Gå til innhold
Hundesonen.no

Løpetid


Bård

Recommended Posts

Nå er Shibatispa vår snart seks månder gammel, og vi tror vi begynner å se tegn til at den første løpetiden kan være på gang. Vår fem år gamle (og kastrerte) hannhund ble plutslig veldig interessert i henne, og gikk bak og var klar til å la det stå til. Det var heldigvis nok med et litt surt blikk fra matfar til at han forstod at dette ikke var aktuelt. :P

Hverken matmor eller matfar har noe erfaringer med løpetid før så litt generell informasjon om denne perioden blir satt veldig pris på.

Spørsmålsspam:

Hvordan er de forksjellinge "fasene"?

Hvordan begynner den?

Når kommer evt. blod?

Når i løpetiden er det tispen er fruktbar?

Hvor lenge varer den?

Hvordan vil hunden typisk kunne endre seg fra før første løpetid til etter?

Og så videre...

Jeg er veldig klar over at det ikke er noen fasit på de fleste eller alle av disse spørsmålene, og at det vil variere en del fra rase til rase, og individ til individ.

På forhånd takk for alle svar! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er litt om løpetid sakset fra http://www.hansons.no/index.php/tjenester/reproduksjon_hos_hund_og_katt/

Løpetid hos tisper

Normalt får tisper sin første løpetid når de er 1/2 til 1 år, med intervaller på ca 1/2 år, men store variasjoner forkommer individuellt og rasemessig betinget. Noen tisper kan ha 3-4 løpetider i året, andre bare 1 gang i året.

Begynnelsen av løpetid oppdages vanligvis med at tispa blør, man kan da også se at ytre kjønnslepper hovner opp. En gjennomsnittlig løpetid varer i 3 uker. De første 7 til 10 dagene er blodet forholdsvis sterkt rødt og i rikelige mengder, så ved 10-12 dagen blir sekretet lysere, kjønnslepper ikke så hovne, og tispa opptrer parringsvillig, så nå er vi ved riktig parringstidspunkt. Men her er det stor variasjon, noen tisper kan være parringsvillige og bli drektige allerede de første dagene av løpetid, og så sent som etter 20 dager og mer. Det er da av ovennevnte grunner indisert å sjekke eggløsningstidspunkt/gunstig parringstidspunkt ved skjedeutstryk eller blodprøve.

Løpetidene kan komme litt uregelmessig hos unghunder og eldre tisper. Tisper har løpetid hele livet.

Hvis løpetiden varer i over 3 uker, eller utfloden er misfarget eller lukter ille, bør dyrlege undersøke om tispa har en hormonforstyrrelse eller livmorbetennelse. Livmorbetennelse opptrer vanligvis

i tilslutning til løpetid eller noen uker til et par måneder etter løpetid. En slik betennelse er alvorlig og krever vanligvis en operasjon.

Der har du i alle fall litt kort om "det viktigste". Utover dette er det veldig store forskjeller på hunder med løpetid og hvordan de reagerer i forkant, mens det pågår og etterpå. Tispa mi er ofte veldig slapp under hele løpetiden og en måneds tid etter. Hun har aldri hatt innbilt svangerskap, men man kan tydelig se at hun påvirkes av hormonene i denne perioden. Hun spiser lite før og under løpetiden og som en hest når den er ferdig. Adferdsmessig er det ikke store forskjeller før etter løpetiden. Da kan hun oppføre seg unormalt bitch mot andre tisper.

Etter ca. 14 dager med blødninger er min vanligvis et uhyre av et kvinnfolk. Rett og slett på billigsalg. Da ligger hun og piper og styrer om natta og vil helst bare være ute. Supervision needed! Dette går over i løpet av 5-7 dager normalt sett.

Jeg opplevde ingen større forandringer etter første løpetid, annet enn at hunden sakte men sikkert ble mer voksen. Hun er nå seks år gammel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørsmålsspam:

Hvordan er de forksjellinge "fasene"?

