Gå til innhold
Hundesonen.no

Økologiske egg inneholder mer giftstoffer enn konvensjonelle


Zitka
 Share

Recommended Posts

Og hele diskusjonen om økologisk er bedre enn konvensjonelt landbruk er veldig avhengig av hvor stort bilde man ser på. Hvis man bare er interessert i om økologisk er best for min kropp, så kan man diskutere fram og tilbake om vitaminer og aminosyrer, sprøytemidler osv. Hvis man løfter blikket litt og tar med dyrevelferd (utegang, kalver får være mye lenger hos moren, ingen dyr står i bur, båser eller små rom hele livet, man bruker ikke raser som vokser unormalt fort, man etterstreber naturlig livsutfoldelse så lang det er mulig, man synes det er uetisk å holde rovdyr i fangenskap for pelsens skyld osv), hvis man tar med jordsmonnets sunnhet, for eksempel den voldsomme utarmingen av jordsmonnet og artsmangfoldet som er resultat av monokultur, så tror jeg alle oppegående mennesker skjønner at vi må tenke nytt. Å dra fram hesten som ble så syk fordi eieren sverget til ikkekonvensjonell medisinbruk blir da å krympe denne diskusjonen til et latterlig nivå. Økologisk landbruk er under utvikling, feil vil skje som for alt annen som er under utvikling, men den har kommet for å bli. Folk tenker, folk vil ha noe som er bedre enn det konvensjonelle landbruket. Kanskje trenger vi ikke en økologisk revolusjon i Norge, her tror jeg at ting kan bli gradvis bedre. Men i mange andre land må det kjempestore forandringer til på kort sikt (Kina, USA, Russland osv). Kan økologisk jordbruk brødfø verden? Spørsmålet er jo om det fortsatt er tid til å redde all den jorda som er ødelagt av konvensjonelt landbruk, i USA for eksempel. Ja, verden kan brødføs hvis vi begynner å tenke solidarisk, stikkord: Rettferdig fordeling, matkasting, mer vegetabilsk produksjon i stedet for kjøttproduksjon, urban dyrking.

Jepp, dette er saker jeg er opptatt av. :)

 

 

  • Like 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 53
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det er omdiskutert. Minstekravet hos økologisk er 3 døgn mener jeg, men de jeg har snakket med velger enten å ta dem før eller la dem gå myye lenger, nettopp fordi at etter 3 døgn er båndet mellom mor

Jeg tror jeg har lest det meste som ble skrevet etter den episoden av Folkeopplysningen, og jeg har absolutt ikke tenkt å slutte å kjøpe økologisk, for å si det sånn. Men det er en interessant diskusj

Jeg tenker at det på mange måter er supert at konvensjonelt i Norge er så bra at det er få ting som skiller det fra økologis, det sier jo litt om landbruket i Norge. Utlandet (annet enn Sverige) er he

2 timer siden, Symra&Pippin skrev:

Og hele diskusjonen om økologisk er bedre enn konvensjonelt landbruk er veldig avhengig av hvor stort bilde man ser på. Hvis man bare er interessert i om økologisk er best for min kropp, så kan man diskutere fram og tilbake om vitaminer og aminosyrer, sprøytemidler osv. Hvis man løfter blikket litt og tar med dyrevelferd (utegang, kalver får være mye lenger hos moren, ingen dyr står i bur, båser eller små rom hele livet, man bruker ikke raser som vokser unormalt fort, man etterstreber naturlig livsutfoldelse så lang det er mulig, man synes det er uetisk å holde rovdyr i fangenskap for pelsens skyld osv), hvis man tar med jordsmonnets sunnhet, for eksempel den voldsomme utarmingen av jordsmonnet og artsmangfoldet som er resultat av monokultur, så tror jeg alle oppegående mennesker skjønner at vi må tenke nytt. Å dra fram hesten som ble så syk fordi eieren sverget til ikkekonvensjonell medisinbruk blir da å krympe denne diskusjonen til et latterlig nivå. Økologisk landbruk er under utvikling, feil vil skje som for alt annen som er under utvikling, men den har kommet for å bli. Folk tenker, folk vil ha noe som er bedre enn det konvensjonelle landbruket. Kanskje trenger vi ikke en økologisk revolusjon i Norge, her tror jeg at ting kan bli gradvis bedre. Men i mange andre land må det kjempestore forandringer til på kort sikt (Kina, USA, Russland osv). Kan økologisk jordbruk brødfø verden? Spørsmålet er jo om det fortsatt er tid til å redde all den jorda som er ødelagt av konvensjonelt landbruk, i USA for eksempel. Ja, verden kan brødføs hvis vi begynner å tenke solidarisk, stikkord: Rettferdig fordeling, matkasting, mer vegetabilsk produksjon i stedet for kjøttproduksjon, urban dyrking.

