Gå til innhold
Hundesonen.no

Sprettballen

Medlemmer
 • Innholdsteller

  2,675
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  3

Alt skrevet av Sprettballen

 1. Jeg har flere ganger blitt oppsøkt av menn som "vil mer enn å bare prate" når de _vet_ at jeg har kjæreste eller samboer. Hovedansvaret ligger selvfølgelig på meg. Det er jeg som bestemmer om jeg vil dra det videre eller trekke opp en tydelig grense for de det gjelder. Selv om det selvfølgelig er litt ufint gjort å i det hele tatt prøve seg når du vet at den andre er i et fast forhold. Hvor min grense med utroskap angår, så er jeg ikke helt sikker. Sex og roting, ja, det er greit nok. Men jeg er usikker på hvor stor følelsesmessig connection som må til før jeg føler meg usikker i den grad at jeg synes forholdet blir ubehagelig. Jeg har ikke vært i den situasjonen. På den ene siden så synes jeg jo at jeg bør kunne akseptere samme nærhet i vennskap mellom samme kjønn som det motsatte kjønn. Sånn egentlig. Men jeg vet ikke om jeg hadde det i virkeligheten. Jeg anser meg i utgangspunktet ikke som en sjalu person. F.eks. så plager det meg ikke om f.eks. en venninne eller bekjent skulle sette seg på fanget til kjæresten på fest. Han kan gjerne dra ut på fest uten meg, uten at jeg tenker noe over det. Så lenge kjæresten min vet hvor grensene går, så stoler jeg på han. Men altså...hva som er deal breaker er vanskelig å svare på. Noe er no-go, annet er mer gråsoner. Hvordan jeg ville reagert tror jeg ikke jeg kan spå. Det må jeg ta stilling til hvis det evt. skulle skje, noe jeg håper aldri vil skje. Men jeg kan si en ting, og det er at menn som er i et fast forhold og som legger an på meg med utroskap i tankene, kommer aldri til å være noe jeg kunne tenkt meg å være i et fast forhold med. Det samme med menn som "aldri " gir opp, selv om man sier klart nei. For hva sier det om deres moral og etikk når det kommer til utroskap?
 2. Jeg foretrekker nr. 2. Både hos meg selv og andre. Man skal jo finne fram og kunne nyte utsikten, men det _skal_ jo være noe plen i hagen, så svaberg blir litt for unaturlig for min del. Hvis andre i husholdningen f.eks. skulle være uenig i det, så får de passe på sin egen hage, men i min hage bestemmer jeg Jeg synes dog det er litt verre når noen andre skal beskue min hage. Er den nyklippet, eller kanskje svaberg, så er jeg redd besøket tror jeg har brukt mye tid på det for deres del og det er jo litt kleint. Jeg tror jeg har landet på relativt nyfrisert, men en uke eller to groing. Må med andre ord planlegges nøye Jeg stresser litt med det, men det skal ikke se sånn ut *ler* Jeg er ikke så forfengelig av meg, så jeg skreller alt når jeg først gidder, når jeg skal ha besøk som likevel nyter utsikten til vanlig fra tid til annen. I starten skal man jo gi et godt inntrykk så da er jeg litt mer nøye på friseringen
 3. Jeg har i flere år lekt med tanken om å bli med i NRH og trene opp redningshund. Det har blitt med tanken fordi den hunden jeg hadde som var egna, var syk, så det var det ikke noe poeng i å begynne. Whipsene er vel alt annet enn egnet til redningshunder *ler*. I løpet av året håper jeg at jeg igjen har en hund som kan være egnet og da vil jeg gjerne vite alt som er verdt å vite om å trene opp en redningshund. Laget som holder til her trener to ganger i uka, men jeg regner med jeg må egentrene utover det også. Hvor mye trening bør man legge ned i uka som et gjennomsnitt for å bli godkjent innen 2-3 år? Hva slags utgifter har man i forbindelse med redningshundtrening? Hva slags øvelser er det hunden skal kunne for å bli godkjent redningshund?
 4. Hva godtar/godtar du ikke i en hund?

