Gå til innhold
Hundesonen.no

"Journal club"


Arcticaa
 Share

Recommended Posts

Hei soniser

-Jeg fikk en liten ide om å starte en tråd der vi kan dele ulike journaler og artikler som er forsknings-relaterte i en tråd og diskutere dem. På universitetet har vi mange ulike journal clubs, og jeg har mange ganger tenkt at jeg ønsker meg en journal club i ren hundebiologi. det er selvsagt ikke mange nok som er LIKE interessert i hund til at det er mulig :rofl:

-Tenkte derimot at her på hundesonen er det sikkert fler som kan være interessert!

-Motivasjonen her er å diskutere forskning innenfor hundehelse både fysiologisk men også adferd - egentlig alt mulig det gjøres forskning på.

Jeg tenker kanskje å gjøre det sånn at vi deler en artikkel i uken eller noe slikt, så kan de som vil, lese dem, kommentere og diskutere? :) Jeg legger iallefall ut en artikkel i ny og ne, så har vi en tråd som kan samle interessante reviews og forskningsartikler.

noen regler:

-burde være publisert i en journal eller om det er populærvitenskapelig skal primærkilder finnes i artikkelen.
-skriv i innlegget overskriften til artikkelen og en setning om hva det handler om, feks adferdsstudie,genetikk, etc. ellers kan man kopiere abstractet i en quote dersom det er en forskningsartikkel.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

starter med å dele denne; en adferdsanalyse.

"Dogs can tell the difference between happy and angry human faces, according to a new study. The discovery represents the first solid evidence that an animal other than humans can discriminate between emotional expressions in another species, the researchers say."

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150212131647.htm

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Interessant artikkel, men irriterer meg litt at jeg ikke har tilgang på hele. Hadde vært interessant å se treningen som var gjort for å få hundene til å markere på ansiktsuttrykk.

Generelt med mange studier så vil jeg si at treningen ofte fungerer som en konfunderende effekt og det er innimellom vanskelig å se hvordan hundene hadde reagert om de hadde blitt stilt ovenfor en intuitiv oppgave istedet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir i grunnen litt fånyttes så lenge man ikke deler hele pdf'en, men de er vel forsåvidt brudd på copyright. Ikke alle som sitter på universitetsnett når man har "hundesonen-tid".

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det blir i grunnen litt fånyttes så lenge man ikke deler hele pdf'en, men de er vel forsåvidt brudd på copyright. Ikke alle som sitter på universitetsnett når man har "hundesonen-tid".

det finnes mange open access artikler så det burde ikke være et problem å finne noe interessant å dele /lese.

men ja, det blir litt begrenset av tilgang til journaler, noe som selvsagt er dumt.

men ja ser den, første artiklen jeg delte er ikke det. skal være obs på det fremmover.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

deler en open access artikkel fra en ny undergruppe av BioMed central som er open access og rettet mot hunder!
følgende skriver de selv om cgejournal.com:

Canine Genetics and Epidemiology is a peer-reviewed, open access, online journal publishing original research and review articles relating to all aspects of canine genetics and epidemiology.

Artikkelen er et review, altså en sammenfatning av forskningen som er blitt gjort på et gitt felt. Reviews er veldig fine for å få en oversikt over et område innenfor forskning.

artikkelen heter : The challenges of pedigree dog health: approaches to combating inherited disease

Godtatt 13 januar 2015

Abstract:

The issue of inherited disorders and poor health in pedigree dogs has been widely discussed in recent years. With the advent of genome-wide sequencing technologies and the increasing development of new diagnostic DNA disease tests, the full extent and prevalence of inherited disorders in pedigree dogs is now being realized. In this review we discuss the challenges facing pedigree dog breeds: the common pitfalls and problems associated with combating single gene mediated disorders, phenotypic selection on complex disorders, and ways of managing genetic diversity. Breeding strategies incorporating screening schemes have been shown to be successful in significantly reducing the prevalence of an inherited disorder and improving the overall health in certain breeds. However, with 215 breeds officially recognized by the Kennel Club in the United Kingdom and 396 inherited disorders currently identified, many breeds have reached the point at which successfully breeding away from susceptible individuals at a population-wide scale will require new genomic selection strategies in combination with currently available breeding schemes. Whilst DNA-based tests identifying disease causing mutation(s) remain the most informative and effective approach for single gene disorder disease management, they must be used along with current screening schemes, genomic selection, and pedigree information in breeding programs in the effort to maintain genetic diversity while also significantly reducing the number of inherited disorders in pedigree dogs.

link til full artikkel: http://www.cgejournal.org/content/2/1/3

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...