Jepp, dette er saker jeg er opptatt av. :)

 

 

Vet du/noen hvor lenge det er? I konkrete tall? (Jeg er nysgjerrig :innocent:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har tenkt litt på det med at kalven får være lengre hos mor, er det bedre at de bonder og blir glad i hverandre for så og bli skilt? Eller er det bedre at kalven blir tatt fra mor med en gang så de ikke får det båndet? En 3 mnd gammel kalv er jo strengt tatt ikke gammel nok til å bli avvent fra mor, de hadde jo gått mye lengre sammen i naturen.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Våres får gå med mor i ca 8-9 mnd (alt ettersom når de er født.) Vi har måtte skille ut en kalv i vår 2-3 mnd gammel da moren hadde fått en skade som måtte sees på, og hun ble helt hysterisk, i forhold til de få gangene vi har måtte tatt ifra nyfødte kalver. Men vi har ikke melkekyr og våre går ute hele året itillegg til at vi bor i rovdyr land så at de er gode flokkdyr og flinke mødre er alfa og omega. Dårligere mødre lever ikke lenge hos oss.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, Symra&Pippin skrev:

Og hele diskusjonen om økologisk er bedre enn konvensjonelt landbruk er veldig avhengig av hvor stort bilde man ser på. Hvis man bare er interessert i om økologisk er best for min kropp, så kan man diskutere fram og tilbake om vitaminer og aminosyrer, sprøytemidler osv. Hvis man løfter blikket litt og tar med dyrevelferd (utegang, kalver får være mye lenger hos moren, ingen dyr står i bur, båser eller små rom hele livet, man bruker ikke raser som vokser unormalt fort, man etterstreber naturlig livsutfoldelse så lang det er mulig, man synes det er uetisk å holde rovdyr i fangenskap for pelsens skyld osv), hvis man tar med jordsmonnets sunnhet, for eksempel den voldsomme utarmingen av jordsmonnet og artsmangfoldet som er resultat av monokultur, så tror jeg alle oppegående mennesker skjønner at vi må tenke nytt. Å dra fram hesten som ble så syk fordi eieren sverget til ikkekonvensjonell medisinbruk blir da å krympe denne diskusjonen til et latterlig nivå. Økologisk landbruk er under utvikling, feil vil skje som for alt annen som er under utvikling, men den har kommet for å bli. Folk tenker, folk vil ha noe som er bedre enn det konvensjonelle landbruket. Kanskje trenger vi ikke en økologisk revolusjon i Norge, her tror jeg at ting kan bli gradvis bedre. Men i mange andre land må det kjempestore forandringer til på kort sikt (Kina, USA, Russland osv). Kan økologisk jordbruk brødfø verden? Spørsmålet er jo om det fortsatt er tid til å redde all den jorda som er ødelagt av konvensjonelt landbruk, i USA for eksempel. Ja, verden kan brødføs hvis vi begynner å tenke solidarisk, stikkord: Rettferdig fordeling, matkasting, mer vegetabilsk produksjon i stedet for kjøttproduksjon, urban dyrking.

Jepp, dette er saker jeg er opptatt av. :)

 

 

Men det skjer også endringer i det konvensjonelle, feks forbud mot roundup :) 

2 timer siden, tutle skrev:

Vet du/noen hvor lenge det er? I konkrete tall? (Jeg er nysgjerrig :innocent:)

Jeg mener jeg har hørt 1,5 dag opptil 3 er kravet.. 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Stine skrev:

Jeg har tenkt litt på det med at kalven får være lengre hos mor, er det bedre at de bonder og blir glad i hverandre for så og bli skilt? Eller er det bedre at kalven blir tatt fra mor med en gang så de ikke får det båndet? En 3 mnd gammel kalv er jo strengt tatt ikke gammel nok til å bli avvent fra mor, de hadde jo gått mye lengre sammen i naturen.

Det er omdiskutert. Minstekravet hos økologisk er 3 døgn mener jeg, men de jeg har snakket med velger enten å ta dem før eller la dem gå myye lenger, nettopp fordi at etter 3 døgn er båndet mellom mor og kalv ganske utviklet, og det blir mer påkjenning for både ku og kalv enn å ta tidligere eller drøye. 

