Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Spørsmål om løpetid og parring

13 posts in this topic

jeg har noen dumme sp;

- hvor lenge har ei tispe løpetid

- når i løpetiden blir parring oftest vellykket?

er det uansett når hun har løpetid eller?

;):);):);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tispe har løpetid i ca. 21 dager, tror jeg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok.. huff det var lenge... hihi... bra det ikke er oss da :);):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det er forsåvidt individuelt. Det blir litt som oss damer: vi har ikke menstruasjon like lenge og eggløsning samtidig vi heller :)

Men når tispen blør, ca 10-14 dager vanligvis, kan hun ikke parres. I dagene etter blødningen, ca 7 dager, så står hun for hannhundene og da kan det bli valper av det. Men som sagt så er det store forskjeller. Jeg har hørt om tisper som har hatt blødninger fra en til tre uker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men når tispen blør, ca 10-14 dager vanligvis, kan hun ikke parres.

Åh?!

I dagene etter blødningen, ca 7 dager, så står hun for hannhundene og da kan det bli valper av det. Men som sagt så er det store forskjeller. Jeg har hørt om tisper som har hatt blødninger fra en til tre uker.

Dette er bare vås.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Istedenfor å sitte der og skirve at dette er bare vås kan du heller gjengi det som er korrekt da. Jeg beklager på det sterkeste at jeg tok feil. Unnskyld, unnskyld unnskyld!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Istedenfor å sitte der og skirve at dette er bare vås kan du heller gjengi det som er korrekt da. Jeg beklager på det sterkeste at jeg tok feil. Unnskyld, unnskyld unnskyld!

Det er skrevet et utall bøker om emnet. Ingen av disse kan heller gi noe fasitsvar på hvor lenge løpetiden varer, når tispa får løpetid, hvor mye hun blør, hvilken farge blodet har, hvilken dag eller klokkeslett tispa må parres for å få (flest mulig) valper, hvor ofte tispa får løpetid eller om hun blir steril som gammel.

Er man det minste interessert i emnet så snakker man med en erfaren veterinær eller to, oppdrettere og leser bøker om emnet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man kan likevel si noe om hva som er mest vanlig, og jeg påpekte da også at dette var individuelt.

Dette bør likevel ikke forhindre normal folkeskikk i debatten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tusen takk for svar :):P

men bli nå ikke så sinna for det om det er snak om forskjellige svar jeg har fått.

jeg er bare glad for å høre hva alle mener.

men nå forstår jeg litt mer; at det er veldig individuelt og at det ikke er likt for noen av tispene, hvis man skal sammenligne det med kvinnenes mens så blir det jo hipp som happ hvor lenge hundene har løpetid osv...

men tusen takk for svaret.

lærte litt vettu ;):P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Her i huset står den ene tispen min på syvende dag i løpetiden, og står ca 3 dager. En annen (som nå er sterilisert) sto på 17 dagen i løpetiden.

Jeg vet om ei tispe som tok på 21 døgnet etter løpetidsstart. Så dette er som Lotta skriver veldig vanskelig å gi en fasit på, da det er veldig individuelt.

Det sikreste om man ikke ønsker valper er å følge godt med på hundens vulva om den hovner opp og når det starter å blø, og holde hunden i bånd i 3 til 4 uker..... (Personlig vil jeg si at bedre med litt for lenge enn litt for kort....)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det vanligste er vel løpetid i 3-4uker så står de vanligvis i 9-14dag.(mest vanlig her er vel 10-12.dag) :icon_redface:

Share this post


Link to post
Share on other sites

SÅ mange svar på et relativt enkelt spørsmål...

NORMALT sett har tispen løpetid i 3 uker, normalt sett så står hun omtrent i midten av dette (og da har hun eggløsning - IKKE som oss mennesker som har eggløsning mellom våre "perioder").

Utrrykket "å stå" betyr at hun er villig til å ta i mot hannhund, og synes det hadde vært hyggelig å parre seg.

At det er variasjoner mellom individene er selvsagt, men det pleier å være ganske tydelig når tispen begynner å "stå". Da slutter blødningen (i alle fall blir mye, mye lysere), tispen blir ivrigere mot hanner (og det meste annet, kanskje..) og da begynner det å nærme seg eggløsning og optimalt parringstidspunkt.

Flere av mine har så begynt å blø litt igjen, men oftest ikke i sånne mengder som i de første 10-12 dagene.

Som regel er det ganske ukomplisert å ha en tispevant hannhund sammen med løpetispen den første og siste uka' av løpetiden, men det kanskje er mest å betegne som en "risikosport".

Man må da dels ha en "cool" hannhund som ikke blir stresset, man må se på dyrene sammen, se signalene etc. For det er HER problemene kommer med disse tispene som IKKE har lest de ørti hundebøkene - og finner like godt ut at hun vil parre seg på tredje - eller tjuetredje - dagen...

Har heldigvis ikke opplevd det på mine, og heller aldri noen tjuvparring ("bank i bordet").

Susanne

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Nye innlegg

  • Helt klart! Det er en merkelig tilfredsstillelse i det å kunne banne høyt og lenge når man slår seg litt  
  • Av og til hjelper det å få ut ei skikkelig remse bannskap  I dag er det virkelig nydelig ute - kaldt og klart, med det vakre lyset vi har når mørketida nærmer seg. Om et par timer skal jeg og Mona på fjellet med en kompis. Må bare få skrevet ferdig en review av dette kapittelet før (skulle ønske fredagsMona var mer effektiv, så lørdagsMona kunne slippe å jobbe på morgenkvisten  )
  • Jeg glemmer å skrive her  Men nå er jeg godt inne i en rutine med trening 3-4 ganger i uken. Trener styrke én dag, og løper 2-3 dager. Av og til bytter jeg ut en av løpeturene med en mixet kondis/styrketime på treningssenteret, det kommer an på hvordan kneet føles. Nå tror jeg at jeg har funnet ut hva det tåler/ikke tåler da...løpeturer i terreng går fint (8 km i går merket jeg ikke i det hele tatt), og jo mer kupert dess bedre, virker det som. Tempoøkter på asfalt går dårlig (spesielt hvis det er helt flatt), så det har jeg sluttet med. Litt surt, for det betyr at jeg må droppe mørketidsløpet i vinter, men egentlig liker jeg mye bedre å løpe i terreng så det er ikke noe stort tap. Vekta har jeg helt gitt opp å øke, men den går ihvertfall ikke ned   
  • Det første jeg gjorde i dag, var å sparke bort i håndtaket til stellebordet, før jeg sparka bort i selve stellebordet med den andre foten i et forsøk på å holde meg på beina. Vel, jeg holdt meg på beina, og jeg har fått et helt nytt blåmerke jeg kan beundre  Jeg fikk også ramsa opp en hel haug av mine yndlingsbanneord, det er greit å benytte seg av anledningen, liksom  
  • For 10 år siden startet "den store norske kaninrevolusjonen" med en guru med ganske ekstreme meninger og hennes etter hvert ganske ekstreme tilhengere. Kaniner skal ikke være burdyr eller produksjonsdyr, de skal være kastrerte kosedyr inne på silkeputer.
   At noen ønsker å holde kanin slik er helt greit, det har de full rett til. Men det å diktere dette som ENESTE måten kaninen kan ha et godt liv, er håpløst. Og man vil komme til kort.
   Per dags dato har vi ikke engang lovfestet noe minstemål for burene kaniner skal bo i, som de har i f.eks Sverige. Det å holde kanin i bur sitter dypt forankret i norsk tradisjon, det er slik man har hatt kanin her i landet i flere hundre år. Jeg har hatt kaniner og vært i miljøet i 20 år nå, og har sett mange kaninstaller. Uten unntak har de bestått av bur. Men kaninbur og kaninbur kan være svært forskjellig, både på størrelse, utforming og ikke minst på hvordan kaninene som bor der stelles. Jeg har sett oppdrett der kaninene bokstavelig talt bodde i "et hull i veggen", det var 5 høyder bur, hvert bur var 60Lx60Bx40H, og helt nakne, med unntak av litt strø og høy. Flere av kaninene viste sterke atypiske adferder, som veving, hoppe rundt i ring, slikking på nettingen osv. De som ikke viste slikt satt apatiske i et hjørne, de hadde jo absolutt ikke noe å gjøre. Stallen huset et par hundre dyr, kun oppdrettet for utstilling. Jeg har også sett "kjæledyroppdrett" med små, ekstremt skitne bur, der møkklaget var så høyt at kaninene hadde 20cm til taket... Kaninene hadde store filtede møkklumper hengende i pelsen, det var mye midd og det var mye rennende øyne, lange klør og labbesår.
   Men jeg har sett mye pene staller, med lyse, rene og forholdsvis store bur, der kaninene har hus/hylle, de får nok strø, mye høy, gnagemateriale (greiner osv), de får komme ut på gulvet i stallen eller i luftegård jevnlig osv. Dette er majoriteten av kaninstaller rundt om. Også hos den "forhatte kaninmannen på NRK". Oppdrettere som KAN kanin, som er svært erfarne og flinke, og som steller pent med dyra sine.

   Det å kreve at man skal slutte å ha kanin som burdyr, og slutte å ha dem som produksjonsdyr, blir alt for ekstremt. Man må ta det stegvis, og først få på plass minstemål på bur, samt krav om hylle el.l (som de har i Sverige). Man må ta det pent og rolig, så folk kan tilpasse tankesettet sitt, legge om oppfattelsen om hvordan kaniner bør holdes. Det blir bare møtt av total motstand om man prøver å tvinge gjennom helt ekstrem endring, der hele norsk kaninhold blir totalt utradert, med unntak av de kastrerte innekaninene da...

   Kanin er et flott produksjonsdyr, og man bør fremme det som nettopp dette nå som det er fokus på miljøvennlig mat. Kanin produserer kjøtt på veldig miljøvennlig måte, om man gir dem muligheten, og kan gi gode muligheter også her i landet. Det å få kaniner bort fra å være produksjonsdyr er ikke smart. Det er forholdsvis enkelt å holde kanin på en dyrevennlig måte, samtidig som man utnytter fôrressurser man ikke ellers ville utnyttet og lager næringsrik og bra mat til folk.

   Det er aldri smart å være ekstrem...
 • Nylig opprettede emner