Gå til innhold
Hundesonen.no

Dvergpinscher - økende hodestørrelse?


Elisabeth00
 Share

Recommended Posts

Er det noen dvergpinscherfolk (eller andre) her inne som vet hvorfor hodestørrelsen på dvergpinscher ser ut til å gå opp?

Flere av bildene jeg ser av dvergpinscherene som blir satt på utstilling har hoder (snutespiss til nakkeknøl) som er tydelig lengre enn halve kroppslengden (manke til halerot), noe som bidrar til å gi hunden dvergpreg. Dvergpinscher skal være en liten rase uten dvergpreg.

Jeg har ikke sett noen av disse hundene i virkeligheten, kun på bilder. Er det feil perspektiv på bilder som gir disse store hodene, eller er dette et nytt ekstremt trekk som fremavles?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det stemmer nok at hodestørrelsen har gått opp. Dvs at de har blitt lengre og bredere i snutepartiet. Hovedsakelig vil jeg tro at det skylles mer bruk av russiske linjer enn tidligere. Tradisjonelt i Norge og Sverige er det blitt tidligere brukt mye amerikanske linjer. Amerikanerne har mer eplehoder og snipete snuter.

Når det gjelder standaren hodelengde/rygglengde er jeg for så vidt enig med deg, men det er egentlig ikke noe nytt. Jeg må si jeg foretrekker det da. Etter å ha måtte avlive en lang hund pga ryggproblemer. Derimot er jeg ikke helt enig i at et større hode gir dvergpreg. Heller tvert i mot. kortere hoder, smalere snuter, rundere øyne og store ører gir dvergpreg.

Jeg vil vel heller si at et kraftigere (selvfølgelig med måte!) hode er sunnere, bedre plass til tenner og tannhygiene, sterkere underkjeve og øyne som ligger bedre i hodet.

Men som med alt annet, overdrivelse er aldri bra.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det finnes da mange DP hoder i korrekt størrelse i forhold til kroppen, men som likevel er kraftige med godt utfylt snuteparti, god underkjeve og fine øyne. Jeg har selv en av dem, og hun er 9 år gammel. Så altså ikke noe nytt.

Det er ikke kraftige hoder i seg selv jeg reagerer på, men hoder som er tydelig for store i forhold til kroppen. På et par av bildene jeg har sett har det nesten sett karakteristisk ut. Som om hodet (som forøvrig har vært pent i seg selv, slik du beskriver) til en stor hund er plassert på en liten kropp. Nå er det godt mulig den effekten blir forsterket av bilder, for det er altså bilder jeg har sett dette på. For meg er dvergpreg når man tydelig kan se at dette er en miniatyr, selv på et bilde uten referanser - og når hodet ikke står i proporsjon med kroppen er det definitivt det inntrykket jeg får i alle fall.

Jeg er enig i at eplehoder og snipete snuter ikke er noe å trakte etter - og det gir også helt klart dvergpreg. Jeg ville også foretrukket et hode som var for stort, men korrekt på alle andre måter, fremfor et lite eplehode. Men aller helst ville jeg foretrukket et korrekt hode, i riktig størrelse til kroppen. Jeg håper oppdrettere har dette med hodestørrelser i bakhodet, og at det ikke utvikler seg til å bli et ekstremt trekk på dvergpinscheren.

Jeg skjønner ikke hva ryggproblemer har å gjøre med for store hoder? Lange rygger og ryggproblemer er ikke noe som er vanlig på dvergpinscher slik jeg har oppfattet det? De fleste er kvadratiske i kroppen, slik de skal være.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ser at jeg var uklar på det med lange rygger.

I mange tilfeller så er det ikke hodene som er blitt så mye lengre, men kroppene som har blitt kortere var det jeg skulle frem til. Det er alt for mange lange dvergpinschere, eller dvs. Alt for mange med lange lender (noen av dem har korte brystkorger, hvilket gjør at de ikke ser så lange ut, men er dobbelt feil). Dvergschnauzer har akkurat samme standard som dvergpinscher, der ser du mye oftere stramme korte kropper.

Men dette ble litt avsporing, var bare en oppklaring på hva rygger hadde med saken å gjøre.

Du må nesten finne noen eksempler på for store hoder som gir dvergpreg, for jeg er litt usikker på hva du mener.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner hva du mener med lend/rygg/brystkorg. Fremdeles er ikke ryggproblemer noe som er vanlig på rasen, heldigvis, med mindre noe har skjedd der de siste årene. Men har ikke inntrykk av at det står dårligere til helsemessig på rasen nå enn det gjorde? Tvert om har jeg bedre inntrykk av avlen og rasen som helhet nå.

Likevel ser jeg ikke helt den med at det er kroppen som har blitt kortere fremfor hodene som har blitt større. Hodestørrelsen skal stå til lengde nakke-halerot - så er kroppen kortere skal også hodet også være mindre/kortere.

De fleste DPer er også mer eller mindre kvadratiske allerede. Så dette bør i seg selv ikke ha noe å gjøre med størrelsen på hodet.

Jeg har ikke lyst til å legge ut bilder av andres hunder på nett. Men det er bare å kikke på fb. Har målt lengden på hodene/kroppen på et par av dem jeg har reagert på, og hodene er da vesentlig lengre enn halve manke-halerot.