  Det er mye jeg kan leve med "hvis jeg må", altså hvis hunden jeg allerede har anskaffet meg får problemer. Eksempler på dette er skuddredsel(så lenge den kan ha et greit liv sånn til vanlig), usikkerhet mot hunder/folk(her kommer det litt an på hvordan hunden reagerer på usikkerheten) og sikkert flere ting. Når jeg velger rase, så prøver jeg å unngå raser som har egeskaper eller issus som jeg ikke liker. Jeg vil f.eks. ha hunder som går greit sammen med folk og hunder, som ikke har sterkt jaktinstinkt(altså at de ikke kan gå løse), ikke er kjent for å være urenslige etc. Sep.angst ville også vært en deal breaker. Jeg kan faktisk ikke ha hunder som ikke kan være alene. At jeg kan tilrettelegge en periode er greit, at hunden er litt treig med å bli trygg på å være alene, er ok. Så lenge jeg kommer i mål. Jeg har jo selv valgt en rase som kan være disponert for sep.angst. Likevel kan mange være alene hjemme, og jeg har tro på at med litt tilrettelegging og at man ikke har så dårlig tid, så vil man komme i mål der også. Det har stemt med de to jeg har nå hvert fall.
 5. Hvordan begynne å trene lydighet?

  Bare husk at når du bruker lokking, bør du redusere og fjerne hjelpen så fort som mulig, slik at hunden ikke blir hjelpeavhengig
 6. Nope. Jeg hadde kanskje gått tur av og til, sammen med noen eller om vi skulle ut på noe spesielt, men ikke i samme grad som jeg gjør med hundene. I motsetning til flere andre her, så hadde jeg nok heller ikke vært å se på verken treningsstudio, joggetur eller sykkeltur Jeg hadde nok blitt lat, feit og giddalaus
 7. Hvordan begynne å trene lydighet?

  Jeg ville begynt med å se over grunnferdighetsskjemaet til canis, står bak i boken i Lydighet i teori og praksis. Den kan du kjøpe i PDF-format, da selve boken ikke er i salg lenger. Så ser du på hvilke grunnferdigheter du må ha for å kunne trene inn de forskjellige øvelsene i f.eks. klasse 1 eller appellmerket i lydighet. Det er en fin plass å starte. Jeg ville nok likevel vurdert å melde meg på et grunnkurs i konkurranselydighet, for det er mye enklere å få gangen på det når du har en instruktør som kan hjelpe deg.
 8. Knurrer og biter

  Jeg funderer litt på om hundens evne til å tolke våre signaler også kan ha noe med at hunder "aldri blir voksne". Hunder er stoppet på et unghundstadium i motsetning til voksne ulver. Det er blant annet derfor hunder ofte er så avhengige av menneskene sine, de bjeffer(bare unge ulver bjeffer), de har gjerne hengeøre(bare ulvevalper har det) osv. Hunder blir ikke like selvstendige som ulver gjør. Det er få hunder som ville klart seg helt på egenhånd i naturen, i motsetning til voksne ulver. I og med at valper har omgang med mennesker fra de er født og at små valper ofte flytter fra mor og søsken til en egen menneskefamilie, så er det i hundens interesse og overlevelse at den må kunne lese mennesker. I motsetning til andre ville dyr, som ikke er domestisert på samme måte eller i det hele tatt. Så at hunder leser mennesker bedre enn andre dyr, tror jeg kommer av at de gjennom domestiseringen har hatt behov for disse egenskapene. Likevel tror jeg at om man imiterer hunders dempende signaler, så kan det ha en viss effekt. Vi er på langt nær like flinke til å snakke "hundespråk" som hundene selv, så helt likt blir det jo ikke. Men hunder vet jo selv hva disse signalene betyr, så jeg tror ikke det er urimelig at de kan lese imitering av språk og forstå dette ut i fra eget språk. Til en viss grad hvert fall. Jeg tror ikke hunder tenker på at det er et menneske som gir disse signalene, jeg tror heller de leser de signalene vi gir både bevisst og ubevisst, ut i fra sin egen språkforståelse.
 9. Trenger råd om huskjøp

