Gå til innhold
Hundesonen.no

Irsk terrier, deres erfaringer.


Renate A
 Share

Recommended Posts

Takk for at du nyanserer litt mer @Woola, er bare litt "lei" av at alle drar terriere under en kam og at de trenger juling for å oppføre seg - og mtp hvor mye antikvariske holdninger det finnes der ute så er det dessverre lett(ere) å automatisk putte mennesker i den kategorien.

@CrazyTerrierLady klarer veldig godt å sette ord på hvordan man faktisk må bygge opp samarbeid med en hund og spesielt en terrier. Man må ofte være ganske kreativ for at de skal gidde når de ikke ser/vet at du har godbit på deg, men når du får dem til å faktisk gamble 100% av tiden på at du HAR en godbit de kan få så synes jeg faktisk de er tett opp imot samme samarbeid som retrievere og enkelte gjetere er. Begge cesky'ene her i hus selger både oss, huset, sjela si og de andre bikkjene for en godbit.

Eneste "negative" med terriere er at når terriergemyttet først sniker seg under huden på deg så er det vanskelig å velge noe som ikke er en terrier. Jeg vet i alle fall at neste hund for min del blir nok en Airedale fra brukslinjer :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er viktig å huske på at det er forskjeller mellom raser, ikke minst individer. Trikset med terriere er å lure dem til å tro at dette er noe de selv vil, som regel gjennom belønning og å bygge opp stor verdi for seg selv som eier. Det er ikke mer hokus pokus. Men! Dess mer stri, selvstendig og drifter hunden har, jo vanskeligere er det å finne gode nok belønninger.

Ikke sikkert det er dette du mener, @Bjornal, men vil bare presisere: Jeg vil ikke at noen skal få inntrykk av at de kan skaffe hvilken som helst terrier, og få en i nærheten av like lydig og grei hund som en retriever eller gjeter bare man vifter nok med belønninger.
I en treningsituasjon og kontrollert miljø? Jo da. Som sagt, utfordringen er ikke å lære dem noe. Det er lydigheten rundt forstyrrelser og i hverdagen som ofte vil trumfe lysten på belønning. I noen situasjoner og for noen hunder, finnes det ikke gode nok belønninger til at hunden velger deg over hva enn den fant ut at den vil gjøre. Når rette terrier har bestemt seg for å sjekke ut området for tisper og rådyr, gir den både innkallingen, deg, kjøttkakene, pipegrisen og hareskinnet på båten (been there, done that).


Jeg tenker det er hverdagen med en stri og selvstendig rase, en hund som er pågående med mange meninger om mye og mangt, som er den største greia med disse hundene. Alt utenom er håndterbart ved å ha hunden i bånd og å bruke hodet på hvor du slipper den løs.
På dårlige dager, når man er sliten eller har dårlig tid, er det praktisk med en hund som har respekt for regler og bare gjør det man ber om. I stede har man en hund som nekter å være med på løpetur fordi det ikke passer akkurat i dag. Aldri kan slippes på trening fordi man ikke kan stole på at den ikke bestemmer seg får å gi Mattis Lapphund, som den ikke liker, en omgang juling. Vil leke erteleken i stede for å komme på innkalling. Ser på deg med et blikk som sier ”hvem er sitt?”, enda man har hatt samme rutine ved ytterdøren siden den var valp. Titt finner på nye sprell, enda bikkja er godt innenfor definisjonen "senior". Som går til streik fordi den ikke får gjøre som den vil. Som kan finne på å beordre deg til å gjøre ting ved å være ufin. Og sist, men en hverdagslig rutine med unge hunder, finner ut at nå er det på tide å sjekke om eier har ombestemt seg siden i går på en eller annen rigid husregel den finner urimelig.

Det er det ovennevnte som gjør at man burde sette seg godt inn i hvilken type terrier man skaffer seg, for dette ser man ikke når man bare ser dem utendørs eller et par timer inne. En mild og rolig rase vil ha mye mindre av dette enn en aktiv og stri rase.

Jeg digger bikkjene mine, jeg digger den typen terrier. Det er veldig mange terriere jeg ikke kunne hatt fordi de ikke har de egenskapene jeg liker. De har lært meg mye og hverdagen er ikke den samme uten, men selv jeg har perioder og øyeblikk der jeg har vurdert å selge dem grisebillig på finn.no for heller å skaffe meg en retriever. Det er gøyale hunder, men de krever andre forventninger og et annet type hundehold enn en BC eller setter gjør.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@crazyterrierlady vi er nok ganske enige, du er bare flinkere til å få det ned i ord. Og man får selvfølgelig aldri samme kontroll som på en retriever, men det er jo litt av baksiden av medaljen om man ønsker å ha terrier. Det er jo også store variasjoner innenfor rase og - den ene ceskyen vår er nesten litt for daff til terrier å være, mens den andre er tett på en skotte. En sta skotte... HAN har nesten gått på finn.no titt og ofte ;)

Vedr førstegangskjøpere og terriere så er vel de fleste oppdretteren (kanskje dessverre med unntak av staff og jrt) klar over hva de selger og kommer nok ikke til å matche en hund som ikke vil funke til kjøper.

