Gå til innhold
Hundesonen.no

Akkurat nå, januar 2017


SaraS
 Share

Recommended Posts

Vi har organisert tre ulike levealderundersøkelser siden klubben ble stiftet i 1988, og i hvert fall to av dem var i samarbeid med Norges Veterinærhøyskole. For de to første ble det sendt ut brev i posten til de som var registrert eier av berner i en gitt tidsperiode (for eksempel de siste 15 årene, jeg husker ikke detaljer, jeg gikk på barneskolen da den første ble sendt ut). Det var spørreskjema med diverse spørsmål om helse, sykdom, levealder. Det ble sendt ut purring etter en tid, og nå husker jeg ikke tallene, men det ble sendt ut flere tusen brev, og det var en svarprosent på borti 60 (mener jeg) - som NVH var veldig fornøyd med, da det ga større statistisk gyldighet.
Vi gjorde flere erfaringer av den undersøkelsen, blant annet at vi ønsket å vite mer om dødsårsak, selv om mange på eget initiativ hadde oppgitt dette i skjemaet, så det ble sendt ut oppfølgingsbrev etter første runde for å få dødsårsak på de vi ikke visste det om. Så ble det regnet ut et snitt, og singlet ut fokusområder.
Det ble gjort en ny levealderundersøkelse rundt ti år senere for å se utviklingen og få enda bedre tallmateriale. Det ble også enighet om å lage snitt-tall uansett dødsårsak (som vi gjorde første gangen) og snitt-tall hvor en tok bort de som ikke var medisinsk/genetisk - for eksempel påkjørsel, en håndfull som ble avlivet pga samlivsbrudd, andre ulykker. Det utgjorde vel et års forskjell.
Så hadde vi en ny, digital undersøkelse i 2014, tror jeg det var, som var i samarbeid med NVH, hvor de også spurte om for eksempel stress, allergi, redsler, bjeffing, generell kløe, våteksem - altså konkrete spørsmål om hundens generelle tilstand, og ikke bare veterinærbesøk og avlivningsårsak. Denne undersøkelsen er generell, og alle raseklubber er invitert til å bli med på dette. Det koster selvfølgelig, men det er jo en investering.
Vi har altså hatt tre formelle, omfattende undersøkelser, hvor besvarelsene er gjort av eier selv - og ikke av oppdrettere med agendaer og ønsker om å framstå som bedre. Vi har generelt hatt en veldig god oppslutning, folk forstår at dette er viktig og vil gjerne gjøre sitt for å få fram bra tallmateriale. I forbindelse med den siste undersøkelsen fikk vi også i klubben tall fra Agria i Sverige (som har holdt på lenger enn i Norge) for de siste ti årene, hva de hadde fått innrapportert av sine kunder, og vi så et tydelig samsvar mellom det forsikringsselskapet hadde i sin database og de opplysningene vi fikk av våre medlemmer. 
Bernereiere ser ut til å forstå at helse er viktig - vi har jo også rundt 80 prosent røntgenoppslutning på hofter og albuer, hvilket ikke mange raser kan vise til. Men det er klart, når en hele tiden får høre at en har en syk rase som dør tidlig, så vil en jo bidra til å forbedre dette.
Det er et tett internasjonalt samarbeid, og det er for eksempel i et par omganger oppfordret til å sende inn blodprøve til Sveits (eller var det Frankrike?) av bernere som er over ti år gamle, for å lete etter "alderdomsgenet" eller i hvert fall se om noe går igjen genetisk.
For ikke å sortmale oss inn i et hjørne mens vi maler fanden på veggen, så har vi også hatt motsatt prosjekt - synliggjøring av de som lever og de over en viss alder. Vi har en Still Going Strong-liste, som består av bernere over åtte år og som er i live i dag. Dette innrapporteres av eier og oppdretter, og lista er selvfølgelig aldri komplett og presis - det mangler hunder, og det er hunder på lista som antagelig har falt fra. Men det er i hvert fall ei fin liste å ha, som fyller fem-seks sider i medlemsbladet og er lang som et deilig, godt år på hjemmesiden. Vi bruker den både for å vise at det er mange som blir over åtte, og vi bruker den for å kartlegge hvilke linjer og avlsdyr som går igjen på lista. Vi har også en liste som heter 10+, hvor vi samler oversikt over alle bernere som opp gjennom tiden har blitt over ti år, også det for å synliggjøre linjer.
I tillegg har vi en passordbeskyttet database som oppdrettere, hannhundeiere og andre interesserte kan få tilgang til, hvor det jevnlig oppdateres etter hvert som eiere og oppdrettere rapporterer inn relevant info - meningitt, bittfeil, DNA-tester, korsbånd, blå øyne, you name it. Vi er kanskje litt for fokusert på det negative, vi kunne tjent på å ha en litt mer balansert framstilling. Men i det minste har vi mange valpekjøpere som sier fra når det er noe, fordi de vil bidra - og vi har folk som med stolthet rapporterer hund til Still Going Strong-lista, fordi det er noe å være stolt av.
Det er også i fjor opprettet en oppdretterpris, hvor oppdretter får et innrammet diplom med en fin logo hvis de har oppdrettet et kull hvor minst halvparten ble ni år. Prisen hadde ikke tilbakevirkende kraft, så da den ble delt ut for første gang i fjor var det vel fem eller seks kull som var kvalifisert - men da var prisen helt ny og ukjent, vi forventer at flere får den nå. Det blir en statussak. Vi må gjerne få fram magedreininger, nyresvikter, bruskløsninger og kreftgåter. Men vi må synliggjøre de linjene som beviser sin levekraft også.
Så vi jobber hardt, og takken er at enkelte kjøper en annen, udokumentert rase. Takkskaldufaenmegha.

