Baketråden!

201 innlegg i emnet

I dag har jeg bakt mjølgamper for første gang i mitt liv. Oslo har mye bra, men de har ikke alle kakene du får på Lillehammer. Jeg savner mjølgamper (de heter noe annet, men alle sier mjølgamper) og fikk oppskriften svigermora til min datter Ane bruker. De er fra Gausdal og har alltid kaker og sånt. Hun tenkte nok ikke på at jeg stort sett bor alene og har to skuffer i fryseren min :lol:

1533873_10151934552922723_72942346985331

4 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå ble jeg dødsnysgjerrig her, hva er de for noe? De ser fryktelig gode ut (jeg er en sucker for bakverk.. :( ) Hvordan lager du sånne?

edit:de skriveleifene, de skriveleifene

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er det en type brød/rundstykkebakst?

Selv er jeg av slekt fra Hedmarken, og har arvet min bestemors oppskrifter, som hun arvet fra sin bestemor som var kokke på storgard på Hedmarken i sin tid.

Honningkake er en av spesialitetene som jeg har et nært forhold til, det fikk vi alltid på besøk hos oldemor på Hamar. Ellers er det ørten sorter julekaker, med oppskrifter som "anis for 5 øre på apoteket", "mel til passe deig" osv., og litt annet.

Bakst fra landsbyga er noe for seg selv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er også nysgjerrig. Aldri hørt om disse før. Google sier at de også kalles strøkaker eller gausdøler. Hvordan smaker de? Minner de om boller?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, nå eter vi en gøss :lol:

10150913_10154007556225371_2120857808_n.

3 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Nei, nå eter vi en gøss :lol:

Brukte kefir og meierismør og mer mel. Blander i hop og kjevler ut i ca 1 cm tykke leiver. Stikker ut kakene med et glass. Smører med vann, strør på sukker og kanel, steker i 10 minutter på 225 grader. Sånn ca.

Siterte meg selv, jeg. Jaja.

2 personer liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er fra Gausdal og vokst opp med mjølgamp, aldri hørt de bli kalt gausdøler - er vi folka derfra som kalles det :P Ikke noen andre navn enn mjølgamp og strøkake så vidt jeg vet.

Mjølgamp :heart:

Edit: og de skal være firkanta! :D

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er fra Gausdal og vokst opp med mjølgamp, aldri hørt de bli kalt gausdøler - er vi folka derfra som kalles det :P Ikke noen andre navn enn mjølgamp og strøkake så vidt jeg vet.

Mjølgamp :heart:

Edit: og de skal være firkanta! :D

Ja, jeg er enig i alt du skriver og jeg er fra Lillehammer :) Men jeg hadde ikke noe passe stort firkanta. Må finne noe til neste gang. En liten fryseboks, kanskje :)

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Haha, skipskjeks som vi kaller det på vestlandet! :P Mine ser litt annerledes ut, men de er inmari gode, og holder seg i en evighet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg lagde pinnebrød idag, for første gang. De ble kjempegode og hele påskefølget elsket det :D

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, nå eter vi en gøss :lol:

10150913_10154007556225371_2120857808_n.

Det minnet veldig om oppskriften på skolekjeks, som vi kaller det her. Alltid trodd det har vært en veldig lokal bakst, siden vi ikke har funnet det andre steder.. Men ser jo ut som bare navnet er forskjellig, jo!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skolekjeks er det samme som min skipskjeks også, ja. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skolekjeks er det samme som min skipskjeks også, ja. :)

På vestlandet skriver du.. kan man gå på et bakeri i Bergen og få tak i skipskjeks? :) Så gøy å finne ut at det ikke bare er her vi har det!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Prøver meg i denne tråden. :P

Jeg leter etter en oppskrift på laktosefri sjokoladekake. Den er ment til en liten gutt, så den må være barnevennlig, altså ikke for sterk i smaken.

Det må ikke være sjokoladekake, men falle i smak hos barn.

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vi skal i dåp i morgen, så i dag har jeg bakt verdens beste sjokoladekake, "Ondskapsfull sjokoladekake" :)

post-11349-1397921626,2011_thumb.jpg

Sent fra min GT-I9506 via Tapatalk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg lagde pinnebrød idag, for første gang. De ble kjempegode og hele påskefølget elsket det :D

Neste gang anbefaler jeg å ha med kanel og sukker til pinnebrødene. Klapp deigen flat (avlang) og ha i fyllet, brett deigen i to og klem sammen endene før man snurrer den på en pinne og steker den over bålet. Kan love deg at det er godt med helt ferske kanelsnurrer til dessert :drool:

(nå antar jeg at du ikke har prøvd dette før, så du får ha meg unnskyldt hvis jeg tar feil)

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Prøver meg i denne tråden. :P

Jeg leter etter en oppskrift på laktosefri sjokoladekake. Den er ment til en liten gutt, så den må være barnevennlig, altså ikke for sterk i smaken.

