Gå til innhold
Hundesonen.no

borderen

Medlemmer
 • Innholdsteller

  3,879
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  10

borderen last won the day on 6. November 2013

borderen had the most liked content!

Nettsamfunnsomdømme

5,112 Excellent

Om borderen

 • Rang
  Vanedyr
 • Bursdag 01/04/1990

Contact Methods

 • Website URL
  http://teiens.com

Profile Information

 • Kjønn
  Kvinne

Nylige profilbesøk

16,035 profilvisninger
 1. Gir du hunden kosttilskudd?

  Jeg innimellom en god norsk lakseolje (ren og ubehandlet uten tilsettningsstoffer) nå på vinteren. Sluttet med glukosamin-tilskudd og andre tilskudd etter jeg byttet til de typene Orijen og ACANA som jeg bruker, da de inneholder minst 1400mg/kg, som er 3-4 ganger mer enn det som var i det fòret jeg brukte tidligere.
 2. Fire bur og treningsutstyr i en touran?

  Når jeg hadde 4 hunder synes jeg beste løsning var å ha ETT stort dobbeltbur (med skillevegg, så jeg også kunne ha alle fire hundene sammen). Da ble det igjen litt bagasjeplass og mulighet til å sette inn et ekstra løst bur bak dobbeltburet. Et dobbeltbur på totalt 110 cm (bredde) x 120 cm(dybde) eller noe sånt burde gi nok plass til alle fire hundene. Siden du har en stor hund kan det være greit å skeivfordele litt, slik at hvert bur er f.eks 50x120 + 60x120. Evt to enkeltbur. Da vil hundene legge seg bak hverandre. Hundene har bedre muligheter til å strekke seg og bytte stilling hvis de er to sammen enn om de må være alene i halvparten så store bur. Mulig touranen kun har plass til bur med bredde på 100cm? Har ikke touran selv men husker at jeg synes bilen ble for liten til mitt bruk med fire hunder. Jeg har idag et dobbeltbur på 120x100cm, skeivfordelt til 50x100 og 70x100 og det gir veldig god plass til 3 hunder (bcx2 + labrador). Kan fint ha en medium hund til inn i hver del.
 3. Hva fórer du med og hva koster det?

  Fòrer med Orijen og ACANA, litt om hverandre. Snittpris på 79kr/kg fòr. Border collie tispe 14 kg: 210g per dag = 17kr/dag Labrador tispe 27 kg: 170g per dag = 13 kr/dag Border collie hann 23 kg: 170g per dag = 13kr/dag Den minste hunden krever altså mest mat fordi hun forbrenner mest. Per hund på ca 20 kg (14-27) koster det altså rundt 390-480kr i måneden.
 4. Alle hundeeiere skal ha kontroll på hundene sine - både i ordinær båndtvang, ekstraordinær båndtvang OG utenom båndtvangsperiodene. Det er ALDRI greit å la hundene være ute av kontoll eller jage vilt. Hvis man ikke kan ha god kontroll skal man ha hundene i bånd eller inngjerdet året rundt, ikke bare når det er båndtvang. Jeg forstår ikke hvorfor alle "ikke-hundeeiere" er så opphengt i akkurat båndtvang når det neste de samme personene gjør er å sette seg i bilen, prate i telefonen uten handsfree og kjøre for fort. Det ene forsvarer ikke det andre, men har man langt over middels stålkontroll på hundenes lydighet så gjør det faktisk ingen skade. Ja, det er ulovlig å bryte båndtvangen, men med enkelte hunder kan jeg være helt trygg på at det ikke gjør noen skade annet enn for evt lommeboka. Det gjelder et fåtall, men de finnes. Vår redningshund ble slått til av en sinna skiløper her i helgen som ropte at det er båndtvang. Det stemmer det, men redningshund under trening (og kontroll) har fritak. Likedan har jeg blitt skjelt ut for å ha gjeterhunden løs i skogen om sommeren når hunden hjalp til med dyresanking. Altså gjeterhund i arbeid som også har fritak. Jeg er litt lei av at folk skal blande seg i mine valg. Derfor en liten utblåsning. Poenget er at det er ALDRI greit at en hund jager vilt og er ute av kontroll. Det er så mange som tror at når det ikke er båndtvang, ja da kan (ulydige) hunder være helt fri. Det er like ulovlig som å bryte båndtvangen.
 5. Spørsmål til en potensiell hundepasser

