Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

allt for FEIT hest..

18 innlegg i emnet

Har fått en islandshest til en billig penge pga den er grusomt FEIT, og det er ikke normelt feit men mega stor. Hesten har hatt dårlig oppfølging av en eier som ikke kunne hest, og endte med at eier ble redd hesten og hesten har siden da (2år tilbake) stått på fri tilgang på silo på vinter og beite på sommeren, dette har pågått 2 år uten noe som helst bruk. Hesten er virkelig feit og han forhørt meg litt med vetrinær.. men selvsagt andres erfaringer er også godt å høre.

Ønsker kun svar av de som vet eller har fakta opplysninger om opptrening og ikke de som tror.

Ønsker selvfølgelig og unngå mer slitasje på bein, eller overbalastning av rygg osv ..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har en bekjent som har slanket og trent en slik hest. Jeg kan ta kontakt med henne for tips evt.

Det er iallefall veldig viktig å ikke slanke hesten for fort med tanke på foring, da hester og særlig ponnier kan få noe som heter fettlever. Dvs at pga mindre mat frigjøres fett fra vevet og lagres i leveren. Men pga overvekten skilles det ut for mye fett og leveren blir overbelastet.

Så ta alt veldig gradvis. Hva slags tilstand er høvene i? Jeg lurer pga faren for forfangenhet ved overvekt, og særlig når det er snakk om isis. Spør av nysgjerrighet altså, for det er virkelig bra om dette ikke har gått ut over høvene!

Lykke til med prosjektet, håper hesten blir fin i formen igjen :whistle:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg kan ingenting om dette, men vil bare ønske deg lykketil. Utrolig bra at du gjør dette for det stakkars dyret!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har allerede fått svar fra min bekjente som jeg limer inn her :whistle:

Hun var mildt sagt enorm da hun kom til meg, og hadde endel andre issues også, som "Donald"-høver med oppoverbuet tå og mye råte og sopp(barfothest uten oppfølgning den siste tiden), låsninger flere plasser, en stygg skiveutglidning i en nakkevirvel og tannspiser som hadde vokst seg inn i tannkjøttet og måtte skjæres løs...

Forholdsvis mye å nøste opp i, med andre ord...

(Det er viktig at du vet at forrige eier ikke var slem med henne, eller neglisjerte henne... men hun hadde ikke kunnskapene til å ha "denne" typen hest... Hun var fryktelig glad i henne, og gjorde en flott jobb med henne på andre måter.)

Dersom hesten er både utrent og overvektig, er det fare for både forfangenhet, mage/fordøyelsesproblemer, led(ikke minst!) og sener, og andre innvendige problemer...

Hesten bør taes av kraftfor pronto, og få gode mengder (gjerne fri tillgang) på et mindre kraftig grovfor (evt høy i flere mindre måltider, gjerne bløtlagt en times tid før for å skylle bort overflødig sukkerinnhold og økt vanninntak, og fri tilgang til halm preparert for hest, evt frøhøy). Dette fordi det er viktig (!) at magen og fordøyelsen får noe å jobbe med hele veien... Fortsett med vitaminer og evt salt, så hesten får i seg nok vann.

Dersom hesten har fettrand på nakken, er det ofte stor fare for forfangenhet, noe som kan "triggest" frem ved store for-skifter om det allerede ligger latent...

Derfor mye grovfor som ikke er for sterkt (Ikke H1,H2)!

Ikke gulrøtter, epler ol til å begynne med... Dette er det sukker i, og om den har påbegynnende forfangenhet, er det noe en må være obs på.

Når det kommer til trening, så er det viktig å huske på at hesten har mer enn nok med å bære sin egen vekt...så den bør ikke få rytter før den har gått ned en god del.

Vær også forsiktig med underlaget i begynnelsen, varier mellom hardt og myk for både ledd og sener...

Om den kan få gå sammen med andre hester som herjer litt ute, uten at det blir for voldsomt, så er det et pluss.

Og det er også en fordel å ta den med som håndhest den første stunden... så den får beveget seg mye, uten for hard belastning på leddene. Leieturer, leieturer, leieturer :) Og hold den unna bratte bakker, spesielt nedover (Igjen, med tanke på den ekstra belastningen på ledd og da spesielt knær) i begynnelsen...

