Gå til innhold
Hundesonen.no

Blodspor - praktiske spørsmål


Lailakatrin
 Share

Recommended Posts

Hei!

Har startet opp med blodsportrening og lurte på et par ting :)

Blir for det meste trening i området rundt huset, men er det veldig dumt at hunden går i sporet på egenhånd senere på dagen hvis han er løs ute? Har ikke så stort område å trene på utenom å må kjøre med bil et stykke, så en del spor har jeg lagt i nærheten av huset. Men lurte på om det er dumt at hunden går i sporene på egenhånd hvis han går løs etterpå? Er nøye med å ta sporselen på ved sporstart og tar den av etter han har fått belønning ved sporslutt sånn at han skal lære at når selen er på så er det spor vi skal jobbe med.

Noen ganger trener vi sammen med en annen ekvipasje og vi legger ut hver sine spor. Kan hundene da bytte spor etterpå? Sånn at min hund får gå i det sporet som den andre hunden gikk først (og motsatt). For å utnytte plassen og la hundene få 2 spor når man alllerede har lagt ut 2 spor. Men det er kanskje ikke fordelaktig at hunden får søke et spor der en annen hund har gått? Skjer ikke så ofte eventuelt, siden vi også trener på egenhånd og da går han et blodspor jeg har lagt ut og som ingen andre har gått i.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke latt hunden gå spor alene. Det er du og hunden som skal samarbeide, dere skal utvikle dere til å bli en ekvipasje, og du skal lære å lese hunden og se hvordan den jobber.

Når dere er to eller flere som trener sammen, så la hundene gå sporet til treningskompisen din, UTEN at hans/hennes hund har gått der.Bytt spor med hverandre, det er viktig at hunden får prøve seg på spor som andre har lagt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville heller ikke latt hunden gå spor alene. Jeg tenker at å gå et blodspor skal være jul og bursdag på en gang, det skal være skikkelig hurramegrundt for hunden og det skal være en kjempebelønning i sporslutt. Det du skisserer senker verdien på sporet, og potensielt motivasjonen for blod, slik jeg ser det.

Å gå fremmede spor er kjempefint, men jeg ville ikke gått samme spor som en annen hund. Da vet du jo ikke om hunden din har festa på blodet eller lukta etter den andre hunden.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for innspill :)

Hvor lang tid må det eventuelt gå før man kan anta at sporlukten har blitt borte? Siden de stedene vi trener på ofte er samme steder som vi går tur på. Er ikke så mange plasser her vi kan bruke, så blir ofte tur i samme skog som sporene blir lagt. 

Lurte også på om det er en fordel eller ikke å legge en godbit i sporet innimellom, for å sikre at han søker grundig ned med nesen? Eller bare godbit og belønning ved sporslutt? Jeg bruker å stoppe opp hvis han løfter hodet og går ikke videre før han søker ned på bakken igjen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hunden min markerte i dag da vi gikk spor i et 5 uker gammelt sårleie, så ja... lukta kan nok sitte lenge. Men det er jo ikke nødvendig å bruke blod hver gang man går spor heller, jeg bruker det svært sjelden i trening. Et spor er et spor liksom, min hund skal gå det sporet hun settes på om det nå er menneske, blod, eller pannekakerøre for den saks skyld.

Om du velger å bruke godbit i sporet kommer an på hunden vil jeg si. Min blir bare distrahert av det, men for noen kan det sikkert være en måte å få hunden mer spornøye.

Endret av Wilhelmina
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brukar kun hjorteskank i enden av sporet, og det er einaste "fysiske" belønninga. Når ho har klart å spore den opp er det jubel og glede. Har drakamp, kastar på den og har bytteleik, syns det funkar veldig mykje bedre enn godbit når vi trenar blodspor :)

Men tenker det er null stress og gå tur i samme område som sporet, så lenger du ikkje kryssar sporet, samt at du unngår (går rundt/omveg) for sporstart og slutt. For det gjer eg sjølv, og det har ikkje vert noko problem her i vert fall. Men å la hunden gå laus i sporområdet ville eg unngått.
Men sporlukta kan sitte i lenge, så er greit å variere treningsområda ein brukar.