  Jeg og sambo står nå og skal kjøpe oss hus sammen. Vi ønsker oss helst enebolig, eller evt. en tomannsbolig. Vi får et lån på 3,5 m. banken(vi har bare sjekka en bank da, kan det tenkes vi får høyere lån i en annen bank?). Problemet er at med de ønskene vi har, så er det som ligger ute i vår prisklasse hus som er bygget på 90-tallet og eldre. De fleste trenger også alt fra mye til en del oppusning. Jeg kjenner jeg blir rent motløs når jeg leser på tilstandsraporter. Er det ikke det ene, så er det det andre. Jeg har ingen byggteknisk erfaring what so ever, så jeg vet jo ikke hva ting koster. Jeg vet heller ikke hvordan man får finansiering til evt. oppusning som trengs. I boliger med behov for overflatebehandling(som er greit nok), er det som regel en del andre ting som må renoveres i tillegg. Det som går mye igjen på det jeg har sett på, som ikke er renovasjonsobjekter er: - Borebille-aktivitet på loft(høyloft) og evt. garasje. - Renovering av bad (de fleste er av eldre dato, som regel minst 15 år gamle). - Risiko for fukt pga. manglende utvendig fuktsikring på grunnmur, evt. drenering. - Risiko for fukt i kjeller pga. overnevnte. - For dårlig ventilering i boligen, fare for kondens(spesielt på loft). - Vinduer som er punkterte/råteskader i karmer. - Bytte el-anlegg i større eller mindre grad. Og sikkert mer som jeg ikke kommer på. Dere som har kjøpt litt eldre boliger (20 år og eldre), hva har dere sett etter og hvordan har dere tenkt ift. oppusning, finansiering og budsjett ift. dette? I hvilken rekkefølge har dere tatt dette? Jeg er redd vi skal kjøpe oss katta i sekken og at vi ikke skal ha råd til å fikse det som må fikses. Jeg er ikke så veldig praktisk anlagt, men vi skal alltids greie å få samlet familie og venner til å tapetsere, male og legge gulv, men ut over det er det ikke så mye jeg føler vi få gjort selv. Håndtverkerarbeid er dyrt, men likevel nesten uungåelig om man skal gjøre ting etter forskrifter og få noe igjen på forsikring om noe går galt.
 10. Hvor mange hunder har dere - og på hvor mye plass?

  Vi har 3 hunder på 60 kvadrat. Det fungerer helt fint. Kunne godt hatt en hund til. Jeg er likevel usikker på om jeg ville hatt en valp inn i flokken her på så få kvadrat. Innbiller meg at det blir litt trangt, selv om vi nok hadde fått det til. Jeg tenker da mer på at det kan være en fordel å skille de. Også når de skal være alene. Og pr. i dag har vi ikke muligheten til å skille mer enn vi allerede har gjort. Så fire hunder er i utgangspunktet ikke noe problem, men fire forholdsvis unge hunder, der den eldste kun er 3 år, det synes jeg blir litt trangt. Jeg vil påstå at plass ikke nøvendigvis betyr så mye, men det er mer hva slags hunder du har, alder og hvordan de oppfører seg inne. Vi kunne sikkert hatt 5 eller 6 hunder også her, om de bare var rolige inne, alle kunne være sammen til enhver tid. Men jeg skal ikke legge skjul på at vi føler det er litt trangt nå, med to tobeinte og tre firbeinte.
 11. Trenger råd om huskjøp

