Gå til innhold
Hundesonen.no

Endometriose - behandling?


Elisabeth00
 Share

Recommended Posts

2 timer siden, Pixie skrev:

Grunnen til at man bør unngå blødning er at endometrioseflekkene er flekker av livmorslimhinne, dermed kan de blø når resten av livmorslimhinnen blør. 

Endometriosevevet blør under hver menstruasjon, men det er jo bare en forklaring på hva endometriose er. Det sier ikke noe om hvorfor en bør unngå blødning, som forklares fint på siden @Lillekrapyl linket til :)

"Blodet fra dette endometriosevevet blir fanget inne i bukhulen hver måned. Opphopningen av dette blodet og andre substanser som utskilles, fører til irritasjon og skader på omkringliggende områder." - for mer utfyllende info

Jeg visste altså at det blødde fra vevet og at dette førte til smerte, men jeg var ikke klar over at det faktisk fører til skade. Syns det er veldig merkelig at jeg ikke har blitt opplyst om det av legen som satt diagnosen. Menmen.. Internett er en fin greie :lol:

2 timer siden, Lillekrapyl skrev:

Jeg ble ikke operert pga smerter, men de så en cyste på ca 5 cm på ene eggstokken. Endometriosecyster har visst et karakteristisk utseende. Endometriose forverres for hver blødning faktisk. Endte med at ene eggstokken og egglederen ble fjernet. Vært smertefri lenge, men hatt noe smerter i det siste. Noen p-piller mister en mensen av, men ikke alle. Jeg har også hatt cyster som har sprukket, men tror ikke det er endometriosecyster, men vanncyste.

Skjønner, håper du slipper mer økning i smerter. Jeg vet ikke hva slags cyster jeg hadde/har, kanskje høre med legen om det står noe i journalen min om det. Tror jeg skal bestille meg en legetime uansett, kanskj finne fram til noen piller som normalt stanser mensen. Virker som en del opplever det med Cerazette, så kanskje løsningen er så enkel.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Min erfaring er at leger generelt ikke har så mye kunnskap om endometriose. 

 

Har selv lest meg til det meste på nett. Liker veldig godt endometrioseforeningen sin side, altså endometriose.no som jeg linket tidligere. Der er det også et forum hvor en kan spørre eksperter blant annet.

Opererte i desember 2013, så har vært smertefri lenge. 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan påvises endometriose? Jeg har mistenkt det flere år, igrunnen. Spiser som regel en pakke eller to av ibux/paracet ila de 3 første dagene.. Har jeg ikke smertestillende ligger jeg å vrir meg i senga i smerter. Det gjor vondt korsrygg og nedover, i nedre magen, stråler utover lårene/knærne og det er igrunnen bare helt ****** for å si det rett ut. Og humørsvigninger. I massevis. :x

 

EDIT: Føles ut som om det bare blir værre og værre med årene.. Det har alltid vært vondt, men nå er det ille-ille, liksom

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Limer inn symptomlisten fra endometriosesiden som ble linket til på forrige side under. Diagnosen stilles vanligvis på grunnlag av sykdomshistorie (symptomer), men 100% sikker diagnose stilles ved kikkehullsoperasjon.

Endometriosesmertene mine er forskjellig fra vanlige menssmerter. Endometriose = skarp, knivstikkende smerte, kjennes ofte ut som noe har sprukket. Mensen = rund, verkende smerte. Aner ikke om det er sånn for alle. Har dessverre noe smerter hele tiden om jeg ikke går på p-piller (da i forbindelse med de aktivitetene som står i symptomlisten, pluss litt andre ting, f.eks bare det at jeg ler i feil stilling), økning 2 ganger i mnd. Har ingen humørsvingninger i forbindelse med syklusen. 

Om du har mye smerter i forbindelse med syklusen er det like greit å ta det opp med lege. Du kan, om ikke annet, få resept på mindre skadelige smertestillende som også fungerer bedre. :P 

Symptomer

  • Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
  • Smerter ved eggløsning
  • Smerter ved samleie
  • Infertilitet
  • Smerter ved avføring og/eller vannlating
  • Forstoppelse og/eller diarè
  • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
  • Kvalme
  • Kraftig og/eller uregelmessige blødninger
  • Smerter i korsryggen
  • Lav feber

Dette er noen av symptomene ved endometriose. Man behøver ikke å ha alle symptomene. Noen har andre symptomer i tillegg til de som står her. Dersom du har noen av disse symptomene behøver du nødvendigvis ikke å ha endometriose. Noen kvinner har ingen symptomer selv om de har endometriose.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...