Gå til innhold
Hundesonen.no

Selvrensende pels hunderaser

Recommended Posts

Spørs hva du legger i selvrensende? Etter min erfaring så er de fleste hunpelser "selvrensende" i den forstand at skitt og sånt preller av etterhvert som de tørker. (Krøllete hunder er kanskje unntaket? De har jeg ikke erfaring med) 

Jeg som allergisk sliter mest med fett/talgoppbygging i huden, det må man nesten vaske bort med jevne mellomrom. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Polarhundpels 😊 spisshundene generelt er vel å regne som selvrensende (sikkert noen unntak).

Jeg har hatt golden retriever, og jeg syns ikke hennes pels var selvrensende i forhold til polarhundpelsen for å si det sånn :P skitten satt godt fast i pelsen i dagevis om jeg ikke vaska eller fikk børste det bort (mange av de elsker jo gjørme.. min inkludert). 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Kooikerhund:) Ivertfall de med god pels (pelskvaliteten er litt varierende). Min var ren igjen på en time (ordentlig ren, det eneste som var litt vanskeligere å få bort var tiss som farget akkurat pelsen rundt tissen) etter en ordentlig søletur (også den hvite delen av han). Han hadde generelt veldig "god" pels også, vannavstøtende, og veldig luktfri, så han trengte sjelden å dusjes (bare litt vask av tidligere nevnte tissepels før utstilling). Goldenen som jeg har nå er grå i flere dager etter en sølete tur, og når jeg dusjer henne (for det må jeg av og til, for hun lukter en del hund) så ser jeg alltid hvor hvit hun egentlig skal være...:blink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Whippetpels og polarhundpels er det jeg vil påstå er selvrensende pels. Langhåret border collie pels er definitivt ikke selvrensende :P de drar med seg minst 50 ganger mer drit inn i huset enn en whippet gjør :P

 

 • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som allerede nevnt, det kommer jo an på hva man mener med selvrensende :) Jeg tenker da på en pelstype som ikke behøver bading/dusjing for å lukte godt/lite.  ( så lenge hunden er frisk, syke hunder lukter gjerne) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Stabijhoun :)  De kan være så møkkete som bare det, men når pelsen tørker så faller alt av.  Det hvite er like hvitt igjen.  Det lukter dessuten ingenting av stabijen; det er nok av hunder som virkelig lukter ille når de blir våte.

 • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tror det er stor variabel på definisjonen av selvrensende pels:P Min erfaring er størst med kooikerhund og shetland sheepdog. Vi hadde kooikerhunden først, og fikk høre at de hadde selvrensende pels. Det betyr at om vi går feks skogstur eller hunden blir grå/møkkete, så er den som oftest ren igjen innen vi kommer hjem. Det hvite blir hvitt, og pelsen trenger i teorien aldri å vaskes (men jeg liker å gjøre det før utstilling, så pelsen ser ut som den kunne ha vært på et kosedyr:icon_redface:). Da vi kjøpte sheltie fikk vi høre at de også hadde selvrensende pels, men:teehe:Den blir fin og ren igjen, men det tar SÅ mye lengre tid, og det er så mye mer grus/møkk som setter seg under buken:teehe:

Sheltieeierne hadde ikke skrytt SÅ mye av pelsen, om de hadde hatt en kooiker først:icon_redface:

Og sånn tipper jeg det er med de fleste raser. Mange er selvrensende, men i variabel grad:) Noen mer enn andre. 

 • Like 5

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hva legger man egentlig i selvrensende? Jeg tenker ikke at korthårede hunder med tydelig fett pels er selvrensende, selvsagt detter skitt fort av, men hunden er jo fortsatt 'skitten' av seg selv :lol: 

Mine border collies har selvrensende pels, eneste grunnen til at de spyles etter gjørmebad og arbeid er pga. mine preferanser at det ikke faller av i sofa og tepper. De blir ikke fettete i pelsen av å ikke få bad, skitt og fuktighet forsvinner fort og ved røyting trenger de strengt talt ikke børsting fordi pelsen faller av selv (ikke i slike polarhund-dotter).

Nå er jeg spent på valpen som trolig blir korthåret, om det er samme situasjon :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dalmatiner synes jeg er selvrensende. Borzoien også (regner med at rensing for kvist ikke teller med? :P), rakk ikke bade Dita før utstilling i helga - hu hadde rulla seg i masser av stink og gjørme dagen før, men hun fikk skryt for utmerket pelskondisjon alikevel :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg tror egentlig at selvrensende pels er en myte hunder har kommet opp med selv for å slippe å dusje :P 

 • Like 11

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har en med og uten.