  Haha, jeg er oppvokst i stor enebolig, så det handler vel litt om det xD Det ser mye større ut på bildene da, enn det er i virkeligheten Takk! Ja, det var igrunnen ganske deilig. Til vår fordel at det går litt treigt i markedet akkurat nå, så vi fikk det til 150K under takst. Takk! Sambo har sagt at når vi får kjøpt noe større, så kan jeg få valp. Så jeg har igrunnen meldt interesse for to valpekull som er leveringsklare i juni/juli og bare kryssa fingrene for at vi fikk kjøpt noe før den tid Det gikk! Vi overtar det 15. juni, bare sånn at vi har litt å gå på, slik at vi kanskje kan få solgt denne leiligheten og slippe å ta opp mellomfinansiering
 12. Trenger råd om huskjøp

  Dette er selveier, så regner med vi må måke selv. Ikke for det, vi er ikke velsignet med så veldig mye snø om vinteren uansett xD Det er dette huset: https://www.finn.no/realestate/homes/ad.html?finnkode=109435529&fks=109435529 Litt eldre dato, men ingen tegn til fukt i kjeller. Forsto det sånn at det ligger bra til med lite fuktbelastning generelt, og avrenning bort fra boligen. Det ligger i gåavstand til ekstravaktjobben min, så det er litt kjekt. Får like lang kjørevei til jobben jeg alt har, så det går igrunnen helt fint.
 13. Trenger råd om huskjøp

  Vi har kjøpt hus! Vi endte på rekkehus. Med det vi hadde mulighet til å få i lån, og med det faktum at vi ikke ønsket oss noe oppusningsprosjekt, så måtte vi senke litt på kravene og fant ut at vi måtte innfinne oss med at vi ikke ville få drømmehuset. Så vi tar et mellomhopp. Vi får egentlig alt vi ønsket oss, bare i litt mindre format, og det kjenner jeg er helt greit egentlig. Vi får både innegjerdet hage til hundene, kjellerstue til å lage hunderom, vaskerom og grei størrelse på kjøkken og stue, samt flere soverom Ikke så mye vi må gjøre helt med det første, men litt ting vi bør ta på sikt.
 14. Knurrer og biter

  Jeg vet det er gjort studier på hvordan hunder leser mennesker etc. men jeg tror likevel mye bunner i hvordan de forstår sitt eget språk, selv om det er gjort forsøk på hvordan hunder ser på menneskers ansikt, og at de ser på andre hunders ansikt annerledes. Husker ikke helt, men var noe med at de så fra høyre til venstre, eller omvent. Når det kommer til hvordan hunder f.eks. oppfatter smil fra oss, så ser de på langt mer enn bare munnen. Hunder og menneskers kroppspråk er komplekst, man kan ikke bare se på en faktor, man må se på helheten. Det gjør hundene også. Det er ikke sånn at smil er et aggressivt signal. Vi har lange munnviker, smale, vennlige øyne og ikke rynker i pannen/over nesen når vi smiler. Ergo leses smiling som et vennlig signal for hundene. Fordi det ikke er så ulikt hvordan hundene selv ser ut i ansiktet når de er vennlige. På den andre siden KAN smiling utløse utfall hos veldig usikre eller redde hunder, fordi de er så høyt i stress og redsel at de ikke greier å se helheten, de ser bare tennet. Dette vil jeg dog påstå at tilhører fåtallet, eller i en spesiell situasjon. På samme måte så setter jeg meg ikke ned på huk til en veldig usikker hund som ikke tørr å komme bort til meg. Jeg overser den, unngår direkte øyekontakt og har rolige bevegelser. Setter jeg meg ned på huk, så vil tennene(mitt våpen i hundeøyne) komme nærmere dem som kan provosere til angrep om hunden ikke føler den kan flykte. Jeg tror ikke redde hunder har kapasitet til å tenke over hvordan mennesker normalt oppfører seg o.l. Jeg tror de leser kroppspårket instinktivt ut i fra egen art. Er det en veldig trygg hund, så kan jeg være med på at den kan tolke ting anneldes. I tillegg ser vi jo at hunder ofte tolererer mer ufin atferd fra mennesker enn fra sine artsfrender. Så det er helt klart at hunder skiller på mennesker og hunder, vi er jo ikke samme art.
 15. Omregistrering og verge

