Gå til innhold
Hundesonen.no

Baketråden!

Recommended Posts

I dag har jeg bakt mjølgamper for første gang i mitt liv. Oslo har mye bra, men de har ikke alle kakene du får på Lillehammer. Jeg savner mjølgamper (de heter noe annet, men alle sier mjølgamper) og fikk oppskriften svigermora til min datter Ane bruker. De er fra Gausdal og har alltid kaker og sånt. Hun tenkte nok ikke på at jeg stort sett bor alene og har to skuffer i fryseren min :lol:

1533873_10151934552922723_72942346985331

  • Like 4

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå ble jeg dødsnysgjerrig her, hva er de for noe? De ser fryktelig gode ut (jeg er en sucker for bakverk.. :( ) Hvordan lager du sånne?

edit:de skriveleifene, de skriveleifene

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er det en type brød/rundstykkebakst?

Selv er jeg av slekt fra Hedmarken, og har arvet min bestemors oppskrifter, som hun arvet fra sin bestemor som var kokke på storgard på Hedmarken i sin tid.

Honningkake er en av spesialitetene som jeg har et nært forhold til, det fikk vi alltid på besøk hos oldemor på Hamar. Ellers er det ørten sorter julekaker, med oppskrifter som "anis for 5 øre på apoteket", "mel til passe deig" osv., og litt annet.

Bakst fra landsbyga er noe for seg selv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er også nysgjerrig. Aldri hørt om disse før. Google sier at de også kalles strøkaker eller gausdøler. Hvordan smaker de? Minner de om boller?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Nei, nå eter vi en gøss :lol:

Brukte kefir og meierismør og mer mel. Blander i hop og kjevler ut i ca 1 cm tykke leiver. Stikker ut kakene med et glass. Smører med vann, strør på sukker og kanel, steker i 10 minutter på 225 grader. Sånn ca.

Siterte meg selv, jeg. Jaja.

  • Like 2

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er fra Gausdal og vokst opp med mjølgamp, aldri hørt de bli kalt gausdøler - er vi folka derfra som kalles det :P Ikke noen andre navn enn mjølgamp og strøkake så vidt jeg vet.

Mjølgamp :heart:

Edit: og de skal være firkanta! :D

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er fra Gausdal og vokst opp med mjølgamp, aldri hørt de bli kalt gausdøler - er vi folka derfra som kalles det :P Ikke noen andre navn enn mjølgamp og strøkake så vidt jeg vet.

Mjølgamp :heart:

Edit: og de skal være firkanta! :D

Ja, jeg er enig i alt du skriver og jeg er fra Lillehammer :) Men jeg hadde ikke noe passe stort firkanta. Må finne noe til neste gang. En liten fryseboks, kanskje :)

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Haha, skipskjeks som vi kaller det på vestlandet! :P Mine ser litt annerledes ut, men de er inmari gode, og holder seg i en evighet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, nå eter vi en gøss :lol:

10150913_10154007556225371_2120857808_n.

Det minnet veldig om oppskriften på skolekjeks, som vi kaller det her. Alltid trodd det har vært en veldig lokal bakst, siden vi ikke har funnet det andre steder.. Men ser jo ut som bare navnet er forskjellig, jo!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skolekjeks er det samme som min skipskjeks også, ja. :)

På vestlandet skriver du.. kan man gå på et bakeri i Bergen og få tak i skipskjeks? :) Så gøy å finne ut at det ikke bare er her vi har det!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Prøver meg i denne tråden. :P

Jeg leter etter en oppskrift på laktosefri sjokoladekake. Den er ment til en liten gutt, så den må være barnevennlig, altså ikke for sterk i smaken.

Det må ikke være sjokoladekake, men falle i smak hos barn.

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg lagde pinnebrød idag, for første gang. De ble kjempegode og hele påskefølget elsket det :D

Neste gang anbefaler jeg å ha med kanel og sukker til pinnebrødene. Klapp deigen flat (avlang) og ha i fyllet, brett deigen i to og klem sammen endene før man snurrer den på en pinne og steker den over bålet. Kan love deg at det er godt med helt ferske kanelsnurrer til dessert :drool:

(nå antar jeg at du ikke har prøvd dette før, så du får ha meg unnskyldt hvis jeg tar feil)

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Prøver meg i denne tråden. :P

Jeg leter etter en oppskrift på laktosefri sjokoladekake. Den er ment til en liten gutt, så den må være barnevennlig, altså ikke for sterk i smaken.

Det må ikke være sjokoladekake, men falle i smak hos barn.

Sent from my GT-I9295 using Tapatalk

Brownie som ungene definitivt vil like(blir en stor langpanne)

(Det du må gjøre er å bytte ut vanlig smør med laktosefri smør)

6egg

9dl sukker

6dl mel

9ss kakao

1 ss vaniljesukker

300g smør

-Visp egg og sukker til eggedosis.

-Bland alt det tørre

-Smelt smøret

-Ha det tørre i eggedosisen og bland godt. Ha smøret i tilslutt.

-Smør en langpanne og hell røren oppi.

Ovn 200 grader.

20-40 min steike tid (kommer helt an på ovnen, Ovnen jeg hadde før brukte 45 min og min mor sin ovn bruker ca.30 min. så du må prøve deg litt frem)

Kaken er ferdig når toppen er sprø men midten skal være deig aktig. Når du stikker i kaken skal det ikke henge igjen deig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nammis!

10297786_10154053707350311_1875949900018

@Kråka det skal jeg prøve neste gang :) Jeg er ikke så glad i kanelsnurrer faktisk (tro det eller ei :lol:) men de andre vil nok like det ja !

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nammis!

10297786_10154053707350311_1875949900018

@Kråka det skal jeg prøve neste gang :) Jeg er ikke så glad i kanelsnurrer faktisk (tro det eller ei :lol:) men de andre vil nok like det ja !

Går an å bruke andre ting også :) Har ofte med Ost, skinke, brunost, syltetøy osv. Pinnebrød kan brukes til så mangt :D

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Brownie som ungene definitivt vil like(blir en stor langpanne)

(Det du må gjøre er å bytte ut vanlig smør med laktosefri smør)

6egg

9dl sukker

6dl mel

9ss kakao

1 ss vaniljesukker

300g smør

-Visp egg og sukker til eggedosis.

-Bland alt det tørre

-Smelt smøret

-Ha det tørre i eggedosisen og bland godt. Ha smøret i tilslutt.

-Smør en langpanne og hell røren oppi.

Ovn 200 grader.

20-40 min steike tid (kommer helt an på ovnen, Ovnen jeg hadde før brukte 45 min og min mor sin ovn bruker ca.30 min. så du må prøve deg litt frem)

Kaken er ferdig når toppen er sprø men midten skal være deig aktig. Når du stikker i kaken skal det ikke henge igjen deig.

Takk! :)

Jeg er veldig glad i mye smak i kakene jeg lager, så jeg våger ikke å satse på at det blir slagere hos barn. Denne skal lages! :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk! :)

Jeg er veldig glad i mye smak i kakene jeg lager, så jeg våger ikke å satse på at det blir slagere hos barn. Denne skal lages! :)

Har fått mye skryt av denne kaken, den er kanon god :lol:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som kan fortelle hvordan fondant smaker kontra marsipan

Får man kjøpt "ferdig" fondant man kjevler ut selv og legger på kakene, evt hvor får jeg kjøpt dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Noen som kan fortelle hvordan fondant smaker kontra marsipan

Får man kjøpt "ferdig" fondant man kjevler ut selv og legger på kakene, evt hvor får jeg kjøpt dette?

Her i England får man kjøpt fondant på supermarkeder og de fleste litt større matbutikker i alle fall. Ferdig og klar til bruk evt. kan man farge den. Det er sikkert mulig å finne det på større matbutikker i Norge?

Nå liker ikke jeg marsipan noe særlig da, men fondant smaker vel eller mindre sukker. Jeg synes ikke at det er fantastisk akkurat. Ser bedre ut enn det smaker. Avhengig av hva slags kake man lager, så tror jeg det er en del som bruker smørkrem etc. under for å få fondanten til å sitte bedre og får å gi mer smak/fuktighet.

Jeg baker nesten aldri, så det er sikkert noen av sonens superbakere som kan gi deg bedre svar. :)

Noen som har prøvd å lage makroner? Er det vanskelig?

Har aldri laget det selv, men ifølge en venninne av meg er det veldig enkelt. Hun er ingen superbaker, og jeg tror makroner er det eneste bakerelaterte hun lager. :P

