Gå til innhold
Hundesonen.no

Rallytråden!


HeraHiromi
 Share

Recommended Posts

Guest Christine
Akkurat nå, maysofie skrev:

Der jeg er litt skeptisk, for Lyn har jo sine napp i 40-50cm. Typ hvis noen skulle mene at de var uberettiget om vi plutselig stiller i 50+ :lol: 

Men høyden er vel ikke registrert noen plass? 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 1.1k
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hei. Ikke så mye tid til å skravle... MEN NÅ ER JEG AUTORISERT DOMMER!

Ja, det må jo kunne sies å være en vellykket Sverige-tur. 3x kvalik, svensk mellomtittel og søndag klinket vi jammen til med pallplass også  Jeg trodde jeg hadde lest meg godt opp på regelverket for s

Klasse 1-debut i dag, og jammen klinket vi til med 195 poeng og direkteopprykk! Det hadde jeg virkelig ikke trodd i mine villeste fantasier engang

Posted Images

1 time siden, maysofie skrev:

Lyn gikk til 197p i klasse 2 i dag, med 3. plass. Hun fikk da direkte opprykk og sin tredje førstepremie, og dermed hentet sin første tittel :ahappy: 

IMG_3755.thumb.JPG.b0ecf19e43ccd85b5267e15f4c320027.JPG

Gratulerer :D

Flinkissene mine! :wub: Tenk at jeg vurderte å ikke melde på Tidi :shocked:

Tidi vant klasse 2 med 198 poeng og dermed direkte opprykk til klasse 3 :D
18893226_10155214715575610_4563895083904892233_n.thumb.jpg.d073c36699d95902bcd3943fe6cd14b0.jpg

Blondie kom seg gjennom klasse 1 banen med mye tull, jeg fikk plutselig veldig dårlig tid på oppvarmingen. Men hun er flink likevel! :ahappy: Endte på en 4 plass med 183 poeng, siste nappet i klasse 1 og tittel på plass :D 

  • Like 9
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Høgda som en oppgir ved påmelding er kun for å gjere det lettare for arrangør når starlistene blir lagd. Praktisk å la dei minste gå først og største til slutt, eller omvendt, i dei høgare klassene, so en slipper å bygge om hopphinderet og lengdehindera meir enn nødvendig :) Det har inga praktisk betydning mtp opprykk og resultat ;) Det er ikkje høgdeklasser som i agility, kun 1-2-3-elite =) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 minutter siden, mnika skrev:

Høgda som en oppgir ved påmelding er kun for å gjere det lettare for arrangør når starlistene blir lagd. Praktisk å la dei minste gå først og største til slutt, eller omvendt, i dei høgare klassene, so en slipper å bygge om hopphinderet og lengdehindera meir enn nødvendig :) Det har inga praktisk betydning mtp opprykk og resultat ;) Det er ikkje høgdeklasser som i agility, kun 1-2-3-elite =) 

En praktisk betydning har det jo, samme som i LP, det er feks. enklere å rive et hinder på 40cm enn 30cm :) 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...
1 time siden, Debbie skrev:

Litt enig med deg egentlig.. Det var liksom litt lettare før.. Eg syns fortsatt at klasse 1 og 2 bør vere overkommelig for dei fleste, for det ER ikkje alle som ønsker/kan bruke like mykje tid til trening som andre kan... Heilt ok at Elite blir meir krevande, for det er jo litt kjedelig når dei aller beste går til oppunder 200 poeng kvar gong? 

Eg har ikkje lest så mykje på dei nye forslaga, men eg konkluderte med at det blir litt for mykje "sirkusøvelsar" for min boblehund... 

VELDIG enig i det med dommarar som dømmer ulikt.. Nokon syns det er ok med en ståkommando før en rygger 3 steg bakover, mens andre gir deg dobbelkommando. I min LP-verden er jo stå et moment rett før rygginga... 
 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter min mening er det ikke mye som blir vanskeligere i de lave klassene med de nye reglene, og det vet jeg regelgruppa har hatt fokus på.  Det vanskeligste er kanskje direkte dekk, som gir oss som tegner baner noen hardt tiltrengte måter å vende på i høyere klasser.

Dette med at dommerene dømmer forskjellig er noe vi jobber mye med, men jo fler dommere det er, jo vanskeligere blir det å samstemme oss. Ikke skal vi bare bli enige om hvordan ting skal dømmes, vi skal huske det når vi står der i ringen også. Jeg håper dette blir enklere med nytt regelverk som har mer generelle trekk. Det ligger et dokument med dommerpresiseringer til det nåværende regelverket på sidene til NRL, og de vil bli oppdaterte med det nye regelverket. Men si gjerne fra til dommer (ikke klag, men snakk med) når dere opplever det, om det er noe dere mener varierer veldig. Det er ikke bare vi dommerene som stiller krav, og med høyere nivå på utøverene blir det høyere krav til oss, og jeg lover at vi gjør så godt vi kan!

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hoi, her var det mye gøy. Her blir det å trene høyreføring for alle penga...tjohei:bananas:

Morsomt at så mye at det som ble foreslått ble med i det nye, det var jo ikke slik i LP ifjor.

Men synes fremdeles at :

Sitt ved matskål- kall inn og sitt hopp over hinder- er to momenter som jeg ikke skjønner hvorfor er i Elite.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

28 minutes ago, Debbie said:

Det med å dele opp briefingen har vært med hele tiden. Det samme med korte kommandoer. Og de fleste av HT-ene du nevner er ting man tidligere har disket for (feil antall steg, løping i banen, ikke under marsj). Trekk for korrigering har det også vært fra før. Så generelt er det faktisk blitt snillere, etter min mening.

