Gå til innhold
Hundesonen.no

Samojed som bruks og familiehund?


caroline91
 Share

Recommended Posts

At det er forskjeller på linjene er det ingen tvil om. Store forskjeller.

Ser at noen skriver tidligere her at de blir irritert over folk som advarer mot visse linjer når det kommer til bruk. Jeg har en hund fra "show linjer" og en annen fra "brukslinjer". Forskjellen er som dag og natt.

Det er ikke det at hunden etter show linjer trekker noe dårlig, den jeg har trekker bra (når det er kaldt nok). Det er så mye mer enn det.Show hunden er et mareritt når det kommer til pelsstell etter turer og generelt etter turer i forhold til hunden som er etter brukslinjer. Om vinteren fester det seg is og snøballer så store at hunden nekter å gå en meter til fordi det gjør vondt fordi dekkhårene er så lange. Mens de med brukslinjer har en pels som er mer som andre polarhunder (selv om samojeden sine dekkhår er litt mykere) der dekkhårene er litt striere og det er et klart skille mellom ull. lengden på dekkhårene er bare ett par cm lengere enn ulla under. Dette gjør at mengden snø som kan feste seg de dagene det er sånn føre begrenser seg veldig.

En annen ting er om sommeren hvor av en eller annen grunn ser ut til at show hundene ofte har like mye pels uansett sesong, mens brukshundene som regel mister all ulla og man ser rett inn på huden under dekkhårene. Dette gjør at (hvertfall her i huset) at showhunden ligger rett ut etter en kort gåtur om sommeren, mens brukshunden takler aktivitet i varmen mye bedre og kan tas med på sykkelturer eller kløvturer selv om det er over tjue grader.

Om du skal bruke hunden din aktivt til trekk og friluftsliv så anbefaler jeg absolutt å kjøpe hund av noen som driver med dette aktivt selv. Har møtt mange som har havnet hos feil oppdretter for dem første gangen og som er veldig skuffet over rasen som polarhund og brukshund. Det er en grunn til at det er sånn, så de kan si hva de vil. Bare synd førstegangkjøpere som er ute etter en polar brukshund til aktivt bruk blir "lurt" av at det påstås at showhundene er like gode brukshunder. Problemet er vel at de har et annet syn selv og ikke ser det samme som de som bruker hunden aktivt hver dag. Har ingen annen forklaring på det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

. Problemet er vel at de har et annet syn selv og ikke ser det samme som de som bruker hunden aktivt hver dag. Har ingen annen forklaring på det.

jeg tror du er inne på noe der. Noen er jo fornøyde med at hunden trekker fem km. Andre krever litt mer. Da gjelder det å kjøpe hund fra oppdretter som vektlegger det en selv er ute etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"Så vidt jeg vet så er mor, bror og halv brødre til overnevntes hund trekk meriterte.. snakker kanskje om individ forskjeller?

Vet at bror tok mila på timen på 51:3 på først forsøk"

Det er jeg fullstendig klar over at de er. Som jeg skrev så har jeg ingen ting å utsette på trekk viljen. Men det er så utrolig mye mer enn det som spiller inn hvertfall for meg når det kommer til bruksegenskaper. Og jeg snakket ikke om akkurat den opdretteren og akkurat de linjene. Det er etter hvert blitt veldig vanlig hos mange å foretrekke lengre pels.

Men jeg må jo få lov til å si at det er ganske ubrukelig i forhold til den typen med noe kortere pels i mine øyne. Har etter hvert møtt og snakket med mange som har samme erfaring og alle de har kjøpt hund fra forskjellige kenneler som det hvertfall utad virker som den store interessen er utstillinger og ikke bruks siden hos samojed.

Er ikke ute etter å sverte noen, men det må gå ann å si at det er store forskjeller når det faktisk er sånn. Fortalte bare om mine erfaringer på de forskjellene i praktisk bruk. Bedre at folk vet om det og kan velge riktig for sitt bruk enn at de skal sitte å bestemme seg uten å vite om forskjellene. Det må jo være i alles interesse!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og jeg forsøker å balansere det litt den andre veien..fordi jeg også kjenner mange som har erfart det samme som meg.

Arbeidsvilje/evne godt bygget kropp god helse sitter ikke i pelsen i alle fall

OM man bare skulle tenke pels så gjør man noe skummelt med den genetiske poolen.