Nå mener jeg ikke å påstå at dette er et problem altså, mer nysgjerrig på om det faktisk er en trend eller om bildene lurer meg. Nå kan det se ut til at det er en trend, men så lenge oppdrettere er klar over det så håper jeg det blir tatt med i beregningen og at ikke for store hoder blir et ekstremt trekk på rasen. Om annet genmateriale kan bidra til at kvaliteten på hodene generelt øker, til tross for størrelsen, så kan det nok være et helt greit ledd i avlen.

Sorry rotete melding her, sitter på mobil. :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg laget et regneark for dette, hvor jeg regnet ut kilospris og dagskort for hver av hundene på ulike typer fôr og sånt, og sjekket merkene mot vår faste butikk innimellom. Her: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1NNLDwmbxwhxZqruvn6GVUY0zzKvpg86hZJ8u2usy_6E/edit?usp=sharing
    • Du er ikke på villspor såvidt jeg kan se med et kjapt overblikk! Skal man flisespikke så får du jo strømkostnad i tillegg på råfôr ifm fryseplass, men tror ikke akkurat det bikker skalaen. 😂   
    • Hei! Jeg sitter og vurderer råfôring til hunden min da han ikke er fryktelig interessert i tørrfôret sitt. Får også inntrykk av at det er billigere med råfôr i lengden. Dette er noe jeg ønsker å begynne med når han skal over på voksenfôr, men jeg vil regne litt på det først 🤭 Matte er ikke mitt beste fag, så jeg håper noen kan se på regnestykket mitt og se om jeg er helt på bærtur? 😅 Valpen er nå 5 mnd og 12kg, og får p.d.d dette: 160g BritCare Puppy Grain-Free Salmon (80g frokost + 80g lunsj) + 4 SMAAK kjøttboller (ca. 100g) til middag. Dette fungerer veldig bra så langt og han har lagt på seg fint fra han kom hjem til meg. Veterinær er også veldig fornøyd med holdet hans. I følge rasestandard skal voksenvekt være maks 18kg, så jeg tar utgangspunkt i det. Ved voksenalder ville han da fått 170g tørrfor fordelt på frokost og lunsj + 100g SMAAK. Jeg kjøper 12kg sekk til 969kr sekken. 170g daglig i en uke er da ca. 1190g, ganger det med 52 uker og får da ca. 62kg fôr i året. Det er omtrent 6 sekker i året, altså 5814kr. Legger jeg da til prisen for SMAAK kjøttboller så er det 100g daglig, 700g i uka og 36,5kg i året. 36,5x80kr er 2920kr i året, totalsum på 8734kr årlig for fôr. Vomprisen i nærbutikken er som følger: 29,- stk 10 for 219,- 20 for 419,- 3x6kg for 280,- Med utgangspunkt i 18kg voksenvekt skal han da ha 360g i døgnet, ca. 2,5kg i uka eller 131kg i året. Ca. 7598kr i året da, hvis jeg kjøper 1 og 1 pølse, 5738kr hvis jeg kjøper 10 eller 5488,9kr hvis jeg kjøper 20. Jeg kan også få 3x6kg for 280kr, det gjør det jo enda billigere. 18kgx8 = 144kg, 280x8 = 2240kr Er jeg helt på villspor her? 🤪
    • Lill med Perfect image er fremdeles aktiv med collie oppdrett både med lang og korthår. Enklest er nok å ta kontakt på Facebook med henne privat, tror ikke hun har tilgang på Messenger på kennel siden sin dessverre. Hun venter et korthårskull i disse dager (uke 17) og jeg vet hun har noen spennende planer fremover også. Verdt å ta kontakt, eventuelt mase litt om du allerede har sendt henne en melding! Ikke sikkert du får svar sånn helt med en gang da den dama har mange baller i luften, kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for arbeidet hun gjør. 😂    Tine (kennel laabanden) som er tagget over her har i hvert fall 1 om ikke 2 korthårs hannhunder ledig akkurat nå, og er vel ikke utelukket at det blir en kort/langhårsparring der i fremtiden, men det kommer helt ann på hvilken hannhund det blir på kortis tispa hennes i fremtiden.  Ann Gjertrud (Kennel NoorWay) er jeg usikker på om avler fremdeles, men er ikke sånn kjempe kjempelenge siden jeg så en annonse fra henne så sant jeg husker rett. Hun var aktiv her inne før, om du søker på Noor, Ninja eller Miyagi (usikker på hvordan det skrives) så finner du henne nok. Men er ellers vanskelig å finne på nett om dagen svjv.  Hadde anbefalt @Kensington Gate , men tror ikke hun avler pr.d.d.    Du kan søke opp norsk collie markedsplass på Facebook, der deles det annonser. 😊 NCK fikk ny nettside for ikke så kjempelenge siden, men oppdateringene har gått sakte dessverre.   
    • Jeg kan ikke se å finne Kennel NoorWay noe sted - verken gjennom Google eller Facebook. Har du mulighet til å sende en lenke? Ellers noterer jeg meg resten av det du skriver, og vil legge stor vekt på gemytt! Takk for hjelpen 
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...