Sent fra min SM-G955F via Tapatalk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 13. september 2017 at 4:15 PM, Bjornal skrev:

Personlig liker jeg attituden og humoren til terriere godt, de har vanvittig mye personlighet :)

Sent fra min SM-G955F via Tapatalk

Jeg skjønner utmerket hva du mener og det er slike hunder ( og folk ) jeg liker! :) De som setter spørsmålstegn ved alt, har humor og tenker 'whats in it for me?' , som ikke bare godtar alt de får tredd nedover hodet. 

Samtidig, så er det ingen som helst tvil om at litt hm..'enklere' individer,både når det kommer til folk og dyr, er MYE lettere å ha med å gjøre, i hverdagen. Jeg tror kanskje at mange blir 'forelsket' i slike raser men ikke helt er klar over eller tenker over hva det vil si å ha en slik hund, ikke bare på 'gode' dager men hver dag. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 timer siden, Bjornal skrev:

 

men når du får dem til å faktisk gamble 100% av tiden på at du HAR en godbit de kan få så synes jeg faktisk de er tett opp imot samme samarbeid som retrievere og enkelte gjetere er. Begge cesky'ene her i hus selger både oss, huset, sjela si og de andre bikkjene for en godbit.

Jeg tror vi er overalt ganske enige, men akkurat det avsnittet her kjenner jeg meg lite igjen i, ikke bare fra min egen, men også andre terriere.

Min selger også sjela si for en godbit, når det bare er meg, han og godbiten.

Jeg tror det er forsvinnende få terriere i forhold til retrievere som gjør dette med forstyrrelser rundt. Dette så jeg mye av før på treninger, mange terriere som gir seg med fellestreninger i to-tre års alderen, selv om lydigheten sitter. I prinsippet.

Jeg har hatt både gjeter og retriever, og forskjellen er at de kkke trengte denne pølsa for hvert forbanna sitt hver bidige dag. De trengte heller ikke streng tilsnakk i samme grad, fordi de VILLE gjøre de riktige tingene. Kontakt og ros kombinert med litt ball og en og annnen godbit holdt i massevis.

En terrier i stri modus driter i alle verdens pølser og klikkere. Fordi det er fighten eller jakta som er belønningen. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
    • Har briard, hun nærmer seg 9 år nå men er sprek ennå. Kunne tenkt meg en briardvalp mens min nåværende er sprek og rask! Hun har så herlig personlighet at jeg vil hun skal være med å prege valpen. Har forsåvidt sett litt på andre raser også som border collie (har ei på 4,5 år nå) og toller, men synes briarden har så herlig personlighet! Nå ligger det ut lite informasjon om oppdrettere i landet så jeg lurte på om noen visste om noen oppdrettere og evt kunne sende meg en pm om man ikke vil legge ut her? Vet av cathrine i trondheim men de er bortlovet, ble for sen der. 😅 men noen må da vite av noen oppdrettere? Står lite på briard/picard hjemmesiden. Litt dårlig det. 😬
    • Hvis du skal bruke folk som "hjelp", så pass på at de holder avstand og ikke tar kontakt med hunden først. Jeg ville oppholdt meg i områder med en del folk (ikke tette mengder) hvor det er mulig å regulere avstanden, og belønne ro og kontakt. Det valpen først og fremst trenger å erfare er at han ikke trenger å forholde seg til folk om han ikke vil. Hvis du skal trene sammen med folk, still dere på avstand og hold en samtale. Belønn all interesse hunden viser for den andre personen, hos deg selv, slik at han må søke ut igjen mot dem for å få belønning. Om han faktisk viser interesse for å gå bort til dem, la ham gjøre det, og la de kaste godbiter til ham (ikke bøye seg over ham!). Du kan hjelpe ham å hilse på folk du vil han skal møte (besøk, familie, venner osv.) med target-trening evt., så fokuset er på targeten og ikke på dem. Vær tydelig når han ikke trenger å forholde seg til folk og belønn kontakt med deg. Det skal ikke være opp til ham å måtte ta valget.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...