Gå til innhold
Hundesonen.no

Sprettballen

Medlemmer
 • Innholdsteller

  3,102
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  21

Alt skrevet av Sprettballen

 1. Sprettballen

  Lar du hunden tisse på.....?

  Vi har ikke så store markingsproblemer i heimen her. Vi har en hannhund, men han har vært kastrat det meste av livet, så han sitter som regel når han tisse. Ikke så ofte han løfter på foten. Begge whippetene mine er vant med å tisse på grus og asfalt fra den var små(bodde i blokk uten grønt lufteområde i nærheten), så de setter seg gjerne ned på asfalten for både å tisse og bæsje. De kan glatt velge tursti framfor å gå ut i grøft for å gå på do. Det er litt irriterende, men sånn er det jo bare. Passer uansett på at de ikke får gå på do på andre sin eiendom eller der folk oppholder seg så godt det lar seg gjøre.
 2. Sprettballen

  Ta med valpekullet på besøk? 6,5uker gamle

  Det høres helt supert ut!
 3. Sprettballen

  Valpegjengen 2019

  Jeg bryr meg ikke om sånt. Jeg har en tispe som heter Blitz, og er oppkalt etter foto blitz som for meg er en ting og dermed et navn som kan brukes på begge kjønn. Selv om jeg vet om etpar hannhunder som heter Blitz.
 4. Sprettballen

  Superhundene på NRK

  Hun er fra kennel Falkøen, Falkøen’s Orkidé heter hun Edit: Av det jeg så av henne, framstår hun som ganske standard utstillingsschäfer hva driv angår.
 5. Sprettballen

  Å gå fra 1 til 2 hunder - erfaringer, råd og tips?

  Jeg ville nok ikke tatt for gitt at de kan gå løse sammen alene hjemme fra starten av. Ingen av mine valper har jeg kunnet ha alene hjemme med de voksne hundene før de har blitt store nok til å slutte å plage. Og når du velger såpass størrelsesforskjell, så er det ikke gitt at den store valpen har spesielt med respekt for den lille når den sier i fra. Jeg har en unghund på rundt 30 kg sammen med tre på mellom 10 og 13 kg. De kan IKKE være løse samme. Den store terroriserer dem og DSGen greier ikke si i fra på en måte som unghunden respekterer. Hun overkjører totalt. Whippetene greier å si i fra slik at schäferen gir seg. I sånn 30 sekund hvis du er heldig. Pr. i dag går whippetene og DSGen går nå løse sammen, det har de gjort det siste halve året. Før den tid var det ikke mulig å ha DSG og yngste whippeten sammen pga. herjing non stop. Den eldste og den yngste whippeten begynte å få gå alene sammen da yngste var rundt 12 mnd. Da hadde hun slutta å plage livet ut av den eldste. Det er likevel mulig å ha de alene sammen uten at de har tilgang på hverandre. Det kan lett løses med en hund i hvert rom og barnegrind mellom. Da er de ikke helt alene, men den yngste kan ikke plage den eldste Det er ikke gitt at de leker på samme premisser heller. Unge hunder kan lett gire seg opp og blir lett voldsomme. Min store og de tre små får sjeldent leke sammen, da de små ikke synes det er noe gøy å bli paddeflat og overkjørt av en vilter unghund. Det er sånn det er med unghunder. Alt sånt roer seg jo med alderen, men når den yngste blir moden nok i toppen til å oppføre seg pent kan fort ta en del tid.
 6. Sprettballen

  Å gå fra 1 til 2 hunder - erfaringer, råd og tips?

  Nei, har alle med meg i bilen og går etter hverandre. Så det vil si ca. en time i bilen på alle hundene til sammen. Utenom kjøring. Går jeg hjemmefra kan jeg godt gå i fra noen hjemme, men jeg går fortsatt turene på rappen. Da går jeg alltid med minsten først, siden hun er roligere alene hjemme etter tur. Kjenner null dårlig samvittighet for det kjenner jeg
 7. Sprettballen

  Å gå fra 1 til 2 hunder - erfaringer, råd og tips?

