Gå til innhold
Hundesonen.no

Labrador retriever


Ingvild
 Share

Recommended Posts

Ja kjenner godt til historien, er dog ikke med på dette med stoppeklokke som du alltid messer om.

Det er ingen som har bruk for en hund som springer for fort, verken ved sjøfugljakt på svaberget i Vestfold eller på godsjakt i England. Det er ikke det som ligger til grunn for jakthund avlen. Field trials har utviklet seg noe de siste 50 år, men konseptet har alltid vært det samme. Man får ansvisning fra dommer om hvilken fugl du skal ha inn, hunden skal hente rett fugl og ikke flushe noe fugl på veien som kan ødelegge for resten av jakta (les: hunder som bare springer for fort). De skal søke av anvist område, lite eller stort, og ellers gå fot, holde kjeft og sitte stille når de får beskjed. JA det finnes utspring, folk som skal lage en såkalt "sportslabrador" som kan brukes til alt, som veier 15 kg og holder fløytekonsert fra den våkner om morgenen. Ingen jegere prøver å få frem denne typen, det er ikke-jegere som driver med slikt :)

Idealet mitt ligger også noenlunde midt i mellom de du har postet, en vennlig, sterk og godt bygd labrador med egenskapene i behold. Ingen av de ekstreme variantene er spesielt pene eller rasetypiske.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Svar 215
  • Created
  • Siste svar

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Det ble ingen Dåra, men det ble Rutta Hun er 4 mnder og super kuuul

Hvis du insisterer, så Må slenge med noen valpebilder også, selv om det er leeenge siden.

Klart vi kan legge ut noen labradorbilder! *dele opp*

Posted Images

@charlotte

Utviklingen av field-trails er godt dokumentert i gamle bøker, hvis du noen gang er i England så anbefaler jeg deg å dra på et større bibliotek for å lese mer om det. Bruk av stoppeklokke var det i mange år, og det var også i denne perioden at avlen begynte å skille seg markant. I tillegg så er det heller ingen hemmelighet at det er mye lettere å avle på hunder når man bare har noen få faktorer å ta hensyn til (bare eksteriør kontra bare jaktegenskaper). Det å skape en godt konstruert labrador med alle sine rasetypiske egenskaper samtidig som man tar hensyn til bruksegenskapene er en veldig vanskelig og møysommelig jobb som veldig få makter og ikke minst får til.

Edit; Og nei, konseptet har ikke alltid vært det samme, selv om det er nokså naturlig i dag. Jeg mener oppriktig at konkurranseaspektet ved hundehold er skadelig, man hadde vært mye mer tjent med en slags beskriverfunksjon fremfor jakten etter titler. Griper hunden godt? Går den frivillig i vann? Sitter til gitt signal? Lar seg avstandsdirigere? Markerer godt? Flott, hunden er en god retriever, det holder. Det samme gjelder utstilling, det er ikke ekstremene man ønsker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du ber stadig folk om å lese litt historie, som sagt kjenner jeg til dette som labrador entusiast. Og jeg har ikke behov for å være på bibliotek i England og lese om field trials når jeg har kvalifisert hund til å oppleve det hands on. Vi får ikke gjort noe med at de brukte stoppeklokke på noen prøver for 60 år siden, men vi kan engasjere oss i hvordan hundene våre blir avprøvet i 2014. Jeg mener som vanlig det stikk motsatte av deg, at hunder som er avlet frem for et spesifikt formål skal avprøves for å opprettholde standarden på rasen og jeg synes avprøvingen har utvilket seg til det bedre i Norge (som fortsatt henger igjen når det gjelder å fokusere på å avprøve hunden under praktisk jakt)

Tror ikke at akkudering på hvert minste innlegg som kommer inn her gir noen god tone for de som kommer inn og vil lese om rasen. V ier uenige, men det trenger ikke gå utover andre. Da er det bedre at vi oppretter en fast labrador diskusjon på debattkjelleren ;)

  • Like 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg synes dette er et flott sted å diskutere dette på, vi diskuterer jo rasen i sin helhet og alt som har med den å gjøre og jeg vil tro at også nye labradoreiere kan dra nytte av dette, det er jo en veldig viktig diskusjon. Når alt kommer til alt så tror jeg ikke vi to er så uenige om type, men jeg mener da selv at jeg har erfaring nok til å uttale meg. I gjennom årenes løp har familien min stilt 5 hanner til prøver, det er kun de to siste som ikke har fått prøvd seg og det er utelukkende fordi jeg personlig ikke gidder og har mistet all lyst. Jeg glemmer aldri den dommeren som åpenlyst stod og ristet på hodet da en "ful" og vanlig labrador måtte markere (urin) etter å ha hatt 5 tisper foran seg, for en komplett udugelig hund. Det er riktignok endel år siden, kanskje det har kommet mer kunnskap og folkeskikk til bordet siden den gang.