Dette blir spennende, jeg gleder meg til å prøve ut neste år. Det blir definitivt nye utfordringer for oss som skal tegne - og ikke minst dømme - banene også!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har bare fått skummet det nye regelverket, fordi jeg er busy med å planlegge stevne til helga, men jeg måtte sjekke om direkte dekk er innført i klasse 2, og er skuffet over at det er det. Jeg synes det er så unødvendig å innlemme en øvelse som er så i konflikt med utgangsposisjonen, som er noe en har i alle andre grener. Vi har dekk fra holdt og vi har dekk under marsj, jeg fatter ikke hvorfor det er viktig å ha direkte dekk. Den vil skape konflikt for oss som har LP-hunder også, som er hjernevasket på at en skal i holdt ved stopp, og jeg frykter det vil bli vanskeligere å kombinere de to sportene. Jeg ser også for meg mange dårlige dekker, fordi hunden rekker å gå via en sitt - hvor lenge er det i så fall lov til å være "i sitt" før de må dekke, eller er det forventet at hunden klasker i dekk? Det faller seg ikke naturlig for alle store raser, i hvert fall - med mindre du har en hund som er så treg at du alltid rekker å kommandere både sitt og dekk før den gjør noe, men en slik hund burde strengt tatt ikke belønnes for sin seighet... Jeg skjønner heller ikke hvordan jeg skal få stokket bein og hund til å ta en venstrevending fra den dekken uten å hoppe over hunden. Hvis jeg skal gå direkte til venstre så har jeg lang og stor hund som sperrer veien, og om jeg tar et steg eller to fram for å komme rundt er vel det feil eller disk? Høyrevendingen krever vel også en veldig kjapp hund for å få den opp og med i tide uten at fører havner flere steg foran? Femti kilo hund spretter ikke opp og fram like kjapt som 15 kilo hund.

Men mulig det blir mer forståelig når jeg får sett andre gjøre det, jeg har bare ikke fått til med egne hunder.

Også er jeg forundret over at det er så fokus på å ha ulike lengder og høyder på hindrene ut fra hundens størrelse - men tunnelen er den samme. Det er helt greit at en skal sile ut kremen i eliteklasse, og det er helt greit at ikke alle kan klare et championat - men da må en slutte å si at sporten skal være lik for alle raser. Det er lettere med tunnel om en ikke må ta det som en kombinert kryp-øvelse.

Akkurat nå frister det mer å fokusere på LP med Foenix, enn å ta henne opp i klasse 2 i rally, for den dekken frykter jeg at blir lei, og jeg vil ikke ødelegge utgangsposisjonen ved å skape forvirring. Jeg har likt å kombinere RL og LP, fordi det gir avveksling i treningen og gir ulike konkurranseopplevelser. Men det er mulig jeg da stopper med RL når hunden har klart tittelen der, og deretter fokuserer på LP. Jeg synes LP også er moro, vi har en mestvinnendekonkurranse i raseklubben jeg har lyst til å fokusere på (og det har vi ikke i RL), og det er mellomtitler å jobbe mot der også. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan godt kommandere dekk for hunden før du stopper, så lenge du stopper samtidig med at hunden legger seg. Jeg er veldig glad for at øvelsen kom med, ikke minst fordi det gir oss dommere noen sårt tiltrengte muligheter til å vende retning på ekvipasjen uten å måtte gjenbruke kl1-skiltene eller bruke veldig mye plass.

Det er flere ting som er utfordrende for LP-hunder i rally - og omvendt - og jeg tenker at dette får man bare lære inn som forskjellige øvelser. Sånn er det nok for de fleste som trener i flere grener. Og jeg synes det er veldig synd av folk avviser øvelser fordi "min nåværende hund kan det ikke". Veldig mange har en eller flere øvelser de sliter med, men det er jo et poeng at man skulle kunne lære hunden nye ting og utvikle seg også. Men klart, jeg skjønner at det ikke er motiverende om det er noe man sliter med spesielt mye, og jeg har jo selv tatt en pause fra konkurranser pga det.

Jeg er i prinsippet enig angående tunnell, men har du noen forslag til hvordan man i såfall skulle løst dette, @SFX ? Det er såklart litt sent å komme med innspill nå, men tror ikke jeg har hørt om noen god løsning på dette. Hinderøvelsene i rally er jo i utgangspunktet tatt fra agility, og det er jo det samme der, bortsett fra at vi har lavere hindere.

Når det er sagt så skal det tas hensyn til rase i bedømmingen, og såvidt jeg vet gjøres det. Det er ikke noe krav om full gallopp inn i innkallingene eller rene skarpe svinger eller kjappe sitter og dekker. Dekk via sitt er en vurderingssak, men så lenge hunden er i en noenlunde flytende bevegelse så kan det godkjennes at den glir ned i sitt først. Når det er sagt har jeg sett både bernere og andre store hunder, og ikke minst små hunder, gjøre mye pent arbeid i ringen og ikke stått tilbake for bc-ene, så jeg vet de kan. ;) (og jeg vet hvor mye mer arbeid som ligger bak, hilsen ridgebackeier). Lik for alle raser vil nok ingen sport være noen gang, så lenge raser (og individer) har veldig forskjellige utgangspunkt. Men jeg tror og håper at RL har bevist at det er mulig for alle raser å både delta og komme høyt opp i klassene, selv om bc-ene og jaktretrieverene ofte bruker mindre tid på det enn eurasierene og whippetene.

