Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvorfor folk vil ha doodle og ikke renraset pudde/portis/andre raser


Orca
 Share

Recommended Posts

 

Herrefred. For det første har ikke dette med hvorvidt det er et tap for rasemiljøet eller ei. Hva rasemiljøet føler her er irrelevant. Jeg tenker at mange som velger vekk puddel pga utseende egentlig kunne vært flotte puddeleiere. En del hvertfall, og at det er synd at potensielt supre puddeleiere velger vekk pga utseende og isteden, ut av uvitenhet, støtter useriøst oppdrett isteden. AT mange som velger doodle potensielt kunne vært kjempegode hjem for pudler.

Og dette med å "ikke gidde å gjøre research"... Det har jo ikke med det å gjøre? Jeg gjør research, masse research, på potensielle raser for meg. MEN, jeg velger lett vekk raser som ikke tiltaler meg utseendemessig, og vet du hva, det er faktisk helt greit. Det ER lov å ha preferanser når det kommer til utseende, dersom man vektlegger anndre ting like mye. Så det handler ikke om at det kun er folk som går etter utseende. 

Det er flere raser som kunne passet meg og mitt liv, men som jeg rett og slett ikke vil ha fordi jeg ikke liker utseende. Det gjør meg ikke automatisk til en useriøs hundeeier/valpekjøper. Det må være lov å kunne gå etter hele pakka, også utseende. Hele mitt poeng er at det er synd potensielt veldig fine hjem/familier, hvor en puddel ville fått det helt topp, isteden ut av uvitenhet, støtter useriøst oppdrett som Drøbak. Det handler ikke om at alle som faktisk ser litt på utseende automatisk er tullinger som ikke burde kjøpe hund. Og det ER ikke innlysende at puddel lett kan ha samme sveis som doodle/lagotto. Ofte når folk skal fine ut hva slags hund de har, ser en på hundesier på nettet, eller i en hundebok. Eller man gåår på utstilling (hvor såklart alle pudler vil være i utstillingsklipp).

Når man googler, kommer det alltid opp masse andre hunder/bidler uansett hva en googler, så de fååå hundene som dukke ropp når man googler puddel, kan man lett anta er en annen rase, spesielt når det på puddelens klubbside, og i alle hundebøker, alltid kun vises pudler med barbert nese og kalott. Nå har jeg hengt meg veldig opp i denne kalotten og barberte nesa, men jeg mener, og er sikker på at mange andr er enige, det ER det som gir puddelen det særegne pene (for noen jålete) utseendet og preget de har. De ser helt annerledes ut med en gang de får lov å se litt rufsete ut og uten en pompong på hodet. Og jeg skjønner godt at dere som har puddel såklart ikke vil ha hunden slik om dere ikke liker det selv. Men de fleste har vel en eller annen gang ventet litt lenge med klipp, og plutselig hatt litt bart? Eller har en jevnt klippet ned som har vokst litt ut. Kunne godt vært bidler fra slikt på hjememsiden til puddelklubben dersom de ønsker promotere raser til flere (slik jeg har inntrykk av at mange, i motsetning til deg, faktisk ønsker), som en sporty og kul hund.

8 timer siden, Lene_S skrev:

Vet du ikke skrev til meg, men jeg svarer likevel.
Det du ikke ser ut til å få med deg i denne diskusjonen er at hovedpoenget, slik jeg oppfatter det, er at folk som kunne vært interessert i puddel IKKE drar og ser på dem på ulike arrangementer, nettopp fordi de slår fra seg ideen om puddel før de i det hele tatt har tittet nærmere. Puddel er rett og slett utelukket umiddelbart på grunn av assosiasjonene ordet "Puddel" gir. Og jeg tror at for mange så er nummer 1 assosiasjon nettopp jålete utstillingsklipp, og dertil en fisefin bikkje som ikke takler møkk under neglene. 

Kan ta meg selv som eksempel, og jeg tror ikke jeg er spesielt unik. Jeg er riktignok over gjennomsnittet interessert i hund (og dyr generelt), og har lest litt om ulike raser opp gjennom årene, både av interesse, og fordi jeg visste jeg skulle skaffe meg hund en gang (når kona fikk fobien under kontroll). Jeg ville sjekker raser som kunne være av interesse for meg. Pudler ble utelukket uten knapt å ha vært innom hjernen. Jeg hadde samme fordommer som veldig mange andre: Pudler har en sveis som jeg synes ser superdust og forferdelig jålete ut, og de eies kun av tertefine frøkner på Frogner, som tripper av gårde rundt i byen med hunden i rosa bånd. Pudler = hundeverdens svar på perser, mente jeg, og sånt var ikke noe for meg > rett i nei-bunken uten videre undersøkelser. 
Det var ikke før jeg kom på dette forumet, at jeg begynte å se på pudler annerledes. Og det skal du, 2ne, ha den største æren for. Jeg leste hva du skrev om pudler (når du ikke fløy rett i forsvar for dem, slik du har gjort i denne tråden), og fikk et helt annet inntrykk. Fordommer raste sammen. I ettertid har jeg blitt litt kjent med en storpuddel, men før det hadde jeg knapt møtt en puddel. Ingen jeg vet om rundt her har puddel, så jeg hadde ingen mulighet til å få inntrykket rettet opp på den måten. Hvis man må dra på spesielle arrangementer, eller oppsøke puddelfolk på andre vis, for å møte en puddel uten utstillingsklipp, så fungerer det veldig dårlig, jfr det jeg skrev over her om automatisk utelukking.

En viktig bit her er nettopp det jeg akkurat var inne på, nemlig det å møte ulike hunderaser i hverdagen. De fleste potensielle hundeeiere vurderer nok sterkere raser de møter. Interessen for en rase blir jo vekket på et eller annet vis, og møte med hunder av den rasen vil jeg tippe er den sterkeste faktoren. De færreste kjøper seg vel en rase de aldri har møtt en eneste utgave av, vil jeg tro. Så hvis målet er å forklare potensielle doodleeiere hvorfor ren puddel er et bedre alternativ på alle måter, så bør jo første steg på veien være å tilgjengelig for å vise hva som faktisk bor i dyret. Som eier av en rase folk har minst like mye fordommer mot som pudler, så føler jeg, vel, ikke akkurat et ansvar, men en lyst, til å være synlig og vise folk at inntrykket deres er feil. ikke fordi jeg mener at så mange bør velge chihuahua, men for å demonstrere for de som faktisk kjøper seg chi at de kjøper en hund med fire bein og et aktivitetsbehov. 

Nå er det jo puddel som er blandet inn uansett hva annet som innmikset. I tillegg er det jo puddel som er det nærmeste alternativet til det folk ønsker seg fra doodlevariantene. Potensielle doodleeiere vil nok ikke kjøpe ren cocker eller ren golden i stedet for doodle, for de er verken røytefrie eller et utseende som ligner. Derfor faller nok den største byrden på puddelfolket. 
Jeg blir dog nysgjerrig: Hvorfor ser du på dette som så negativt? Jeg ville trodd det var en positiv ting å bli bedt om å vise frem det det en puddel faktisk er, fremfor det folk tror den er. Personlig synes jeg det er like gøy hver gang vi knuser folk fordommer om chihuahua. 

