Jump to content
Hundesonen.no

Tibetansk terrier

Recommended Posts

Jeg er ganske fersk siden vår første tibetanske er 11 mnd gammel nå, men jeg kan dele litt av det jeg har sett. De er smarte og lærevillige, men sta og kan være litt trassige. De er veldig lojale og familiekjære, vil helst være der du er. Vanskelig å holde de unna sofaen siden de helst vil ligge inntil deg eller på fanget, inntil det blir for varmt. Vokterinstikt har de absolutt, varsler på lyd og bevegelse. Her må det trening til for å hindre at det blir mye bjeffing. Gjeting ligger latent, noen trener tibbene sine på sau med hell mens de fleste bare ser det som tendenser til å ville gjete sykler/biler. Ikke så ille på gjeting av folk. De fleste er vennlige mot barn og voksne, noen kan være reserverte. Vår må få litt tid på seg og få være den som tar kontakt først, men om han får snuse litt på en hånd før han blir klappet er han bestevenn med de fleste. Men han blir skeptisk overfor folk som er pågående, min bror gikk rett inn for å kose og holdt ham litt fast første gang de møttes og Uno er fortsatt ikke helt trygg på ham. Noe samkjønnsaggresjon er det, men lite krangling ellers. Vi dro på tibbetreff der 13 hunder som ikke kjente hverandre ble sluppet fri sammen, det var bare et par små tilløp til krangling mellom hanner pga en med dårlige sosiale antenner. Gemyttmessig er de en fin blanding av milde og myke men sta og egenrådige... De er kreative og kan finne på mye rart om de kjeder seg, trenger både fysiske og mentale utfordringer men vil underholde deg og more deg med sine påfunn. De er kjappe og smidige så hundesporter som agility er perfekt, lydighetstrening er mer for moro skyld. Positiv trening er cluet, de responderer dårlig på straff/hard tale da de kan hente frem en del trass. De krever MYE pelsstell om man ikke klipper dem kort. Det er egentlig bare fordeler med å klippe dem, man slipper mye vask da de elsker å bade, rulle seg eller løpe tulling i gjørme og bekker. Hjelper til med hagearbeid gjør de gjerne, eller makulering av papp og papir inne. De hopper gjerne opp på bord og benker, så man må trene på grensesetting. Noen kan utvikle separasjonsangst men med tidlig og gradvis trening er det ikke noe problem å la dem være alene hjemme. Bare rydd bort det du ikke vil de skal få tak i :ahappy: Innkalling kan være så som så, de kan det men skal bare først... så vår går med langline på i skogen. De elsker å løpe og er flotte hunder for aktive folk, men har heldigvis god avknapp inne. Sover helst på rygg med bakbena spredt :P

Morsomme, fine og lojale hunder som trenger en del aktivisering og mental trening, som må trenes med for å ikke bjeffe en del og kan være innmari sta!

Anbefaler at du ser over oppdretterlisten her og tar kontakt om det er noen i ditt nærområde, det er alltid lurt å treffe flere av dem før du bestemmer deg. Eller sjekk facebookgruppene om det skal være noen treff du kan delta på så du får sett flere av dem sammen.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Er de rolige? Ville? Mye hopp og sprett? Ivrige? Energiske?

Har bare på følelsen at "gjeterhunder" er det mens "selvskapshunder" er roligere sånn generelt? Men siden de er gjeter og vakthund i tillegg til gruppe 9 som er selvskapshunder er jeg usikker hvordan tibetansk terrier er. .?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vil vel si ivrige og energiske på tur og rolige ellers, flinke å slappe av inne :ahappy:

Det er store individuelle forskjeller og forskjeller mellom linjer både på energinivå, gemytt og størrelse så det er en fordel å snakke med oppdrettere om hvordan foreldredyrene er. På tibbegrupper på FB har det vist seg at størrelse kan variere fra små nette tisper på 5-6 kg til hannhunder på rundt 20 kg. Vår er langbeint og slank på 13,5 kg, både høyere og lengre enn rasestandard.

Vi har jo en unghund med en del energi men jeg vil ikke si han er veldig krevende. Han får en tissetur om morgenen før frokost, en times tur eller 45 min jogging i skogen på formiddagen, sover og slapper av gjennom dagen og får ny langtur på 1 til 1,5 time på ettermiddag/kveld før han går og legger seg i åtte/ni-tida. Med unntak av en tissetur er han da rolig eller sover til sju-åtte om morgenen. I helgene eller om vi er syke tåler han helt fint at det skjer mindre, han kan like godt gå og legge seg igjen etter frokost og ligge til 12...får de ligge i senga kan de visst ligge så lenge du bare gidder:ahappy: Han trenger å få løpt fra seg noen ganger i uka, med langline i skogen eller med ball på fotballbaner osv. Han har ikke noe problem med å være med på enda lengre turer bare han får pause litt underveis.

Hopp og sprett er noe man kan trene på, her er det også individuelle forskjeller. Vår er ung og litt uoppdratt så han hopper på folk for å få kos om han får lov, men mye mindre på meg enn på gubben siden jeg gir ham beskjed om å la være. Noen er snurrebasser hele livet mens andre er verdige frøkner fra de er valp... 

Men de kan absolutt skape liv og røre, de elsker å løpe rundt i hagen eller ute og sier ikke nei til en liten runde zoomies inne heller om de får lov. De er veldig tilpasningsdyktige og innretter seg fort etter eier og hvilket aktivitetsnivå de blir tilbydt.