  Jeg har fire nå, og synes igrunnen to er ganske enkelt. Jeg har hatt minst to hunder nå i 7 år og kunne ikke tenkt meg bare en. Vi er riktig nok to om hundene, men ofte går vi tur sammen, og gjør vi ikke det er det som regel jeg som går tur med dem alene. Jeg har gått doble turer nå i 8 måneder, fordi den yngste min ikke kan gå tur med de voksne. Jeg var forberedt på det og tanken er at det ikke skal vare evig. Likevel synes jeg det går helt fint, det har blitt en vane. Jeg tror det er en personlig preferanse-greie. Vi har ganske forskjellige hunder både i størrelse og egenskaper, men alle kan være med på like lange turer. Det som stopper oss fra å ha alle på tur samtidig er at yngstemann er en krevende frøken og for min egen sjelefred og nerver skyld, så velger jeg å gå dobbelt. Jeg tenker også at den jobben jeg legger i den yngste får jeg masse igjen for når hun blir eldre så det går igrunnen veldig greit.
 8. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Cyan har blitt så gøy å trene med nå! Hun lærer så utrolig fort at det er en fryd, så lenge man holder frustrasjonen på et minimum. Som jeg har nevnt tidligere så har vi jobbet litt med rygging, og det har fort blitt Cyan sin favorittøvelse. I dag var jeg innom en byggevare butikk og fant med en stor, fin plate de hadde tenkt å kaste. Jeg kjøpte også noen dørmatter og fant fram et av de tusen fleeceteppene vi har liggende. Litt saging, litt stifting og da var ryggebrettet laget! Vi måtte ta en økt for å se om det fungerte, og det vil jeg si det gjorde! Vi kan ikke bruke det så mye enda da, for det er nok ganske belastende trening for en så ung kropp, så vi får smøre oss med tålmodighet til hun er litt eldre tenker jeg, og jobbe med lavere vinkel på brettet inntil hun er blitt noe eldre.
 9. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  For fire dager siden hentet jeg denne lille nydelige saken. Jeg har ikke hatt valp før, bare voksne hunder. Men på tross av mye forberedelse i forkant av valpekjøpet, kunne ingen bok eller artikkel gi et skikkelig inntrykk av hvordan det faktisk er å ha valp. Rart hvor mye "verre" alt blir når man ikke får så mye søvn. Heldigvis ser det ut til å gå bedre nå. Jeg er mer vant til rutinene som kreves, ser når hun må på do, har blitt flinkere til å roe henne ned og avlede den verste bitingen. Hun og tispa jeg har fra før går også godt overens nå Legger ved noen bilder av vidunderet:)
 10. Sprettballen

  Dilemma angående anskaffelse av hund

  Jeg vet ikke om jeg fikk helt tak i problemet. Det viktigste ser ut til å være å avklare jobbsituasjon/studier etc. de neste årene. Da mest med tanke på alenetid. Det er litt mer krevende å få ting til å gå opp med valp, som på flere måter trenger mer tilrettelegging enn en stor hund. Folk jobber jo selv om man har hund, så det meste går vel på hvordan jobbsituasjonen og hverdagen ser ut og om dette går opp med valp/hund generelt. Ellers tenker jeg at alle i husholdningen bør være sånn noenlunde positiv til hund. De skal jo også omgås den. I tillegg til å avklare ansvarsområder. Det er ikke noe problem å ta all jobben selv, men de andre bør som et minimum synes det er ok at den bor der. I tillegg til å være inneforstått at det er litt ekstra styrete i akkurat valpetiden. Ut over det, så tenker jeg som så at hvis man vil, og vet hva det innebærer å ha hund, så ordner det seg. Jeg synes ikke hundeholdet mitt begrenser seg i særlig stor grad. Noen ganger hadde det vært deilig å kunne ta en spontanferie eller være lenge ute på byen, men det er så sjeldent at det er et helt ok offer. Det er ikke noe problem å få til verken med sene kvelder ute eller ferier om man legger inn litt planlegging i forkant.
 11. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  I dag har vi hatt skikkelig framgang på slipp fronten! Det er jo noe vi har slitt med lenge, fordi Cyan har ressursforsvar. Det å slippe noe i hånda mi har vært det vanskeligste, og lenge har jeg ikke fått lov å komme i nærheten av munnen hennes. Vi har jobbet sakte men sikkert mot et mål om at hun kan slippe ball i hånden min, og har vært nødt til å tøye grensene veldig forsiktig. Har jeg gått for fort fram, så har jeg brutt tilliten og satt oss flere steg tilbake i treningen. I dag ble dagen der hun for første gang skulle slippe ballen i hånda mi, og jeg er så glad! Så kjekt å se at noe du har jobbet så hardt for endelig fungerer. Jeg har lært henne frystarget i hånd og deretter overført det til at hun skal ta frystarget i hånda med ball. Jeg har ikke tatt ballen selv om hun har kommet helt inn, og jeg har også jobbet med at det er ok å komme helt inn til meg for å få kos mens hun har ball. Hun skal ikke være redd for å være rundt meg, ikke være redd for at jeg skal stjele den fra henne. I dag tenkte jeg at jeg får bare prøve. Det verste som skjer er at hun trekker seg, og det er jo greit det også. Det betyr bare at vi må jobbe mer med det. Men Cyan, hun slapp! Whooo!
 12. Sprettballen

  "Dette er Norges mest populære hunder"

  Nei, og der er jeg enig. Hvis man ser på registreringstallene de siste årene, så har den økt ganske mye hvert år. Og det er jo bare antall registreringer det året. Det vil jo si at det er mange flere whippeter totalt, i og med at de lever en stund. Jeg ser at vi har greid å kapre 3/3 på topplista Både DSG, whippet og schäfer normalhår ligger på topp 20. Vi er ikke spesielt oppfinnsomme, med andre ord 😅
 13. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Ja, jeg kunne tenkt meg at hun var litt eldre, noen måneder. Vil ikke at de skal være voksne heller, for da kan du fort få mer trente responser heller enn hva som ligger naturlig i gemyttet om du skjønner. F.eks. da jeg gikk MH, FA og K-test figurantkurs, så fikk Nemi gå en K-test løype. Hun var ikke spesielt sosial med andre mennesker, men hun var trent på ID-spor. Så da hun så en figurant sitte på en stol med jervenduk over seg, tenkte hun med en gang at den sikkert hadde leke til henne, så hun løp bort og stappa snuta under duken med stor iver. Da hun fant ut at den ikke hadde leke til henne, gikk hun bare Men da ble hun jo beskrevet som en sosial hund.
 14. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Ah, skjønner Nei, for jeg er ganske sikker på at det bare er lov å teste en gang offisielt. Eller, man får lov å gå en gang til hvis man selv velger å bryte hunden. Men fullført test er fullført test og da kan man ikke ta den flere ganger.
 15. Jeg sier det som jeg opplever det. Det er tur uansett vær, du må tenke på at det er en hund som er alene hjemme så du kan ikke alltid være borte så lenge du ønsker. F.eks. hvis jeg og sambo er invitert på fest, blir det som regel ikke noe by-tur etterpå, for da har hundene vært alene såpass lenge at vi synes vi må hjem. Det koster å ha hund. Ikke bare det det koster å kjøpe den, men veterinær er ikke billig. Får du en frisk hund så er det fint, men det kan man ikke garantere. Fôr er også en kostnad. Alt etter hvor stor hunden er, så kan det koste litt å fôre den skikkelig. Jeg nevner også at valg av rase er viktig. Sånn at du får en hund som passer til dine behov. I tillegg er oppdragelse noe man bør sette seg inn i, og har man ikke hatt hund før er valpekurs minimum. Jeg føler ikke for å rosemale, men heller ikke svartmale. Mer fortelle det akkurat som det er. Jeg er nok hakket mer negativ når random fremmede spør hvor Cyan (bruksschäfer) er fra og at de har lyst på en sånn fordi de er så pene. For jeg tenker du kan gå på en rimelig stor smell om du kjøper deg bruksschäfer utelukkende fordi de er pene.
 16. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Kan man teste flere ganger?
 17. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Ja, ikke umulig. Nemi, forrige schäferen, sto bare å kikka på dem. Hun var jo trent på å ikke reagere på ting vi møtte på tur da, så det var nok både trening og alder som spilte inn der. Hun var 3 år da hun gikk. Cyan kommer til å være 13 mnd., så mye yngre. Litt yngre enn jeg ville foretrukket selv, men det går nok bra Hun er en tøff frøken
 18. Sprettballen

  Hvordan unngå at ungdomsfakter blir uvaner

  Trene ro, ro, ro. Kontakt trening. I tillegg jobb med sitt og bli. At hun skal sitte på en anvist plass mens dere kler på dere. Jobb henne ned på jorden først med kontakttrening. Jobb først med at hun skal ta kontakt, deretter at hun skal holde øyekontakt med dere. Jobb dere opp gradvis på sekunder inntil hun kan holde i hvert fall 5 sekunder om gangen. Det er her magien skjer og hun vil roe seg. Dette kommer til å ta litt tid, bare så det er sagt. Rett og slett fordi hun har fått lære seg å gire seg opp. Det tar litt tid å snu, men jo mer konsekvent dere er, jo fortere vil det bli bedre. Tren også noen repetisjoner med kontakt når dere har kommet på utsiden av døren. Det er høyt stressnivå som gjør at hunder trekker i båndet på tur. Stopp opp på turen og tren kontakt når hun trekker mye i båndet. Belønn all frivillig kontakt, eller at hun snur hodet mot dere på tur. Trenger dere en quick fix noen ganger der dere har det travelt og ikke kan trene, gi henne noe å tygge på mens dere kler på dere. Hvis du ikke får kontakt, så betyr det at du enten er for nærme forstyrrelsen og/eller at du har for lav kvalitet på godbitene. Snu deg med ryggen til det som skal passere og ha hunden foran deg. Belønn så ofte du må for at hun blir værende hos deg (viktig at det ikke er kontinuerlig mating, da avleder du bare og hun lærer ingen ting). Når hun har landa såpass at hun ikke prøver å løpe forbi beina dine, begynner du med å belønne både at hun ser på deg OG at hun kikker på det som passerer. Det er viktig å belønne idet hun kikker bort på noe. Her er det en fordel å bruke en klikker for å markere det, eller et kort og presist "bra!". Dette fordi det er vanskelig å time selve godbiten når alt går så fort. Husk at du bør trene henne rolig etter hver passering, ellers vil du gå videre med forhøyet stress og hun vil reagere mye på neste passering også. Det gjør du ved kontakttrening og å holde øyekontakt. Her er en film av hvordan det ser ut i praksis. Regn med at du trenger mer avstand på en utrent hund. Det kan være hormonelt og vil mest sannsynlig gå over med alderen. Steng av slik at hun ikke har mulighet til å ødelegge. Ha kompostgrinder foran døråpninger/lister osv. der hun har tilgang eller bruk en grind inne hun kan være i når hun er alene fram til det gir seg. La henne ha tepper å ligge på framfor hundesenger. Den enkleste løsningen er å gå til innkjøp av kjettingbånd, det er ekkelt å bite i. Du kan også stoppe opp og gi et godbitsøk når hun begynner med dette, eller trene kontakt. Se litt hva som fungerer best. Når min unghund finner ut at hun skal bølle med sambo, avleder jeg henne med godbitsøk eller trening. Mye av dette dere går igjennom er ting man fort kan forvente at skjer når valpen blir unghund. Så det aller beste tipset til framtidige hunder, er å forebygge det. Jobbe med ro og kontakttrening fra dag en. Både i passering, før tur og på tur. På den måten rekker de ikke å utvikle uvanen før de har lært seg gode vaner. Dette hjelper selvfølgelig ikke deg en dritt nå, men du skal kanskje ha flere hunder i framtiden
 19. Sprettballen

  Erfaringer med dvergpinscher?