Nei, forsåvidt så er valg av hunderase en privatsak. Men, vi bør jo ikke bare toe våre hender helt. Det er mye som kan, og bør, påvirkes. Og jeg synes ikke man kan bedyre at "det er ikke min sak" frem til man kan klage over hvor dustete og dumme doodleeiere er, eller hvor egoistiske dyreplagere flatesnuteeiere er. Hvis man ikke prøver å styre folk inn på en bedre vei, ved å dele informasjon når mulighetene byr seg, så har man heller ikke rett til å klage på resultatet, mener jeg.

 

 

Spot on hva jeg forsøker å si...

 

 

 

6 timer siden, 2ne skrev:

Det du og flere med deg ikke ser ut til å få med deg, er at om folk ikke er interessert i en rase basert på utseendet alene, så er det neppe noe stort tap for rasemiljøet at de ikke får seg den rasen. Får jeg sagt det tydeligere enn det? 

:rolleyes: Flyr i forsvar fordi jeg syns at folk burde velge puddel pga egenskaper og ikke klippen? Jah, whatever. 

:gaah: Så om de vil møte ulike hunderaser i hverdagen, så ville det vel kanskje vært lurt å dukka opp på f.eks puddelklubbens måndelige puddeltreff, der de møtes for puddelsprint og sosialt samvær, f.eks? Som står annonsert på puddelklubbens sider OG på facebook? Der man - igjen - møter pudler i alle slags klipper, størrelser, farger og fasonger? 

Eh nei? Det er ikke en byrde som faller på puddelfolket. Det er ikke puddelfolkets ansvar å påse at voksne folk ikke lar seg lure av Drøbak Hundehotell og deres like når de investerer i noe som skal vare i 10-15 år, til nesten 20 lapper. 

Åh, sorry, jeg ante ikke at mine hunder må ha bart og nedbarbert skalle for å kunne vise frem hva en puddel faktisk er. 

Heh.. Det er ikke puddelfolk som klager mest i denne tråden eller? 

Det handler ikke om hvorvidt rasemiljøet føler det ene eller det andre. En familie går GLIPP av en potensielt flott hund for nettopp dem, fordi de har valgt den bort fordi de kanskje ikke visste at de kan se annerledes ut. På samme måte går en del pudler kankdje glipp av flotte hjem hvor de hadde hatt det som plommen i egget. Ikke at jeg tror puddeloppdrettere har problemer med å selge valpene sine til seriøse folk, men jeg tror mange pudler kunne hatt det helt topp hos noen familier som isteden velger doodle.

4 timer siden, Stella skrev:

Jeg skjønner fremdeles ikke hvorfor det er så viktig for dere at pudlene blir forvandlet til å "ikke se ut som pudler" slik at deres utseende tiltaler flere..? Ser du hvor teit det høres ut? Om folk ikke liker pudler fordi de har barbert snute og kalott, så står de helt fritt til å velge en annen rase. Det er da virkelig ikke noe problem?

Vi kan jo snu på flisa, siden du drar inn chi. Du mener vi skal vise frem pudlene som "mindre puddelaktige", så de tiltaler flere. Ok. Jeg synes chi er fryktelig små. De er så små at jeg ikke forstår poenget med dem. (For ikke å snakke om at de avles mer og mer trøkt i trynet, og har en del eksteriøre svakheter jeg ikke liker). Så da sender jeg ballen tilbake til deg: For å gjøre chi mer tiltalende for flere folk er det på tide dere begynner å avle dem større. Da vil de nok være interessante for langt flere...

Og du har helt rett, vi som har puddel synes det er kjempefint å vise frem hva en puddel faktisk er. Derfor vi har hverdagsklipp, derfor vi har herlige familiehunder, brukshunder, jakthunder, "kosehunder", "gårdshunder" (min er en gårdspuddel!), glimrende turhunder, og flotte utstillingshunder, derfor vi har en svært mangfoldig rase som vises frem i nær sagt alle grener. Og vi viser dem i stor grad frem med barbert snute og kalott, nettopp fordi det er TYPISK PUDDEL å se sånn ut. Det er et av rasekjennetegnene.
Igjen, liker ikke folk hvordan en puddel i hverdagsklipp ser ut så trenger de jo ikke velge puddel...

Hvorfor er det så viktig for dere at flere skal velge puddel? Vil vi ha valpekjøpere som ikke engang gidder å gjøre bittelitt research på rase før de kjøper seg hund? Trenger vi virkelig at slike kjøper seg puddel?

Jeg håper å kunne tre inn i oppdretteres rekker etter hvert, da på puddel, og jeg skal ikke på noe vis prøve å selge puddel til "de som ikke liker pudler", det har jeg ikke behov for. Liker ikke folk puddel av utseende, selv når de får dem presentert i velstelte hverdagsfrisyrer, er det like greit de skaffer seg noe annet.

Ja, de står fritt til å velge en annen rase, og det er nettopp det de gjør, og dessverre faller mange i fella og går for doodle. Problemet med det berører ikke puddelfolket, og som dere er det jo en del som ikke bryr seg om det og fint for dere. Men for folk som på generell basis ønsker å veilede ferske hundeeiere og lede dem på rett spor, har det faktisk noe å si hvorvidt man støtter seriøst oppdrett VS. useriøst. Jeg bryr meg faktisk veldig om at folk av uvitenhet faktisk støtter valpefabrikker og avl for profitt, selvom jeg aldri komme rtil å ha noe med disse eierne eller hundene dems å gjøre. Jeg synes det er urovekkende at valpefabrikken Drøbak hundehotell får fortsette slik de gjør, til og med ved støtte av kongefamilien! Jo mer populære de blir, jo mer aksept og vanlig kan kanskje valpefabrikker bli?? Tenk om det ender opp som normalen?

jeg bryr meg om at folk støtter seriøs avl, og enkelte potensielle doodleeiere kan faktisk guides i riktig retning. Og kan være supre eiere for en puddel.

Kort sagt; noen ferske hundeeiere kunne vært supre puddeleiere men som dessverre velger dem vekk pga utseende, og ender opp å støtte useriøs avl. Det synes jeg er et problem, da mange faktisk kunne passet ypperlig som puddeleier.

Men jeg gir opp :P

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 147
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Unnskyld meg, men nå greier jeg ikke holde det tilbake lenger, hvorfor må du omtrent ALLTID være så himla utrivelig og frekk når du diskuterer? Du har en nedlatende holdning i omtrent hver eneste innl

Folk roper ofte ut i protest mot doodle-avlen "kan de ikke bare skaffe seg en renraset puddel hvis det er den røytefrie pelsen de vil ha??" Det er lett å si. For mange er det jo nettopp utseende so

Heldigvis for de fleste av oss så melder man seg ikke ut av familien på grunn av et hundekjøp man ikke er enig i. Det blir for dumt det! Er det rart det er krig i verden? 

Posted Images

Spar meg for den der "ønske å veilede ferske hundeeiere"-greia, vær så snill. Dere snakker om å pushe puddel på folk som ikke gidder å møte pudler fordi de syns pudler er stygge fordi de har barbert nese. Det er forslaget ditt, @Orca. Å legge ut bilder på nett av ustelte hunder (som jeg forøvrig gjør! Både på facebook, instagram og hundesonen er det bilder av mine pudler i "burde vært barbert for 3 uker siden"-klipp). For folk gidder ikke å møte på puddelsammenkomster, fordi pudler er jålebikkjer som barberes i ansiktet og har topp på hodet. Skjønner du ikke hvor frustrerende det er? Seriøst? 