Hvis man har som mål å bevare en standard så fungerer det ikke med konkurranser - konkurranser skaper ekstremer og de vil vi IKKE ha, verken den ene eller den andre veien. Jeg har mye mer tro på en slags beskrivelse av retrieveregenskapene - sammenlign det gjerne med mentalbeskrivelser hvor man også kan få nøyaktige beskrivelser av hvordan hunden var i det aktuelle momentet. Dette kunne også vært et stort verktøy i avl.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...

Å linke fra IE/win8.1 er ikke helt sømnløst, håper den funker :-) En artikkel om den berømte maleren Maud Earl som malte blant annet en hel del labradorer tidlig 1900 tallet, inkludert malerier og litt historie bak hundene.

https://www.facebook.com/download/544238332378118/Anki%203.pdf

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Å linke fra IE/win8.1 er ikke helt sømnløst, håper den funker :-) En artikkel om den berømte maleren Maud Earl som malte blant annet en hel del labradorer tidlig 1900 tallet, inkludert malerier og litt historie bak hundene.

https://www.facebook.com/download/544238332378118/Anki%203.pdf

"Finner ikke siden" :( Er det en spesiell side man finner det på? Så jeg kan søke meg frem til selv på FB? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 month later...
  • 6 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive



  • Nye innlegg

    • Jeg ble medlem i januar 2006. Ganske lenge siden ja Håper du får en fin påske, og mye god pelsterapi ❤️ 
    • Her synes jeg det er noe som skurrer bittelitt.. Det som virkelig forbauser meg her er at du skriver at hunden er kjent for sin uberegnelige atferd.. Da lurer jeg på hva venninna di gjorde så tett på denne hunden? Hadde jeg visst om en slik hund  i området der jeg bodde hadde jeg gått lange omveier for å verne min egen hund.  Men så sier du og at hunden utagerte helt ut av det blå? Ingen hunder gjør det. Det ligger alltid noe bak og der er det vår jobb å ha såpass oppmerksomhet på hunden vår når vi går tur at vi har størst mulig kontroll på miljøet . Ofte blir hunder bånd reaktive pga de har vært utsatt for utfall fra andre hunder. Noe å tenke på.  Håper det går bra med hunden til venninna di.  Må tillegge at for meg som er atfersterapeut og instruktør så hadde det vært interessant å hørt begge sider av saken .. Og husk en ting - for hver person som anmelder "mindre" episoder dess verre blir det å være hund i dette landet. Naturlig atferd blir allerede sett på som "farlig" .. Ingen glemmer vel Bob og mange andre hvor det i 90% kunne vært en helt annen sak hvis det hadde vært litt mer empati og kunnskap inne i bildet.. Hadde dere tatt forhåndsregler og eier av hunden som utagerte hadde brukt en vest ell. lign som sier hold avstand så hadde dette ikke vært en sak i det hele tatt.. Så om det da stemmer at denne hundeeieren er helt elendig så kan jo dere gå foran med et godt eksempel. 
    • Ta kontakt med avlsrådet i klubben, de har kanskje noe mer info om hvem som planlegger hva. De kan også si noe om hvem som har hunder som kan passe deg.
    • Har briard, hun nærmer seg 9 år nå men er sprek ennå. Kunne tenkt meg en briardvalp mens min nåværende er sprek og rask! Hun har så herlig personlighet at jeg vil hun skal være med å prege valpen. Har forsåvidt sett litt på andre raser også som border collie (har ei på 4,5 år nå) og toller, men synes briarden har så herlig personlighet! Nå ligger det ut lite informasjon om oppdrettere i landet så jeg lurte på om noen visste om noen oppdrettere og evt kunne sende meg en pm om man ikke vil legge ut her? Vet av cathrine i trondheim men de er bortlovet, ble for sen der. 😅 men noen må da vite av noen oppdrettere? Står lite på briard/picard hjemmesiden. Litt dårlig det. 😬
    • Hvis du skal bruke folk som "hjelp", så pass på at de holder avstand og ikke tar kontakt med hunden først. Jeg ville oppholdt meg i områder med en del folk (ikke tette mengder) hvor det er mulig å regulere avstanden, og belønne ro og kontakt. Det valpen først og fremst trenger å erfare er at han ikke trenger å forholde seg til folk om han ikke vil. Hvis du skal trene sammen med folk, still dere på avstand og hold en samtale. Belønn all interesse hunden viser for den andre personen, hos deg selv, slik at han må søke ut igjen mot dem for å få belønning. Om han faktisk viser interesse for å gå bort til dem, la ham gjøre det, og la de kaste godbiter til ham (ikke bøye seg over ham!). Du kan hjelpe ham å hilse på folk du vil han skal møte (besøk, familie, venner osv.) med target-trening evt., så fokuset er på targeten og ikke på dem. Vær tydelig når han ikke trenger å forholde seg til folk og belønn kontakt med deg. Det skal ikke være opp til ham å måtte ta valget.
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...