Voldsom lek med voksen hund

2 innlegg i emnet

Nå lurer jeg bare, men vet noen hva som skjer om valpen får møte andre voksne hunder med dårlig språk, eller hva som skjer hvis valpen leker voldsomt (men ikke aggressiv) med en annen hund, uten at eier sier at det er nok/for mye? Kan valpen ta skade på det?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg ville ikke latt min valp omgås noe annet enn fornuftige og snille hunder, fordi det er en baby som fortjener gode opplevelser i livet for å bli en sosial, tillitsfull og snill hund når den vokser opp.

Det er veldig mye forskjellig som kan skje, avhengig av hvordan din valp er, hva slags situasjon den havner i, og hvordan du håndterer det. Men som en god tommelfinger-regel så vil jeg si at det er du som valpeeier som har ansvar for hvordan valpen har det, og det er ditt ansvar å fjerne valpen fra uønskede situasjoner selv om eier av de andre hundene involvert ikke gir mine til å bryte inn.

En valp skal ikke mobbes, den skal ikke korrigeres urettferdig av tenåringsslamper og sure tisper, og den skal heller ikke være bowlingkjegle eller wrestlingpartner for større hunder. En skal selvfølgelig ikke bli hysterisk og paranoid heller, men en skal følge med, og gjøre kloke valg. Det er vel så viktig at du lærer valpen at dere skal gå rett forbi hunder dere møter, med ignorering, som at den skal få hilse på hunder og lære språk - hvor mye språk lærer en av litt brytekamp og snusing i respektive rumper, uansett?

En valp som omgås hunder med godt språk vil selv også utvikle godt språk.

Det er lettere å si hva som skjer om en gjør de riktige valgene, det er ikke like lett å forutse bombastisk hva som vil skje om valpen omgås hunder med dårlig språk eller deltar i urettferdig, ensidig lek - men jeg ville ikke gjort det, og ser ingen grunn til å ta sjansen.

Generelt ville jeg - om du ser behovet - latt valpen lekt med jevnaldrende og jevnstore valper, så den får oppleve litt av den type moro, og ellers minimert omgangen med fremmede hunder, for du vet sjelden hvordan fremmede hunder er uansett. Min forrige valp var på alder med din da han kom til Norge, og var for det meste sammen med mine to hunder og mine venners hunder, samt organiserte treff i hundeklubben hvor jeg også kjenner til hundene. Etter hvert som han vokste ut av valpetiden, kontrollerte jeg i enda større grad hva slags hannhunder han fikk gå løs med, for det er ekstra viktig at unge hannhunder ikke får kødde med hverandre. En voksen, fornuftig, moden og sindig hannhund kan derimot en ung hannvalp lære mye av.

Slik gjør jeg med hver valp, de får ikke leke og herje og omgås fremmede hunder, både fordi jeg ikke aner noe om hunden og for å redusere smittefare. Finn deg heller noen få OK mennesker med snille hunder dere kan gå tur med, så valpen din lærer seg å være høflig rundt andre hunder, også er det din oppgave å aktivisere og stimulere valpen framfor møljeslepp med fremmede hunder og alskens former for lek.

Det er selvfølgelig forskjell på å skjerme og å overbeskytte, men jeg har aldri sett poenget med frislepp av ørten fremmede hunder på et begrenset område, det er sjelden noe hundene får så mye mer ut av enn å rase fra seg litt steam - i beste fall.

Jeg synes også en skal tenke på at en liten valp er i vekst, skjelettet er i vekst, det er mer brusk enn harde bein, og risikoen for skader er til stede om valpen deltar i voldsom lek med større hunder. En kan diskutere til en blir blå hvor stor del som er genetisk utgangspunkt og hvor stor del som er miljø, men det er en kjensgjerning at vilter, ukontrollert lek under urettferdige forhold i verste fall kan gi slagskader og beinbrudd. Jeg vet om en valp som løp idiot i skogen med voksne hunder, ble løpt overende og snublet, landet fryktelig galt, hylte og haltet, og dagen etter ble det konstatert bruskløsning - altså en bit av skuldra var løsnet, og valpen måtte opereres. Ville det skjedd uansett, før eller senere? Who knows. Men dette uhellet førte i hvert fall til en operasjon og restitusjonstid

Valper er heller ikke i like stor grad i stand til å kontrollere seg selv og å vise selvbeherskelse, så du må gå inn og kontrollere hvis du mener det er for mye. 