Her har dere problemstillingen: 
Oppdretter 1 lover en frisk og sunn hund (som aldri har vært på utstilling, for man er ikke så overfladisk at man driver med sånt) som trenger pelsstell 2-4 ganger i året og som kan være alene hjemme fra den er 8 uker. 

Oppdretter 2 kan love helsesjekka linjer, vært utstillt og ser ut som den rasen de skal være, men garanterer ikke friske hunder, forteller at hunden må stelles jevnlig, helst hver 6-8 uke som et minimum, og forventer at du har en slags plan for hjemmealenetreningen til valpen er husvarm, i det minste. 

Hvem tror dere ferskinger kjøper valp fra? Det er seriøst en nobrainer, vel? Hvis du ikke visste noe om hund, hadde du kjøpt fra oppdretter nr 1, Orca. Det ville jeg og. 

Doodleoppdrettere er, som flere andre i tråden her, flinke til å markedsføre "rasen" sin. Det har ikke noe med kongehuset i Norge å gjøre, doodler er populære over hele verden, så kjente er ikke det norske kongehuset altså. 

Hadde det vært så enkelt som dere mener at det er, så ville spanske vannhunder, barbet, bearded collie, briard - hvilken som helst rase som har barter og pels og ser koselige ut, hatt en oppsving. Men rasehunder har hatt mye negativ omtale de siste årene. Det blir sett på som snobbete, det blir sett på som usunt, og det blir sett på som sykelig. Sjøl her på sonen så kan man ikke si at man stiller ut bikkja si uten å bli dømt som en tanketom overfladisk fjolle som ikke bryr seg om noe annet enn utseendet - samme f... hva man gjør av helsesjekker, arbeid med hunden, utreding av mentalitet osv. Selv i denne tråden dømmer dere pudler og deres eiere ut fra noe dere åpenbart ikke har rare forutsetninga å mene noe om. 

Så nei. Jeg hiver meg ikke på ideen om at jo flere bilder jeg legger ut av mine ustelte hunder, jo flere valpekjøpere redder jeg fra deres skjebne som fremtidige doodleeiere. Det er en for lettvint løsning på et problem som har fint lite med kalotter og barberte neser å gjøre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Stella skrev:

Jeg skjønner fremdeles ikke hvorfor det er så viktig for dere at pudlene blir forvandlet til å "ikke se ut som pudler" slik at deres utseende tiltaler flere..? Ser du hvor teit det høres ut? Om folk ikke liker pudler fordi de har barbert snute og kalott, så står de helt fritt til å velge en annen rase. Det er da virkelig ikke noe problem?


Vi kan jo snu på flisa, siden du drar inn chi. Du mener vi skal vise frem pudlene som "mindre puddelaktige", så de tiltaler flere. Ok. Jeg synes chi er fryktelig små. De er så små at jeg ikke forstår poenget med dem. (For ikke å snakke om at de avles mer og mer trøkt i trynet, og har en del eksteriøre svakheter jeg ikke liker). Så da sender jeg ballen tilbake til deg: For å gjøre chi mer tiltalende for flere folk er det på tide dere begynner å avle dem større. Da vil de nok være interessante for langt flere...

Og du har helt rett, vi som har puddel synes det er kjempefint å vise frem hva en puddel faktisk er. Derfor vi har hverdagsklipp, derfor vi har herlige familiehunder, brukshunder, jakthunder, "kosehunder", "gårdshunder" (min er en gårdspuddel!), glimrende turhunder, og flotte utstillingshunder, derfor vi har en svært mangfoldig rase som vises frem i nær sagt alle grener. Og vi viser dem i stor grad frem med barbert snute og kalott, nettopp fordi det er TYPISK PUDDEL å se sånn ut. Det er et av rasekjennetegnene.
Igjen, liker ikke folk hvordan en puddel i hverdagsklipp ser ut så trenger de jo ikke velge puddel...

Hvorfor er det så viktig for dere at flere skal velge puddel? Vil vi ha valpekjøpere som ikke engang gidder å gjøre bittelitt research på rase før de kjøper seg hund? Trenger vi virkelig at slike kjøper seg puddel?

Jeg håper å kunne tre inn i oppdretteres rekker etter hvert, da på puddel, og jeg skal ikke på noe vis prøve å selge puddel til "de som ikke liker pudler", det har jeg ikke behov for. Liker ikke folk puddel av utseende, selv når de får dem presentert i velstelte hverdagsfrisyrer, er det like greit de skaffer seg noe annet.

(får av en eller annen grunn ikke delt opp innlegget)

Nå har ikke jeg skrevet noe om å endre på pudlenes utseende, det er det noen andre som har stått for. Og de får svare for seg selv. Jeg har ingen mening om akkurat den biten ;)

Ang. chi, så er jeg helt enig med deg i at avlen på dem går i feil retning, og jeg hater at de blir flatere i fjeset. Jeg liker heller ikke de bittesmå, de som går innenfor rasestandarden, hvilket er grunnen til at min chi har en matchvekt på ca 3,5 kg, og er dermed for stor. Bortsett fra det, så antar du en ting veldig feil. Jeg er nemlig ikke oppdretter av chi, og kommer heller aldri til å bli det. Jeg er ikke engang chihuahua-entusiast, nettopp pga den feilaktige avlen som pågår når det kommer til helse. Så jeg kan dessverre ikke hjelpe til med å avle dem større. 
Sammenligningen din er forøvrig ikke helt riktig. Å endre sveis på pudler, eller å vise dem mer frem som de hundene de er fremfor de jålebukkene folk tror de er (som var mitt poeng), er noget enklere enn å avle større chi'er. I tillegg er det vel den lille størrelsen som tiltrekker alt for mange eiere, så å avle dem større ville nok kanskje minske markedet. Ikke at ikke det hadde vært en god ting, for det hadde det så absolutt.

Igjen så har jeg ikke nevnt noen ting om verken snutebarbering eller kalott på knollen. Personlig har det aldri slått meg at pelsen på snuta til en puddel kan gro lenger, jeg trodde den ikke kunne bli særlig mye lenger, uten at jeg har tenkt spesielt mye på det. Mulig andre oppfatter det sånn også, men hvorvidt det har betydning, har jeg som sagt ingen mening om.

Om folk velger puddel eller noe annet, er i grunn det samme for meg (ikke helt sant, jeg ser helst at folk styrer unna enkelte raser av helsemessige årsaker). Men her var det snakk om alternativer til doodle, og da er jo puddel det som er nærmest det potensielle doodle-eiere ser etter. Om de velger en annen rase i stedet, blir jo i grunn det samme, men det mest logiske alternativet er altså puddel. Og når det da diskuteres hvordan man kan gjøre doodle mindre attraktivt, så innebærer jo det å gjøre noe annet mer attraktivt, hvilket er der puddel kommer inn i bildet. Kan ikke svare for noen andre, men det er kun derfor jeg i det hele tatt snakker om puddel.

1 time siden, 2ne skrev:

Jeg har rase som tiltaler meg utseendemessig, det er derfor jeg ikke er spesielt villig til å forandre på raseuttrykket bare fordi at noen som ikke liker rasen utseendemessig skal like den. 

