Gå til innhold
Hundesonen.no

Karenstid hos NKK


Recommended Posts

Det er litt uenigheter her mtp. tolking av regelverket for karenstid før man kan konkurrere. Noen mener at karenstiden er fra behandlingsdato, mens and mener det er virkningstid+karens. I dette tilfellet er det snakk om kjemisk kastrering (Suprelorin), og det er jo en vesentlig forskjell på om karenstiden er 6 måneder fra chippen ble satt, eller om det er 6+6 (slik det er i Sverige f.eks.). Hva er riktig? Lurer også i forhold til Cartrophen, som min hund skal behandles med. Jeg tolker det sånn at det er 14 dager fra siste sprøyte?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I mitt hode er det logisk at karenstiden starter første dagen etter behandlingen er ferdig. Karenstiden er jo der for å være sikker på at virkestoffene er ute av kroppen, og under behandling så tilfører man virkestoffer, så da er jo de dagene i karenstiden bortkastet....? 

Storfe feks har karenstid mtp behandling og slakting, og da er det etter behandling som gjelder. Vil tro vi kan dra konklusjonen at det er det samme innenfor dette temaet også.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I regelverket står det "karenstiden regnes fra avsluttet behandling" og her er det ordet "behandling" som tolkes forskjellig. Jeg mener at behandling er det som skjer hos veterinæren, mens andre argumenterer med at så lenge virkestoffet er aktivt er hunden under behandling. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Wilhelmina skrev:

I regelverket står det "karenstiden regnes fra avsluttet behandling" og her er det ordet "behandling" som tolkes forskjellig. Jeg mener at behandling er det som skjer hos veterinæren, mens andre argumenterer med at så lenge virkestoffet er aktivt er hunden under behandling. 

Men hos svenskene står det spesifikt på dette ene preparatet. Det gjør det ikke på norske regler. I de norske reglene står det "fra siste behandling/tilførsel"   

Men hør med vet om halveringstid og slikt for om det slår ut positivt spiller det ingen rolle om du har holdt karenstiden

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I mitt hode så har suprelorin 6/12 mnds karenstid ETTER at chipen har gått ut. Den tilfører jo hormoner (dvs behandling) i 6/12 mnd, så den eneste forskjellen mellom det og å gi hunden en tablett er jo at chipen langsomt frigir virkestoff.

Forøvrig, blir du tatt ut i dopingkontroll 6 mnd etter innsetting, så vil jo hunden sannsynligvis ha virkestoff i kroppen, og du vil få en positiv dopingprøve.

NKK spesifiserer:

Det er ikke tillatt å starte innenfor karenstiden, og denne regnes fra siste behandling/tilførsel.

Chipen tilfører jo kontinuerlig virkestoff i sin virketid, ergo TILFØRSEL. Og siden chipen virker i nettopp 6 eller 12 mnd, så vil det jo være veldig ulogisk at man kan starte på dagen på 6 eller 12 mnd, da de aller fleste hunder da vil ha virkestoff i kroppen - dvs positiv dopingprøve. Karenstiden er jo til nettopp for at hunden ikke skal være påvirket av behandlingen den har fått.

Leser man om Suprelorin i felleskatalogen, er det åpenbart at det ofte tar en stund før hundens hormonnivåer normaliseres, dvs at preparatet virker lengre enn i 6/12 mnd. Behandlingstiden for Suprelorin er enten 6/12 mnd, og man har da henholdsvis 6 eller 12 mnds karenstid etter at de 6/12 mnd har gått.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

56 minutter siden, Wilhelmina skrev:

I regelverket står det "karenstiden regnes fra avsluttet behandling" og her er det ordet "behandling" som tolkes forskjellig. Jeg mener at behandling er det som skjer hos veterinæren, mens andre argumenterer med at så lenge virkestoffet er aktivt er hunden under behandling. 

Jeg tror det handler om hva man vil forstå. For de fleste sier de behandler hunden med antibiotika, og da er siste behandling siste tabletten.. 

En dyrlege foretar en undersøkelse, mens behandlingen er feks medisinering og varigheten på medisineringen.. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest Jonna

Gjør det enkelt: send mail til NKK. De opprettet vel en egen mail når det gjelder akkurat dette også om jeg husker rett?