  Det kommer helt an på hva vergen skal styre. Er det f.eks. en økonomisk verge, så vil ikke den ha noe med eierskifte å gjøre.
 16. Knurrer og biter

  Er det gjort noen studier på at dette ikke fungerer? Når det er sagt, så har vi mange av de samme signalene som hunder, som vi helt ubevisst bruker i situasjoner for å unngå konflikter etc.
 17. Sammenlign hunderasene dine.

  Bruksschäfer og whippet er vel så langt fra hverandre som de kommer. Det eneste de kan se ut til å ha til felles(mine individer som sådan) er at de er noen ekstreme mammadalter og de liker å løpe fortfort.
 18. Hvor ofte møter hunden din andre hunder?

  Flere ganger i uken, som regel hver gang vi går tur der de får gå løs. Hvorvidt de faktisk _leker_ med andre er litt opp og ned. Som regel velger de å leke med hverandre framfor fremmede, men det hender de leker med fremmede også. Hvert fall minstemann. Hvis vi snakker planlagte turer med andre hunder, ikke bare random hunder vi treffer på tur, så er det vel i gjennomsnitt en gang i uken. Som regel løs, men det hender vi går båndturer også. Etter at vi ble flere hunder i husholdningen, så har jeg mindre fokus på å gå sammen med andre egentlig. Da blir det mest for det sosiale mellom oss hundeeiere. Som regel hver gang de går løse, så flere ganger pr. uke. Det kommer litt an på. Men jo flere hunder de har fått møte og blitt trygge på, jo mer tåler de av ubehagelige hendelser uten at det setter varige preg. Så når jeg har valper og unghunder så er jeg opptatt av at de skal ha mange gode møter, slik at de er godt rustet hvis de treffer mindre hyggelige hunder, samt får lært seg et bedre språk og kan kommunisere med mange forskjellige hunder. Da legger jeg opp til å treffe nye hunder flere ganger i uken, helst nesten daglig. Det trenger ikke være hurramegrundt i timesvis, men møte, bli trygg på/leke med, og så gå videre.
 19. Trenger råd om huskjøp

  Jeg må innrømme at jeg fokuserte på litt andre ting når jeg valgte å ta til meg denne tobeinte, som at han liker hunder og ikke sette begrensninger på hva jeg vil ha Jeg har funnet to rekkehus som jeg synes virker interessant. Det ene har i tillegg godkjent utleiedel. Det er et gamle hus. 1950-tallet. Begge er oppgradert en hel del innvendig. Noen som har noen tanker om tilstandsrapportene? http://www.dnbeiendom.no//ObjectData/65117138/65117138_07399681-8db5-e711-80dc-74e6e2c8dcbe.PDF http://att.emprof.no/images2/Eiendomsmegler1/EM1Rogaland/Stavangerprivat/Documents/1317033660.PDF Det jeg bekymrer meg mest for med begge husene er drenering og tak.
 20. Trenger råd om huskjøp