Har ikke sagt du skal forandre på sveisen til bikkjene dine, jeg. 

1 time siden, 2ne skrev:

En tendens til å ta kritikk av pudler veldig personlig? :lol: Jeg kan ikke huske at jeg har lest noe særlig med kritikk av puddelen jeg, men by all means. Om du mener i denne tråden her, så tar jeg ikke kritikk av puddelen personlig. Jeg tar kritikken dere kommer med av puddeleiere personlig. Om vi puddeleiere bare ditten og om vi puddeleiere bare datten, det må da være oss puddeleieres interesse å stoppe doodleavl, hvorfor gjør ikke vi puddeleiere mer. Den kritikken kommer dere med UTEN å ta til dere hva vi faktisk gjør i puddelmiljøet. Men å forandre på klippene VI liker på VÅRE hunder er IKKE en av dem. 

Igjen, jeg har ikke sagt noe om klippene dere har på hundene deres. Så slutt å heng den på min knagg. Jeg har heller ikke kritisert verken deg eller andre puddeleiere. Tvert i mot, jeg ga deg et stort kompliment. Jeg har kun teorisert litt rundt årsaker, samt kommet med noen betraktninger og tankespinn rundt hva som kan gjøres for å få åpnet øya til de som tror at doodler er så fryktelig mye bedre en rene pudler.

1 time siden, 2ne skrev:

Men kjære deg, hvor skal de ellers møte alle disse bartepudlene med nedbarberte skaller? Hva mer mener du at vi puddeleiere bør gjøre? Oppsøkende virksomhet utenfor Drøbak hundehotell? Jeg skjønner ikke hva du og dine meningsfeller mener vi puddeleiere skal gjøre, og jeg skjønner heller ikke hvorfor dere mener vi bør gjøre det. Særlig ikke når du skriver i neste avsnitt: 

Samtlige av de som har møtt mine pudler, har gått fra oss med et annet inntrykk av puddelen enn de hadde før de møtte oss. Det har jeg fortalt om en gang eller tre i tråden her. 

Og det er jo kjempefint. Men ikke alle puddeleiere er like tilgjengelige. Jeg ser ingen pudler, jeg. Jeg vil jo regne med at det finnes noen i nærheten, men den eneste storpuddelen jeg har møtt noen gang tilhører den ene dyrepleieren på klinikken vi bruker, og hun bor på andre siden av fjorden. Og så var jeg turgåer for en dvergpuddel da jeg var unge. 

Jeg kan igjen ikke snakke for andre enn meg selv, jeg har min mening, andre har sin. Men jeg mener, på generell basis, for det gjelder også andre raser enn puddel, at eiere bør være mer tilgjengelige, synlige og mottakelige. Leser jo stadig her på sonen om at folk ikke vil hilse eller snakke med folk når de er ute med hunden. Deres valg, det, for all del, men jeg tenker at vi alle bør være imøtekommende når noen vil høre mer om den hunden vi har. Folk får et nytt inntrykk av å møte en hund i en hverdagslig setting, og vi får muligheten til å svare på spørsmål, vise frem det som bor i dem slik de er de aller fleste dager i året, og rett og slett knuse fordommene. Det er det folk trenger å se, og du sier jo at du opplever det selv, så jeg ser ikke helt hvorfor du argumenterer mot meg her. Jeg synes i hvert fall at det er artig når folk sier til meg at de har fått et annet inntrykk av chi pga min, det gir meg en god følelse. Jeg håper det samme gjelder deg, og hvis så er tilfelle, så forstår jeg ikke helt hva du krangler for. Du gjør jo allerede det jeg snakker om, om jeg forstår rett. Men du er ikke den eneste puddeleieren i landet, andre må også vise frem sine, og fortelle sine erfaringer til dem som lurer.

1 time siden, 2ne skrev:

Hvordan skal jeg vise det? Sånn helt eksakt? Hvordan skal jeg vise at pudler er møkkete og våte om folk ikke gidder å komme på puddelting fordi de ikke liker pudler? 

Som jeg sa, ved å være tilgjengelig der du bor. Og sånn jeg forstår deg, så er du allerede det. Du går jo turer, ikke sant, og da blir det vel litt møkk under neglene på de små håpefulle. Da trenger du bare å informere de som måtte ønske å prate med deg om at de er pudler, og voila! Ny assosiasjon skapt, og da kommer det kanskje flere spørsmål rundt pudler, hvorpå du får informert over en lav sko mens bikkjene fungerer som levende infoplakater. Så ærer folk noe nytt, de fikk kanskje noe å tenke på, og kanskje du gikk derfra med en god følelse av å ha gjort en god gjerning for rasen din. Everybody wins :)

Jeg skjønner selvfølgelig at verken dette eller det andre skriver/foreslår er universalløsningen på noe som helst, men hvis man ønsker å begrense doodleavlen, så må man begynne et sted. Kanskje er det fånyttes, alt sammen, men jeg tenker at det uansett ikke skader å ødelegge noen fordommer ved demonstrere tydelig at pudler også er hunder som digger fjasing i skauen, søledammer og granbar i kalotten :P

1 time siden, 2ne skrev:

Generelt pleier jeg ikke å legge meg opp i hva slags raser folk velger å ha, det være seg doodler eller flatnesehunder. Du derimot har jo en tendens til å drive med sånt, så da kan jo du gå ut og være opplysningsarbeider for disse doodlekjøperene. 

Jeg vet ikke hva du kalle en tendens, men jeg føler at vi etisk sett ikke kan lukke øynene for alt det fæle som blir avlet frem. Informasjon er viktig, og selv om jeg ikke ta avgjørelser for andre når det kommer til valg av rase, så føler jeg jeg et ansvar og en etisk forpliktelse til å gjøre mitt for at folk ikke skal velge de sykeste rasene, i hvert fall ikke uten at de er realistiske i forhold til hva de kan forvente. Jeg ønsker en friskere hundestand, og jeg kan ikke bare sitte og klage over hvor syke enkelte raser er uten å prøve å gjøre noe med det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Lene_S said:

Igjen, jeg har ikke sagt noe om klippene dere har på hundene deres. Så slutt å heng den på min knagg. Jeg har heller ikke kritisert verken deg eller andre puddeleiere. Tvert i mot, jeg ga deg et stort kompliment. Jeg har kun teorisert litt rundt årsaker, samt kommet med noen betraktninger og tankespinn rundt hva som kan gjøres for å få åpnet øya til de som tror at doodler er så fryktelig mye bedre en rene pudler.

Et stort kompliment? Du sa jeg tok kritikk av pudler personlig. 

Quote

Og det er jo kjempefint. Men ikke alle puddeleiere er like tilgjengelige. Jeg ser ingen pudler, jeg. Jeg vil jo regne med at det finnes noen i nærheten, men den eneste storpuddelen jeg har møtt noen gang tilhører den ene dyrepleieren på klinikken vi bruker, og hun bor på andre siden av fjorden. Og så var jeg turgåer for en dvergpuddel da jeg var unge. 

Heh.. Så det at du ikke ser noen pudler, er grunnen til at folk kjøper doodler? For det er jo det vi diskuterer i tråden her, at folk kjøper doodler fordi de ikke liker eller kjenner pudler. 