  Jeg har aldri satt bort hundene mine til totalt fremmede, men venner og familie. Har ofte satt de til folk/familier som er helt uten hundeerfaring. De synes ofte er det veldig stas å passe en hund og da er jeg trygg på at hunden får det ekstra fint med mye tur og oppmerksomhet. Jeg pleier ikke å stille spørsmål/holde et intervju, men heller gi de instrukser om det viktigste de bør vite: Ikke hilse på andre hunder (gjelder enkelte av hundene og alltid i bånd). Gi godbit hver gang du roper på hunden og den kommer (vips, så er jeg trygg på at de har innkalling uansett hva som skjer rundt). Gi godbit når hunden utfører kommandoer og triks. Hvis man leker med pinner eller andre leker kan hunden bli gira og bomme på leken slik at den biter. Pass på at leken ikke tar helt av. Mengde mat, hvordan man tar på trekkseler osv viser jeg. Det er vel det som gjelder mine hunder. Ellers har hundepasserne frie tøyler og skal få lov til å bli kjent med hunden på sin måte
 6. Fôrbytte

  Fòrbytter generelt - uavhengig av kvalitet - kan trigge røyting (og da tilhørende flass og kløe). Altså: om hunden egentlig er på vei til å bytte pelsen, så kan det "kickstartes" med et fòrbytte. Men det kan også være at hunden reagerer negativt på en råvare i fòret, at fòret er mangelfult (svært lav kvalitet) eller at fòrsekken har en feil, som mugg elller annet. Det kan også være at hunden har blitt eksponert for noe i miljøet som den ikke tåler (som mye husstøvmidd f.eks.)
 7. Bånd er jo alltid en smakssak, men jeg liker definitivt best de flate helt enkle båndene, som den svarte non-stop kjørestrikken og jægerens kjørestrikk. Fester hanefot på.
 8. Canelana (flere ulike modeller) str L sitter som er skudd på vår labrador tispe!
 9. Kaisa hundefor

  Jeg trodde nesten ikke det var lov til å ha en så uspesifisert innholdsfortegnelse på fullfòr... Det har jo enorm betydning hvilke deler av dyrene som blir brukt og i hvor store mengder. Hvilke næringsstoffer finnes i fòret og hva er egentlig tilsatt? Hvilke næringsstoffer fòret inneholder og antatt opptaklighet er umulig å vite ut ifra den ingrendienslista. Selv med utallige mastergradsfag i ernæring på hund evner jeg ikke å finne ut av om det fòret er sunt eller ikke.
 10. Trene opp redningshund - hva bør man vite?

  Det du burde gjøre så snart en mulighet byr seg er å ta et grunnkurs i NRH. Der får du svar på nesten alt du lurer på. Treningsmengde: Hvor mye trening som kreves kommer helt an på deg og på hunden, men det er vel normalt å trene 1-2 kvelder i uka + en full dag omtrent hver helg + ulike ukessamlinger iløpet av året. Altså omtrent like mye trening som er normalt i alle slags hundesporter. I tillegg kommer vanlig hverdagslydighet, sosialisering, miljøtrening (her bør du legge inn mye tid!!) og alt annet som normalt følger med når man har en valp/unghund som skal bli brukshund. Utgifter: Kurs, kjøring, overnatting, hundeutstyr, friluftsutstyr. Dersom du skal ha lavinehund (vinter) kreves det masse ekstra (og dyrt) utstyr. Et estimat mannen min gjorde viste at det kostet ca 300 000 innen labradoren var godkjent lavinehund 3 år gammel, medregnet alle utgifter man har - hundekjøp, veterinær, fòr, kurs, kjøring, overnatting, utstyr. Det koster altså en del, men det koster ikke så mye mer enn å være aktiv i en hundesport eller på utstilling. Øvelser: DU må kunne navigering, kommunikasjon, førstehjelp, organisering og hundeføring/trening. Hunden må kunne spor, rundering, (teigsøk, patrulje - brukes mye i praksis), mørkesøk, feltsøk, lydighet. Den bør også være omgjengelig og miljøsterk. Det er moro og flott arbeid, men handler tilslutt om mye mer enn hund og hundetrening. Det er lite søk som gjøres etter "bortgåtte skiturister" (som er det mange ser for seg) men mer søk etter folk som ikke ønsker å bli funnet... I skred må man regne med å finne folk som ikke lenger lever. De fleste aksjoner starter på natta. Det betyr at hvis det skal bli noe ut av godkjenninga må man være villig til å stå opp, kaste alle planer for neste dag og heller søke i nattetimene. Sånt er greit å være klar over for det er der skillet ligger mellom hundesport og samfunnsnyttig redningsarbeid. Redningsarbeid er uten tvil utrolig givende når man brenner for saken og liker hundetrening! Alt sammen får man info om på et grunnkurs. https://www.nrh.no/terminliste
 11. Tja, jeg har ved to tilfeller kjøpt valp etter foreldre + besteforeldre som er skuddfaste og likevel fått skuddberørte hunder. Så på tross av god avl kan man få skuddredde hunder. Idag har jeg både en berørt og to berørte hunder. Det er ikke uvanlig at gjeterhunder generelt er noe lydsensitive. Det er litt dumt, men mye kan gjøres med forebyggende trening. På nyttårsaften setter jeg bare hundene i kjelleren og setter på radio, så går det helt fint.
 12. Hvilke tørrfôr bruker du?

  Orijen og ACANA (varierer mellom alle typer - Orijen Original og ACANA Grasslands er kanskje favorittene) + noe rått kjøtt.
 13. Knurrer og biter

  Det høres ut som en frisk og normal valp, men jeg skjønner godt at du ikke vil at han skal fortsette å bruke beina og klærne dine og som leker. Jeg ville prøvd noe sånt som dette: 1. Avbryte valpen: si et bestemt "nei" (eller et annet ord som kan bety: stopp det du driver med) når han knurrer, biter og leker med beina dine, løfte valpen vekk. Fortsett 4-5 repetisjoner med minst mulig "drama" og bevegelser - bare vær rolig og bestemt. 2. Hvis tips 1 ikke virker ville jeg gitt valpen timeout/pause for å roe seg ned. Si bestemt "nei", løft valpen vekk fra beina dine og plasser den bak en grind/i et bur/i en hundeseng (hvis valpen har lært at den skal bli der) og la den bli der til den har fått roet seg ned igjen. På timeout plassen kan det godt ligge noe han kan tygge på/spise. Dette er ikke ment som en straff - kun en metode for å få hunden til å roe seg på. Hver gang det tar av og han ikke klarer å slutte ved at du avbryter ham, så må du hjelpe ham til å roe seg ned og da kan dette hjelpe til.
 14. Valp. 5 uker ferie, er det nok?

  Det går nok helt fint, men lurt å ha en reserveløsning hvis det skulle skjære seg. ..og der har du en super reserveløsning
 15. Valp vil bare spise våtfor..

  Reis til en dyrebutikk og få/kjøp små prøveposer av flere ulike tørrfòr, så kan du få testet om det er noen smaker hun liker bedre enn andre. Jeg pleier å anbefale Orijen Tundra til de aller mest kresne hundene og den pleier å slå an. Noen valper og unghunder har dårlig matlyst og det er ikke alltid noe man kan endre. Yngste border collien her spiste i snitt hver 3.dag når hun var unghund. Hun var radmager, men hadde veldig fin pels, poter og tannkjøtt og hun var svært livlig og energisk - altså fikk hun i seg nok næring til å være sunn og frisk.
×