Takk for utfyllende svar! [emoji4] Bernerklubben høres ut som en fornuftig og engasjert klubb!
  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 3.9k
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Han bestod både praktisk og teoretisk eksamen,  flinkeste Bonden min!

Gjett hvem sin lille fineste Fettergutt som har A-hofter og 0-albuer?  

Iskaldt her i dag! Ikke så mange kuldegradene, men sterk og sur vind. Brrr!! Noen som har lyst å se bilde av mitt kommende gull? Synes det er lenge å vente og glede seg "alene", så det må da gå b

Posted Images

Guest *Kat84*
44 minutter siden, Pixie skrev:

 

Tror ikke de har registrert noen ønskeliste, isåfall er det mer sannsynlig at det blir hos fjellsport eller friluftsliv enn hos Kitch´n :ahappy:

Eeeeh... nei.. Da er det litt verre :lol: 

Men hvis det er noe de bruker en del av, noe de trenger i husholdningen, eller liknende så har du noen holdepunkter for å finne ideer i hvert fall :)  

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå er det løpetid hos naboen! piiip piiip piiip [emoji16] tror ikke jeg har merket løpetid på Casper på godt over ett år, men nå altså... noen ganger er det jo nesten en fordel at ryggen hans er kørka, for da klarer han ikke å stikke over gjerdet (ikke at han noen gang har skjønt at det går an da).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, Lola Pagola skrev:


Takk for utfyllende svar! emoji4.png Bernerklubben høres ut som en fornuftig og engasjert klubb!

Vi har alltid vært flinke til å samle informasjon og kartlegge rasen, og har vært heldig at vi siden før klubben ble stiftet i 1988 har vi hatt kontakter som har gitt verdifulle samarbeid, for eksempel med veterinærhøyskolen. Vi har hatt engasjerte tillitsvalgte og valpekjøpere, og har fått være med på spennende prosjekt.

Så får det heller være at det er et lite ******* når vi skal bli enig om prioriteringer, strategier, satsninger og den gyldne veien for å komme dit vi vil. For det er ingen som kan presentere en fasit eller enkel løsning, og da blir det litt prøve og feile-metoden, og 1001 meninger om hva som kan fungere eller ei. Det er alltid bråk når vi skal diskutere avl og retningslinjer for avl, men det skaper i hvert fall diskusjon, og alle som har en mening må lære seg å stå for den og argumentere godt for den om den skal ha livets rett. Der er jeg litt enig med John Stuart Mill, altså.

Og apropos livsalder, så ble jeg påminnet om noe som ble sagt i rasens hjemland Sveits:

"Three years a young dog, three years a good dog and three years an old dog. All else is a gift from God."