Jeg liker tanken om økologisk, men jeg svelger ikke rått at dyrevelferden alltid er bedre i økologisk drift, hvertfall ikke på storfe, som jeg kjenner best til. 

 

 

  • Like 6
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutter siden, Raksha skrev:

Det er omdiskutert. Minstekravet hos økologisk er 3 døgn mener jeg, men de jeg har snakket med velger enten å ta dem før eller la dem gå myye lenger, nettopp fordi at etter 3 døgn er båndet mellom mor og kalv ganske utviklet, og det blir mer påkjenning for både ku og kalv enn å ta tidligere eller drøye. 

Jeg liker tanken om økologisk, men jeg svelger ikke rått at dyrevelferden alltid er bedre i økologisk drift, hvertfall ikke på storfe, som jeg kjenner best til. 

 

 

3 døgn ja, trodde det var snakk om 3 mnd jeg :P Men da ser jeg ærlig talt ikke poenget.... 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 minutter siden, Stine skrev:

3 døgn ja, trodde det var snakk om 3 mnd jeg :P Men da ser jeg ærlig talt ikke poenget.... 

3 mnd er vel at de skal ha melk, ikke erstattning mener jeg.  Vi gir jo også kalven melk etter den er skilt fra mor, får det en stund for å få i gang magen og sånt, før vi skifter dem over på pulver. :)

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

26 minutter siden, Raksha skrev:

3 mnd er vel at de skal ha melk, ikke erstattning mener jeg.  Vi gir jo også kalven melk etter den er skilt fra mor, får det en stund for å få i gang magen og sånt, før vi skifter dem over på pulver. :)

 

De slutter vel med melk når de er 3 mnd? Eller noe rundt der? Jeg husker ikke hva jeg har blitt lært :lol: men "vi" bruker aldri pulver på kalvene :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Krutsi skrev:

De slutter vel med melk når de er 3 mnd? Eller noe rundt der? Jeg husker ikke hva jeg har blitt lært :lol: men "vi" bruker aldri pulver på kalvene :) 

Ja, er vel pluss minus 3 mnd på alle uansett vel. Her går det litt på feeling og størrelse tror jeg :lol:   Her går de på melk i 3 uker og så skiftes de over på pulver.  Funker veldig bra her nå. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 14.10.2016 at 10:43 PM, Stine skrev:

3 døgn ja, trodde det var snakk om 3 mnd jeg :P Men da ser jeg ærlig talt ikke poenget.... 

Jeg trodde også det var type tre måneder, vet at noen praktiserer det og trodde det var normen. Tre dager høres bare enda mer brutalt ut enn å ta dem fra hverandre med en gang. Jeg vet at det forskes og jobbes med spørsmålet på ulike måter, håper de kommer fram til en løsning som funker både for ku, kalv og bondens lommebok.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

40 minutter siden, Symra&Pippin skrev:

Jeg trodde også det var type tre måneder, vet at noen praktiserer det og trodde det var normen. Tre dager høres bare enda mer brutalt ut enn å ta dem fra hverandre med en gang. Jeg vet at det forskes og jobbes med spørsmålet på ulike måter, håper de kommer fram til en løsning som funker både for ku, kalv og bondens lommebok.

Vi skal på sikt bygge fjøs og jeg personlig kunne gjerne hatt kalvene gå med mødrene sine. Utfordringene er dog mange.. vi må feks ha annet gulv, fordi de spaltene som brukes til ku (for at møkka skal falle ned) er for store og skader kløvene til kalven. Innredningene som finnes er ikke like kalvevennlig. Innredning for melkinga er ikke kalvevennlig. Det kan bli utrygt for kalvene mtp andre kyr oppi en slik binge, og ikke minst utrygt for bøndene..  

så alternativet er å ha kyrne i små binder og melke der de står.. DET er veldig tungt arbeid og ueffektivt, samt fjøset blir unødvendig dyrere, og man må da ha mindre kyr og dermed kan ikke nødvendigvis forsvare å bygge nytt fjøs.. 

