Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Nyfødte valper

4 posts in this topic

Hvor mye blander dere dere inn de første døgnene når valpene er rykende ferske?

Hvor ofte dier de, og lar dere de klarer det selv eller hjelper dere til?

Hva må til for at dere skal gi tillegg?

Er på jakt etter forskjellige synspunkter om meninger runt dette. Hvor mye er det greit å blande seg inn, og mener dere at man tukkler formye og ødelegger det tispa egentlig skal gjøre fra naturen sin side??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vi ser det litt an, vi har to kull med to ukers mellomrom i hus for tiden.

Første dagene veier vi valpene morgen og kveld for å sjekke om de legger på seg, så følger vi litt med på om mor vasker osv. Legger de på seg så lar vi mor styre på, tar kun i valpene ved veiing.. Og bilder.. :rolleyes2:

Følger også litt med på hvor ofte de dier, legger de dårlig på seg legger vi de gjerne til noen ganger om dagen.

Vi prøvde med litt tillegg på ene valpen fordi han ikke endret vekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg ser det også litt an. Den tispa som har valper her nå, er veldig flink og tålmodig. Jeg bare sjekker en gang i døgnet om valpene legger på seg, resten ordner tispa selv. Tar jo litt i de selvfølgelig når mor er ute en tur, men gjør minst mulig, bare er tilstede og følger med og passer på at mor har det bra. Blir servert vann og mat i valpekassa. Valpene her er 1 døgn gamle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeg har ikke store erfaringen, har bare hatt 2 kull, og alt har gått etter boken på de kullene.

Jeg har veid valpene hver eneste dag de første 3 ukene, dette fordi jeg er helt ny og ville få med meg med en gang dersom en valp gikk ned i vekt. Jeg brukte kjøkkenvekt, og la dem kjapt oppå nede i kassen, driver altså ikke å tar dem ut av kassen den første tiden.

Dersom en valp er litt mindre enn de andre, eller ikke spiser så mye som de andre, så har jeg gjerne passet på at den alltid får den beste puppen, eller lagt den til en som allerede er "startet" av andre valper.

Ellers så ordner tispen alt selv, vasker, steller, gir dem mat, osv :rolleyes2:

I siste kullet hadde jeg også en valp som surklet litt når hun drakk, så hun sjekket jeg til oftere enn de andre. Hun var valpen som la på seg mest, og som var størst, men hun hadde fostervann i lungene som gjorde at hun fikk øyebetennelse. Dette skjedde før hun hadde åpnet øynene, så øynene var veldig store fordi det lå puss under øyelokkene. Tok henne med til veterinær, varmet opp bilen, la masse fleecepledd i en reisebag, og puttet henne oppi. Veterinæren sjekket henne og fant ut at det var fostervann i lungene, bitte litt, men nok til at hun hadde fått øyebetennelse. Sykdommen hadde heldigvis ikke gått utover allmentilstanden hennes, så det holdt med en 4 dagers antibiotika kur.. Jeg var veldig redd for at det skulle skje henne noe, men veterinæren sa at så lenge hun fortsatte å legge på seg så mye som hun gjorde så var det ikke noe å bekymre seg for.

Hun lever i beste velgående forresten, så han hadde rett :D

Ellers så går det meste av oppmerksomheten til valpens mor fra min side.

Hvor mye man skal blande seg syns jeg skal være opp til tispen.. Min tispe trives best med mange mennesker rundt seg, og dette gjelder også når hun har valper. Vi er derfor sammen med henne omtrent hele tiden i starten, dette fordi hun blir ensom av å ligge aleine, og hun viker ikke fra sine valper de første 3 ukene. Jeg må også passe på å ta henne med ut på do jevnlig, fordi hun helst ikke vil forlate valpene, og da kan det skje uhell... :D

Blir spennende å se på neste valpekull, da er det en annen tispe som står for tur. Hvor mye hun vil at jeg skal blande meg inn med denne tispen. Vanligvis liker hun å være litt mer i fred, så jeg kan se for meg at hun gjerne syns det er ok med mer fred og ro i starten. Er bare å ta det som det kommer egentlig.

Jeg tror nok at man kan blande seg for mye ja, men noe fasit på hva som er for mye tror jeg ikke finnes. Det viktige må være at tispen får den oppmerskomheten, roen, hvilen, kontakten, osv, som hun trenger, slik at hun føler seg trygg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Nye innlegg

  • Hvorfor ikke, i dag gjorde jeg jo faktisk noe. Stod opp tidlig, i håp om å komme ut i skogen før Folk Flest (ja, 8:30 er tidlig for meg, sjelden jeg er oppe før 9 til daglig). Spiser frokost mens jeg researcher en deltaker i Alt for Norge som angivelig driver med wrestling, og konstaterer at han ikke har wrestlet i Norge. En time senere er vi på vei ut i skogen. Enda lengre uti skogen. Litt av målet med tidlig tur litt utenfor allfarvei var at hundene skulle få rase fra seg litt løse. Helsa tillater ikke så mange lange skogsturer for tida. Kovu poserer, Odin er klar for å gå videre. Deilig vær i skogen i dag! På vei hjem, innom butikken for å fylle på med godbiter. Og tilbud på ullstilongs, perfekt timet! Vi spiser lunsj, Kovu hviler ut etter turen Jeg er på HOMM-kjøret for tida, og spiller litt mens gubben ordner litt i hagen og gjør seg klar til å dra. Et kjapt mellommåltid før vi kjører til Vestby for å treffe mamma og pappa, som er barnevakt for nevøen min. Verdens lengste gulrot! (og jeg kom ikke på å ta bilde før etter jeg hadde tatt en god bit!) Tull og tøys med Viktor på 2,5 år. Han er ganske opptatt av hundene, men har samtidig veldig respekt for dem, heldigvis. Og så er han selvfølgelig verdens mest sjarmerende lille unge! Kovu lurer på hvorfor han må ligge stille på sengen sin mens alle andre spiser middag. Mamma har laget toggelé til dessert. Jeg elsker gelé! Fulle av deilig middag og dessert trillet vi hjem og lastet inn dagens gevinst. Pappa har vært på Sverige-tur og jeg la inn en liten bestilling (jepp, jeg er en av "dem"). Har nok en stund nå. Vel hjemme, nå har hundene sluknet, gubben dratt til svigermor, og jeg skal tilbringe det som er igjen av kvelden med Heroes of Might and Magic!
  • Fikk ikke til å amme liggende før etter 7 uker... Har konkludert med at jeg har for små pupper. Vanskelig å finne fram, og litja rulla liksom helt over hver gang jeg la henne på sida. Det er vanskelig! Ble fryktelig stressa på sykehuset da de maste om at jeg måtte øve på å amme liggende, men det gikk jo bare ikke.  Amming kan godt være lett for mange, men for min og sikkert en god del andres del er det mye øving som skal til, og melkeproduksjon som må under kontroll enten den ene eller andre veien. 
  • Pfjuu, godt det er flere av oss som ikke får til noe "så enkelt"  
  • Jeg har og konkludert med at jeg har feilmonterte pupper; har ammet to barn, og aldri fått til å amme liggende. 
 • Nylig opprettede emner