Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvor mange før det er "stor populasjon"?


xxx12345
 Share

Recommended Posts

Tenker at det har sammenheng med langt mer en antall fødte/nyregistrerte, men også hvor beslektet hundene innad i rasen er. Det er noe som heter en effektiv populasjonsstørrelse. Dette er et antall basert på at det er like mange hanner som tisper som brukes i avl, alle indiviene kan få avkom med en tilfeldig valgt partner i populasjonen og populsjonen er like stor fra generasjon til generasjon. Genetisk drift i en slik populasjon er lav.

Slik er jo ikke forholdene i hundeavl (eller i noen andre populasjoner for den saks skyld), så den effektive populasjonsstørrelsen er langt lavere enn den reelle populasjonen.  Dvs at man får ganske mye genetisk drift (mister genmateriale fra generasjon til generasjon).

Fra et populasjonsgenetisk ståsted er det allikevel langt mer interessant å vite estimater for effektiv populasjonsstørrelse enn det reelle antallet individer i en populasjon, fordi det sier mye mer om hvor stort genmateriale en populasjon har.

En relativt liten populasjon på rundt 1.500 individer kan jo i visse tilfeller ha en langt større genetisk variasjon enn en populasjon på 30.000 individer, selv om det motsatte er langt mer normalt.
Jeg vil si at min rase har ganske lav effektiv populasjonsstørrelse, da få individer går i avl, enkelte individer får svært mange avkom sammenlignet med gjennomsnittet for de som går i avl. I tillegg er selvsagt ikke partnerne tilfeldig valgt. Det nærmeste man kommer er enkelte tjuvparinger, men selv her er jo som regel utvalget begrenset til det som er i egen hundegård, og det er jo ikke tilfeldig hva du har valgt å omgi deg med.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Populasjon og effektiv populasjon er jo to forskjellige ting, og det er ikke tema her. Men det trekkes paralleller mellom antall registreringer og populasjonsstørrelse, sett i forhold til anbefalinger om kryssing av varianter og også matadorgrense. 

" NKKs grunnleggende anbefaling er at en hund ikke bør ha flere avkom enn tilsvarende 5 % av antall registrerte hunder i rasepopulasjonen i en femårsperiode. Hos tallmessig store raser anbefales det at grensen settes lavere enn 5 %, helst ned mot 2 %, av antall registrerte hunder i rasepopulasjonen i en femårsperiode."

Så - hvor mange er mange, og hvor få er få?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...