskt hunden reagerer på en påvirkning. Og har ingenting m bjeffing eller gneldring å gjøre. En temperamentsfull hund reagerer raskt og det krever en eier som er bevisst på hvilke påvirkninger man utsetter hunden for. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Sofiea said:

Er det positivt eller negativt å ha en hund som er temperamentsfull?

Det spørs helt hva man er ute etter i en hund og hva man skal bruke den som. Vil du ha en rolig hund som ikke lar seg påvirke av omgivelsene, så kjøper du ikke en rase kjent for temperament. Vil du ha en frampå og kvikk sak som er årvåken på det som skjer rundt en, så blir saken en annen. Det blir litt som å spørre om det er positivt eller negativt å kjøpe seg en spaniel om du skjønner? For noen er det superpositivt, for andre er det en kjempedårlig ide.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror mange legger forskjellig i det ordet. Hører også folk bruke det ordet om hunder som f.eks ikke tolerer å bli håndtert, eller som har reaksjoner på annet vis. Jeg vet ikke hvor du leste det ordet men er det i en annonnse på Finn.no så kan det godt hende at betydningen er negativ. 

En hund som har mye temperament vil naturlig nok reagere kjappt på inntrykk, men hvordan den reagerer vil andre egenskaper i hunden bestemme/avgjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tror det beste du kan gjøre er å slutte å lese for mye om raser og legge så mye i enkeltord og heller dra ut for å møte hunder av rasene du vurderer. Det vil gi deg en mye større forståelse for rasen og atferd og hva som menes med de forskjellige beskrivelsene.

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I en funksjonsanalyse (FA) så er beskrivelsen av temperament slik:

Evne til tilpasning til omgivelsene/oppfatte nye inntrykk.

Og graderes fra 1 til 5;

1: Ikke reaksjon i testsituasjonen, kan være uengasjert.

2: Noe oppmerksom, svarer litt tregt mot påvirkningene. Tilpasser seg en anelse langsomt i testsituasjonene.

3: Oppmerksom, svarer hurtig på de fleste testsituasjoner, Tilpasser seg testsituasjonene.

4: Meget oppmerksom, svarer meget raskt mot påvirkningene. Forstyrres litt av omgivelsene.

5: Overdreven oppmerksom, svarer meget raskt mot påvirkningene. Handlingene veksler for hurtig. Forstyrres av omgivelsene.

Det ideelle for en "vanlig hund" ligger på 3, dvs at den følger med på omverdenen og responderer, uten at den blir forstyrret av ting som skjer.

En veldig temperamentsfull hund følger gjerne med på alt, og reagerer også fort på ting. I noen tilfeller kan det være en fordel, men det kan fort også være en ulempe fordi man må konkurrere med alle påvirkningene hunden oppfatter. En hund med lite temperament er heller ikke ønskelig, da det er vanskelig å gjøre noe med en hund som ikke responderer på påvirkninger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hundens temperament er hundens våkenhet. Hvor fort den oppfatter ting i omgivelsene. Det er reaksjonstiden fra påvirkning til handling. På en mentaltest så handler det om hvor fort hunden kobler på å oppfatter at et nytt moment har startet. Hunder med et for høyt temperament kan virke noe impulsive og også ukonsentrert. I motsatt ende av skalaen vil en hund med lavt temperament oppfattes som kanskje noe sløv og og uengasjert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...