I stede for og gå begge spora som blir lagt ut, så kan dåke bytte spor. Er veldig god trening for både hund og eigar :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 year later...
7 minutter siden, Smartingen skrev:

Kan jeg kuppe denne tråden litt? Trenger jeg en sporsele eller kan jeg bruke den ene selen jeg har (som jeg ikke bruker så ofte)?
Hva er best, line i "tøy" eller plast? Bred eller tynn?

Du kan bruke en hvilken som helst sele, men personlig liker jeg å ha en egen sele til spor. Min hund tar arbeidssignaler i form av utstyr veldig godt, så når hun får på sporsela vet hun nøyaktig hva hun skal gjøre. 

Sporlina mi har jeg lagd selv, av klatretau. Tidligere hadde jeg en som var laget av plast (klessnor), den ble fort veldig stiv. Nå er vel ikke noen av disse "tradisjonelle" liner akkurat, jeg har liten hund så jeg måtte være kreativ ettersom de linene som selges i butikk er alt for store og tunge for frøkna mi.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 timer siden, Smartingen skrev:

Kan jeg kuppe denne tråden litt? Trenger jeg en sporsele eller kan jeg bruke den ene selen jeg har (som jeg ikke bruker så ofte)?
Hva er best, line i "tøy" eller plast? Bred eller tynn?

Se hva hunden din funker på. Noen trenger signalet med egen sele, mens andre får lukta i nesa og kommando og da skjønner hva det går i. Line er en smakssak, jeg liker en gummiert sak med litt tykkelse som likevel ikke blir for stiv. Noen vil ha lærline, mens andre synes de billige langlinene er helt greie. Har en hund som drar i lina bør en da kanskje bruke hansker, siden det er fort gjort å få brannsår av de fletta linene. Noen lager også av klatretau, husk da å bruke et statisk tau.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19. april 2017 at 1:13 PM, Smartingen skrev:

Kan jeg kuppe denne tråden litt? Trenger jeg en sporsele eller kan jeg bruke den ene selen jeg har (som jeg ikke bruker så ofte)?
Hva er best, line i "tøy" eller plast? Bred eller tynn?

Jeg foretrekker egen sporsele, spesielt på jakthundene. Da kan de skille på jobb og tur, og jeg slipper (forhåpentligvis) ENDA MER snusing på tur :lol: 

jeg liker best en flat gummiert line, slik som feks denne: http://nbs.emretail.no/index.php?id_product=40&controller=product&id_lang=2

da slipper jeg å bruke hansker (feks når det er veldig varmt) og det er lett å holde igjen. Jeg har svidd hull i noen par skinnhansker pga slik vanlig oransje langline..

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19.4.2017 at 1:13 PM, Smartingen skrev:

Kan jeg kuppe denne tråden litt? Trenger jeg en sporsele eller kan jeg bruke den ene selen jeg har (som jeg ikke bruker så ofte)?
Hva er best, line i "tøy" eller plast? Bred eller tynn?

Jeg trente og konkurrerte i spor med den forrige tispa mi - vi trente mer og bedre enn vi konkurrerte, men rutinene var uansett at hun hadde en eneste sele, som vi brukte til både tur og spor. Hun skjønte fort forskjellen ut fra setting - og sporlina. Hun skjønte som regel at vi skulle gå spor i det jeg gikk fra henne i bilen og forsvant inn i skogen uten henne, og når jeg fant fram sporlina visste hun hva vi skulle. Det samme med datteren - hun har mye mindre sporerfaring, men likevel vet hun forskjell på om vi skal gå tur med sele og om vi skal gå spor med samme selen.

Så gjør det som passer best for deg og din hund. Du kan lage mange rutiner for å varskue hunden om hva som skal skje uten at det involverer en sele. 

Jeg har ei sporline i lær, for jeg syntes den var bedre å holde i enn de andre - det er smak og behag. Om du har et treningsmiljø, kanskje du kan spørre om å få låne ulike liner og teste? Både hvordan lina ligger i hånda di og hvordan du synes den er å håndtere i terrenget - setter den seg fort fast og må løsnes i alle kvister, eller glir den videre uten å forsinke dere?

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...