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, Krutsi skrev:

Vi skal på sikt bygge fjøs og jeg personlig kunne gjerne hatt kalvene gå med mødrene sine. Utfordringene er dog mange.. vi må feks ha annet gulv, fordi de spaltene som brukes til ku (for at møkka skal falle ned) er for store og skader kløvene til kalven. Innredningene som finnes er ikke like kalvevennlig. Innredning for melkinga er ikke kalvevennlig. Det kan bli utrygt for kalvene mtp andre kyr oppi en slik binge, og ikke minst utrygt for bøndene..  

så alternativet er å ha kyrne i små binder og melke der de står.. DET er veldig tungt arbeid og ueffektivt, samt fjøset blir unødvendig dyrere, og man må da ha mindre kyr og dermed kan ikke nødvendigvis forsvare å bygge nytt fjøs.. 

Og da forsvinner poenget med løsdrift og robot... Vanskelig det der. 

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

16 minutter siden, Krutsi skrev:

Vi skal på sikt bygge fjøs og jeg personlig kunne gjerne hatt kalvene gå med mødrene sine. Utfordringene er dog mange.. vi må feks ha annet gulv, fordi de spaltene som brukes til ku (for at møkka skal falle ned) er for store og skader kløvene til kalven. Innredningene som finnes er ikke like kalvevennlig. Innredning for melkinga er ikke kalvevennlig. Det kan bli utrygt for kalvene mtp andre kyr oppi en slik binge, og ikke minst utrygt for bøndene..  

så alternativet er å ha kyrne i små binder og melke der de står.. DET er veldig tungt arbeid og ueffektivt, samt fjøset blir unødvendig dyrere, og man må da ha mindre kyr og dermed kan ikke nødvendigvis forsvare å bygge nytt fjøs.. 

Det er helt klart utfordringer ja. Mange hensyn å ta. Det skal tross alt lønne seg å ha melkekyr, litt av vitsen faller liksom bort ellers. :P Men bra at velferden til kua og kalven når det gjelder adskilling har kommet å dagsorden!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 minutter siden, Symra&Pippin skrev:

Det er helt klart utfordringer ja. Mange hensyn å ta. Det skal tross alt lønne seg å ha melkekyr, litt av vitsen faller liksom bort ellers. :P Men bra at velferden til kua og kalven når det gjelder adskilling har kommet å dagsorden!

 

Er det ikke leit egentlig, hvordan vi mennesker har redusert dyr til et simpelt "det skal lønne seg". Det er bare en økonomisk dått. De må lide litt, for ellers er det ikke lønnsomt. Ellers koster melka 20kr/litern, og da blir det for dyrt for forbrukerne. Sorry kua, men det viktigste er at vi tjener penger. Det levende individ brytes ned til et tall på et papir, en økonomisk verdi.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

 

Er det ikke leit egentlig, hvordan vi mennesker har redusert dyr til et simpelt "det skal lønne seg". Det er bare en økonomisk dått. De må lide litt, for ellers er det ikke lønnsomt. Ellers koster melka 20kr/litern, og da blir det for dyrt for forbrukerne. Det levende individ brytes ned til et tall på et papir, en økonomisk verdi.

Veldig enig. Det jeg mente å si er at ingen vil ha melkekyr hvis det bare er en utgiftspost, det sier seg selv. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Akkurat nå, Kangerlussuaq skrev:

 

Er det ikke leit egentlig, hvordan vi mennesker har redusert dyr til et simpelt "det skal lønne seg". Det er bare en økonomisk dått. De må lide litt, for ellers er det ikke lønnsomt. Ellers koster melka 20kr/litern, og da blir det for dyrt for forbrukerne. Sorry kua, men det viktigste er at vi tjener penger. Det levende individ brytes ned til et tall på et papir, en økonomisk verdi.

Det blir jo sånn da - bonden betales pr liter, forøvrig en latterlig pris. Bonden skal også ha noe å leve av, ha penger til utstyr, betale skatter og moms, ha penger til å reparere utstyr, til veterinær osv. Det MÅ lønne seg, ellers er det ingen som kan drive melkeproduksjon i norge. At det er lik "dårlig" dyrevelferd, er ikke bondens feil. 

 

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

24 minutter siden, Raksha skrev:

Det blir jo sånn da - bonden betales pr liter, forøvrig en latterlig pris. Bonden skal også ha noe å leve av, ha penger til utstyr, betale skatter og moms, ha penger til å reparere utstyr, til veterinær osv. Det MÅ lønne seg, ellers er det ingen som kan drive melkeproduksjon i norge. At det er lik "dårlig" dyrevelferd, er ikke bondens feil.

