Gå til innhold
Hundesonen.no

Harzer Fuchs


Guest Vicky
 Share

Recommended Posts

Dette er ikke en hunderase jeg har selv, men som jeg en gang kommer til å skaffe meg. Informasjonen er fra Plawer`s redningshund webside.

Harzer Fuchs

I mange land finnes spesialister på fire poter, som hjelper gjeterne med å hyrde storfe. Uten disse hundene ville det være neppe mulig for gjeterne å mestre arbeidet. Også i Tyskland finnes disse hundene.

De gammeltyske gjeterhundene er arbeidshunder. Opprinnelsen ligger i gamle raser som ble allerede i middelalderen brukt for å beskytte hjordene. De forskjellige typene av gjeterhunder er ikke ensartete raser: Alt etter bøndenes og gjeternes behov ble de mest ytedyktige hundene formeret.

Gjennom mange århundre, forskjellige typer av hunder med hvert sitt særegent egenskap ble til. Flere av disse typene ble bevart til den dagen i dag, men noen av dem er allerede utdødd. Kulturlandskapet har forandret seg. I dag finnes det ikke så mange hjorder som må hyrdes.

De gammeltyske gjeterhundene er ikke offisielt godkjent som rase. Det finnes riktignok en standard, men den er ikke offisielt akseptert. Dette er heller ikke ønsket; på denne måten er hundene uinteressant for utstillingsavling, formering med økonomisk bakgrunn, og for dem som driver hundesport med ærgjerrig besettelse. Ved avling legger man stor vekt på bruksegenskapene, derimot spiller utseendet ingen rolle. Hunden skal

• tåle hvilket som helst vær

• være robust og motstandsdyktig overfor sykdommer

• gripe etter storfeet uten å skade dyrene og uten selv å bli skadet

• arbeide selvstendig, han må nøyaktig vite hvordan jobben sin må gjøres..

Harzer Fuchs” er en betegnelse for en type av gjeterhundene som opprinnelig kommer fra Harz (et fjellområde i Tyskland). Utseendet minner om en rev (tysk: Fuchs): Pelsen er rød eller rødbrun. Hunden er mellomstor (ca. 50cm høy), med vanntett hår og robust helse. Den er flink, fort og utholdende, med enormt temperament. I Harzen drev hundene sammen med gjeterne kyr og geiter til fjellbeitene. Mange familier eide noen stykker storfe som ble drevet sammen om morgenen til oppstigingen til beitene. Hundene har vært uredde og modige, de har arbeidet f.eks. med stuter for å hindre dem å angripe gjeterne.

Senere, særlig i DDR-tiden, arbeidet hundene med de store saueflokkene. Sannsynligvis ville „Harzer Fuchs” ha utdødd uten den langvarige tradisjonen og uten den store anseelsen sauegjeterne hadde i befolkningen. Men i dag ser det truende ut: Det finnes færre og færre gjetere, feet lever i stallen eller på inngjerdet beitemarker, og derfor trenges gjeterhundene ikke i dag.

Det hender at private eiere av „Harzer Fuchs” har gode erfaringer med denne hunden. Men man må vite at det er forutsetninger for å omgåes med den: Den er en lærevillig arbeidshund, som må få en konsekvent utdanning, mye aktivitet, bevegelse og avveksling. Det er ikke nok med bare en, to ganger agility pr. uke. Mange av gjeterhundene er velegnet som redningshund; som redningshund ville hunden ikke bare står overfor en kroppslig men også en mental utfordring. Den skal anvende det han har lært, og dessuten alltid tenke over hvordan den kan gjøre jobben sin på best mulig måte. Hver gang den leter etter savnede personer er situasjonen annerledes, og den må klare seg med ulike forutsetninger med hensyn til terreng, forstyrrende faktorer mm

luna04122806a2sr.jpgkolja050505957a8og.jpg

fuchsfamilie20044xy.jpg

luna040904a14kx.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja den var flott. Ligner på en shæfer uten tegninger. Vicky, hvor mange hunder skal du egentlig ha i fremtiden?? Syns stadig vekk at du kommenterer at den rasen skal du ha. Da blir det mange hunder tilslutt hehe.

denne hunden må jeg nok vente en stund med før jeg får... det blir etter dobbermann... Harzer Fuchs finnes kun i Tyskland så jeg blir nødt til å importere...

Å! De er kjempeflotte! Elsker den rasen - har de godt gemytt?

Ja, de har et herlig gjemytt :P men de kan ikke brukes som familiehund da..... de er veldig krevende.. trenger mer enn en BC

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Juni 2006 ble jeg medlem! 4mnd før Sasha flyttet inn. Rart å tenke på. Jeg sparte iherdig til å kjøpe hund, planla kjøp til etter komfirmasjonen, var i kontakt med ulike oppdrettere. Men så havna en smågal border collie i hus lenge før.    Akkurat nå er vi hundeløse. Med 4unger i hus der minste er 2mnd blir det nok noen år til. Men da har jeg god tid til å planlegge😁
    • Jeg jobber som hundefrisør fulltid, og det er en ufattelig krevende, men også givende jobb! Jeg fikk utdannelsen min via jobben, da jeg jobber i en dyrebutikk som også utdanner sine egne hundefrisører, og nå 3 år senere jobber jeg fortsatt i samme kjede som hundefrisør. Jeg har også tatt et par kurs i ettertid for å bygge videre på det jeg allerede har lært, og har et lite nettverk av dyktige hundefrisører jeg rådfører meg med dersom jeg trenger hjelp. Det har vært til ekstremt stor hjelp!
    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...