Gå til innhold
Hundesonen.no

Valpeforbedelser


Heddatoller
 Share

Recommended Posts

Ok nå blir det tolker på oss.  Vi er ikke så veldig erfarene valpeoppdragere så noen tips hadde vært greit. Som f.eks. 

-hvor lang tur skal man gå med valpen?

-noen anbefalte opdtrettere for toller?

-leker . Hva slags og Hvor mange

- hvor mye skal man være med valpen?

-hvordan til å få den til å ikke bite på møbler?

- hvordan få den til å ikke gå på do inne?

- evuntuelt andre ting. Tusen takk for alle svar!!!:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det meste av det du lurer på vil du få svar på i boka "Valpen flytter hjemmefra (Linn Palm), og denne kan bestilles bl.a. på www.dyrenesvalg.no :) Anbefales på det sterkeste. Fin og lettlest bok :) Verdt å lese FØR valpen kommer, og fin som oppslagsverk underveis. 

Tur skal bittesmå valper ikke ha, men ta med valpen rundt på forskjellige steder for miljøtrening. Bruk god tid, la den snuse rundt. 
Leker kan du enten kjøpe eller lage selv. Det finnes ingen oppskrift for hvor mye leker man skal kjøpe, eller hvilke. Kjøp det du ønsker å kjøpe.
I starten er man med valpen ca hele tiden, normalt sett. Litt usikker på hva du legger i spørsmålet, men når den er helt fersk i huset, så går man ikke fra. La valpen bli husvarm før du starter med alenetrening. Det er individuelt hvor lang tid denne treningen tar, men ikke forvent at du kan gå fra en hel arbeidsdag på en stund. Lag en god plan for lufting/pass etc. underveis hvis du ikke han ha den med.
Biting på møbler tenker jeg man tar som det kommer, for det er slettes ikke gitt at valpen din kommer til å tygge på møbler :) 
Men alt du ikke vil ha tygget istykker kan du ta valpen vekk fra, og eventuelt gi en leke eller tyggebein istedetfor. 
Renslighetstrening starter du med umiddelbart, og ved å ta ut valpen ofte. HVER gang den har sovet, lekt eller spist, og litt utenom det også. Valper tisser gjerne på underlag som absorberer væske, så har du gulvtepper så kan du rulle dem sammen og sette dem unna den perioden det tar å få valpen renslig. 

Bruk tid på å finne oppdretter. Det gjelder alle raser. Sett deg inn i helsestatus på rasen, og sørg for å velge fra et kull der foreldredyr har hatt de helsetester m.m. som er anbefalt på rasen. 
Lettere å lykkes i å få en frisk hund på det viset, selv om du selvfølgelig aldri har noen garanti. 

Masse lykke til :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gratulerer med kommende valp!

Hvis dere velger en god oppdretter, så vil denne være til stor hjelp for dere og kunne svare på alle deres spørsmål, og være veiledere når dere får et nytt familiemedlem. En god oppdretter har erfaring med hund og valper, og er genuint interessert i å hjelpe valpekjøperne. Kanskje har de litteraturtips, og når dere besøker valpene vil dere både gjennom observasjon, samhandling og dialog få svar på mange spørsmål. Hva gjør oppdretter med valpene, hva slags aktivisering er de vant til, hvordan er huset gjort valpesikkert, hvordan er fôringsrutiner, hva slags syn har de på valpeaktivisering (det er mange ulike meninger om tur og valp, og ikke noe fasitsvar), også videre. 

For å finne en god oppdretter, anbefales de gjerne å ta kontakt med raseklubben som en start. Sett deg inn i hva deres avlsregler er, bli kjent med folk, oppsøk aktiviteter lokalt, finn ut hvordan en toller skal være for å være den gode tolleren dere ønsker dere, og finn oppdrettere som har samme syn på rasen - det er alltid variasjoner, både små og store. Helsetester er vel og bra, men det hjelper ikke å ha en frisk hund om den er usikker og redd. Sjekk alltid mentalitet, uansett rase. Hvordan er foreldre, besteforeldre, tanter og onkler, halvsøsken av din valp? Få hilse på flere hunder, og finn individ du liker. Still kritiske spørsmål til oppdretter, og vurder svarene du får. Spør om negative ting på linjene - hvis oppdretter ikke kan peke på noe negativt, så betyr det enten at de lyver, eller at de er så kunnskapsløse at de ikke ser og vet hva de holder på med. Alle har noe. Raseklubbene skal ha utviklet et dokument som heter RAS (Rasespesifikk Avls-Strategi), der skal hovedutfordringer i forhold til helse og mentalitet være gjort rede for. Bruk dette når dere sjekker oppdrettere og deres kombinasjoner.

Og husk: At et kull innfrir raseklubbens avlsregler sier ingenting om at dette garanterer en bra valp. At et kull IKKE innfrir raseklubbens avlsregler sier ingenting om at dette garanterer en dårlig valp. Det kan være gode argument for å bryte avlsreglene, men da må oppdretter kunne gjøre rede for det og legitimere det. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...