Jeg forstår du kanskje føler deg truffet (iallefall slik jeg tolker ditt innlegg), så for det første vil jeg poengtere at det var en filosofisk tanke som jeg skrev ut og postet på internett. Ingen ting annet. Med andre ord ikke noen "sin feil" (slik det virker som du tolket det).

Det være sagt, så er det jo vanskelig å sette noen spesifikk skyld her. Jeg kjøper alltid den dyreste, lokale melka. Det har jeg gjort i noen år nå (http://www.sjugardar.se/hem) - men det har ikke gitt noen større endring på disse årene. Det finnes allikevel billig masseprodusert arla-melk som er worst in the class i Sverige. Så "consumer power" virker ikke særlig slik jeg ser det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Kangerlussuaq skrev:

Jeg forstår du kanskje føler deg truffet (iallefall slik jeg tolker ditt innlegg), så for det første vil jeg poengtere at det var en filosofisk tanke som jeg skrev ut og postet på internett. Ingen ting annet. Med andre ord ikke noen "sin feil" (slik det virker som du tolket det).

Det være sagt, så er det jo vanskelig å sette noen spesifikk skyld her. Jeg kjøper alltid den dyreste, lokale melka. Det har jeg gjort i noen år nå (http://www.sjugardar.se/hem) - men det har ikke gitt noen større endring på disse årene. Det finnes allikevel billig masseprodusert arla-melk som er worst in the class i Sverige. Så "consumer power" virker ikke særlig slik jeg ser det.

Mulig jeg fremstod krassere enn ment, for det var ikke sånn ment, det var bare en forklaring om du skjønner. Altså livsverket til bonden er kua, og det er klart de vil gjøre det som er best for dyra. Men økonomien råder så lenge man skal leve av det, desverre - da må bønder som ønsker å leve av det ta valgene slik det er i dag. Det er helt naturlig slik landbruk/støtte/økonomi er lagt opp. Det er en hårfin balanse mellom ytelse og dyrevelferd - dyr som trives yter bedre enn dyr som ikke trives - opp til et visst nivå. Men når man har nådd det "platået" så er det ikke noe å hente økonomisk på å bruke penger, resurser, plass, tid osv. på enda mer økt dyrevelferd og dermed blir ikke det prioritert. Trist, men sant. 

 

Jeg derimot vet veeeeldig godt hvor skylden skal plasseres :lol:  Men det er litt ot. :aww: 

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 timer siden, Kangerlussuaq skrev:

 

Er det ikke leit egentlig, hvordan vi mennesker har redusert dyr til et simpelt "det skal lønne seg". Det er bare en økonomisk dått. De må lide litt, for ellers er det ikke lønnsomt. Ellers koster melka 20kr/litern, og da blir det for dyrt for forbrukerne. Sorry kua, men det viktigste er at vi tjener penger. Det levende individ brytes ned til et tall på et papir, en økonomisk verdi.

Det er jo på lik linje som en helt annen bedrift; det må lønne seg ellers så forsvinner de. Alternativet er da at vi importerer melk ifra feks Sverige, og jeg nekter å tro at det er noen bedre løsning..

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

28 minutter siden, Krutsi skrev:

Det er jo på lik linje som en helt annen bedrift; det må lønne seg ellers så forsvinner de. Alternativet er da at vi importerer melk ifra feks Sverige, og jeg nekter å tro at det er noen bedre løsning..

Selvfølgelig er det som i en bedrift. Poenget mitt var ganske enkelt at jeg synes det er leit at vi på verdensbasis har redusert levende vesener til et økonomisk objekt - hvor man ikke har noen skrupler for å gå på akkord for velbefinnende til disse *levende, tenkende, følende individene* til fordel for *døde, kalde, følelsesløse, penger*. Det er selvsagt ingen enkle løsninger på det, men jeg følte bare for å ytre hvor forb**** leit jeg synes det er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 minutt siden, Kangerlussuaq skrev:

Selvfølgelig er det som i en bedrift. Poenget mitt var ganske enkelt at jeg synes det er leit at vi på verdensbasis har redusert levende vesener til et økonomisk objekt - hvor man ikke har noen skrupler for å gå på akkord for velbefinnende til disse *levende, tenkende, følende individene* til fordel for *døde, kalde, følelsesløse, penger*. Det er selvsagt ingen enkle løsninger på det, men jeg følte bare for å ytre hvor forb**** leit jeg synes det er.

Jeg deler den forbannelsen fullt ut. En del av meg er veganer, men den andre delen er mer pragmatisk og tenker at vi må bruke kreftene der det er mulig å gjøre noe positivt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...