Gå til innhold
Hundesonen.no

Valp av tispe med påvist RD, hannhund ukjent


Butre
 Share

Recommended Posts

Hei.

Jeg skal for første gang anskaffe meg en corgi, og har kommet i kontakt med en oppdretter i Sverige. De har nettopp fått valper. Jeg har fått beskjed om at avlstispen er øyelyst og har RD - 4 "veck" i hvert øye.

Leser nå om Retinal dysplasi (RD): "Det er ikke avlsrestriksjon for (multi-)fokal og geografisk retinal dysplasi, men affisert hund bør parres med øyelyst, normal hund." 

Jeg spurte derfor om hannhunden som ble brukt i avl var øyelyst. Da sa hun nei, fordi han ikke hadde fylt to år ennå.

Jeg googlet, og fant dette: "Avlsdyr bør øyelyses årlig og første gang ved ett års alder. Øvrige hunder bør øyelyses når de er 1 år, 3 år og 7 år. Trenger ikke øyelyse dersom begge foreldre er fri."

Hadde dere vært skeptiske til å kjøpe valp av denne oppdretteren? Er det andre anbefalinger i Sverige knyttet til øyelysning?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kor gammal er hannen? Eg hadde vore skeptisk til å bruke ein hann som ikkje var testa, og til å bruke ein såpass ung hann (under to er framleis bebis. :P ). Du kan vel kanskje sjekke om begge foreldra hans er fri, men eg ville vore skeptisk.

 

Men corgi altså. :wub:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Styr unna, det ville jeg iallefall gjort. Det bør være veldig gode grunner for at hun ikke kan vente til hannhunden er eldre og testet og øyenlyst. Dårlig unnskylding, man kan jo lure på hvorfor denne kombinasjonen blir gjort og hva hastverket er. Spesielt når hun selv eier hannhunden og har full tilgang så finnes det absolutt ingen unnskyldning.
Hva med andre helsetester, er det bare øyenlysning som det er et krav om? Er det ikke endel HD corgi?


  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Oppdretteren vil ha to av valpene selv, og skal selge to til andre oppdrettere. Syntes det hele er veldig rart. Men da styrer jeg unna. Helse prioriteres først, og det kommer flere kull etterhvert.

Kun øyelysing ja. HD er ikke et stort problem på rasen, selv om det finnes. Raseklubben mener røntgen av avlsdyr ikke er nødvendig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Butre skrev:

Oppdretteren vil ha to av valpene selv, og skal selge to til andre oppdrettere. Syntes det hele er veldig rart. Men da styrer jeg unna. Helse prioriteres først, og det kommer flere kull etterhvert.

Kun øyelysing ja. HD er ikke et stort problem på rasen, selv om det finnes. Raseklubben mener røntgen av avlsdyr ikke er nødvendig :)

HD er ikke et stort problem på rasen? Det kommer an på hvem du spør det..

@Anette

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tok øyelysing på min Corgi når hun var ett år, ikke noe problem. Hannhunder som blir brukt i avl skal øyelysest årlig, tispene før hvert kull de skal ha. 

Det er ingen krav om HD-røntgen såvidt jeg vet. På Cardigan typen som er mye større en Pembroke har jeg intrykk av at flere blir røntget og sjekket for HD. Pembroke er ikke vanlig å ta røntgen av. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Butre skrev:

tmp: Nei. Får heller ikke treff når jeg søker. Hva var det? Corgi? :ahappy: Jeg skal ha pembroke, helst hannhund. Er i kontakt med flere oppdrettere :)

Corgi ja, men cardigan..helt fantastisk ubersøt :wub: Men solgt ser jeg så da blir det ikke en hund til/ corgi på meg (phuu :P )

https://m.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=88985655

Lykke til på jakten :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 timer siden, Line skrev:

HD er ikke et stort problem på rasen? Det kommer an på hvem du spør det..

@Anette

Jeg mener at klubben lukker ØYNENE til HD status på rasen. Jeg har hatt 2 cardigan med HD:D. En har også hatt Short Ulna. Jeg har fått høre så mye i corgi miljøet av "alle halter litt" (den er en favoritt), "alle har skjeve ben". Greit at rasen er dverg og litt skjeiv, men de skal ikke bli så skjeive som Pi og har short ulna.

Når jeg begynte å snuse i HD statuser fikk jeg høre om mange som er røntget også avlivd og ikke sendt inn til NKK. I NKK har corgien en 50% HD status...... 

Det finnes ingen regler på avl og folk avler på HD:D hunder glatt... 

Det at raseklubben konkluderte med at HD ikke er et problem (jeg svarte på den undersøkelsen for begge hunder ærlig..), synes jeg er helt horribelt. Kunne man ikke i det minste ha KJENT HD status da. men neida, folk lukker øynene de skal vist bare ha HD og short ulna og ryggproblemer. Men det er egentlig ikke et problem da.. :)

Line puttet på en 5er.. 

men til konklusjon: Corgi er en helt fantastisk rase, jeg sitter og koser på de hver gang jeg møter en men jeg personlig orker ikke risikoen av å få enda en syk hund.. 

Tips er iallefall kjøp fra røntgede og øyelysede foreldre, BEGGE skal være over 2 år minimum! Ikke at det alltid garanterer, Pi var fra veldig helsesjekkede linjer men hun går lange fjellturer, på ski og løs osv. Hun bor hos svigers som har et mer moderat liv, de koser seg glugg med kurs og fjellturer og Pi slipper maset om at ting skjer hele tiden som det gjør her.

Slang inn et bilde av Talli til @JeanetteH og Pi :) 

10507152_10154885217490072_9027833920710

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt enkel statistikk hentet fra Finland (hvor de er flinkere på de fleste raser å undersøke, men mer normalt å bruke hunder med anmerkninger på div raser.)

Over en periode på 10 år ble 28% av Finsk fødte cardigen røntget  (641 individer): 41% hadde HD C, 39% HD D og 7% HD E.

De øyenlyser omtrent alt som avles også, og det er veldig lite RD. Det er registrert 3 tilfeller over en periode på 10 år. (Men jeg reagerer jo litt på at man velger ikke øyenlyse partneren når man velger avle på det. Øyenlyse kan man gjøre når man vil.) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...