Quote

Jeg kan igjen ikke snakke for andre enn meg selv, jeg har min mening, andre har sin. Men jeg mener, på generell basis, for det gjelder også andre raser enn puddel, at eiere bør være mer tilgjengelige, synlige og mottakelige. Leser jo stadig her på sonen om at folk ikke vil hilse eller snakke med folk når de er ute med hunden. Deres valg, det, for all del, men jeg tenker at vi alle bør være imøtekommende når noen vil høre mer om den hunden vi har. Folk får et nytt inntrykk av å møte en hund i en hverdagslig setting, og vi får muligheten til å svare på spørsmål, vise frem det som bor i dem slik de er de aller fleste dager i året, og rett og slett knuse fordommene. Det er det folk trenger å se, og du sier jo at du opplever det selv, så jeg ser ikke helt hvorfor du argumenterer mot meg her. Jeg synes i hvert fall at det er artig når folk sier til meg at de har fått et annet inntrykk av chi pga min, det gir meg en god følelse. Jeg håper det samme gjelder deg, og hvis så er tilfelle, så forstår jeg ikke helt hva du krangler for. Du gjør jo allerede det jeg snakker om, om jeg forstår rett. Men du er ikke den eneste puddeleieren i landet, andre må også vise frem sine, og fortelle sine erfaringer til dem som lurer.

Jepp, og da er vi tilbake til dette med at dere - dere som mener at puddeleiere bør gjøre mer - ikke veit en liten drit om hva puddeleiere gjør, og dere gidder ikke å spørre heller, dere bare jatter og tjater om at vi burde ikke ha kalott (nei, ikke du, men om du gidder å lese noen sider bakover, så ser du hvor det argumentet kommer fra) og barberte neser på hundene våre. 

Jeg argumenterer ikke i mot å prate med folk som er interessert i mine hunder. Jeg argumenterer mot at 1) det er kalotter, barberte snuter og utstillingsklipp som er grunnen til at folk kjøper doodler, 2) at det er puddelfolks ansvar/interesse/kall det hva du vil å overtale folk til å ikke kjøpe seg doodle, og jeg argumenterer for at 1) folk som er interessert i rasen kan møte pudler i alle fasonger og farger på et hvilket som helst puddelarrangement som ikke er utstilling (og ofte på utstilling også, men da ikke i ringen), og 2) at folk får ta ansvar for hva for slags hunder de kjøper seg sjøl - det er ikke et helt rasemiljøs problem/ansvar/whatever at folk kjøper seg blandingshunder for langt stivere pris enn man trenger å betale for en reinrasa hund. 

Quote

Som jeg sa, ved å være tilgjengelig der du bor. Og sånn jeg forstår deg, så er du allerede det. Du går jo turer, ikke sant, og da blir det vel litt møkk under neglene på de små håpefulle. Da trenger du bare å informere de som måtte ønske å prate med deg om at de er pudler, og voila! Ny assosiasjon skapt, og da kommer det kanskje flere spørsmål rundt pudler, hvorpå du får informert over en lav sko mens bikkjene fungerer som levende infoplakater. Så ærer folk noe nytt, de fikk kanskje noe å tenke på, og kanskje du gikk derfra med en god følelse av å ha gjort en god gjerning for rasen din. Everybody wins :)

Ja, det er jeg, men det har dere automatisk gått ut fra at jeg ikke er, uvisst av hvilken grunn. Hadde noen giddi å lest det jeg skreiv en av de X antall gangene jeg har sagt at alle som har møtt MINE pudler ikke syns pudler er jålete og fisefine, samme når de ble barbert sist. Hadde noen giddi å spurt, så kunne jeg fortalt om den gangen noen kjørte forbi hagen mens vi dreiv ute, snudde, kom inn på gårdsplassen, ble invitert inn for å hilse på hundene og hadde en lang prat om mellompudler spesielt og pudler generelt. Hadde noen av dere faktisk vært interessert, men det var dere ikke. Det er mye enklere å bare skyve en eller annen fjern teori om at pudler hadde blitt solgt som hakka møkk om de bare ikke så så jålete ut, og da hadde ingen kjøpt doodlehunder foran dere. 

Quote

Jeg skjønner selvfølgelig at verken dette eller det andre skriver/foreslår er universalløsningen på noe som helst, men hvis man ønsker å begrense doodleavlen, så må man begynne et sted. Kanskje er det fånyttes, alt sammen, men jeg tenker at det uansett ikke skader å ødelegge noen fordommer ved demonstrere tydelig at pudler også er hunder som digger fjasing i skauen, søledammer og granbar i kalotten :P

Man må begynne med å avlive myten om at blandingshunder er sunnere og bedre mentalt. For igjen - hadde noen av dere faktisk vært interessert i puddel og ikke bare hoste opp en urealistisk løsning på doodleproblematikken, så hadde dere fått med dere at det er ganske mange pudler som lever et aktivt liv utenfor utstillingsringen. Det har jeg også skrevet X antall ganger. 

Quote

Jeg vet ikke hva du kalle en tendens, men jeg føler at vi etisk sett ikke kan lukke øynene for alt det fæle som blir avlet frem. Informasjon er viktig, og selv om jeg ikke ta avgjørelser for andre når det kommer til valg av rase, så føler jeg jeg et ansvar og en etisk forpliktelse til å gjøre mitt for at folk ikke skal velge de sykeste rasene, i hvert fall ikke uten at de er realistiske i forhold til hva de kan forvente. Jeg ønsker en friskere hundestand, og jeg kan ikke bare sitte og klage over hvor syke enkelte raser er uten å prøve å gjøre noe med det.

Men jeg sitter ikke og klager over hvor fælt det er at folk kjøper doodle. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Menneh... det er jo ikke noen fjern teori. Senest nå nylig hørte jeg den sedvanlige gamle historien om mja vi vurderte litt allergihunder, men herregud. "Vi vil jo ikke ha noen puddel." /quote end. Det er et belastet rasenavn. Jeg tror ikke det endres over natta, eller av at man beviser at den kan se ut som en doodle-fløff. Man velger doodle fordi den heter noe annet. Den heter cobberdog. Når noen spør på gata kan du si det er en cobberdawg, med australsk aksent. Høres fett ut. Er ikke puddel, ser ikke ut som puddel - men i prinsippet er det en puddelblanding med noe ymse diverse. Trist, leit, men ja. Sånn er det. Fordommer er fordommer.

Hovedproblemet for meg er stadig vekk at doodle = valpefabrikker. Ikke fornuftig, varm og omtenksom avl med tanke på hundenes beste. Det er en økonomisk drevet ville vesten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, Lene_S skrev:

tillegg er det vel den lille størrelsen som tiltrekker alt for mange eiere, så å avle dem større ville nok kanskje minske markedet. Ikke at ikke det hadde vært en god ting, for det hadde det så absolutt.

Hvis jeg forstår deg rett, så mener du at det oppdrettes/selges alt for mange chi? Fullstendig enig i så fall! Dessverre fikk rasen( eller også alt som var blandet med chi) en voldsom oppsving etter at diverse 'famous' bimbos brukte den som tilbehør til en ellers nødtørftig bekledning..

 Men da henger det vel ikke helt på greip, at man skal ut og reklamere for rasen? ( se under, ser ut som det er problemer med siteringsfunksjonen) Personlig kunne det ikke falle meg inn å reklamere for noen som helst rase jeg bryr meg om, siden popularitet eller økende sådan, er 'highway to hell' for de fleste raser. 

 

6 timer siden, Lene_S skrev:

Jeg kan igjen ikke snakke for andre enn meg selv, jeg har min mening, andre har sin. Men jeg mener, på generell basis, for det gjelder også andre raser enn puddel, at eiere bør være mer tilgjengelige, synlige og mottakelige. Leser jo stadig her på sonen om at folk ikke vil hilse eller snakke med folk når de er ute med hunden. Deres valg, det, for all del, men jeg tenker at vi alle bør være imøtekommende når noen vil høre mer om den hunden vi har. Folk får et nytt inntrykk av å møte en hund i en hverdagslig setting, og vi får muligheten til å svare på spørsmål, vise frem det som bor i dem slik de er de aller fleste dager i året, og rett og slett knuse fordommene. Det er det folk trenger å se, og du sier jo at du opplever det selv, så jeg ser ikke helt hvorfor du argumenterer mot meg her. Jeg synes i hvert fall at det er artig når folk sier til meg at de har fått et annet inntrykk av chi pga min, det gir meg en god følelse. J

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, 2ne skrev:

Her har dere problemstillingen: 
Oppdretter 1 lover en frisk og sunn hund (som aldri har vært på utstilling, for man er ikke så overfladisk at man driver med sånt) som trenger pelsstell 2-4 ganger i året og som kan være alene hjemme fra den er 8 uker. 

Oppdretter 2 kan love helsesjekka linjer, vært utstillt og ser ut som den rasen de skal være, men garanterer ikke friske hunder, forteller at hunden må stelles jevnlig, helst hver 6-8 uke som et minimum, og forventer at du har en slags plan for hjemmealenetreningen til valpen er husvarm, i det minste. 

Hvem tror dere ferskinger kjøper valp fra? Det er seriøst en nobrainer, vel? Hvis du ikke visste noe om hund, hadde du kjøpt fra oppdretter nr 1, Orca. Det ville jeg og. 

Doodleoppdrettere er, som flere andre i tråden her, flinke til å markedsføre "rasen" sin. Det har ikke noe med kongehuset i Norge å gjøre, doodler er populære over hele verden, så kjente er ikke det norske kongehuset altså. 

Spot on!  Ikke at jeg har søkt etter doodleannonser men noen kommer man jo over og de jeg har sett, lover uten unntak en nærmest problemfri hund..  At folk ( hvalpekjøpere) har en så lite seriøs tilnærming til det å skaffe seg hund er jo tragisk. For hundene først og fremst men også for en del av eierne vil jeg tro. Jeg må beklageligvis gi min kollega rett da han sa; 'Folk er  stort sett idioter'..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, QUEST said:

Jeg må beklageligvis gi min kollega rett da han sa; 'Folk er  stort sett idioter'..

Ibsens Stockmann sa vel også at flertallet er de dumme tilbake i 1882, ikke mye som har endra seg siden da :lol: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 

Akkurat nå, 2ne skrev:

Et stort kompliment? Du sa jeg tok kritikk av pudler personlig. 

Det var dette, 2ne, jeg skrev, som var et kompliment til deg:

10 timer siden, Lene_S skrev:

Det var ikke før jeg kom på dette forumet, at jeg begynte å se på pudler annerledes. Og det skal du, 2ne, ha den største æren for. Jeg leste hva du skrev om pudler (når du ikke fløy rett i forsvar for dem, slik du har gjort i denne tråden), og fikk et helt annet inntrykk

Det skrev jeg i det første innlegget mitt i denne tråden, og det skulle vel være bevis nok for at jo, jeg har fått med meg at du gjør en god jobb med å fremstille pudlene som de hundene de er. 

Det jeg mener med at du tar det personlig, er at ikke alt som skrives om puddeleiere gjelder deg, eller er rettet mot deg personlig. Likevel virker det som om du tolker det sånn. Selv om du gjør en god jobb, så er ikke du den eneste med puddel her i landet, og det jeg i hvert fall skriver gjelder i all hovedsak de som ikke allerede gjør seg synlige og tilgjengelige for å vise frem bikkjene sine.

Akkurat nå, 2ne skrev:

Heh.. Så det at du ikke ser noen pudler, er grunnen til at folk kjøper doodler? For det er jo det vi diskuterer i tråden her, at folk kjøper doodler fordi de ikke liker eller kjenner pudler. 

Altså, at jeg ikke ser noen pudler var jo bare en anekdote, men jeg tenker at andre heller ikke ser så mye til pudler. En eller annen grunn må det jo være til at potensielle doodleeiere ikke får oppleve pudler på en slik måte at de forstår at pudler har de egenskapene de er ute etter, bare mer etisk, forsvarlig og ansvarlig (og billigere).

Akkurat nå, 2ne skrev:

Man må begynne med å avlive myten om at blandingshunder er sunnere og bedre mentalt. For igjen - hadde noen av dere faktisk vært interessert i puddel og ikke bare hoste opp en urealistisk løsning på doodleproblematikken, så hadde dere fått med dere at det er ganske mange pudler som lever et aktivt liv utenfor utstillingsringen. Det har jeg også skrevet X antall ganger. 

At blanding i kraft av å være blanding er sunnere, er jo en myte, for det kommer jo helt an på hva man blander. Men om man blander riktig, så har resultatet lavere risiko for genetiske skavanker enn renrasa, det er fakta, og grunnen til at utavl er et viktig verktøy for å få bukt med disse skavankene (jfr LUA, Lundehundprosjektet osv)

Akkurat nå, 2ne skrev:

Men jeg sitter ikke og klager over hvor fælt det er at folk kjøper doodle. 

Nei, men så har jeg vel heller ikke sagt at du har det ene og store ansvaret for å stoppe doodleavlen, har jeg vel? Har vel i grunn ikke sagt at du har noe som helst ansvar ;) Selv om du ikke har noen interesse av å overtale folk til å ikke kjøpe doodle, så kan det fort være at andre puddeleiere har interesse for det. Igjen, ikke alt i denne tråden er rettet spesifikt mot deg personlig ;)

5 timer siden, QUEST skrev:

Hvis jeg forstår deg rett, så mener du at det oppdrettes/selges alt for mange chi? Fullstendig enig i så fall! Dessverre fikk rasen( eller også alt som var blandet med chi) en voldsom oppsving etter at diverse 'famous' bimbos brukte den som tilbehør til en ellers nødtørftig bekledning..

 Men da henger det vel ikke helt på greip, at man skal ut og reklamere for rasen? ( se under, ser ut som det er problemer med siteringsfunksjonen) Personlig kunne det ikke falle meg inn å reklamere for noen som helst rase jeg bryr meg om, siden popularitet eller økende sådan, er 'highway to hell' for de fleste raser. 

 

Så absolutt, det fødes alt for mange småhunder, inkludert chi, som resultat av helt ukritisk "avl" for å tjene penger, og det er helt grusomt. De ble offer for den samme populariteten som collier, dalmatinere, BC'er osv, og nå mops og fraller, som av en eller annen dust grunn blir reklamert for på puter, pledd, bilder, og alt mulig annet stæsj.