  • Like 1

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Det høres ut som hunden din trenger å få bygget selvtilliten. Prøv å gjør alt positivt, og begynn gjerne fra ''scratch'' med å tilvenne han halsbånd. Prøv å lek med det, eller gi han ros/godbit for at han snuser og viser oppmerksomhet til det, for da vil han ikke se på halsbåndet som noe negativt. Gjør turene interessante og morsomme, med godbitsøk, triks og aktivisering. Mental aktivisering er like viktig, hunder liker å få brukt hodet. Gi han små utfordringer, hvor han kan føle på mestringsfølelse. Han er nok bare usikker av seg og trenger å føle på litt mer trygghet på tur. Etterhvert vil nok også han glede seg til turene.  
    • Nå er han ikke valp lenger, men da han var liten sov han i et stort bur uten dør ved siden av senga vår med kompostgrinder rundt som laget en ganske stor innhegning. Grindene holdt han bare unna ledninger og andre skumle ting. Senga vår og egentlig hele gulvplassen på soverommet var inne i innhegningen, så egentlig holdt grindene andre ting ute like mye som de holdt han inne... Vi satt en del på gulvet med han mens han sovnet helt i starten, og da fikk han ligge så mye inntil som han ville. La oss bare opp i senga selv etter at han sovnet, og det var ikke noe problem. Han virket egentlig aldri spesielt utrygg, så det tok ikke veldig lang tid før vi begynte å øve på å sovne uten å ligge inntil, spesielt på dagtid. Han ville aller helst bare sove i fanget hele tiden, og fikk selvsagt det også, men for oss var det viktig å venne han til å kunne sovne og sove uten oss også. 
      Det åpne buret ble ganske raskt erstattet med en stor hundeseng og kompostgrindene ble sakte, men sikkert fjernet i hele leiligheten.  Hvorfor vi endte med den løsningen var fordi vi ville ha han såpass nærme oss at han skulle føle seg trygg og at vi skulle bli vekket om han var urolig på natta. Ville ikke ha han i lukket bur, men syns det var kjekt med begrenset område så vi hadde god kontroll på hvor han var. Både for å kunne trygge han om han trengte det, men også for å komme oss ut med han på natta for å tisse. Vi valgte å ikke ha han i senga da han ikke skulle sove der på sikt, men med ganske lav seng og soveplassen hans helt inntil virket det som han fikk den nærheten han trengte likevel. Nå er han 15 måneder gammel og har flyttet ut av soverommet fordi han bråker en del i løpet av natta så samboer aldri gikk sove godt. Eller, bråker og bråker, jeg våkner jo stort sett ikke, men samboer gjør det. Mio rer opp noe voldsomt et par ganger i løpet av natta, boffer og brummer litt i søvne og vasker seg veldig på morgenen. Nå har han senga si i gangen rett utenfor døra til rommet vårt, og ellers fri tilgang til hele leiligheten på natta. Døra til soverommet står åpen så han kan komme inn om han vil, han har bare ikke soveplassen sin der lenger og aldri i verden om han legger seg for å sove et sted det ikke er seng eller sofa eller puter. Stort sett velger han å sove i sofaen på stua oppi alle putene og teppene. Lille luksusdyret mitt   
    • Hei! Valpen min har de siste dagene blitt mer urolig inne og finner ikke helt roen når han legger seg ned. Reiser seg fort, vandrer rundt, osv. (der han tidligere finner lett roen og har flere liggeplasser han liker). Han har enda mer behov for tygging og biting og tenker at det er tenner som jobber på.. Har noen erfaring med endring i oppførsel når tenner begynner å komme? Han er 3 1/2 mnd, liten puddel, og alt annet er i god form. Nylig hos vetrinæren og ellers er han som vanlig. 
    • Hei. Nå har vi vært hos dyrlegen. Han ble godt sjekket og de fant ikke noe galt. Mener han er en egenrådig liten kar. Han er chinese crested powderpuff, og det sies at den rasen kan være litt sær. Men dette forklarer jo ikke hvorfor han er redd ute. Han ble en gang veldig skremt (nesten panikk) av 2 rulleskiløpere som kom i full fart, det var svisjlyden som gjorde ham redd. Dette er over et år siden. Han fikk også panikk nyttårsaften. I år skal han få en beroligende gel. Han er egentlig redd ute uansett hvor vi går,enten langs veien eller i skogen. Ser seg hele tiden tilbake. Skal nå prøve Adaptil halsbånd, dyrlegen mente det kanskje kunne hjelpe. Nå går vi på hans premisser. Har faktisk mottatt godbiter på tur nå. Når det gjelder knurringen hans er det nok det at han vil bestemme. Tidligere glefset han også når jeg skulle ta på halsbånd men det har jeg fått slutt på. Nå sier han ingenting selv om han gjemmer seg når han ser halsbåndet. Er frivillig med ut morgen og kveld. Han er helt stueren for han har mulighet til å gå ut løs i hagen når han ber om det. Jeg får jobbe mer med turgåing,har prøvd med godbiter for å få ham til å komme til døra, det funker bare hvis han vil. Vi går også på tur sammen med andre hunder, men han liker ikke alle hunder eller mennesker. Er nok en bestemt liten gutt som strekker strikken så langt han kan. Veldig glad for å høre fra dere. Tar gjerne imot flere råd. Vi har gått både på hvalpekurs og videregående kurs. Han er veldig glad i å lære ting.
    • Hvor sover deres valp om natten og hvorfor? 
  • Nylig opprettede emner

×