Gå til innhold
Hundesonen.no

Hvordan definerer dere god velferd hos hunden?


Mira_
 Share

Recommended Posts

Min kommentar var helt generell. Jeg gjorde ingenting annet enn å svare på TS spørsmål uten noen baktanker. Om du føler deg truffet av det, så får det være på din kappe. Så lenge du kjenner med deg selv at du har god dyrevelferd i dine øyne, så bør det være helt likegyldig hva jeg eller andre på et forum måtte mene.

Det blir min siste kommentar i denne tråden.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg sier meg fullstendig enig med @2ne her. Av og til må hunder gjøre ting de ikke vil, selv om de er redde eller stresset. Tenker på hvor mange hunder som må sederes bare for en enkel kloklipp - fordi eier ikke har turd å tvinge dem. Jeg synes det er dårlig velferd å bekrefte hundens redsler ved å "respektere deres grenser". Eller for eksempel sette en hund i en situasjon hvor den får lov til å stresse og kave seg opp ved å utagere, vokte, trave hvileløst rundt, what ever, fordi man skal respektere hundens språk og grenser og på død og liv ikke være hundens diktator.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo en balansegang her da. Å gjøre det som er til det beste til hunden vil jo ikke nødvendigvis bestemmes av hva hunden til enhver tid vil, det er jo mennesket som må vurdere det. Mener å huske det står i en eller annen dyrevelferdslov (?) at det ikke er lov til å trene og behandle dyr med unødvendig bruk av ubehag/smerte. Så lenge det finnes en metode for å klippe negler (som eksempel) uten ubehag, er det ikke nødvendig med bruk av ubehag. Det betyr ikke at man skal skåne hunden for absolutt alt som er vondt her i verden. Problemet/utfordringen ligger vel i at det finnes ulik tolkning av hva som regnes som "unødvendig bruk av ubehag/smerte", og det vil være forskjell på hvert individ om hva som oppleves som ubehag/smerte.

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er vel ikke noen her som mener at man ikke skal stelle hunden sin når det gjelder klør og pels, etc, selv når dette ikke er populært hos hunden. Jeg er helt enig med idastef, hvordan man takler det er en balansegang.

Det å lytte til det hunden sin sier betyr IKKE at man unngår situasjoner som hunden synes er ubehagelig. Det betyr bare at man trener hunden på disse situasjonene på hunden sine premisser. Om min hund er redd fremmede så tar jeg ikke med den til Karl Johan en lørdag og går i vrimlet av folk, men jeg starter på en måte som hunden takler og jobber meg videre. Å "sette en hund i en situasjon hvor den får lov til å stresse og kave seg opp ved å utagere, vokte, trave hvileløst rundt, what ever" som Emilie skriver, ja det er dårlig velferd, dèt! Da tar jeg heller ut hunden fra den situasjonen. Å dempe hundens sitt språk ved å "leke diktator" gjør jo neppe at hunden mår bedre.

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hund for min egen del. De får pels-og klostell mm, mat, godbiter, kos, kjærlighet, trening, mosjon, dressur, vaksiner -og helsestell med nødvendig behandling og avliving når jeg ser at DET er den beste velferden for dem. De behandles godt, uten noen form for fysisk straff. De blir "hørt" ift hva de "har å si", men det betyr ikke at jeg nødvendigvis tar det de "sier" til etterretning. Og de kommanderes når jeg syns de bør kommanderes, til feks å legge seg ned og ta livet med ro. Og jeg syns (og mine hundevenner syns) mine hunder behandles godt. God hundevelferd. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for så mange svar! :) Spennende og lese.

For øvrigt vil jeg bare si at ja, jeg ønsker diskusjoner, men i utgangspunktet så ønsker jeg deres personlige meninger. Med det sagt så respektere hverendre og at alle ikke syns detsamme. Jeg vet at dette er et stort tema og også noe som defineres forskjellig utfra hvordan man tenker, og det er, som noen nevnte en balansegang. Dette er også et ganske så" vagt" tema og ikke minst et vanskeligt ett, fordi det finnes ikke noe riktig svar siden vi faktisk ikke vet hvordan hunden tenker og føler i alle situasjoner, men vi kan skape oss en bild. Og utfra deres bilder kan vi kanskje få en større overblikk :)

Fortsett å kom med tanker og funderinger, syns dette er et veldigt interessant emne, å også utrolig viktigt :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 weeks later...

Jeg synes i grunn at «the five freedoms» er greie å ha som grunnleggende regler for god velferd hos dyr.

Freedom from hunger and thirst
By providing enough fresh water and the right type and amount of food to keep them fit.

Freedom from discomfort
By making sure that animals have the right type of environment including shelter and somewhere comfortable to rest.

Freedom from pain, injury and disease
By preventing them from getting ill or injured and by making sure animals are diagnosed and treated rapidly if they do.

Freedom to express normal behaviour
By making sure animals have enough space, proper facilities and the company of other animals of their own kind.

Freedom from fear and distress
By making sure their conditions and treatment avoid mental suffering.

  • Like 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...