Jeg reklamerer overhodet ikke for chihuahuaer, snarere tvert i mot. Det nye inntrykket folk får av dem er at de faktisk er hunder med aktivitetsbehov, ikke de pyntedokkene de trodde de var. Jeg får kommentarer om at min oppfører seg så pent, fordi hun verken gneldrer eller jafser på folk, og da forklarer jeg at det er fordi hun alltid har beina i bakken, og hun har blitt oppdratt, i tillegg til at hun får dekket sine aktivitetsbehov. De blir ikke sånn av seg selv, de må lære manerer på lik linje med alle andre hunder. Jeg benytter også enhver anledning til å fortelle hvor elendig avlen av chi er for tiden, og hvor mye helseproblemer de kan få. Nevner alt Ayla sliter med, og forteller at hun, tross det hun har, har vært heldig, for hun har sluppet billig unna.
Jeg håper og tror dette virker avskrekkende på de som ville ha en hund som ikke trengte verken turer eller oppdragelse. Samtidig så ønsker jeg at de som likevel kjøper seg chi får et realistisk inntrykk, warts and all, slik at de forhåpentligvis gjør et best mulig valg når de velger hund. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner virkelig ikke greia med tråden jeg :icon_confused:

Er det puddelfoks feil at folk lar seg lure av doodle-reklame?

Hva skal liksom puddelfolk gjøre for å omvende de som bare vil ha en røytefri superhund? Slutte å stelle pelser? Ha skjegg på bikkjene sine (selv om man måtte synes det er stygt?)

Dette blir bare rart...

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutes ago, Pringlen said:

Jeg skjønner virkelig ikke greia med tråden jeg :icon_confused:

Er det puddelfoks feil at folk lar seg lure av doodle-reklame?

Hva skal liksom puddelfolk gjøre for å omvende de som bare vil ha en røytefri superhund? Slutte å stelle pelser? Ha skjegg på bikkjene sine (selv om man måtte synes det er stygt?)

Dette blir bare rart...

Tråden har vel sklidd ganske hardt ut og vekk gjennom at den har blitt tatt mer personlig enn originalt tiltenkt. Om man leser førsteposten tolker jeg tråden som en filosofering rundt hvorfor ikke doodle-kjøpere kjøper renrasede hunder, og om det generelt sett kan være at puddel/portis/andre har et feil bilde i hodet på folk. Altså at tråden er et filosofisk tankesprang "hva om folk så mer raggete renrasehunder, ville det kunnet endre noe?". Men dessverre har man ikke klart holde tråden på generell basis, og i stedet har den skjenet av på vegen...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

Tråden har vel sklidd ganske hardt ut og vekk gjennom at den har blitt tatt mer personlig enn originalt tiltenkt. Om man leser førsteposten tolker jeg tråden som en filosofering rundt hvorfor ikke doodle-kjøpere kjøper renrasede hunder, og om det generelt sett kan være at puddel/portis/andre har et feil bilde i hodet på folk. Altså at tråden er et filosofisk tankesprang "hva om folk så mer raggete renrasehunder, ville det kunnet endre noe?". Men dessverre har man ikke klart holde tråden på generell basis, og i stedet har den skjenet av på vegen...

Men uansett, ville det hjelpe noe? Om folk så flere raggete rasehunder? (noe som neppe er noen mangelvare hjemme hos hvermannsen)  :icon_confused: Forøvrig synes jeg ikke det har blitt vinklet veldig personlig i denne tråden. Det skulle bare mangle at det stilles spørsmål ved hva puddelfolket egentlig kan gjøre med doodlesalget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, Pringlen said:

Men uansett, ville det hjelpe noe? Om folk så flere raggete rasehunder?

Det er vel det som man ønsket å diskutere... :) Må alle tråder ha en fasit og to streker under svaret? :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 9.8.2017 at 0:56 PM, 2ne skrev:

En annen rase jeg hadde glemt til jeg så i valpetråden for 2017 nå, er jo barbet: 

Alderton+DOGS+book+Barbet+.JPG

Det burde vært et alternativ til doodlefolket om det de ønsket seg var en reinrasa hund, og de ikke kjøpte doodler fordi de tror på doodleoppdretteres påstander om helse, gemytt og pelsstell. 

Det var jeg som skrev om Barbet i valpetråden, da vi henter hjem en Barbet i september. Vi  hadde aldri vært inne på tanken på å kjøpe labradoodle, så for oss er disse helt uavhengige. Likevel er det uforholdsmessig mange vi viser bilde av vår valp, og mor/far til som tror det er labradoodler. Oppdretteren vår har også nevnt dette. Nylig var det en Finn-annonse som blandet barbet og goldendoodle - "barbiedoodler". Dette er jo helt avsindig. 

Alle individ vi har møtt av rasen Barbet har vært fantastiske. Oppdretterne er ekstremt nøye i avlen, og avler bare på de dyrene som tilfredsstiller alle krav til helse, mentalitet og eksteriør (noe jeg antar at de fleste oppdrettere gjør selvfølgelig). Markedsføringen til labradoodleoppdretterne som hunder som leveres ferdig familievennlige og uten noen problemer vil ikke være holdbar for noen rase. Likevel tror jeg at en barbet med masse oppmerksomhet, miljøtrening, aktivisering og stell vil kunne oppfylle mange av de kravene doodlekjøperne ser etter. "Problemet" er at en barbet selvølgelyh krever mye nettopp tid og stell, noe oppdretterne også er klare på, i motsetning til doodlefabrikkene. 

Uten at jeg kan mye om verken puddel eller portis tror jeg at disse også helt sikkert kan oppfylle mange av de ønskene doodlekjøperne har. Hovedgrunnen til at doodlene er så populære tror jeg er nemlig det at de markedsføres på en helt særegen måte. Hvilken annen hunde"rase" kan du kjøpe fiks ferdig dressert, som du kan la være hjemme alene hele dagen fra 10 uker, og med søt og rufsete pels uten behov for stell? Derfor tror jeg også at mange får sjokk når hunden kommer i hus. 

Nå mener jeg ikke å dra alle under en kam. Jeg kjenner selv en labradoodle med eiere som er helt fantstiske, men generelt tror jeg mye ligger i det mange her tidligere har sagt. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, Lene_S said:

Det var dette, 2ne, jeg skrev, som var et kompliment til deg:

Det skrev jeg i det første innlegget mitt i denne tråden, og det skulle vel være bevis nok for at jo, jeg har fått med meg at du gjør en god jobb med å fremstille pudlene som de hundene de er. 

Det jeg mener med at du tar det personlig, er at ikke alt som skrives om puddeleiere gjelder deg, eller er rettet mot deg personlig. Likevel virker det som om du tolker det sånn. Selv om du gjør en god jobb, så er ikke du den eneste med puddel her i landet, og det jeg i hvert fall skriver gjelder i all hovedsak de som ikke allerede gjør seg synlige og tilgjengelige for å vise frem bikkjene sine

Jeg har forholdsvis gode norskkunnskaper, men når du følger opp dette komplimentet med å beskylde meg for å ta kritikk av pudler personlig i en tråd som mer eller mindre handler om hva puddelfolk bør gjøre for å få slutt på doodleoppdrett, så syns jeg egentlig ikke at det var et kompliment. Alle jeg kjenner med puddel gjør det samme som meg. Fader heller, alle raseentusiaster, uavhengig av rase, gjør det samme, så hvorfor skulle ikke puddelfolk, liksom? Det er jo ingen tvil om at dere ikke har møtt mange puddeleiere, og da burde dere antageligvis hatt vett på å ikke uttale dere om hvordan vi puddeleiere er? 