Det er dessverre umulig å gjøre alle fornøyde, og det har kommet mye både kritikk og ros, og det for de samme tingene. Noen er mer fornøyde med det nye regelverket, noen mindre, og sånn vil det nok alltid være. Regelverksgruppa har gjort en kjempejobb og først vurdert alle innspill som kom, og deretter revidert regelverk og så på nytt igjen etter høringene. Alle har hatt muligheten til å bli hørt, og gruppa har lagt utrolig mye arbeid i dette, det synes jeg det står respekt av!

Veldig spent på å se de nye reglene i praksis også. Still gjerne spørsmål om regelverket og bedømming, vi dommerene må også sette oss inn i hvordan vi skal gjøre alt dette når alt kommer til alt. Vi har testet dømming av de nye reglene allerede, men det vil garantert komme en drøss med nye utfordringer når vi er i gang på ordentlig.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

40 minutter siden, simira skrev:

Du kan godt kommandere dekk for hunden før du stopper, så lenge du stopper samtidig med at hunden legger seg. Jeg er veldig glad for at øvelsen kom med, ikke minst fordi det gir oss dommere noen sårt tiltrengte muligheter til å vende retning på ekvipasjen uten å måtte gjenbruke kl1-skiltene eller bruke veldig mye plass.

OK, så det blir en slags dekk under marsj, da? Så en får en utvannet dekk under marsj i stedet for en utvannet utgangsposisjon? Jeg frykter at dette blir kronglete for flere hunder, og det handler ikke om hvilke hunder jeg har nå og hva de synes er vanskelig nå, det handler om at holdt som utgangsposisjon er så etablert i alle andre sporter gjennom alle år, så det blir en konflikt her. 

Jeg vet ikke om jeg skjønner behovet for å ha flere vendingsskilt - det er jo allerede 180 grader, 270 grader, 90 grader - og det er et par varianter med vending fra sitt.  Jeg mener jeg også har vært med på å bli vendt etter spiralen, ved at neste skilt ikke er rett fram, men på skrå bortover dit -->

40 minutter siden, simira skrev:

Det er flere ting som er utfordrende for LP-hunder i rally - og omvendt - og jeg tenker at dette får man bare lære inn som forskjellige øvelser. Sånn er det nok for de fleste som trener i flere grener. Og jeg synes det er veldig synd av folk avviser øvelser fordi "min nåværende hund kan det ikke". Veldig mange har en eller flere øvelser de sliter med, men det er jo et poeng at man skulle kunne lære hunden nye ting og utvikle seg også. Men klart, jeg skjønner at det ikke er motiverende om det er noe man sliter med spesielt mye, og jeg har jo selv tatt en pause fra konkurranser pga det.

Joda, det er flere konflikter, for eksempel synes mange LP-hunder at høyresiden er vanskelig å gå på, for mange er innsitt i front vanskelig - men dette er ting som er såpass forskjellig at en kan lære det inn med tid og tålmodighet. Jeg, og mange med meg, ønsker å ha en hund som har som default reaksjon - uten å tenke - at den setter seg ved en holdt. Det er grunnsteinen i all appell-trening, at hunden setter seg når du stopper. 

Jeg kunne argumentert mot øvelser som nåværende hunder synes er vanskelig, men det gjør jeg ikke, nettopp fordi jeg skjønner at det alltid vil være slik - Foenix synes stå under marsj er vanskelig i LP, jeg foreslår ikke å fjerne øvelsen av den grunn. Da jobber vi bare mer med den. Men utgangsposisjonen er for meg hellig, og jeg ser for meg at det vil favorisere dårlige hunder som egentlig ikke vet hva de skal gjøre i ringen og derfor alltid venter på en kommando, eller er generelt trege. Og det virker heller ikke motiverende, at en skal straffes for at hunden er for godt trent.

Men som sagt, mulig det fungerer bedre enn jeg frykter, jeg forstår dog enda ikke hvordan jeg skal få til vendingene uten å snuble i hunden til venstre eller gå fra den til høyre. 

40 minutter siden, simira skrev:

Jeg er i prinsippet enig angående tunnell, men har du noen forslag til hvordan man i såfall skulle løst dette, @SFX ? Det er såklart litt sent å komme med innspill nå, men tror ikke jeg har hørt om noen god løsning på dette. Hinderøvelsene i rally er jo i utgangspunktet tatt fra agility, og det er jo det samme der, bortsett fra at vi har lavere hindere.

De lagde jo et helt nytt hinder i LP for å få til åpent hopp - kanskje noen Reodor Felgen-avleggere hadde klart å lage en tunnel hvor åpningen kan utvides? Eller kanskje fjerne hele momentet? Eller i det minste ikke påstå at alle raser har samme forutsetninger for å nå like langt - det er "ingen" som hevder det i LP eller AG, mens enkelte i rallymiljøet har på vegne av sporten slått seg så veldig på brøstet om at der, derimot, er det likt for alle og alle skal lykkes. Mens det i virkeligheten er noen øvelser som siler ut visse raser - på samme måte som at raser som av natur er reserverte sliter med berøringsøvelsen. Det er kanskje retorikken rundt sporten mer enn øvelsene jeg er frustrert over. 