  Takk for alle svar! Vil bare påpeke når det kommer til bad, at det ikke er fordi det ser umoderne ut at jeg bekymrer meg for det. Det står vel i tilstandsrapporten at flisebad har en levealder på sånn 10-15 år. Jeg er redd for lekkasjer og skader som følge av det, mer enn å måtte svelge noen mindre pene fliser eller plater. Forøvrig teit at noe kan få TG2 bare fordi det er umoderne. Jeg er interessert i å vite om det fungerer som det skal, ikke om det ser ut som det er tatt ut fra en interiøravis. Når det kommer til lokasjon, så er mannen litt mer kresen enn meg. Han er oppvokst i byen og mener at å måtte reise mer enn 15 min herfra er på landsbygda og i "gokk", ja, jeg vet, superteit! Men jeg driver og jobber med den saken. Jeg har lekt litt med tanken på om vi heller skal gå for et selveier rekkehus i stedet. Der får man høyere standard og tidvis også flere kvadratmeter. Så får vi heller kjøpe oss opp i markedet på et senere tidspunkt om det skulle bli nødvendig. Men velger altså et rekkehus som er stort nok til å tåle en familieforøkelse og med tilgang til egen hage. Jeg tenker litt at så lenge vi unngår borettslag, så slipper man unna en del teite vedtekter som f.eks. antall hunder som er lov og ha og sånt Når det kommer til huslånet, har banken tatt med i beregningen at vi skal tåle hvert fall 5 % renteøkning.
 21. Alternativer til Photobucket?

  Jeg bruker Flickr, og har brukt det i ca. 2 år. Bruker man link fra facebook så forsvinner bildene etter en liten stund og blir bare linker. Kjempekjedelig!
 22. Håpet er lysegrønt?

  Gratulerer med 3 friske valper ^^
 23. Plutselig endre "rytmen" på løpetid?

  Vel, det er jo en biologisk prosess, og vi ser jo fra folk som venter løpetid i forbindelse med avl at løpetiden kan la seg vente på eller kommer for tidlig etc. Det trenger ikke være noe unormalt selv om hun bryter med mønsteret. Min eldste på snart 3 år har hatt 9 mnd.ish mellom hver løpetid, og fikk plutselig løpetid igjen etter to mnd. etter forrige. Antagelig pga. den andre tispa mi fikk sin første løpetid etter at den eldste hadde hatt sin.
 24. Valpepriser - kan de forsvares?

  I dag koster mange raser mellom 15000 og 20000 kroner i Norge. Noen under og noen over. Kan det forsvares å ta så høy pris pr. valp? Noen har også hatt en forholdsvis stor prisstigning de siste årene. Whippet som jeg selv har f.eks. gikk fra 13000,- da jeg kjøpte første(som bare er 2,5 år siden) til 15000,- nå. Når det ligger så mye penger i avl på hund, er det kanskje ikke så rart at mange begynner med oppdrett kun for profitt. For lets face it, du kan tjene ganske godt med penger på valpekull. Spesielt om du bruker minimalt på selve kullet. Bør prisene være så høye? Hva er i så fall fordelen? Bør det være sånn at oppdretter kan sitte igjen med en ganske så stort overskudd, skattefritt? Mange snakker om at de fleste valpekull går i null, at utgifter står i stil med inntjeningen. Stemmer dette? Er det sånn at denne hobbyen, som jo oppdrett faktisk er, skal regnes på i kroner og ører, sånn at oppdrettet faktisk går i pluss? De aller fleste hobbyer går i tap. Kjør debatt
 25. Helt enig! Jeg har de samme preferansene. Jeg liker blå i tillegg, gjerne med noe hvitt. Helst ikke brindle, men skal det være brindle, så må må de ha mørke/svarte striper og rødbrun grunnfarge, helst med en del hvitt på. Nå har jeg en creme som har greie hvite tegninger. Hun har hvitt bliss(som du ikke ser så godt, for hun er ganske lys creme i ansiktet), hvit på haletuppen og noen hvite flekker i nakken. Sistnevnte er litt feil i mitt hode. Ser ut som om noen har sølt maling på henne Happy er fawn med pene hvite tegninger synes jeg. Hun har ikke så mye hvitt på og hun har en lys fawnfarge. I tillegg har hun godt pigment, med svart snute og mørke pene øyne. Hun har et mye mer søtere uttrykk i ansiktet enn Blitz som er creme med ganske lyse øyne. På schäfer så foretrekker jeg grå. Gjerne litt mørk grå(men ikke _for_ mørk).
×