Gå til innhold
Hundesonen.no

Arv og sykdom på valp.


Aea
 Share

Recommended Posts

Er det bedre om feks. "Mormoren" har en øyesykdom som er godkjent for avl enn om "moren" til kullet har den samme øyesykdommen? Hvis da kun "mormoren" har den og "moren" da er frisk? Eller om "moren" har den?  Om det blir mindre sannsynlighet på den samme øyesykdommen for hver generasjon?

(vet det ikke heter mor og mormor i hundespråket men skrev det bare her sånn at det er lettere å forstå hva jeg mener? Jeg er ikke noe flink til å ordlegge meg. Er litt trøtt nå midt på natta så beklager om det ble rotete.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det spørs jo hva det er, hva statusen på resten av familien er. Er hun parret med en som er  "non carrier" av hva enn du snakker om, så vil jo ingen valper være syke eller affiserte, men de vil være bærere. Er da denne igjen parret med en non carrier så har man igjen flere som da er non carrier, og noen som er bærere bare. Ikke alle øyesykdommer nedarves likt, ikke alle øyesykdommer er farlige  eller vil utvikle seg noe mer utenom at den har en diagnose om de er affiserte. Uten å vite hva du konkret snakker om så blir det umulig å gi deg svar.

Men det er ikke alltid sånn at det er så enkelt i virkeligheten som på papiret så det går ikke an å gi deg et svar sort på hvitt hva som er bedre og ikke bedre, for avl er så mye mer enn bare den ene konkrete tingen også og valgene man tar igjennom flere generasjoner.

  • Like 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nei, det er ikke noe enkelt svar på det, dessverre. Enkelte sykdommer har mer forutsigbar nedarving, hvor man eksempelvis med gentesting da kan si at hvis X og Y er fri så vil ikke valpene kunne få sykdommen eller gener for sykdommen, selv om mor til X skulle ha det. Men det er bare noen få få sykdommer. De fleste sykdommer, også øyesykdommer, har ukjent nedarving, hvor det sannsynligvis er flere gener som ligger bak og det blir mer komplisert, og da hvor det er vanskeligere å forutsi hvordan resultater bakover kan påvirke en gitt valp. Så det spørs helt hvilken sykdom det er snakk om, om det finnes gentest for den til den gitte rasen etc etc. Mange faktorer :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...