Min raseklubb foreslo for eksempel økt avstand mellom kjeglene i spiral og slalom, siden vi er flere som opplever at hunden sparker en kjegle overende med bakbeina når det blir trangt. En kan enten si at da må vi finne en annen teknikk for å komme rundt kjeglene samtidig som en ikke beveger seg for langt fra kjeglene, eller så får en la være å påstå at sporten er lik for alle. 

40 minutter siden, simira skrev:

Når det er sagt så skal det tas hensyn til rase i bedømmingen, og såvidt jeg vet gjøres det. Det er ikke noe krav om full gallopp inn i innkallingene eller rene skarpe svinger eller kjappe sitter og dekker. Dekk via sitt er en vurderingssak, men så lenge hunden er i en noenlunde flytende bevegelse så kan det godkjennes at den glir ned i sitt først. Når det er sagt har jeg sett både bernere og andre store hunder, og ikke minst små hunder, gjøre mye pent arbeid i ringen og ikke stått tilbake for bc-ene, så jeg vet de kan. ;) (og jeg vet hvor mye mer arbeid som ligger bak, hilsen ridgebackeier). Lik for alle raser vil nok ingen sport være noen gang, så lenge raser (og individer) har veldig forskjellige utgangspunkt. Men jeg tror og håper at RL har bevist at det er mulig for alle raser å både delta og komme høyt opp i klassene, selv om bc-ene og jaktretrieverene ofte bruker mindre tid på det enn eurasierene og whippetene.

Jeg har ikke vært på nok stevner til at jeg synes jeg kan si så mye om hvordan dommerne dømmer - jeg har vel ikke vært på ti stevner en gang. Jeg har opplevd dømming og dommeravgjørelser jeg har steilet på, men det gjør en jo uansett hvilken konkurransegren en er publikum på.

Men det jeg har lagt merke til, og reagerer på, er retorikken. Jada, det er større rasevariasjon i RL enn i LP, og det er definitivt et større rasespekter i eliteklasse i RL enn i LP. Men det er ulike forutsetninger for å komme gjennom banen, nettopp fordi både raser og individ er forskjellige. Det provoserer meg derfor at det av ledelse og aktive i miljøet blir hevdet gang på gang at her behandles alle likt og her har alle like muligheter - for det er ikke mulig. 

Uten sammenligning for øvrig, men det blir som når folk mener at fordi vi har statsfeminisme i Norge og mye likestilling, så kan kvinner komme like langt som menn i dag, selv om vi vet at det er pisspreik. Da hjelper det ikke å si at i Syria er det i hvert fall verre. Uten at jeg skal påstå at LP er Syria :D 

40 minutter siden, simira skrev:

Det er dessverre umulig å gjøre alle fornøyde, og det har kommet mye både kritikk og ros, og det for de samme tingene. Noen er mer fornøyde med det nye regelverket, noen mindre, og sånn vil det nok alltid være. Regelverksgruppa har gjort en kjempejobb og først vurdert alle innspill som kom, og deretter revidert regelverk og så på nytt igjen etter høringene. Alle har hatt muligheten til å bli hørt, og gruppa har lagt utrolig mye arbeid i dette, det synes jeg det står respekt av!

Veldig spent på å se de nye reglene i praksis også. Still gjerne spørsmål om regelverket og bedømming, vi dommerene må også sette oss inn i hvordan vi skal gjøre alt dette når alt kommer til alt. Vi har testet dømming av de nye reglene allerede, men det vil garantert komme en drøss med nye utfordringer når vi er i gang på ordentlig.

Høringsprosesser som dette er alltid vanskelig, det er vel den eneste universelle sannheten vi kan si i denne sammenhengen. Og for meg som bare har startet i klasse 1, så er det klart at det er mange øvelser jeg tenker at "dette klarer aldri min hund", men så trener jeg også går det til slutt - alle mine hunder har gjort mer enn jeg har trodd at de kan klare. Men akkurat dekk som utgangsposisjon er for meg så grunnleggende feil, at den gir jeg meg ikke på. Alt annet er jeg forberedt på å trene inn, finne motivasjon og teknikk for, bruke ulike kommandoer og tegn, finne en løsning. Men utgangsposisjonen, den hadde jeg forventet at var universell i alle sporter, som et minste felles multiplum samme hvor store forskjeller det ellers måtte være.

Også må miljøet gjøre noe med retorikken sin og valg av ord, for det sies og gjøres ting som skremmer bort enkelte ekvipasjer, og det er vel heller ikke målet. Folk er redd for å konkurrere, fordi det snakkes så mye om disk og utestenging og slå ned på hard korreks av hunden i og utenfor ringen, for eksempel. Det må være lov til å ha normal oppførsel mot sin hund, og ikke være redd for å si nei til en hannhund som er i ferd med å tisse på et telt eller å få unna en tispe som stuper ned i en sekk for å stjele frolic. Det er ikke et flertall som føler det slik, men det har bikket feil vei når om så bare noen føler på det. Det er gule og røde kort i LP også, men jeg har enda ikke startet på et stevne hvor en blir advart av dommer om å være hardhendt mot hunden. Mens en i RL nesten kan få en følelse av at det forventes at vi vil være slemme med hundene. En ting er å si at ditt og datt gir poengtrekk, men er det nødvendig å understreke at du vil bli rapportert til NKK om du går over streken? Vi forplikter oss til å sette oss inn i regelverket før vi melder på, altså bør de fleste vite dette uten å måtte få påminnelsen med seg inn i briefingen og banen - det er så mye annet å være nervøs for :P 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var en periode etter at rally ble mer populært at vi opplevde en økende tendens til ufin behandling av hunder - behandling som kanskje aksepteres eller ihvertfall overses i andre sporter, som vi ikke ønsker i rally. Derfor er noen dommere mer nøye på å si fra om det, jeg vet det (som alt annet) varierer litt. Du vil forøvrig bli overrasket over hvor mange som ikke setter seg inn i regelverket på forhånd, de har gått et rallykurs og kan øvelsene, og det er det. Jeg synes det er greit å nevne at dette skal være fokus på det positive og at bruk av korreksjon er uønsket, men det er selvfølgelig ingen grunn til eller ønske om å skremme deltakerene.

Når det gjelder hva "folk" sier så er det vanskelig å kontrollere, eller stå for, hva alle innen en gruppe uttaler seg om. Det er mange meninger og retninger innen de som driver med rally også, og det er vanskelig å si om den ene eller andre har rett eller tar feil. Jeg vil påstå at sporten er for alle, men vi er enige i at alle ikke har like muligheter eller forutsetninger. Det vil de aldri ha, i noen hundesport. At de behandles likt - ut fra de forutsetningene de har - vil jeg også si. En berner (eller ridgeback) vil aldri bli en bc. MEN, jeg har sett både bernere og ridgeback på pallen sammen med bc-ene.

Det er fem, seks i det nye regelverket, 90 graders vendinger i klasse 1 som skjer mer eller mindre på stedet. Problemet er at i de høyere klassene er det krav om antall skilt fra klasse 2 og 3, og det er vanskelig å få inn mange nok av de særlig når man ikke får brukt de til å snu retning. Et par av dem (matskåler og innkalling i kl 2 og tunnell i kl 3) hjelper litt, men de er plasskrevende. Å tegne en godkjent elitebane til minstemålet for innendørsbane i dag er en stor utfordring! I tillegg så ender det med at de klasse 1-skiltene som blir brukt i høyere klasser er nettopp vendingene, og ofte kun dem, fordi vi trenger dem, og har begrenset antall øvelser. Og dermed forsvinner en masse andre kl1-øvelser som jeg mener også bør forekomme i elite i blant.

Forørig, når det gjelder prosessen med regelverket så var det åpent for alle, også enkeltpersoner, å sende inn forslag til nytt regelverk, FØR det ble revidert og sendt ut på høring. Dette mener jeg ble tydelig formidlet, og mange benyttet seg av det. I tillegg ble det sett mye til nabolandene for å se hva som fungerer der og hvordan. Ikke at jeg mener at vi skal bli som Sverige eller Danmark, men de har mange flere deltakere og et godt grunnlag for å se hvordan øvelser og mekanikker fungerer der.

 

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

36 minutter siden, simira skrev:

Det var en periode etter at rally ble mer populært at vi opplevde en økende tendens til ufin behandling av hunder - behandling som kanskje aksepteres eller ihvertfall overses i andre sporter, som vi ikke ønsker i rally. Derfor er noen dommere mer nøye på å si fra om det, jeg vet det (som alt annet) varierer litt. Du vil forøvrig bli overrasket over hvor mange som ikke setter seg inn i regelverket på forhånd, de har gått et rallykurs og kan øvelsene, og det er det. Jeg synes det er greit å nevne at dette skal være fokus på det positive og at bruk av korreksjon er uønsket, men det er selvfølgelig ingen grunn til eller ønske om å skremme deltakerene.

Når det gjelder hva "folk" sier så er det vanskelig å kontrollere, eller stå for, hva alle innen en gruppe uttaler seg om. Det er mange meninger og retninger innen de som driver med rally også, og det er vanskelig å si om den ene eller andre har rett eller tar feil. Jeg vil påstå at sporten er for alle, men vi er enige i at alle ikke har like muligheter eller forutsetninger. Det vil de aldri ha, i noen hundesport. At de behandles likt - ut fra de forutsetningene de har - vil jeg også si. En berner (eller ridgeback) vil aldri bli en bc. MEN, jeg har sett både bernere og ridgeback på pallen sammen med bc-ene.

Det er fem, seks i det nye regelverket, 90 graders vendinger i klasse 1 som skjer mer eller mindre på stedet. Problemet er at i de høyere klassene er det krav om antall skilt fra klasse 2 og 3, og det er vanskelig å få inn mange nok av de særlig når man ikke får brukt de til å snu retning. Et par av dem (matskåler og innkalling i kl 2 og tunnell i kl 3) hjelper litt, men de er plasskrevende. Å tegne en godkjent elitebane til minstemålet for innendørsbane i dag er en stor utfordring! I tillegg så ender det med at de klasse 1-skiltene som blir brukt i høyere klasser er nettopp vendingene, og ofte kun dem, fordi vi trenger dem, og har begrenset antall øvelser. Og dermed forsvinner en masse andre kl1-øvelser som jeg mener også bør forekomme i elite i blant.

Forørig, når det gjelder prosessen med regelverket så var det åpent for alle, også enkeltpersoner, å sende inn forslag til nytt regelverk, FØR det ble revidert og sendt ut på høring. Dette mener jeg ble tydelig formidlet, og mange benyttet seg av det. I tillegg ble det sett mye til nabolandene for å se hva som fungerer der og hvordan. Ikke at jeg mener at vi skal bli som Sverige eller Danmark, men de har mange flere deltakere og et godt grunnlag for å se hvordan øvelser og mekanikker fungerer der.