Heller ikke gå for sterkt ut med treningen, det eneste en da sørger for er å ta knekken på all treningsvilje fordi hesten nødvendigvis vil være rimelig støl etter de første dagene med trening, og igjen... det kan fort bli for hard belastning på ledd og sener.

Legg opp et treningsopplegg som tar hensyn til at den får strekke ut, skritte godt, spesielt dagen etter en joggetur feks. Det er bedre enn å la den få fri, siden den da bare vil forbli stiv...

Det er adskillig mer arbeid enn en er klar over i begynnelsen... så du får ønske dem lykke til med prosessen :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Finmaskede høynett :whistle: Altså høynett med små hull. Da bruker hesten myye lenger tid på å spise høyet.

Dette er selvfølgelig ikke nok til å kurere hesten i seg selv, men det kan kanskje være til hjelp :)

Du kan kontakte Lene Jensen på Lene@curly.no eller tlf: 33051422 / 93803906

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

Har gått leie tur med hun i dag og det gikk veldig bra.. hun er jo så glad og fornøyd.. posetiv til livet og hun syntes det var gøy å komme seg ut. Har desverre ikke mulighet til å ha hun med som leile hest siden jeg kjøpte hun så hun kunne gå med min andre som det.. siden han er gammel og ikke kan ris mer. Men men nå går jeg med begge. Har satt av ihvertfall et år til slaking og håper det går smertefritt. Fått gode råd av dyrlege om å fore med havre halm, høy og vitaminer.. ikke noe annet. Halm skulle være magefyll men uten energi så hun legger ikke på seg av det, høy for å få i seg noe næring og vitaminer er jo alltid greit.. :ahappy:

Skal måle hun rundt megen og sjekke at det går riktig vei;)

Takker for fornuftige svar!!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du vet om et sted i nærheten af dig der driver med hestesvømning, så er det også god træning for din hest, hvor det opbygger dens muskulatur uten at belaste den knær og led.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøpte en Islandshest engang og som hadde stått i flere år og spist seg trillrund. Lille dyret på 130 høy hadde en salgjord på 120 cm på ytterste hakk på en sal med lange stropper - sier seg vel selv at han var i fare for å trille i nedoverbakker.

Slanket den på en vinter ned til normalhold og omlag 40 cm ned i livvidde.

Siden Islandshesten er enormt nøysomme så gikk min mest bare på høy. Fikk ca 5 kg om dagen samt en neve kraftfor og noe mineraltilskudd over vinteren - når han kom ned i normalhold så satt jeg på litt mer kraftfor etter hvor mye jeg brukte den.

Første månedene turte jeg ikke ri den - så leide tur og hadde den etterpå med som leiehest. Gikk og å leide den opp og ned mye bratte bakker i sakte tempo så den skulle forbrenne mest mulig og mygge ryggmuskler. I løpet av 3-4 måneder var den i god kondisjon og ridbar - og begynte da å øke turene. Red mye sakte i tungt terreng over hele vinteren for å bygge muskel og hindre belastningsskader. Ble helt fin den. Da dyrlegen tok bøyeprøver på den 3 år etter (da var den 14) så hadde han aldri tidligere opplevd at en 14 årig hest ikke hadde noe utslag overhode.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Finmaskede høynett :ahappy: Altså høynett med små hull. Da bruker hesten myye lenger tid på å spise høyet.

Dette er selvfølgelig ikke nok til å kurere hesten i seg selv, men det kan kanskje være til hjelp :ahappy:

Du kan kontakte Lene Jensen på Lene@curly.no eller tlf: 33051422 / 93803906

Dette med høynett skal man være veldig forsiktig med.

Ellers syns jeg du har fått mange gode tips og råd!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dette med høynett skal man være veldig forsiktig med.

Ellers syns jeg du har fått mange gode tips og råd!

hvorfr skal man vøre forsiktig med høynett.. eller er det bare dette høynettet??

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dette med høynett skal man være veldig forsiktig med.

... fordi? :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Dette med høynett skal man være veldig forsiktig med.

Å si slike ting uten å begrunne er kort og godt forkastelig. Høynett er kanskje ikke ideelt, men når man skal gi hesten ganske lite mat, er det en super forbegrenser, om man får tak i ett med små hull i.