Uten: Hun må faktisk vaskes med jevne mellomrom, vis ikke får hun skitten, feit og fæl pels. Jeg blir svart på tuppene om jeg driver med pelsstell uten å ha vasket henne på lenge. Skitt og lort henger mye bedre fast i pelsen hennes - men det detter jo av - til slutt. Hun tørker også sakte om hun er blaut. (Forøvrig "røytefri" pels)

Med: Hun trenger absolutt ikke å vaskes for å ha topp pelskondisjon. Like myk, fin og blank uavhengig av vasking. Skitt preller bort av henne uten at jeg gjør noe tiltak. Hun tørker også mye kjappere enn hun uten - likevel om hun har både mer og tykkere pels.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Det er i det minste godt at Lisa gikk til skolen, og ikke forurenset miljøet ved å kjøre bil...  
  • Jeg og vokste opp med en mor som mener at kjøttet gror i kjøledisken på rema1000. Og jeg har måttet finne ut ting på "den harde måten" men har aldri seriøst vurdert å kutte ut kjøtt av den grunn, går helt andre veien heller. Har satt meg skikkelig inn i norsk landbruk på godt og vondt, lært meg å slakte dyr til eget og hunders forbruk. Dekker ikke opp nok da, så vi kjøper kjøtt.  Vi bor på landet da, så i barnehagen her lærer de om jakt og slakting. Litt avhengig av barnegruppa sammensetning og muligheter så får de være med på ganske mye. Det setter jeg veldig pris på.  Forøvrig tok passehunden en av de frittgående utekaninene våre og min første reaksjon da hun kom gående med den var å si at barnet ikke trengte se på om hun synes det var ekkelt. (Det var en ren glipp, terrieren vred seg ut av båndet når gubben skulle ta henne inn, vi lar ikke hunder jakte!) "Mamma, jeg syns det er spennende!!" Sa femåringen og da gikk vi ut for å se på mens terrieren spiste opp byttet sitt.  Så jeg tror ikke at man automatisk får færre kjøttspisere av å la dem lære og se hvor maten kommer fra i ung alder...heller kanskje tvert i mot, for de slipper det sjokket når de ikke trenger å oppdage sammenhengen mellom dyr og kjøtt som 15åringer..
  • Har hun det hele tiden eller i perioder? Merker du forskjell på hudirritasjonen etter hva du gir henne å spise? Hvis du mistenker allergi ville jeg tatt det opp med dyrlegen så dere kan finne ut hva hun eventuelt reagere på. Min har forallergi. Merket det med kløe og gjentatte soppinfeksjoner under potene
  • Oppdretter bruker det, og kjøpte en sekk etter at det jeg fikk med var tomt. Syntes det funka helt fint  
  • Nå bare slenger jeg ut masse tanker, mulig det er helt skivebom, men så får du nå gått igjennom det en gang til i verste fall. Sikker på at han knurrer fordi han er sint/redd? Altså at det ikke er bare koselyder eller lek? Har dyrlegen tatt røntgen? Jeg vil tro at mest sannsynlig vil man jo helst få reaksjoner hos en usikker hund som har vondt og som blir håndtert av fremmede på en fremmed plass, men sånn i tilfelle ikke så er det ofte bedre å gå til en fysioterapeut eller kiropraktor for å sjekke kroppen (utover sykdom, blodprøver, røntgen og slikt som dyrlegene gjør), gjerne en dyrlege som har tilleggsutdanning, men opplever at det er veldig mange flinke som ikke har vetrinærutdanning i bunn og. Og dette er jo mest for å sjekke kroppen, om hunden har vondt/spenninger og evt hvor. Deretter kan man jo med fordel ta saken tilbake til vet med feks røntgen for å sjekke videre om det finner noe som kan knyttes til feks skjelett, eller medisinsk behandling om det er betennelser e.l. Er det tatt blodprøver? Mye som kan feile innvendig og som kan sette en demper på humøret. Magetrøbbel feks og sikkert mye annet. Syn og hørsel burde absolutt testes om det ikke er gjort. Om de ikke er som de skal så kan jo det fort bli litt vanskelig eller frustrerende for hunden, og evt skremmende.  

   Hvordan er stressnivået sånn generelt? Ute er han sikkert litt stressa? Men inne? Greier han å roe seg ned fint der? Eller er han mye våken og tramper rundt? Peser? Syter? Eller slikt?

   Finnes det ikke noen kurs i nærheten med flinke instruktører ? Evt noen som tilbyr privattimer? Ofte kan det være en del å hente bare på å endre samspillet mellom hund og fører, og slikt sees jo best av andre enn oss selv. I tillegg til at det er kjekt å få litt ny input og nye tilnærminger, og kanskje bare godt å ha noen "på laget" en liten stund som (forhåpentligvis) ser muligheter.  
 • Nylig opprettede emner

×