Det jeg ser i mange grupper er at mange eiere har mer enn en TT. Da har de selskap i hverandre og aktiviserer hverandre mer med lek, her må vi være med og leke en del siden Uno er enehund. 

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutter siden, Tomine skrev:

Ojjjj det var stor størrelsevariasjoner på tibetansk terrier. Fra 5-6 kilo til 20 kilo. Trodde de var ca.10-11 kilo. :innocent: 

Hunden din var søt på bussen :wub:

Rasestandard sier vel 36-40 cm høy og 10-12 kg, de fleste ligger rundt det. Men ja, det er variasjon. Samme med farge, det er mye variasjon selv om det er en del sort og hvitt. De kan også endre farger gjennom livet, mange som er ganske mørke kaffefargede som valper ender opp som lys kremfargede som voksne. Vår var kullsort med litt hvitt i men blir mer og mer grå i det sorte. 

På utstillinger går dommer ut fra rasestandard slik som for andre raser, så hunder som er langt utenfor rasestandard vil neppe bli stilt. 

Takk for det, jeg måtte vekke ham da vi skulle av :ahappy:

Du kan finne mye god informasjon på sidene til NTTK: http://www.nttk.no/sider.php?s=72&m=7

Share this post


Link to post
Share on other sites
Forumet fortsetter under annonsen

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page. • Nye innlegg

  • Bonita er blitt 16 år (hadde bursdag i går skjærtorsdag) 😍
  • Jeg har drømt om ridgeback siden jeg var veldig liten, men tenkte lenge at det var uaktuelt. Så dukket det plutselig opp en i familien, og tanken på ridgeback dukket opp igjen for alvor. Ca 2 år senere ble det endelig bestemt at vi skulle ha hund, og da hadde vi i mellomtiden mer eller mindre bevisst redusert utvalget til 3 eller 4 raser. Bestemte oss for å besøke en oppdretter av ridgeback som vi likte godt uten å ha ekskludert andre raser 100%. Oppdretteren hadde et kull født et par dager før vi dro på besøk, men vi var egentlig mest på besøk for å vurdere rasen og oppdretter nærmere, og det føltes ganske fjernt at vi skulle få valp derfra. Men så ble det født 10 valper og 5 av dem hannhunder, vi fikk god kjemi med oppdretter og plutselig sto vi på lista og skulle ha en hannhund. Så vil si kanskje et års tid siden vi hadde begrenset rasevalget veldig, men valpene var født innen valget på rase ble tatt 100%. Angrer ikke et sekund, men er helt sikker på at vi hadde fått det veldig fint med de andre rasene også. 
  • Det er ikke noen regel at yngstemann tar etter de eldre hundene, men det kan absolutt skje. Jeg tror mye handler om hvordan du som eier håndterer det. Jeg kan jo ta yngste her som eksempel. Hun er schäfer, altså vokterrase. I heimen har vi ei gneldrebikkje som bjeffer for alt og ingenting og vi har ei som er fryktbjeffer, både i hagen og på tur. Minstemann har ikke tatt etter noen av de, hverken på tur eller i heimen. Jeg har vært nøye på å belønne henne som valp når gneldrebikja bjeffer hjemme. Det har resultert i at hun ikke hiver seg på når han bjeffer. Det gjør ikke de to andre heller.  Nå har vi hatt en litt spesiell situasjon hjemme, der yngstemann har vært ganske krevende på diverse greier (valp/unghundatferd) og hun er mye større enn de voksne våre. Så hun har for det meste gått tur alene uten de tre andre det første året. Kun nå i senere tid har vi begynt å gå mer med de sammen, og da har yngstemann allerede fått etablert gode turrutiner og mye er allerede jobbet med forebyggende. Så selv om noen av våre utagerer på andre hunder på tur, så gjør ikke schäferen det. Hun er faktisk så flink nå at jeg kan fokusere på den redde vår på tur, og så sitter hun bare å ser på den passerende hunden. Uansett om du har utfordringer eller ikke, så tror jeg det er en fordel å lære valpen å takle verden på egenhånd før du tar den med på masse tur sammen med den voksne. Den generelle mentaliteten til valpen vil nok også ha noe å si på hvor stor tilbøyelighet den har til å bli avhengig av den voksne og også tildels hvor lett den kopierer uheldige uvaner, spesielt de som er basert på frykt/usikkerhet.
  • Ja, det kan det. Men hvis det er vanlig med slike dobbeltroller som her og oppsynet består av ledere i fjellstyrer, grunneiere og den slags så er jeg ikke forundret. Der er det så veldig mye rart at man ikke vil tro det. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har blitt beskyldt for de merkeligste ting inkludert å ha skjult hagle på kroppen med tanke på tjuvjakt. Jeg har også blitt forsøkt lagt i bakken og fysisk holdt tilbake etter påstander om at jeg drev tjuvfiske med garn - noe jeg aldri har gjort eller kommer til å gjøre. Det tror jeg ikke vedkommende kommer til å forsøke å gjøre igjen. Og mye, mye mer. Og gi slike folk formell makt i form av begrenset politimyndighet (som man må ha for å kunne kreve legitimering, utstede bot etc) er galskap.
 • Nylig opprettede emner

×