Og dette ble ikke sagt i forbindelse med økt fokus på levealder det siste tiåret. Det ble sagt av en av de mennene som var med på å etablere rasen på begynnelsen av 1900-tallet. Så kanskje ni år er en alder som er bra nok for vår rase, kanskje vi ikke skal gape over høyere ambisjoner om det ikke var forventet at de ble 12 år for hundre år siden heller. Selv om noen mener at rasen har endret seg drastisk på den tiden (og det kan diskuteres til en blir blå om de endringene som en ser eksteriørt er negative eller positive, vi kan ikke en gang enes om at det må være begge deler), og selv om noen mener at alt var så mye bedre før. 

SFX over og ut, nå skal jeg mekke middag etter at jeg kom meg på Kiwi. Det blir ovnsstekte poteter med ymse krydder, noe som kanskje er biff som jeg fant i fryseren, grønnsaker og saus. Og non stop til dessert, for jeg tror ikke jeg orker å bake banankake i dag, men da MÅ jeg bake det i morgen.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Angående bryllup så gifter søsteren min seg i Spania til høsten. Hun bor i Belgia. De skrev i invitasjonen at de regnet med de fleste fikk nok med kostnadene sine, og de eier nok ting til sammen tilsvarende 4*50 år, så om man ønsket gi noe lite eller stort beløp så har de opprettet en bryllup reise konto man kunne donere til om man ønsket det. :)

Syns det var veldig fint og gav bla julegave til de på den kontoen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi var i bryllup i Australia nå i starten av september. Da ga vi ingenting i gave, da de anså at vi kom som gave i seg selv. Vi var vel bare brudgommens forlover og søsken, en kompis og meg og mannen som reiste fra Norge.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, SFX said:

 

Det er ikke mat jeg først og fremst tenker på når jeg tenker på Island - ikke at maten var dårlig der da vi var der, altså. Men jeg drar ikke dit for maten :D Høres ut som en eventyrlig opplevelse, dere må jo få en del gode tips til hva dere bør se, gjøre og unngå sammenlignet med når en drar på egenhånd som turist.


 

 

Jeg har vært der før. Så har lista over hva vi skal gjøre i hodet  :). Dette bryllupet ble det jeg trengte for å "tvinge" gubben med meg til Island, for av en eller annen grunn har han ikke hatt lyst å dra dit. 
Men jeg syns maten der er utrolig god. Jeg fikk god hjelp av en turguide (forrige gang leidde jeg meg en lokal turguide og gikk lange fjellturer inn i det høytermiske området, utenfor de vanlige turistrutene) og unngikk turistfellene i matveien da jeg var der forrige gang, og den "ordentlige" maten jeg spiste der borte har jeg tenkt mye på siden...(og fantasert om ;) )

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest *Kat84*
Akkurat nå, SFX skrev:

Sukk, jeg suger på kjøkkenet.

Jeg svidde potetene og overkokte grønnsakene. Biffen var ikke god, men det var fordi den kom ferdig marinert og krydret med noe drit.

Men sausen var god.

Og nonstopene.

Jeg har klart å svi poteter og nesten sette fyr på ris.... 

Suger ikke. Er bare periodisk mindre god :aww:    

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

33 minutter siden, *Kat84* skrev:

Jeg har klart å svi poteter og nesten sette fyr på ris.... 

Suger ikke. Er bare periodisk mindre god :aww:    

 

Er det "signatur-rett" det heter, når de konkurrerer i kokkelering? Det finnes heldigvis noen ting jeg alltid får til å lage, men jeg kan jo ikke leve på kjøttdeig. Eller boller. Eller kan jeg det?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest *Kat84*
Akkurat nå, SFX skrev:

Er det "signatur-rett" det heter, når de konkurrerer i kokkelering? Det finnes heldigvis noen ting jeg alltid får til å lage, men jeg kan jo ikke leve på kjøttdeig. Eller boller. Eller kan jeg det?

Det er jo mye proteiner i kjøtt. Trøst deg med det :lol: Fett kan du få fra ting som ikke trenger kokkelering. :D

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Endelig er Rørlegger'n på vei hjem, vært borte siden torsdag og det har vært så stress å være alene med hundene når jeg i tillegg er handicapet at jeg ikke har rukket å savne han litt en gang.   :lol:

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 minutter siden, *Kat84* skrev:

Det er jo mye proteiner i kjøtt. Trøst deg med det :lol: Fett kan du få fra ting som ikke trenger kokkelering. :D

Fett har jeg på mage, hofter, rumpe og lår, så den har jeg dekket :D 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Guest *Kat84*
8 minutter siden, SFX skrev:

Fett har jeg på mage, hofter, rumpe og lår, så den har jeg dekket :D 

Da holder det lenge med kjøttdeig :lol:

Og et eple for karbohydrater :P

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå begynner slikkingen til Leela å bli et så stort problem at jeg ikke ønsker hunden nær meg store deler av dagen.