Men man trenger ikke de skrekk eksemplene av noen pelsmonster som man feks så i Italia for noen år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg driver ikke veldig aktivt med vår samojed. Han lever som en "vanlig" familiehund. Nå er han bare halvannet år, men erfaringen med pelsen er sålangt ikke god. Han er av typen med litt for mye pels, røytet nesten ikke i vår, og har gått med tjukk underull hele sommeren. Jeg var millimeter fra å barbere han, men på starten av høsten datt alt heldigvis av. Litt gjenstår i kragen, men det må jobbes med for å få ut. Han har sålangt fått masse floker lett, og krevd mye pelsarbeid for å holde seg ok.

Jeg håper at dette første året har vært grusomt pga overgangen fra valpe- til voksenpels, og at det blir bedre framover. Men uansett - det er ikke slik rasen skal være syns jeg. Siden vi ikke bruker vår så hardt, har vi ikke hatt problemet med overoppheting osv, men det skal virkelig ikke være nødvendig å bruke så mye energi på pelsarbeid på en brukshund uansett. Og han hadde virkelig slitt om han skulle fungert som en fullverdig brukshund, ikke bare familiehund.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er derfor jeg begynner å prøve og finne ut mest mulig om rasen og vil gjerne finne ut mye om oppdrettere også. En typisk utstillingshund har jeg ikke veldig lyst på. Det er trist at eksteriøret skal bli "ødelagt" pga utstilling, jeg tenker at man bør belønne godt eksteriør for det rasen er til for.

Kanskje noen har linker til oppdrettere, evt andre sider som kan være nyttige? :)

Det kommer jo an på hva du vil ha selvfølgelig, selv liker jeg kennel vinterborgen. De konkurrerer ikke med sine hunder og har nok lite bruksresultater og vise til, men de bruker hundene sine selv, til turer både på føttene, ski og slede, dagsturer, helgeturer og ukesturer i fjellet. Kanskje ikke det heftigste og kjappeste, men trivelige hunder som absolutt fungerer til det de skal.

http://www.vinterborgen.com/

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Putttiva.. Jeg synes at i år har det vært helt spesiell merkelig med røytesesongen.. Den har vært sen.

Og min erfaring er at pels er vanskeligst i ca alderen 12-24 mnd.. Bytte til voksen pels.

Jeg har også en mistanke om at "folk flest" ikke er så flink å stelle buksen/skinke pelsen på samojed.

Under røyting og fuktig vær er det viktig å gå igjennom pelsen der.

Min veterinær har vært veterinær for en samojed kennel med så kalte trekkhunder.. Nevner stadig at hun

har vært vant til å se samojeden med mye mer sammenpakket pels bak.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor vil du egentlig Bea?

En Samojed med god og funksjonabel pels trenger nødvendigvis ikkje så fryktelig mye stell i nikkersen. Ene tispa mi er sannsynligvis verdens enkleste pels på, foruten og ha en god, polar og selvrensende pels floker den seg også kun bak ørene. Den mer utstillings vennlige hannhunden eg har er derimot eit ******* uansett hvilken del av bikkja men velger og angripe med en børste, og han er en mindre pelset variant.

Vil tro at du da bruker samme veterinær som Little Rocky`s, siden det ikkje akkurat blomstrer med samojed kenneler med brukslinjer på østlandet. Vil tro at veterinær da kanskje også kan uttale seg litt om sykdomsbildet av hvordan samojedene derfra er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Puttiva forteller at pelsen på hennes hund er vanskelig nå. (les innlegget)

Jeg forteller at jeg synes at i år har det vært spesielt rar røyte sesong og at hunden hennes også nå er i den vanskeligste pels alderen (18 mnd).

Og så forteller jeg at så vidt meg bekjent så krever alle samojedene pelsstell i røytingen. Om du ikketaransvar for børstingen klabber det seg til.

Jeg har også tidligere nevnt at den tispa mi som har lettest pels å stelle er den med feil pelsstruktur (myk og rikelig).

Ikke Little R , mindre oppdrett

Min misjon er at jeg liker ikke det stigmatiserte begrepet "utstillingssamojed".. Familiehund/flerbruks hund vs reine trekk linjer kan jeg akseptere,

Tisp til trådstarter

Helse er viktigst, manglende visjon hos oppdretter er ett no no, Liker oppdrettere med kompetanse i forhold til aktivisering av hund er viktig.

Se på kombinasjonen ut fra hva du vil ha. En oppdretter har gjerne flere typer i avl.