Grunnen til at jeg husker det var pga jeg gav ett legemiddel til dyr som ikke var på listen og ville ha korrekt tid etter behandling. 

Så: send en mail til NKK så får man også noe skriftlig å vise fram om spørsmålet er i forbindelse med stevne. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Drar opp denne igjen jeg.

Sendte mail til NKK nå nettopp.

Skrev følgende:

Hei.
 
Har et spørsmål om dette med karenstid i forhold til påmelding på utstilling.
Har en hund som i fjor høst ble behandlet med suprelorin 4,7 mg grunnet forstørret prostata.
Ble usikker når jeg leste i antidopingreglementet.
Er det 6 mnd fra den ble satt som gjelder?
Håper dere kan svare meg på dette.
Har ikke lyst å rote det til, så jeg stiller en hund som ikke har lov å delta.
 
Mvh Anette Kristiansen
 
Fikk følgende svar:
 

Hei

 

Viser til din henvendelse vedrørende Suprelorin og Antidopingregelverket.

 

Det er den tiden preparatet er oppgitt å virke som vi forholder oss til når det gjelder Suprelorin. For øvrig vil det kunne være mulig å søke dispensasjon for bruken så lenge det er medisinsk begrunnet (ikke av adferdsmessige årsaker).

 

Mvh

 

Hilde Engeland
Advokat MNA - Aktivitetsavdelingen

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Sånn som jeg tolker dette, så er det 6 mnd karenstid for den styrken veterinæren har satt på Hampus.

Ikke 6 + 6 mnd.

Skal dog slenge inn en søknad om dispensasjon, for ny chip må nok settes etter hvert for å unngå at prostata blir forstørret igjen.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Morsomt, Phoenix har jeg jo møtt flere ganger, og dømt i rallyringen. Velkommen tilbake!
    • Får prøve meg på å bli sonis igjen. Var aktiv med en annen bruker for relativt mange år siden (typ 10 år?😅), og kan faktisk melde meg inn i valpegjengen for 2024 med Krim på 11 uker. Han er etter Australian Mates Go For It "Alva" og Cefeus Blazing Phoenix II "Phoenix". 
    • Anbefaler Perfect Image. Du finner dem på facebook under Perfect Image Rough & Smooth Collies. Ellers synes jeg at Kennel NoorWay ser ut til å ha fine hunder.  Vær nøye med å velge en oppdretter som fokuserer på gemytt er mitt tips. Mulig @Tine Kristine Lindbeck har noen gode råd, hun er muligens litt mer orientert i Collie-verdenen en det jeg er akkurat nå. 
    • @Perfect Image collies har vært aktiv her inne, men usikker på om hun fortsatt driver. Nettsiden jeg fant har ikke vært aktiv på mange år ihvertfall. Ellers er nok raseklubben, og rasegrupper på Facebook, gode steder å lete. De fleste legger nok også ut kull på finn.no dersom de har valper å selge. NKK har vel også en registreringsside for kull nå.
    • Vær hilset, hundeeiere! Jeg er ny her, så mulig jeg poster dette på feil sted 🤔 For tiden er jeg på jakt etter en langhåret collievalp. Jeg har ønsket meg hund i flere år nå, og har de siste månedene gått flere runder og funnet ut at jeg er klar for å ta det store steget. Jeg synes det er noe utfordrende å få oversikt over oppdrettere av rasen her i landet. Norsk Collie Klubb har en oversikt, men den er under oppdatering, og har vært det en stund nå. Jeg har kontaktet flere av oppdretterne på den gamle listen, men uten hell. Jeg har også kontaktet NCK og spurt litt, men i påvente av svar, tenkte jeg at jeg kunne se om noen her har tips eller råd. Det virker som et fint sted, dette her! Forøvrig er det verdt å nevne at jeg er klar over at man ikke bare kan kjøpe valp på dagen, og at ventetiden gjerne kan være lang, alt avhengig av. Likevel har jeg et håp om å kunne skaffe valp denne sommeren, nå som jeg har en ferie på to og en halv måned i vente. Hvis noen av dere har anbefalinger rundt forskjellige oppdrettere, hva man bør se etter med collie, hva man bør være obs på, eller andre innspill, er det bare å fyre løs. Til info, holder jeg til 45 minutter fra Bergen, men reiser glatt annetstedt for å hente valpen min  Håper å høre fra dere 👋  
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...