Hva søren kan jeg gjøre med det? Gjesper du så kommer hun og slikker det i munnen, tar du opp telefonen kommer hun og slikker deg på armen og prøver seg på telefonen. Skal hun kose så slikker hun på deg samtidig som hun dabber deg i ansiktet.
Jeg kan ikke gjøre noenting uten at hun er der for å slikke på en del av kroppen din. Jeg hater det og syns det er så ekkelt. Men hun hører ikke litt etter en gang. Jeg kan ikke overse det heller, for da slikker hun i en evighet. Tar jeg henne bort kommer hun tilbake, og ber jeg henne om å legge seg så ser hun rart på deg, poker deg og legger seg ned samtidig som hu slikker deg på armen.
Snakker jeg til Khal kommer hun løpende for å slikke deg i ansiktet. Jeg blir gaaaal!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Wachita skrev:

Nå begynner slikkingen til Leela å bli et så stort problem at jeg ikke ønsker hunden nær meg store deler av dagen.

Hva søren kan jeg gjøre med det? Gjesper du så kommer hun og slikker det i munnen, tar du opp telefonen kommer hun og slikker deg på armen og prøver seg på telefonen. Skal hun kose så slikker hun på deg samtidig som hun dabber deg i ansiktet.
Jeg kan ikke gjøre noenting uten at hun er der for å slikke på en del av kroppen din. Jeg hater det og syns det er så ekkelt. Men hun hører ikke litt etter en gang. Jeg kan ikke overse det heller, for da slikker hun i en evighet. Tar jeg henne bort kommer hun tilbake, og ber jeg henne om å legge seg så ser hun rart på deg, poker deg og legger seg ned samtidig som hu slikker deg på armen.
Snakker jeg til Khal kommer hun løpende for å slikke deg i ansiktet. Jeg blir gaaaal!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Jeg fikk tips en gang om å "fange" tunga til hunden og holde den litt igjen hver gang den prøvde å slikke. Vedkommende hadde stor suksess med den metoden. 

Så fikk jeg en slikker i hus, prøvde å være overbærende lenge før jeg til slutt fikk nok og fanget tunga. Men det var vist verdens mest naturlige ting det at jeg holdt i tunga dens, som om det var labben jeg holdt. Og lite virkning :P 

Her i huset har da bare blitt en "kutt ut" og så en gå vekk hvis de ikke hører.. tungefanging var i alle fall oppskrytt :lol: 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg fikk tips en gang om å "fange" tunga til hunden og holde den litt igjen hver gang den prøvde å slikke. Vedkommende hadde stor suksess med den metoden. 
Så fikk jeg en slikker i hus, prøvde å være overbærende lenge før jeg til slutt fikk nok og fanget tunga. Men det var vist verdens mest naturlige ting det at jeg holdt i tunga dens, som om det var labben jeg holdt. Og lite virkning [emoji14] 
Her i huset har da bare blitt en "kutt ut" og så en gå vekk hvis de ikke hører.. tungefanging var i alle fall oppskrytt :lol: 

Tungen har jeg ikke fått tak i enda, vurdert det mange ganger da [emoji23]
Å gå bort hadde vært et alternativ hadde det ikke vært for bekkenløsning. Skulle ønske jeg prøvde det for lenge siden! [emoji14] for det nytter ikke dytte bort, ta henne bort, si nei, kjefte ellernoe [emoji14] til og med gjester syns hun er plagsom. For hun klatrer på deg samtidig [emoji23]


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, Wachita skrev:

Nå begynner slikkingen til Leela å bli et så stort problem at jeg ikke ønsker hunden nær meg store deler av dagen.