Jeg er veldig pro å aktivisere valper, la de bevege seg på egne vilkår i skog og mark for å bygge muskulatur til en kropp i vekst. Men det er forskjell på å rusle en times tid i skogen alene med en fire måneder valp som får gå fritt og utforske livet, og å stå en time rolig i en park mens det er møljewrestling i et hjørne. Jeg vet hva slags aktivisering jeg anser som sunnest for hunden, både mentalt og fysisk. Det er ikke frislepp blant fremmede som lærer hunden et godt språk heller, der skal den ha fått mye med seg fra valpekassa, og resten bidrar du med gjennom selektert omgang med fornuftige hunder.

Men snakk gjerne med oppdretteren din, de har sikkert også noen tanker om hvordan de aktiviserer og miljøtrener sine valper, en god oppdretter er en viktig ressurs.

2 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Nye innlegg

  • Hu pleier å bli med, men merker at hu ikke liker det altfor godt. Blir ofte tur i flere omganger nå da de to andre vil gå lenger. Hu begynner bl.a å stoppe opp, rulle seg på bakken.. men hu blir med på langturer og, så er da i form. Ble ikke utslitt av fjelltur på 4 t her, men hadde vært fornøyd uten hvis du skjønner..  Jeg tenker jeg får flytte uten hu, men gå tur med hu daglig likevel, også kan hu kanskje flytte inn når de andre er borte.  Har noen tanker om å ha hu med  på jobb og. Da kan hu dilte rundt og får oppmerksomhet mer eller mindre i 8 t. Hu blir fornøyd når hu får være med på ting, men bryr seg ikke om å gå langt.  Tror hun ville ha slappet av litt etter å ha vært med på jobb, så da kunne jeg og hund nr 2 gått tur imens, for så at hu kunne bli med å gå en times tur etterpå? Etter den turen er hu fornøyd og da er det rom for trening med hund nr 2.. Jeg liker å planlegge nemlig! 
  • Samme problem som vi som er høye og tynne. Skal buksene være lange nok, så detter de av. Jeg må kjøpe XL i joggebukser for at de skal være lange nok i beina...og de må strammes godt i livet. I gensere har jeg lenge kjøpt M, og etter jeg la på meg så passer de ganske greit nå, men da jeg var yngre så måtte jeg velge mellom å kjøpe S eller XS, som da passet rundt, eller M som var lange nok i armene og nedover. Hjelper liksom ikke når genserene og jakkene passer rundt, men ikke går lengre ned til navlen og stopper flere cm over håndleddet  Mange med min høyde har også store bein og finner heller ikke sko som passer, spesielt ikke pensko. Nå er jeg heldig, jeg er ligger mellom 40-41, så jeg finner som regel noe.  Nå finnes det noen spesialbutikker som har store størrelser i sko, og som har klær som er laget til lange, men det må som regel bestilles på nettet og jeg er ikke glad i å kjøpe klær på nett. Stormberg har ofte fritidsklær som passer da, det er kjekt. Brandsdal? Alt for kort. I butikker der du kan kjøpe bukser livvidde/lengde, så bruker jeg 28/34, og det har de som regel bare en eller kanskje to av, så om jeg er uheldig, så har de solgt de ut. 
  • Weee, så herlig!! Grattis  Skikkelig bra dag liksom  Sorry...   Noen ganger får man litt klump i magen når man kommer på at man kanskje har driti seg ut... men det er alltid greit å dele skylden med andre  Dere overlever nok fint, alle sammen   Vi har gått kveldstur på Hamar og fått trent skravla litt  ... også dytta jeg innpå nesten en halv pose Twist nå... det trengte jeg skikkelig  
  • Nei, da blir det litt verre.. Hjelper det ikke at det er med andre hunder heller? Er hun vant til å gå lengre turer? Tenker bare sånn at viss det er bare du som går langt innimellom så kanskje hun ikke er helt i form til det og at det kanskje kan bli bedre om det blir mer jevnt med trening? (om det er tilfellet). Viss ikke holder jeg nok med deg i at hun kanskje bør bli igjen hjemme, det er ikke så enkelt med hunder som krever så forskjellig at man kanskje ikke får gått skikkelig tur med den som trenger det fordi den andre vil hjem. For de fleste av oss synes vell heller ikke det er så givende å gå to halvlange runder etterhverandre i nærområdet, og samvittigheten kan jo og fort bli dårlig om man må sette igjen den ene hunden hjemme (ihvertfall blir den det hos meg) og da blri det jo heller ikke så hyggelig. 
 • Nylig opprettede emner