Gå til innhold
Hundesonen.no

Spor


Hannah
 Share

Recommended Posts

Kunne noen kanskje ha fortalt meg litt om spor, hva det går ut på og hvordan man trener?

Tenkte jeg skulle starte litt med det da samojeden min virker interessert i å lukte seg frem til ting, i tillegg til at det er god trim for både hjernen og kroppen.

Har prøvd å søkt litt opp på nettet om det, men skjønner ikke helt. Det finnes ulike type spor, blodspor, spor der de søker etter en gjenstand? Eller godbiter. Hva er det vanlige å lære hunden å spore, og hvilke andre spor finnes det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes som du skriver flere typer spor, gå etter menneske fert, blod feks.
Så kommer det an på hvilken metode du vil bruke. Ipo ( RIK) går litt anderledes enn feks vi som går spor etter menneskefert i NBF. 
Så du må finne ut hvilken type spor du vil holde på med, også er det alltid lurt å gå et kurs først.
 Du kan kombinere flere typer spor, men det er alltid lurt å lære hunden å gå spor på en type fert først.

Min hund går etter menneske fert/tråkk, og også her er det flere måter å gjøre dette på. Du har de som legger mat/godbiter i hvert fotavtrykk, de som legger matdepo med gjevne mellomrom, til de som bruker påvirkning ved feks å dra favoritt leken etter seg når de går ut sporet ( hunden ser på at dette skjer). Leken blir lagt igjen i slutten.
Så har du de som legger sporene i medvind i nyinnlæring, slik at de ikke bruker overværet på å løse oppgaven. Noen tenker ikke over det, de legger spor uansett vindretning.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørs jo litt hva du ønsker? Skal du bare aktivisere hunden din så er det jo ikke så nøye hvem av de du velger, så da ville jeg valgt etter hva du føler blir enklest for deg og for hunden din. Om hunden din ikke er så interessert i leker eller gjenstander feks så er det kanskje lettere å lære inn godbitspor, og om hunden ikke er glad i mat, men liker å leke så er kanskje det enkleste slepespor etter en leke eller noe. :) Eller kanskje bare en person hun liker godt som løper inn i skogen å gjemmer seg. 

Uansett så lærer de å spore og det er feks ikke noe problem å gå fra pressisjonsspor ala ipo/rik innlært med godbiter i hvert tråkk til å spore i skogen eller på andre underlag når de skjønner hva de holder på med. Litt verre motsatt, fra skogsspor til ipo spor, ikke fordi de ikke kan spore, men fordi ofte tempo og sporemetode er litt annerledes. Og det er vanskeligere å dempe etterpå enn å lære inn rett fra starten av. 

Blodspor kan du jo være med på prøver i om det er noe du vil, viss ikke så er det vell like greit å bare droppe blodet å bare gå opp vanlige spor uten noe mer om og men enn det. :) 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har undersøkt med nærmeste hundeklubb og de har ikke planlagt noe sporkurs.

Vet ikke helt hva jeg vil, men tenker hovedsakelig mest for aktivisering, men hvis dette blir noe han liker godt kunne det jo være greit med menneskefert, hvis vi da senere vil gjøre noe større ut av det. Men hvis du går et spor, hvordan vet hunden at det er akkurat det sporet han skal og etter og ikke et annet? Og hvis man legger godbiter i fotsporene vil ikke hunden da tro det er godbiter han leter etter?

Forresten, når de går spor, må snuten alltid være i bakken?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så er det jo koselig å planlegge og drømme litt også Har du noen tanker om hvilken rase du kan tenke deg i fremtiden?
    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...