 

Jeg håper du forstår at dette ikke er ment som kritikk til eller av deg! Det var mer en generell lufting av tanker nå som nytt regelverk er offentliggjort, tanker jeg også meldte inn til raseklubben og som var med i vårt høringsforslag. Men siden du har den kunnskapen og erfaringen og posisjonen som du har, og det er unikt for sonen, så er det lett å diskutere dypere med deg for å lære mer. Det er et drøyt år siden jeg debuterte i rally, så jeg har jo ingen lang historie i sporten. Men jeg har vært ringsekretær i eksteriør i... 15 år? Og der også forutsettes det jo at folk har lest gjennom regelverket før de melder på, og jeg VET at det er mange som ikke kan nok eller alt når de kommer inn i ringen. Ellers hadde jeg hatt mye mindre å gjøre :P Men likevel så starter jeg jo ikke dagen med å si fra om at hårspray er forbudt, at dobbelthandling er forbudt, at en plukker opp godbiter etter seg, og andre ting som er greit å være klar over. Jeg har en sjelden gang advart utstiller om at fortsatt oppførsel av det viset fører til rapportering til NKK, men jeg har aldri sagt det på morgenen. I all min karriere er det to eller tre ganger jeg har trengt å dra det "skremmekortet". Jeg vil tro rapportering til NKK ikke skjer på hvert RL-stevne heller. Jeg sier ifra til den som bryter regelen når de gjør det. Så for meg er det bare veldig fremmed den påminnelsesrunden som skjer før briefingen i RL. I LP har noen dommere gitt en påminnelse om at det ikke er lov til å ha med leker og godbiter inn i ringen i treningsvester og annet, men det er langt fra alle, og det sies mer som en påminnelse enn en advarsel. Slik opplever i hvert fall jeg det, men det er jo forskjell på å føle seg ny og uerfaren i en sport, og å føle seg mer rutinert og erfaren i en annen sport. Jeg er mer på tuppa i RL-ringen enn i LP :D 

Jeg ser utfordringen med å tegne bane, når det er krav til fordel av skilt i forhold til hvilken klasse de er fra. Det har jeg ikke tenkt på, det er jo ikke slikt jeg tenker på som utøver. Men et klasse 1-skilt, blir det bedømt på samme måte i elite? Eller stilles det strengere krav til presisjon og utføring? Hvis ikke, ville det jo gjort noe med vanskelighetskravet, at et klasse 1-skilt ikke ble et klasse 1-skilt. om den setningen ga mening. Altså, om jeg går til 8 i FV i LP klasse 1, så vil jeg ikke få 8 poeng i eliteklasse med en identisk fot, det kreves av de aller fleste dommere penere og bedre øvelser oppover i klassene, mens en slipper unna med litt mer rusk i klasse 1. Er det slik i RL også?

Det er vel heller ikke noen vendinger i sakte marsj eller spring marsj? Kunne det vært et alternativ? Jeg vet det er for sent å foreslå ting når høringsrunden er godt og vel avsluttet, men jeg var ikke klar over at et ønske om flere vendinger var motivasjonen for den nye klasse 2-øvelsen. Hadde en visst at det var et savn, hadde en jo tenkt kreativt på en annen måte, framfor å fokusere på de faktiske forslagene.

Det er bare absurd å være meg, når jeg mener at jeg har lang og god erfaring som hundeeier og som deltager i offisielle konkurransegrenser, også føler jeg meg så umyndiggjort og mistenkeliggjort på noen av RL-stevnene. Jeg kjenner min hund bedre enn dommeren gjør, og opplever at jeg blir fratatt tilliten til å vurdere hvordan jeg skal håndtere min hund når det mer eller mindre forventes at noen vil gå over streken - en strek som er subjektiv fra dommer til dommer. Selv på mine få stevner har jeg jo sett en og samme ekvipasje få ulike tilbakemeldinger fra ulike dommere på sin "framtoning" i ringen. Jeg føler at jeg blir fratatt råderett over min hund når en ikke helt vet hvor streken går, for jeg har ikke for vane å banke hundene mine verken hjemme eller i ringen, men før jeg debuterte med unghannen min var jeg for eksempel bekymret for om han ville plutselig pisse på et skilt som en annen tenåringsfjomp - og jeg vil ha rett til å ta tak i ham og si at det er faan ikke lov for å unngå problemet på framtidige stevner, framfor å spørre pent om han kan la være på hvert eneste skilt i resten av hans konkurranseliv. Dette er satt på spissen, men samtidig så sitter i hvert fall jeg igjen med inntrykk av at jeg vil kunne bli rapportert om jeg hadde fortalt ham hva jeg ærlig mente om det. Og det er slik en får problem i konkurranseringen, når hunden kjapt forstår at det er forskjell på stevner og trening, og at det en ikke slipper unna med på trening er fritt fram i konkurranseringen. Jeg synes i hvert fall det er mer hensiktsmessig at jeg får avbryte og korrigere det kjapt og tydelig, enn at en må drive å flytte skilt, banen og hele ringen for de andre konkurrerende for hver gang noen tisser i eller på ringen.

Men det er mulig jeg føler det verre enn det er, og at jeg vil slappe av mer når jeg har mer erfaring og rutine. Jeg bare merker at jeg går på nåler i ringen og er livredd for å tråkke feil så jeg får en rapporteringssak på meg. Og jeg er strengt tatt ikke nybegynner en gang, ikke generelt i hvert fall. Den gleden sporten skal fremme forsvinner litt når en psykes ut på briefingen ;) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tar det absolutt som tanker og konstruktiv kritikk generelt, @SFX! Og prøver likedan å forklare litt hvordan prosessen har vært og ting ser ut fra "baksiden", eller noe sånt.
 