Hva søren kan jeg gjøre med det? Gjesper du så kommer hun og slikker det i munnen, tar du opp telefonen kommer hun og slikker deg på armen og prøver seg på telefonen. Skal hun kose så slikker hun på deg samtidig som hun dabber deg i ansiktet.
Jeg kan ikke gjøre noenting uten at hun er der for å slikke på en del av kroppen din. Jeg hater det og syns det er så ekkelt. Men hun hører ikke litt etter en gang. Jeg kan ikke overse det heller, for da slikker hun i en evighet. Tar jeg henne bort kommer hun tilbake, og ber jeg henne om å legge seg så ser hun rart på deg, poker deg og legger seg ned samtidig som hu slikker deg på armen.
Snakker jeg til Khal kommer hun løpende for å slikke deg i ansiktet. Jeg blir gaaaal!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Pøbel er en sleiker om han får lov. Hos meg får han ikke lov, og det har holdt med morsk kremting. Tror kroppsholdningen min sier en del også. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

@SFX du har lov til å bytte ut det som ikke er fastinstallasjon selv. Dvs du kan bytte ledning og stikkontakt, ettermontere ledningsbryter og annet småtteri på lamper og flyttbare elektriske apparater. Alt av fastinstallasjon (kabler, vegguttak og alt annet som tilkobles strømnettet direkte) skal utføres av elektriker.

Sent fra min SM-G925F via Tapatalk

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Pøbel er en sleiker om han får lov. Hos meg får han ikke lov, og det har holdt med morsk kremting. Tror kroppsholdningen min sier en del også. :lol:

Jeg har prøvd den holdningen siden vi fikk henne! [emoji23] hun er en super hard nøtt hun der. Hun er super sta, super egen og super søt [emoji14] på Khal funker kremting, han er veldig grei sånn. Rart hvordan to hunder fra samme rase og oppdrett er så forskjellige i reaksjonene sine selvom de har vokst opp hos samme folk og bodd hos samme folk og fått samme oppdragelse siden de ble født [emoji14]

Leela elsker å trene da. Lurer på om jeg må trene inn med godbiter at hun ikke skal slikke? Men vet ikke hvordan jeg skal løse det da :P


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Lenke til kommentar
Del på andre sider

14 minutter siden, Wachita skrev:


Tungen har jeg ikke fått tak i enda, vurdert det mange ganger da emoji23.png
Å gå bort hadde vært et alternativ hadde det ikke vært for bekkenløsning. Skulle ønske jeg prøvde det for lenge siden! emoji14.png for det nytter ikke dytte bort, ta henne bort, si nei, kjefte ellernoe emoji14.png til og med gjester syns hun er plagsom. For hun klatrer på deg samtidig emoji23.png


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Det er hunden som må gå bort :P jeg får helt noia Av slikking (og pesing) så de lærer det fort her.. :P 

men du får smøre inn hånda di med Tabasco eller noe :lol: evt trene ninjaskills med å fange tunge :lol: 

jeg føler jeg kommer med skikkelige gode korrekte råd :lol::lol: 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er hunden som må gå bort [emoji14] jeg får helt noia Av slikking (og pesing) så de lærer det fort her.. [emoji14] 
men du får smøre inn hånda di med Tabasco eller noe :lol: evt trene ninjaskills med å fange tunge :lol: 
jeg føler jeg kommer med skikkelige gode korrekte råd :lol::lol: 

Hunden får jeg bort, problemer er at hun kommer tilbake med en gang for å fortsette [emoji23] Hahaha.

Tabasco er en løsning! Det har vi heller ikke prøvd på henne!
Smurte Khal sitt bånd med det når han var liten så han skulle slutte å tygge på det, men det var vist drit godt [emoji23]

Å være gravid å ha en irriterende hund som helst skal kose med deg hele tiden og være under huden din er frustrerende! [emoji14] jeg har vært så sint på henne for jeg er så lei. Det er snakk om at jeg gir henne beskjed 20-30 ganger i løpet av en dag. Fra jeg ligger i sengen om morningen til jeg legger meg om kvelden. Og jeg får så dårlig samvittighet, for hun vil bare ha kos. Og jeg har prøvd å vise at hun får kos om hun holder seg i ro og holder tungen i munnen. Men det nytter ikke [emoji14]

1ee31e47a7fb451df78288554e74993a.jpg
Dette er standard hjemme. Jeg ligger i sofaen og slapper av, så kommer hun og stiller seg over deg og rundslikker deg i ansiktet.. det er så ekkelt, og jeg hater det!


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...