Litt usikker på hva du spør om - mener du de ulike stadiene av løpetiden?

Hvordan begynner den?

Tegn på at løpetiden nærmer seg KAN være, men må ikke være, hyppigere urinering, litt mer distré, vimsete og ukonsentrert, noen blir surere, svak utflod bak, noe mer hoven bak, andre hunder mer interessert i hundens bakende.

Når kommer evt. blod?

Blodmengden varierer fra hund til hund, og som på mennesker trenger noen tisper å gå gjennom et par løpetider før de er hormonelt på plass - altså at de kan ha minimalt med blod de første gangene, og deretter øke.

Men blødningene starter når løpetiden er i gang. Noen tisper blør lite, andre blør mye. Noen tisper er veldig renslige og etterlater seg minimalt med blodspor, andre tisper er griser. Noen tisper har en "stille" løpetid, hvor de ikke blør i det hele tatt - men er like fertile som vanlig.

Når i løpetiden er det tispen er fruktbar?

En tispe må ansees som fruktbar fra løpetiden starter til den er over - tisper er parret på både fjerde og 26. dagen i løpetiden.

Som en tommelfingerregel sier en at blodet blir lysere og nesten borte når tispa har sine stådager - men jeg ville ikke fulgt den regelen. Min anbefaling er å holde tispa i bånd fra blod er observert og fire uker framover. Tispa kan virke normal og uinteressert, men det skal så lite til før hun fyker fra dere, finner den rette frieren, og serverer dere et uønsket kull.

Om en lurer på når tispa er fruktbar i forhold til ønsket parring, finnes det ulike tester en kan ta hos veterinær - både celleutstryk og blodprøve brukes for å anslå hvor langt tispa har kommet i brunst og når en kan forvente eggløsning.

Hvor lenge varer den?

Noen tisper lar seg parre kun et par timer, andre står for hannhunden over ei uke. Det vanlige er tre-fire dager - men igjen, ikke stol på dette i forhold til å ha tispa løs eller alene.

Både når tispa står, og hvor lenge hun står, varierer både fra rase til rase og fra individ til individ - men det kan også være forskjell for det samme individ fra løpetid til løpetid.

Hvordan vil hunden typisk kunne endre seg fra før første løpetid til etter?

Det varierer. Noen tisper har en spøkelsesalder rundt sin første løpetid, hvor ting er litt mer skummelt, også ting som er godt kjent og vant for hunden.

Noen ser at tispa blir roligere og mer moden etter sin første løpetid, mens på andre tisper må en gjennom løpetid nummer 2 før de synes hunden har blitt "voksen".

Personlig så jeg ingen store endringer på nåværende tispe etter første løpetid - hun var nesten 16 måneder da løpetiden kom, og hadde jo allerede hatt en lang prosess med å modnes for å bli voksen. Det er aldersbetinget også, ikke bare hormonelt. Selvfølgelig var hun en annen hund da hun fikk sin andre løpetid 23 måneder gammel - men det skulle jo bare mangle at en to år gammel hund begynte å bli rolig og voksen.

Sånn, et langt svar uten et eneste fakta, og som sikkert ikke svarer deg i det hele tatt :lol:

Som oppsummering og konklusjon vil jeg si: Hold tispa i bånd i fire uker, og ikke etterlat henne alene i hagen eller bindt foran butikken eller på andre måter uten oppsyn denne tiden. Det er det mest universelle faktum en kan gi om løpetid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tusen takk for flotte svar :-)

Jeg har nok vært litt naiv i tankegangen og tenkt at den lille berta der stikker nok ikke av, men som det nevnes her så er det plutslig litt mer "morro" å stikke av i denne perioden. :P

Nå blir det band i en tid fremover, så får vi se hvordan denne tiden går. Spennende blir det uansett! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


×
×
  • Opprett ny...