Akkurat nå har jeg sett at det er ett kull på ei tispe jeg liker veldig godt i skandinavia, hos en oppdretter som er seriøs, men tror ikke jeg liker hannen, Ser ut som han har for mye pels :)

Samojeden har "gult" "good" som avlskrav.. det sier noe om at det er store variasjoner innen for rasen.og skal det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Jeg klipper min selv. Har kjøpt en billig klippemaskin på Biltema som fungerer helt supert, med flere ulike innstillinger for pelslengde. Klipper henne 3 mm på kroppen og 6mm på hale og ører. Når hun skal klippes tar jeg frem en slikkematte med leverpostei som hun koser seg med mens jeg klipper. Gjør dette ca. 5 minutter om dagen, så det tar en stund før hun er helt nedklippet, men hun slipper det stresset hos frisøren i hvert fall, og hun rekker ikke å bli lei ettersom det er såpass korte økter.
    • Sommeren nærmer seg (håper jeg), og jeg har begynt å tenke på om jeg skal klippe ned hunden i år også (som tidligere somre), eller ikke: Han blir så fin med kort lettstelt pels, Han takler varmen så mye bedre, han tørker fortere etter han har badet osv. Men; Han liker absolutt ikke denne timen det tar å klippe han ned. Hundefrisøren sier han er grei, oppfører seg bra. Men pistrer og piper. Og jeg må dra han inn "med makt". Og da blir jeg litt sånn; "Er det verd det? Skal han få slippe klippingen?" Skal / Skal ikke 
    • Haha ja, så sant man har fryser på forhånd. 😂 Jeg kjøpte meg fryser ene og alene mtp råfôr når jeg kjøpte leilighet. Blir billigere i lengden uansett. 😁
    • Jeg «har» også en hund som er usikker på fremmede mennesker og dyr (hun måtte bli igjen hos foreldrene mine da jeg flyttet, men jeg tok meg av treningen av henne). Hun har alltid vært tilbaketrukken og skeptisk, helt siden hun var valp. Så har iallfall et par ord å meddele. Det er en sterk genetisk komponent til dette, og ulldotten min kommer nok aldri til å bli den sosiale hunden som oppsøker andre. Uavhengig av om vi hadde vært enda bedre på å sosialisere henne i oppveksten, ville nok det genetiske utgangspunktet hennes uansett begrenset hvor komfortabel hun ville vært med fremmede.  Erfaringsmessig så tror jeg at det beste man kan gjøre i en slik situasjon er først og fremst å eksponere valpen for positive opplevelser med andre, under kontrollerte forhold. Kanskje har du venner eller familie som kan hjelpe til med treningen, og la alt foregå på valpens premisser.  Vel så viktig tror jeg det er å lære valpen at den IKKE trenger å forholde seg til andre hvis ikke den ønsker det. Nå vet ikke jeg om dere sliter med f.eks. passering av andre folk eller hunder pga. skepsisen, men det gjorde iallfall vi. Kinderegg-metoden kan være veldig effektiv for å få valpen til å ta kontakt med deg når andre mennesker/hunder kommer til syne, men også for å skape positive assosiasjoner til å møte på andre på tur.    EDIT: Sånn ang. selve bjeffingen, så ville jeg kanskje trodd at dette hadde roet seg av seg selv dersom den generelle tryggheten rundt fremmede mennesker og dyr ble bedre, for å konkludere. Men nå var jo dette bare en enkeltsituasjon. Hvorvidt bjeffingen i situasjoner med fremmede er et generelt problem hos dere vet jo ikke jeg
    • Yuhu! Valpen min er litt småskeptisk til fremmede og det er noe vi jobber mye med. I stad var det en som fikk hilse på han, satte seg på huk og lot Melvin komme bort for å si hei på eget initiativ. Jeg så at han var litt usikker (halen), men han gjorde alt på eget initiativ og hadde all mulighet til å trekke seg unna når han følte for det. Mannen satt helt stille. Plutselig så trekker han seg bakover og bjeffer til som bare det. Da hadde han hilst og fått kos av denne mannen i en gooood stund, luktet rundt og virket ok med situasjonen. Mannen nevnte at han hadde hund selv og at det sikkert luktet av klærne. Kan lukten av en hund være grunnen til at han plutselig bråsnudde sånn? Han er ikke slem på noe vis, bare bjeffer og trekker seg unna. Han er også usikker på andre hunder og dyr, noe vi også jobber mye med. 🫠
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...