Gå til innhold
Hundesonen.no

Arv og sykdom på valp.

Recommended Posts

Er det bedre om feks. "Mormoren" har en øyesykdom som er godkjent for avl enn om "moren" til kullet har den samme øyesykdommen? Hvis da kun "mormoren" har den og "moren" da er frisk? Eller om "moren" har den?  Om det blir mindre sannsynlighet på den samme øyesykdommen for hver generasjon?

(vet det ikke heter mor og mormor i hundespråket men skrev det bare her sånn at det er lettere å forstå hva jeg mener? Jeg er ikke noe flink til å ordlegge meg. Er litt trøtt nå midt på natta så beklager om det ble rotete.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det spørs jo hva det er, hva statusen på resten av familien er. Er hun parret med en som er  "non carrier" av hva enn du snakker om, så vil jo ingen valper være syke eller affiserte, men de vil være bærere. Er da denne igjen parret med en non carrier så har man igjen flere som da er non carrier, og noen som er bærere bare. Ikke alle øyesykdommer nedarves likt, ikke alle øyesykdommer er farlige  eller vil utvikle seg noe mer utenom at den har en diagnose om de er affiserte. Uten å vite hva du konkret snakker om så blir det umulig å gi deg svar.

Men det er ikke alltid sånn at det er så enkelt i virkeligheten som på papiret så det går ikke an å gi deg et svar sort på hvitt hva som er bedre og ikke bedre, for avl er så mye mer enn bare den ene konkrete tingen også og valgene man tar igjennom flere generasjoner.

 • Like 5

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, det er ikke noe enkelt svar på det, dessverre. Enkelte sykdommer har mer forutsigbar nedarving, hvor man eksempelvis med gentesting da kan si at hvis X og Y er fri så vil ikke valpene kunne få sykdommen eller gener for sykdommen, selv om mor til X skulle ha det. Men det er bare noen få få sykdommer. De fleste sykdommer, også øyesykdommer, har ukjent nedarving, hvor det sannsynligvis er flere gener som ligger bak og det blir mer komplisert, og da hvor det er vanskeligere å forutsi hvordan resultater bakover kan påvirke en gitt valp. Så det spørs helt hvilken sykdom det er snakk om, om det finnes gentest for den til den gitte rasen etc etc. Mange faktorer :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive • Nye innlegg

  • Skoj har vært på valpeshow i dag og ble BIS 3 😀
  • Jeg er enig i dette. Synes også generelt at folk er alt for dårlig på å ta hundene sine ut på lufteturer ofte nok (og er nøye på at de skal ha muligheten uten for lang tid mellom selv om det er dårlig vær etc etc), som ofte fører til at de holder seg og det går alt for lang tid mellom hver gang de går på do. Jeg tror ikke at dette er noe bra for lever og nyrer, og at det lett fører til UVI. Synes også det er trist å tenke på at hunder (flest) er de eneste dyrene i verden som ikke selv får bestemme akkurat selv når de skal på do. Så er igrunn positiv til "innedo" til hund, men ikke som erstatning for turer ut. Ser spesielt fordelen ved dette for eldre eller syke hunder som ikke like enkelt klarer å holde seg (evt valper som er alene hjemme). 
  • Ja, for å presisere er dette rent hypotetisk og kun for å høre hva andre tenker om saken.   Jeg tenker dog litt som deg @Malamuten, at for en hund å ha mulighet til å gjøre fra seg inne isolert sett ikke er negativt. Det blir jo imidlertid et problem med en gang det erstatter tur på grunn av eks. regn eller latskap. Og et helt liv innendørs for en hund er vel alle enige om at er rimelig uholdbart.  Interessant å høre litt hvordan folk har benyttet seg av "muligheten" i praksis og følger det har fått da!
  • Tja er kanskje svaret.  Jeg ser ikke for meg at det noen gang kommer til å skje i praksis,  men i teorien så hadde det jo ikke nødvendigvis vært noen ulempe (for hunden) å kunne gå på kasse. Ikke for å slippe å gå ut,  men da slipper jo hunden å bli tvingt til å holde seg hele arbeidsdagen eller hele natten feks,  om den ikke vil/greier. Med valper så hadde det jo for all del vørt helt i orden å slippe å løpe ut hele tiden til alle døgnets tider. Men samtidig så er det ikke så vanskelig det heller og ikke varer det så lenge heller, så kassetrening blir nok aldri priorotert ser jeg ikke for meg.,    Innehunder derimot synes jeg er en stor uting.. 
  • Med det så var 6/6 av Lyn-valpene tent på sau, gurimalla så spennende! Selv verdensmestre kan produsere avkom som ikke er det fnugg interessert i sau, så litt nervepirrende har det vært, men veldig morro  
 • Nylig opprettede emner

×