5 minutes ago, SFX said:

Jeg håper du forstår at dette ikke er ment som kritikk til eller av deg! Det var mer en generell lufting av tanker nå som nytt regelverk er offentliggjort, tanker jeg også meldte inn til raseklubben og som var med i vårt høringsforslag. Men siden du har den kunnskapen og erfaringen og posisjonen som du har, og det er unikt for sonen, så er det lett å diskutere dypere med deg for å lære mer. Det er et drøyt år siden jeg debuterte i rally, så jeg har jo ingen lang historie i sporten. Men jeg har vært ringsekretær i eksteriør i... 15 år? Og der også forutsettes det jo at folk har lest gjennom regelverket før de melder på, og jeg VET at det er mange som ikke kan nok eller alt når de kommer inn i ringen. Ellers hadde jeg hatt mye mindre å gjøre :P Men likevel så starter jeg jo ikke dagen med å si fra om at hårspray er forbudt, at dobbelthandling er forbudt, at en plukker opp godbiter etter seg, og andre ting som er greit å være klar over. Jeg har en sjelden gang advart utstiller om at fortsatt oppførsel av det viset fører til rapportering til NKK, men jeg har aldri sagt det på morgenen. I all min karriere er det to eller tre ganger jeg har trengt å dra det "skremmekortet". Jeg vil tro rapportering til NKK ikke skjer på hvert RL-stevne heller. Jeg sier ifra til den som bryter regelen når de gjør det. Så for meg er det bare veldig fremmed den påminnelsesrunden som skjer før briefingen i RL. I LP har noen dommere gitt en påminnelse om at det ikke er lov til å ha med leker og godbiter inn i ringen i treningsvester og annet, men det er langt fra alle, og det sies mer som en påminnelse enn en advarsel. Slik opplever i hvert fall jeg det, men det er jo forskjell på å føle seg ny og uerfaren i en sport, og å føle seg mer rutinert og erfaren i en annen sport. Jeg er mer på tuppa i RL-ringen enn i LP :D 

Som sagt, det er nok en reaksjon på flere tilfeller. Det gis en del informasjon på briefingen, kanskje til ulempe for noen, forhåpentligvis til fordel for flertallet, rett og slett som hjelp for uerfarne. Jeg håper også at de fleste dommerene gjør dette på en måte som er positiv og betryggende heller en avskrekkende, men jeg vet det er noen som er strengere enn andre på at dårlig behandling av hund ikke er akseptert.

5 minutes ago, SFX said:

Jeg ser utfordringen med å tegne bane, når det er krav til fordel av skilt i forhold til hvilken klasse de er fra. Det har jeg ikke tenkt på, det er jo ikke slikt jeg tenker på som utøver. Men et klasse 1-skilt, blir det bedømt på samme måte i elite? Eller stilles det strengere krav til presisjon og utføring? Hvis ikke, ville det jo gjort noe med vanskelighetskravet, at et klasse 1-skilt ikke ble et klasse 1-skilt. om den setningen ga mening. Altså, om jeg går til 8 i FV i LP klasse 1, så vil jeg ikke få 8 poeng i eliteklasse med en identisk fot, det kreves av de aller fleste dommere penere og bedre øvelser oppover i klassene, mens en slipper unna med litt mer rusk i klasse 1. Er det slik i RL også?

Øvelsene bedømmes likt i alle klasser ja. Det er jo generelt lite krav til presisjon og pen utførelse i RL, det er noe av det som gjør det mer tilgjengelig for alle. Jeg kan muligens gå en grei kl1 med ridgebacken på en god dag, på LP1 ville vi strøket i helhet. :P

 

15 minutes ago, SFX said:

Det er vel heller ikke noen vendinger i sakte marsj eller spring marsj? Kunne det vært et alternativ? Jeg vet det er for sent å foreslå ting når høringsrunden er godt og vel avsluttet, men jeg var ikke klar over at et ønske om flere vendinger var motivasjonen for den nye klasse 2-øvelsen. Hadde en visst at det var et savn, hadde en jo tenkt kreativt på en annen måte, framfor å fokusere på de faktiske forslagene.

Vel, med de nye reglene kan vi legge inn øvelser i springmarsj og saktemarsj i klasse 3 som telles som klasse 3. Dermed kan vi legge inn en 270 grader i en springmarsj, som telles som klasse 3-skilt. Det hjelper definitivt! (og jeg ser for meg økende antall vendinger i sakte eller springmarsj!)

5 minutes ago, SFX said:

Det er bare absurd å være meg, når jeg mener at jeg har lang og god erfaring som hundeeier og som deltager i offisielle konkurransegrenser, også føler jeg meg så umyndiggjort og mistenkeliggjort på noen av RL-stevnene. Jeg kjenner min hund bedre enn dommeren gjør, og opplever at jeg blir fratatt tilliten til å vurdere hvordan jeg skal håndtere min hund når det mer eller mindre forventes at noen vil gå over streken - en strek som er subjektiv fra dommer til dommer. Selv på mine få stevner har jeg jo sett en og samme ekvipasje få ulike tilbakemeldinger fra ulike dommere på sin "framtoning" i ringen. Jeg føler at jeg blir fratatt råderett over min hund når en ikke helt vet hvor streken går, for jeg har ikke for vane å banke hundene mine verken hjemme eller i ringen, men før jeg debuterte med unghannen min var jeg for eksempel bekymret for om han ville plutselig pisse på et skilt som en annen tenåringsfjomp - og jeg vil ha rett til å ta tak i ham og si at det er faan ikke lov for å unngå problemet på framtidige stevner, framfor å spørre pent om han kan la være på hvert eneste skilt i resten av hans konkurranseliv. Dette er satt på spissen, men samtidig så sitter i hvert fall jeg igjen med inntrykk av at jeg vil kunne bli rapportert om jeg hadde fortalt ham hva jeg ærlig mente om det. Og det er slik en får problem i konkurranseringen, når hunden kjapt forstår at det er forskjell på stevner og trening, og at det en ikke slipper unna med på trening er fritt fram i konkurranseringen. Jeg synes i hvert fall det er mer hensiktsmessig at jeg får avbryte og korrigere det kjapt og tydelig, enn at en må drive å flytte skilt, banen og hele ringen for de andre konkurrerende for hver gang noen tisser i eller på ringen.

Når det gjelder det med håndtering av hund så er det klart at de fleste kjenner sin egen hund best. Men fysisk korreksjon og negativ behandling er uønsket i rally, både i og utenfor ringen. Det er en stadig økende gruppe som mener at det er unødvendig, også i trening. Om du må røske tak i hunden og filleriste den for å hindre den i å stupe ned i godbitposen til de som sitter utenfor ringen så har du ikke noe der å gjøre. Om om du ønsker å ha noe der å gjøre så må du finne andre måter å håndtere problemet på. Om du må ta tak i nakkeskinnet for å stoppe ham fra å gjøre det, eller brøle "Fido KOM HER!" for å få ham til å snu på veien, så hadde jeg nok ikke reagert. Men om det hadde fulgt et overflødig røsk i nakkeskinnet for å komme videre, eller "nå får du f meg oppføre deg!" ved innkomst, så er det ikke greit. Jeg er enig i prinsippet om at ting bør kunne gjøres likt på trening og konkurranse, men jeg mener da at man må tilpasse treningen etter hvordan man vil ha det i konkurransesituasjonen. ;)

Jeg har selv gitt beskjed til noen om at håndteringen/kommandoene deres kan oppfattes harde/negative, men at jeg tror det ikke er ment slik eller gir negativt innvirkning på hunden, og uten at dette er noe som rapporteres (det sier jeg også). Det er nok noen som ikke tenker over det eller blir påvirket av nerver.

5 minutes ago, SFX said:

Men det er mulig jeg føler det verre enn det er, og at jeg vil slappe av mer når jeg har mer erfaring og rutine. Jeg bare merker at jeg går på nåler i ringen og er livredd for å tråkke feil så jeg får en rapporteringssak på meg. Og jeg er strengt tatt ikke nybegynner en gang, ikke generelt i hvert fall. Den gleden sporten skal fremme forsvinner litt når en psykes ut på briefingen ;) 

Alle rapporteringssakene kommer opp i referatene til sportshundkomitéen. Jeg husker ikke nøyaktig, men vi snakker maks et par rapporteringer på behandling av hund det siste året, om så mye (det har vært to-tre rapporter men jeg husker ikke på hva og vet at minst en er på noe annet).

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

6 timer siden, simira skrev:

Det med å dele opp briefingen har vært med hele tiden. Det samme med korte kommandoer. Og de fleste av HT-ene du nevner er ting man tidligere har disket for (feil antall steg, løping i banen, ikke under marsj). Trekk for korrigering har det også vært fra før. Så generelt er det faktisk blitt snillere, etter min mening.

Dette blir spennende, jeg gleder meg til å prøve ut neste år. Det blir definitivt nye utfordringer for oss som skal tegne - og ikke minst dømme - banene også!

Ja, og ang banevandring så sendte vi også inn forslag på det i høringen. Og ja det er på en måte blitt snillere, men 10 poeng er mye trekk, og ja det er bedre enn disk.

Mitt store håp er at dømmingen nå blir jevnere, og dommerene er mer enig i hva som skal dømmes. 

Jeg gleder meg også og synes det blir spennende fremover..

Og ingen sporter er like for alle sånn er det bare.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ang. direkte dekk som ble diskutert over her så var det en håpløs øvelse for min hund i alle fall. Prøvde å lære det inn da vi skulle til Sverige å konkurrere (der er den øvelsen i laveste klasse), og det endte med at frøkna la seg på alle holdtene... Den ble kjapt avlært igjen, så tok jeg en råsjans på at vi slapp unna det skiltet (noe vi også gjorde, i alle tre banene vi gikk der. Flaks!) Drittøvelse spør du meg :P 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skjønner ikke at denne øvelsen fører til så rabalder, jeg går LP med min, og vil gjerne gå i høyere klasser- og ser ikke problemet.

Mine små bekymringer er at det er så lett for å miste kriteriene, da rally er litt løsere enn Lp. Ser at nå må jeg stramme opp i begge sporter.

Jeg synes det er veldig bra at rally er så positiv, og ikke tolerer ufin behandling. For det er så mye ufin, og unødvendig behandling av hunder på stevner. Synes også det er kjempebra at det gjelder hele stevneområde, ikke bare inne i ringen.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hører rykter om at det skal komme en film med film om hver rallyøvelse, og inkl de nye skiltene- noen som vet noe om det?

Og noen som vet når det blir lagt ut de nye skiltene på norsk rally side, så vi kan printe ut og trene på de?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



×
×
  • Opprett ny...