Gå til innhold
Hundesonen.no

Tap av muskelmasse


Recommended Posts

Har ei tispe på litt over 2 år. For noen mnd siden merket vi at hun ikke var helt i form, hun ble fort sliten. Etterhvert ble det diare og oppkast med blod i. Ble da behandlet for mage og tarminfeksjon. Ble etterhvert noe bedre, men ikke helt tilbake i form. Så etter en helg med kurs og mye aktiviteter, hvor hunden ikke fungerte/ble tydelig sliten kontaktet jeg dyrlege igjen. Nye blodprøver, røntgen og div undersøkelser. Mistanke om betennelse i bukspyttkjertel ble utelukket. Det viser seg at tispa har mistet mye av muskelmassen og derfor ikke klarer å være i aktivitet. I tillegg har hun puss i livmoren. Livmoren ble operert vekk, men hunden er fortsatt ikke i form. Virker som om dyrlegene ikke vet hva som er galt. Er det noen som har erfaring med dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Wenche04 skrev:

Hva er DM?

Googlet det nå. Uff for en sykdom.  Skal høre med dyrlegen over helga.

Degenerativ myelopati - jeg vet det forekommer på schäferhund, for i mitt rasemiljø har vi fått input fra erfaringer hos schäfer, og det har nå blitt mer og mer vanlig å teste foreldrene for DM på berner. Det er fremdeles et lite mindretall som gjør det, men for fem år siden var det ingen som gjorde det i Norge. Det er en sykdom med enkel arvegang, slik at bærere kan brukes i avl om de parres med friske. Vet du om din hunds foreldre er testet?

Det er lav forekomst av sykdommen på berner, men jeg har forstått det som at den har høyere frekvens på schäferhund. Det gir i hvert fall redusert muskelmasse som første steg, selv om det som regel skjer i høyere alder.

Så kan det være en million andre ting hos din hund, men det var DM jeg tenkte på først.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 months later...

Da har vi dessverre fått beskjed om at hunden mest sannsynlig har DM. Alt annet er vist utelukket, så da er det vist ikke mer å gjøre (ifølge dyrlegen). Men finner ikke noen steder at hunden blir "sliten" og mangler overskudd. Mulig at det henger sammen med at den mangler muskler. Men er ustø i beina og har svake reflekser i bakbeina. Og ifølge nettet så er dette en sykdom som rammer hunder over 5 år. Noen som vet om det er noe poeng i å genteste nå, og hvordan man gjør det? Tips om sider/ informasjon om sykdommen og gode råd mottas gjerne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kan jo være en idé å teste for å vite sikkert, framfor å sannsynlighetsberegne seg til en diagnose. Er det DM, er det ikke mye en kan gjøre, men er det ikke DM må det jo være noe annet, og kanskje noe en kan gjøre.

Jeg tester mine hunder hos Antagene i Frankrike - svabertest bestilles derfra, kommer i posten, utføres hos veterinær, sendes tilbake til Frankrike, og du får svaret på under ei uke. Mulig din veterinær har andre kanaler, men det er slik jeg går fram for å teste hunder som er tiltenkt avl og dermed ikke er i et behandlingsopplegg. Eventuelt om du kan bruke testutstyr fra din veterinær, for når du bestiller fra Antagene kommer skjemaet som skal sendes med testen både på epost og senere i posten med utstyret. Om du ikke trenger å vente på svaber-utstyr går det jo kjappere. 

Har du vært i kontakt med oppdretter for å høre om foreldredyrene er testet? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ifølge veterinær så måtte hunden opereres/ biopsi for å kunne få endelig diagnose. En annen mulighet var å prøve kortison, noe hun har gått på en god uke, uten forbedring. Hunden har tatt alle mulige prøver / undersøkelser og ingen ting slår ut. Har lest på nett og vært inne på en side som heter Ofa.org som tester . Noe erfaring med den siden. Synes det er vanskelig på utenlandske sider, og usikker på hvor seriøst det er.

Foreldrene er ikke testet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

42 minutter siden, Wenche04 skrev:

Ifølge veterinær så måtte hunden opereres/ biopsi for å kunne få endelig diagnose. En annen mulighet var å prøve kortison, noe hun har gått på en god uke, uten forbedring. Hunden har tatt alle mulige prøver / undersøkelser og ingen ting slår ut. Har lest på nett og vært inne på en side som heter Ofa.org som tester . Noe erfaring med den siden. Synes det er vanskelig på utenlandske sider, og usikker på hvor seriøst det er.

Foreldrene er ikke testet.

Hvis veterinær snakker om operasjon/biopsi, så tror jeg kanskje vi snakker om forskjellige sykdommer. De bernerne jeg vet om som har DM, har fått det påvist med en svabertest - altså spyttprøve. Alternativt blodprøve, hvis det er sendt inn for andre prøver som krever blod. 

Angående valg av laboratorium, så har gjerne veterinærene faste samarbeidspartnere og vet hvem som er seriøse og ikke - eller kan finne det ut gjennom sine kanaler. Jeg vet flere danske bernere tester i en annen lab enn den franske Antagene, det er et tysk de bruker som jeg ikke husker hva heter. Ofa er vel den amerikanske? De skal også være seriøse og dyktige. Uansett, snakk med veterinær, eventuelt oppsøk en annen veterinær om du føler de står fast og ikke henviser deg videre selv. 

Det er ingen kjent behandling for DM, hvis det er det hunden din har. Verken kortison eller smertestillende kan motvirke muskler som degenererer, dessverre. Men ikke gi opp før du har en endelig diagnose, det kan jo være noe annet, og det er lett å finne ut om det er DM. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Så er det jo koselig å planlegge og drømme litt også Har du noen tanker om hvilken rase du kan tenke deg i fremtiden?
    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...