4 hours ago, Lene_S said:

Altså, at jeg ikke ser noen pudler var jo bare en anekdote, men jeg tenker at andre heller ikke ser så mye til pudler. En eller annen grunn må det jo være til at potensielle doodleeiere ikke får oppleve pudler på en slik måte at de forstår at pudler har de egenskapene de er ute etter, bare mer etisk, forsvarlig og ansvarlig (og billigere).

Igjen. Jeg forstår norsk. Jeg skjønte det var det du mente. Jeg skjønner bare ikke hva du mener er løsningen på det? Subisidert flytting til alle landets kommuner for puddeleiere så folk får se mer pudler? Mer puddel til folket, liksom. 

4 hours ago, Lene_S said:

At blanding i kraft av å være blanding er sunnere, er jo en myte, for det kommer jo helt an på hva man blander. Men om man blander riktig, så har resultatet lavere risiko for genetiske skavanker enn renrasa, det er fakta, og grunnen til at utavl er et viktig verktøy for å få bukt med disse skavankene (jfr LUA, Lundehundprosjektet osv)

Jeg ville vel aldri nevnt planlagt utkrysningsavl og doodleavl i samme avsnittet, om jeg ønsket å omvende doodleeiere. 

4 hours ago, Lene_S said:

Nei, men så har jeg vel heller ikke sagt at du har det ene og store ansvaret for å stoppe doodleavlen, har jeg vel? Har vel i grunn ikke sagt at du har noe som helst ansvar ;) Selv om du ikke har noen interesse av å overtale folk til å ikke kjøpe doodle, så kan det fort være at andre puddeleiere har interesse for det. Igjen, ikke alt i denne tråden er rettet spesifikt mot deg personlig ;)

Disse mystiske puddelmenneskene ingen har sett noe til, men alle veit så mye om, mener du? Joda, de er sikkert inne på hundesonen hvilken som helst random dag de for å få noen tips om hvordan de kan buste og møkke til bikkjene sine så folk slutter å kjøpe doodler. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 hours ago, puddellover said:

Doodler er ikke bare hunder som er friske og fantastiske, de er også veldig enkle å få tak i. Jeg bor i området rundt Drøbak, og en kan hente valp på hundehotellet på dagen - og det stilles ingen krav tilbake. Lett som bare det!

Joda, ett krav har de. Du må betale for deg :P Er det ikke 20-30 tusen pr valp?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Just now, puddellover said:

Tror det er under 20? "Problemet" er at folk er villige til å betale full pris, de får faktisk valpen omtrent på dagen når de først har bestemt seg!

Doodles og cobberdogs ligger på minst 20k på finn, akkurat nå ingen info fra drøbak hundehotell som jeg kunne finne.

Men ja, det er jo bare lettjente penger. Det er jo ikke avl for å skape en bedre framtid eller noe. Når man tenker at et gjennomsnittlig kull med labrador x puddel gir ca 9 valper, så kan man jo gjøre kalkulasjonene selv. 9*20000=180000kr -- multipliser med antall kull de har pr år... Og de trenger hverken registrere i NKK eller HD/AD-røntge, de trenger bare en veterinærsjekk og litt hundefor. Genialt, man trenger jo ikke jobbe, man kan jo bare lage hundevalper.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var inne på siden til DH nå, og ser dette "Alle som godkjennes for avl HD Røntges, øyelyses og Gentestes ( DNA tester)for alle sykdommer det er mulig å teste for i dag" Det høres jo ut som et skritt i riktig rettning om dette stemmer da. Og selges med helsegaranti og følger kjøpsloven. Så kan hende det er blitt noe mer "seriøst"? Eller hvertfall et forsøk på å fremstilles slik. Finner ikke ut hva cobberdogene består av da, og finner ikke noe oversikt over tispene, eller spesielt utfyllende info om rasene bak cobberdogen annet enn at det er samme opphav som doodlene. 

Men kan i det minste virke som at de tar helsa mer seriøst enn de gjorde før.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 minutter siden, Raksha skrev:

Var inne på siden til DH nå, og ser dette "Alle som godkjennes for avl HD Røntges, øyelyses og Gentestes ( DNA tester)for alle sykdommer det er mulig å teste for i dag" Det høres jo ut som et skritt i riktig rettning om dette stemmer da. Og selges med helsegaranti og følger kjøpsloven. Så kan hende det er blitt noe mer "seriøst"? Eller hvertfall et forsøk på å fremstilles slik. Finner ikke ut hva cobberdogene består av da, og finner ikke noe oversikt over tispene, eller spesielt utfyllende info om rasene bak cobberdogen annet enn at det er samme opphav som doodlene. 

Men kan i det minste virke som at de tar helsa mer seriøst enn de gjorde før.

Vel - det høres helt teit ut - og er vel bare nok en måte å lure folk på. For å DNA-teste, må man jo vite hva man skal teste for, og jeg kan aldri tro at de overhodet aner hvilke gentester som finnes for doodler... det er liksom ikke så enkelt som bare å ta en DNA-test liksom... 

1 minutt siden, Snoffe skrev:

Litt OT.

Vet av noen som har kjøpt doodle fra DH, og fikk høre så fint at den var gentestet for å se om den var allergifri. 

Er det i det heletatt mulig å gentestet for noe sånt? 

Nei, det er det ikke. I så tilfelle ville det revolusjonert hundeavlen iom at allergi åpenbart er et problem særdeles mange hunder  lider av. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Siri skrev:

Vel - det høres helt teit ut - og er vel bare nok en måte å lure folk på. For å DNA-teste, må man jo vite hva man skal teste for, og jeg kan aldri tro at de overhodet aner hvilke gentester som finnes for doodler... det er liksom ikke så enkelt som bare å ta en DNA-test liksom... 

Nei, det er det ikke. I så tilfelle ville det revolusjonert hundeavlen iom at allergi åpenbart er et problem særdeles mange hunder  lider av. 

Må inrømme at jeg stussa litt på den dna-testen ja... Så litt på avlshannene og her er typisk resultat: 

HD: A
Øyelyst: UA
DNA: All Clear
MDBA: F4 11008
 

Vet ikke hva MDBA er jeg da, men bare det at den er HDrøntga og øyenlyst er jo et 7milssteg fremover da i forhold til hvordan det var. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Raksha skrev:

Må inrømme at jeg stussa litt på den dna-testen ja... Så litt på avlshannene og her er typisk resultat: 

HD: A
Øyelyst: UA
DNA: All Clear
MDBA: F4 11008
 

Vet ikke hva MDBA er jeg da, men bare det at den er HDrøntga og øyenlyst er jo et 7milssteg fremover da i forhold til hvordan det var. 

 

Men hvor blir hd resultatene lest av og registrert? Blir det litt som at alle polske importer er "frirøntget" i hjemlandet? :P

red: og hva er "dna - allclear"?? Har de ikke dna? :lol:

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...