Ellers ville jeg startet med å gå tur, som andre har nevnt. gå og gå, i variert terreng, og gi hesten mer og mer oppgaver på tur. Du kan på tur også legge inn mye lydighet. varier gjerne med tømkjøring. Hvis du har kunnskap om lange tøyler ville jeg etterhvert lagt inn dfet for å bygge muskler. og lett longe. Dvs økt graden av arbeid, på bakke. Men lange effektive turer er gull. Det er vel for mye og håpe på at tassen er innkjørt. Ikke ri den før dne har minket endel i vekt, og har fått endel muskler til å bære deg med

Lykke til !! Synes veterinærens råd hørtes fornuftig ut , altfor mange gir *en neve kraftfor* , men det er faktisk snakk om endel kalorier .) SÅ hold deg unna det. Om andre hester på stallen får endel og spise, så gi heller litt gulrøtter sammen vitaminene :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
... fordi? :)

Fordi det er lett at hester henger seg opp i det. Jeg sier ikke man ikke skal bruke det, bare være forsiktig, særlig hvis man ikke har ansvar for å henge det opp selv. ;)Vet om flere hester som har blitt avlivet pga av feil med høynett

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Viktoria;

Har brukt høynett 2 år til den andre hesten min pga han griser høyet rundt i hele boksen, ordentlig rotete hest. Men med høynett spiser han saktere og får i seg maten før den er tråkket rundt.. men selvsagt det er jo en fare for å henge seg oppi det.. så planlegger og kjøpe høyhekk til vinteren når jeg får stall hjemme og kan henge opp ting på veggen uten t noen bryr seg;)

Kayza;

Desverre er ikke hesten innkjørt men tenkte å lære hun det så blir tømmekjøring fremover, men først må hun bli mer sikker på bråk bak seg så er masse jobb fremover med slaking, trening og slikt.. men er jo spennende med ny hest;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Viktoria;

Har brukt høynett 2 år til den andre hesten min pga han griser høyet rundt i hele boksen, ordentlig rotete hest. Men med høynett spiser han saktere og får i seg maten før den er tråkket rundt.. men selvsagt det er jo en fare for å henge seg oppi det.. så planlegger og kjøpe høyhekk til vinteren når jeg får stall hjemme og kan henge opp ting på veggen uten t noen bryr seg;)

Ja, og så lenge man henger det riktig så går det nok som regel bra(selvom jeg vet om et tilfelle der høynette hang høyt nok osv, men det var en tispe som hadde stått i ro veldig lenge, og som var alt annet enn rolig i boksen)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Fordi det er lett at hester henger seg opp i det. Jeg sier ikke man ikke skal bruke det, bare være forsiktig, særlig hvis man ikke har ansvar for å henge det opp selv. ;)Vet om flere hester som har blitt avlivet pga av feil med høynett

Det er farlig å kjøre bil, også. Det farligste med høynett er vel at hvis man ikke knyter dem skikkelig opp, så kan hesten tråkke i det å bli gående med ett nett rundt hoven og dermed stå i fare for å snuble og skade seg. Hvordan skal hesten kunne henge seg i et finmasket nett som er hengt opp forsvarlig, er meg en gåte. Med nett får hesten spise naturlig (littegrann hele tiden), uten at den overspiser. Hvis den samtidig blir mosjonert moderat, er det vel mulig å slanke den.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er farlig å kjøre bil, også. Det farligste med høynett er vel at hvis man ikke knyter dem skikkelig opp, så kan hesten tråkke i det å bli gående med ett nett rundt hoven og dermed stå i fare for å snuble og skade seg. Hvordan skal hesten kunne henge seg i et finmasket nett som er hengt opp forsvarlig, er meg en gåte. Med nett får hesten spise naturlig (littegrann hele tiden), uten at den overspiser. Hvis den samtidig blir mosjonert moderat, er det vel mulig å slanke den.

Men det er jo akkuratt det jeg har sagt..

Sa man måtte være forsiktig hvis man f.eks ikke har ansvar for å henge opp dette selv!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Men det er jo akkuratt det jeg har sagt..

Sa man måtte være forsiktig hvis man f.eks ikke har ansvar for å henge opp dette selv!