Det må ikke være sjokoladekake, men falle i smak hos barn.

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk

Brownie som ungene definitivt vil like(blir en stor langpanne)

(Det du må gjøre er å bytte ut vanlig smør med laktosefri smør)

6egg

9dl sukker

6dl mel

9ss kakao

1 ss vaniljesukker

300g smør

-Visp egg og sukker til eggedosis.

-Bland alt det tørre

-Smelt smøret

-Ha det tørre i eggedosisen og bland godt. Ha smøret i tilslutt.

-Smør en langpanne og hell røren oppi.

Ovn 200 grader.

20-40 min steike tid (kommer helt an på ovnen, Ovnen jeg hadde før brukte 45 min og min mor sin ovn bruker ca.30 min. så du må prøve deg litt frem)

Kaken er ferdig når toppen er sprø men midten skal være deig aktig. Når du stikker i kaken skal det ikke henge igjen deig.

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nammis!

10297786_10154053707350311_1875949900018

@Kråka det skal jeg prøve neste gang :) Jeg er ikke så glad i kanelsnurrer faktisk (tro det eller ei :lol:) men de andre vil nok like det ja !

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nammis!

10297786_10154053707350311_1875949900018

@Kråka det skal jeg prøve neste gang :) Jeg er ikke så glad i kanelsnurrer faktisk (tro det eller ei :lol:) men de andre vil nok like det ja !

Går an å bruke andre ting også :) Har ofte med Ost, skinke, brunost, syltetøy osv. Pinnebrød kan brukes til så mangt :D

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Brownie som ungene definitivt vil like(blir en stor langpanne)

(Det du må gjøre er å bytte ut vanlig smør med laktosefri smør)

6egg

9dl sukker

6dl mel

9ss kakao

1 ss vaniljesukker

300g smør

-Visp egg og sukker til eggedosis.

-Bland alt det tørre

-Smelt smøret

-Ha det tørre i eggedosisen og bland godt. Ha smøret i tilslutt.

-Smør en langpanne og hell røren oppi.

Ovn 200 grader.

20-40 min steike tid (kommer helt an på ovnen, Ovnen jeg hadde før brukte 45 min og min mor sin ovn bruker ca.30 min. så du må prøve deg litt frem)

Kaken er ferdig når toppen er sprø men midten skal være deig aktig. Når du stikker i kaken skal det ikke henge igjen deig.

Takk! :)

Jeg er veldig glad i mye smak i kakene jeg lager, så jeg våger ikke å satse på at det blir slagere hos barn. Denne skal lages! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk! :)

Jeg er veldig glad i mye smak i kakene jeg lager, så jeg våger ikke å satse på at det blir slagere hos barn. Denne skal lages! :)

Har fått mye skryt av denne kaken, den er kanon god :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har fått mye skryt av denne kaken, den er kanon god :lol:

Skal rapportere tilbake om hvordan det går! :ahappy:

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som kan fortelle hvordan fondant smaker kontra marsipan

Får man kjøpt "ferdig" fondant man kjevler ut selv og legger på kakene, evt hvor får jeg kjøpt dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som har prøvd å lage makroner? Er det vanskelig?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som kan fortelle hvordan fondant smaker kontra marsipan

Får man kjøpt "ferdig" fondant man kjevler ut selv og legger på kakene, evt hvor får jeg kjøpt dette?

Her i England får man kjøpt fondant på supermarkeder og de fleste litt større matbutikker i alle fall. Ferdig og klar til bruk evt. kan man farge den. Det er sikkert mulig å finne det på større matbutikker i Norge?

Nå liker ikke jeg marsipan noe særlig da, men fondant smaker vel eller mindre sukker. Jeg synes ikke at det er fantastisk akkurat. Ser bedre ut enn det smaker. Avhengig av hva slags kake man lager, så tror jeg det er en del som bruker smørkrem etc. under for å få fondanten til å sitte bedre og får å gi mer smak/fuktighet.

Jeg baker nesten aldri, så det er sikkert noen av sonens superbakere som kan gi deg bedre svar. :)

Noen som har prøvd å lage makroner? Er det vanskelig?

Har aldri laget det selv, men ifølge en venninne av meg er det veldig enkelt. Hun er ingen superbaker, og jeg tror makroner er det eneste bakerelaterte hun lager. :P

1 person liker dette

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!


Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.


Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive