Gå til innhold
Hundesonen.no

"skjerming av valper"


Turnip

Recommended Posts

Hei, valgte kanskje dårlig tittel til dette.

Det jeg lurer på er hvorfor skjermer folk valpene sine så mye? de tør ikke la de hilse på andre hunder pga de er redd for at valpen skal bli skremt, de tar ikke valpen med på noe, pga de mener den er for liten.. ikke gå turer pga man kan møte på ubehagelige overraskelser.

Hvorfor gjør folk egentlig dette? jeg gikk turer med Mike fra dag 1, han skal ikke være noe "hagebikkje" han har vært med meg overalt og vil at han skal oppleve mest mulig nå som han er ung, han tar ting fortere da. Nå som han er 6 måneder, så er han blitt en så utrolig trygg hund, nysgjerrig og vil utforske alt mulig, han løser problemer bra og jeg kan ha med han overalt pga han er så trygg. Det beste han liker er å være med meg i stallen og være sammen hestene :wub:

jeg la kanskje dette inlegget litt feil ut, men kjenner så mange som ikke lar valpene være med på ting oga de er så redd for dem... jo fortere de får se verden, jo bedre tar de det senere. men man skal jo ikke forhaste seg til alt mulig heller da :)

Silje

Lenke til kommentar
Del på andre sider

nei, det har jeg aldri gjort med mine!! jeg fikk beskjed om det det virktigste som finnes når man får en valp er å sosialisere den og ta den med på ALT muig så den får all mulig slags opplvevelser og inntrykk...viktig det! så her har hundene være med ¨på¨alt mulig...hilst på alle mulig slags hunder...både hunder som har vørt litt hissige og lekne...og det har gptt veldig bra! :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 weeks later...

Har tenkt på det samme. Min valp er redd, og folk sier ofte til meg at jeg for all del IKKE må ta henne med i situasjoner som kan bli stressende. Ikke ta henne i parken, hold fremmede mennesker og hunder borte, gå på veier uten trafikk...Hvordan skal hun da lære at det ikke er farlig? Hun er jo ikke bekymret for øde gressplener og stille omgivelser. De må jo ut og oppleve verden for å bli trygge i den ;)

Men det er da også de som sier at man bør la valpene oppleve alt, heldigvis. Min får gradvis være med på alt jeg gjør, men vi tar det litt tregere en andre valper siden hun er nervøs.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enkelt og greit sagt skal man bruke hodet... Og det er det mange som ikke gjør. Ut fra egen valp, ut fra hva de tillater at andre hunder gjør mot deres valp, ut fra hva de selv gjør (er ikke store forskjellen mellom det å støtte og det å trøste).

Man bør kunne litt om valpers utviklingsperioder, litt om hva det er naturlig å vise skepsis for og hva det ikke er naturlig, hva som vil virke overveldende, og når man skal støtte valpen og når man skal si "dette går greit, kom igjen". Og man skal skjønne litt om sin egen valp; om den er en normal, trygg og tillitsfull valp skal man heller ikke "misbruke" det, man skal heller ikke dille for mye.

Har man unormale valper, som har overdrevent med redsler skal man ta seg i akt for det: For eksempel er det kanskje ikke så bra at en unaturlig usikker valp lærer seg det gode gamle Rugaas-greia med å "gå bort til alle så vanker det godbit", innlært med godt instruerte hjelpere. For når den blir voksen, og antagelig fremdeles vil ha med seg utryggheten i bånn, så kan du risikere at hunden biter hvis mennesket den hilser på, ikke oppfører seg etter Rugaas-boken - altså hilser pedagogisk på med bortvendt kroppsholdning og alt det der.

Mye lærer man i gode, intelligente hundebøker som "Kontakt" av Eva Bodfäldt, "Fra valp til voksen" av Åsa Ahlbom, er det vel, og så videre.

Jeg jobber mye med miljøtilvenning, tar med valpen overalt, jeg også - men jeg gjør det kun med valper som er blitt trygge på meg, og er nøye med å lese situasjoner, gå inn og sette grenser for folk og fe dersom det er nødvendig, og ser at det skal være positivt - det vi gjør. Noen ganger tar vi med "støttegruppe", i form av eldre hunder vi kjenner - det kan være kjekt for en liten valp. Det fordrer også at man er flink til å være trygg og rolig selv også, at valpen tiltror en med at "dette går bra".

Er man litt nøye, så får man hunder som både er trygge og uredde og tillitsfulle, også i voksen alder. Jeg vil ikke at fremmede hunder skal være ekle mot mine valper, fordi vold avler vold - og hunder som har fått seg urettmessige omganger av voksne hunder som valp, lettere tyr til ditto adferd når de selv blir voksne. Jeg vil heller ikke at unge hannhunder skal "lære" å bråke, gjennom å terges med andre jevnaldrende - jeg holder dem unna andre bråkmakere som unge, og lar dem heller gå med stødige, eldre hanner. Dermed har siste hunden her fått en lang lunte, slåsskamp er ikke noe "lovlig" løsning for ham. Veldig greit.

Det er forskjell på bevisst sosialisering, som "virker" frem til 4 måneders alder - som en form for livslang læring, enten det er til ulike miljøer eller foreksempel til barn. Og så er det "miljøtrening", som ikke er like varig eller generalisert. Joda, det gjelder å skyve litt på grensene, jeg er ingen tilhenger av Rugaas i hvor fælt det er med tur eller "stress" - valper bør presses, men LITT, og med fornuftig og gjennomtenkt årsak.

Og så igjen er det omgang med andre hunder, der jeg iallfall er svært nøye.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkivert

Dette emnet er nå arkivert og stengt for flere svar

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive


  • Nye innlegg

    • Det virker jo som at de det er snakk om i artikkelen tar godt hensyn til valpenes behov og utøver god dyrevelferd, og det er vel og bra. Uansett synes jeg det er skummelt med slike trender som involverer dyr, spesielt fordi man aldri vet hvordan det kan utvikle seg. Med en såpass stor etterspørsel, kan vi liksom ikke se bort ifra at det kan skapes mange useriøse aktører som ikke setter valpenes velferd i absolutt første rekke. Forholdene man har sett i utlandet som blir beskrevet i artikkelen er jo ren tortur…
    • Hvis han gjør fra seg rimelig raskt om morgenen så tenker jeg at han faktisk må ut da. Du sier ikke hvor ung, men det kan ta litt tid før de lærer seg å sove hele natta. Men det kan være at han også bare har behov for å røre litt på seg eller bytte liggested, så jeg ville prøvd uten bur.
    • Kast buret på søppeldynga der det hører hjemme.  Her er det ingen som står opp ‘før tiden’ med mindre det er snakk om dårlig mage eller lignende . De sover da også i sengen eller i kurver på gulvet for de som ønsker det.
    • https://www.nrk.no/stor-oslo/valpeyoga-har-kommet-til-norge-_-dyrebeskyttelsen-vil-ha-forbud-1.16816919 Pengegriske ‘grundere’ utnytter små hvalper til inntjening. Tragisk å se at over 40 % svarer at de vil benytte seg av tilbudet. Kanskje ikke overraskende når man ser hvor mange som stadig anskaffer seg vandrende lidelseshistorier på fire ben ..  Håper Dyrebeskyttelsen får gjennomslag her. 
    • Et lite problem, men kanskje noen har et tips eller to?  Har en unghund som våkner litt tidligere enn jeg ønsker på morgenen. Han våkner opp mellom 05.30 og 06.30. Før jeg fikk hunden våknet jeg av meg selv og sto opp en gang mellom 06.30 og 07.00. Tidsmessig er ikke dette noe stort problem, jeg får sove nok selv om jeg står opp 05.30. Jeg ønsker imidlertid ikke å stå opp før jeg må. Vil heller ha den timen på kvelden. Han pleier å sovne av seg selv på kvelden og vi legger oss rundt kl 22. Luftetur umiddelbart før han legger seg for natta. Har prøvd å ha han våken lenger, men det hjelper lite, det er bare jeg som får mindre søvn da. Hunden våkner og starter med å bevege seg litt i buret, strekke seg, og etter litt tid blir det piping/klynking. Jeg pleier å våkne da og han slutter med lyder når han vet at han har greid å vekke meg. Hvis ikke jeg våkner(svært sjeldent) så begynner han å bjeffe. Jeg er ganske sikker på at dette er noe jeg kunne løst ganske lett med ignorering og at jeg venta han ut. Utfordringen min er at jeg bor i blokk og har naboer jeg ikke ønsker å forstyrre med lengre bjefferunder på morgenen. Han lager nok lyd ellers. Vi pleier å ta en rask tur ut når han våkner, og da både tisser og bæsjer han ganske raskt. Rett inn igjen. Jeg er heller ikke helt sikker på om han da våkner fordi han må på do, eller om det er et potensiale for litt mer sammenhengende søvn. Han har fint greid å dressere meg til å stå opp litt før jeg vil, men jeg har latt det skje da det er viktigere for meg å ta hensyn til naboenes velferd.  Er det noen som har noen tips til hvordan man kan få hunden til å sove litt lengre på morgenen?   
  • Nylig opprettede emner

×
×
  • Opprett ny...