Ja, jeg skjønte det, men sånn er det jo med alt. Vi henger høynettene i trær til utegangshestene (ikke nå om sommeren, da) og da er det alltid litt om å gjøre å finne høye nok greiner og ha lange nok armer. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Forumet fortsetter under annonsen

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

 • Nye innlegg

  • Navn er så artig
   Jeg navngir også mine helt uten take for hva slags kvaliteter de eventuelt har i showringen, men skal innrømme at jeg noen ganger har klare favorittnavn på den som blir beholdt, selv om jeg ikke vet hvem av valpene det blir enda. 
   Derfor het f.eks. tispene i Alaskakullet Flekken og Streken (markeringene på nakken) til dagen de skulle få chip. Da MÅTTE jeg jo bestemme meg for hvem som skulle være hvem. Flekken endte opp som Unike Beringia og hennes veldig like søster er Ville Aniakchak.    Jeg har aldri brukt forhundsrens, har hatt hannhund i snart 24 år  
   ikke har jeg hanner som er sinker på turen fordi de skal pisse hele tiden heller, for sånt gidder ikke jeg. 
   Men nå har jeg en rase som er ganske enkel hva kommer til kjønnsdrifter og slikt. 
  • Jeg ville ha tispe, men sambo nekta. Jeg ville heller hatt blod en til to ganger i året enn snoppevask og slafsing! Det var mange ting jeg ikke helt hadde sett for meg var en del av å ha hund, å skylle snopp var definitivt et av dem 
  • De har jo "bare" avlet dem store og pløsete, med ekstra mye skinn, sånn ca som bl.a napolitansk mastiff hos hund... Disse hunderasene er jo lovlige, og folk har dem som kjæledyr uten skrupler, så hvorfor er det så ille med revene?

   (nei, jeg er absolutt ikke for pelsdyroppdrett, jeg er sterkt imot faktisk, men her går saken på mengde hud, stor størrelse på skinn, og da må man kunne dra paralleller til hundeverdenen..)
  • En av grunnene til at jeg ikke vil ha hannhund og når jeg hører om folk som må bruke forhudsrens å sånn... får helt makk av det. da foretrekker jeg heller litt blod et par ganger i året men sånn innerst inne så vil jeg ha hannhund en gang også. Så har man hatt begge og finner ut hva man foretrekker. I kveld gikk vi tur med ei venninne og hennes hund. Vi har bringebærbusker rett borti gata her, og bikkja har herved lært seg å plukke... nå kan vi vel ikke gå forbi der uten at hun MÅÅÅ bort til busken
  • På den valpen jeg har nå, har jeg selv følt jeg har vært nødt til å bruke tvangsroing. Når jeg visste hun burde være sliten, men bare beit og fant på faenskap, så tok jeg henne på fanget, strøk på henne og holdt henne fast til hun begynt å roe seg nok til å gå og legge seg. Jeg synes det er et bedre alternativ enn å la valpen løpe overtrøttraptus-villmann på gulvet til den segner om av utmattelse. DET tror ikke jeg er sunt. Valper som finner roen på egenhånd etter passelig aktivisering, trenger ikke tvangsroing. Ved å være streng på aktivitet/hvile(og da også "krevd" hvile) så har hvert fall mine voksne vært flinke til å slappe av når vi er hjemme og ikke gjør noe spesielt. Etter hvert som valpen blir eldre vil jo ikke tvangsroing eller å "bestemme" når de skal sove være nødvendig lenger, da finner de roen selv og tar selv initiativ til de vanene du har lært de som valp. Jeg synes ikke det er slemt å holde en overtrøtt valp på fanget til den sovner, når den faktisk er trøtt.  Å stappe valpen i bur, binde den fast eller sette den i et annet rom når den er slitsomt derimot, synes jeg ikke er spesielt snilt. Ikke når de er bittesmå valper. Da trenger de nærhet for å være trygge. Valp er valp liksom. Dette med tur og valp synes jeg er sterkt overdrevet. Jeg har truffet folk som bærer sin 5 mnd. gamle valp halve turen, når turen i seg selv ikke er på mer enn en time/halvannen, samme turen som min valp gikk fra hun var 3,5 mnd. gammel(jevngamle valper) uten å bli bært, bare lot henne ta det i eget tempo. Det blir jeg litt matt av. Valpen jeg har nå har jeg vel båret èn gang på tur. Da var vi ute lenge og hun løp og herja og ble skikkelig sliten. For det meste tilpasser jeg turene med lengde og tempo til dem, de har de voksne tålt helt fint den perioden det er aktuelt. Nå er minsten 7,5 mnd. og jeg setter ingen begrensninger på hverdagsturer for henne. Hun er i bedre form enn min voksne, fordi hun løper ca. hele tiden.   
 • Nylig opprettede emner