  Det var venninna mi som jeg bodde med som kjøpte valpen, så ikke min pr. def, men siden jeg bodde sammen med dem og vi gikk mye tur sammen, så så jeg jo hvordan den var. Jeg var ikke så rutinert på valpekjøp den gangen som jeg er nå, så vi tok ikke valpen med ut på tur uten mor og søsken før vi henta den. Det var veldig dumt. Det vi så av valpen sammen med mor og søsken så jo veldig bra ut. Det snudde dessverre tvert når valpen kom i hus. Jeg har fulgt valpen videre, da den endte i et nytt hjem ikke så langt her i fra, og det jeg har sett sliter hunden fortsatt med gemyttet og nå er den voksen. Når du stiller spørsmål til oppdretter, bør du stille veldig åpne spørsmål. Ikke si så mye hva du er ute etter, men heller be oppdretter forklare hvordan hundene reagerer på forskjellige ting som fremmede mennesker, fremmede hunder, fremmede miljø osv. Og om valpene sosialiseres og miljøtrenes hver for seg. F.eks. Hvordan oppfører mor/far/valp når de møter ukjente mennesker alene?
 20. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Så kjekt å høre Synes det er greit å dele litt av det som ikke går etter planen også. Hun vil mye, helst i går og da går det litt over stokk og stein noen ganger 😅 Takk for det! Kjekt å dele litt av det også, når det er interessant for andre å lese også. I tillegg blir dette nesten litt som en dagbok for meg, så kjekt å se tilbake på både når det går bra og når det ikke går fult så bra Er en ny verden for meg å jobbe med slipp på denne måten. Har aldri hatt en hund som har vært så gjenstridig på dette. Men ser jo at både schäferfolk og mallefolk har utfordring med det samme på noen hunder. Veldig deilig når det først løsner!
 21. Jeg tenker at hvis hun er en usikker hund, så kan det hende at å være så lenge i barnehagen faktisk gjør henne stresset inni seg. Det er ekstremt krevende mentalt for hunder å være i miljøer det skjer mye når de er nervøse, for hjernen jobber hele tiden med å passe på at det ikke er noe farlig rundt. Og går hun der jeg synes det høres ut som hun går, så er de ikke sånn kjempeflinke på atferd. Så jeg ville ikke tatt alt de sier for god fisk.
 22. Sprettballen

  Firerbanden Blitz, Oscar, Happy og Cyan

  Det har skjedd litt siden sist, ikke så veldig mye, men litte grann. Mest hos Cyan da, de tre andre surrer rundt som vanlig. For to uker siden begynte vi på et kurs i bakpartskontroll. Det startet med et helgekurs, deretter er vi der 4 tirsdagskvelder etterpå. Helgekurs er litt dumt for Cyan sin del, for hun brenner fort opp kruttet, så på dag to blir det fort mye tull og vas hos frøkna, for da er det ikke så mange fungerende hjerneceller igjen Målet mitt med kurset er å få framgang på klossen, altså utgangsstilling. Vi har hatt en kneik der jeg ikke har kommet over. Som tidligere nevnt går Cyan for i frustrasjon, så jeg trengte litt verktøy sånn at vi kom framover uten å skape frustrasjon. For vente ut funker IKKE på Cyan 😅 Vi har jobbet med disse øvelsene: Bakbeinstarget. Helt nytt konsept hos Cyan, men hun tok det ganske så greit. Forsto ganske fort at det var bakbeina som skulle på target. Utfordringen er å når jeg trekker henne fram og av target, så vil hun ikke rygge bakover. Hun snur og går på med framlabber først, før hun blir stående med bakbein. Det løser seg nok når vi får jobbet med rygging separat tenker jeg. Deretter har vi jobbet med fire poter i kasse. Poenget er også her at hunden skal bli oppmerksom på at den har fire bein den kan styre og ikke bare to som "henger etter". Cyan har aldri jobbet med dette før og vi har jobbet lite med shaping. Så jeg tenkte at her får jeg en hund hylende i frustrasjon og hengende i armen min fordi "jeg skjønner ikkeno, mor!". Der tok jeg feil. To klikk for å lukte på kassen og hun var oppi 😂 Tirsdag som var denne uken kom vi oss faktisk ned i en ganske liten kasse. Ikke kjempeliten, men Cyan har ikke kjempegod koordinasjon, så vi må være litt greie. I tillegg har vi så klart jobbet med klossen. Her ser vi tydelig at det er hjemme det meste av arbeidet må gjøres. Det er litt for krevende for Cyan rent mentalt til at hun greier å tenke skikkelig på kurs, eller andre steder enda. Bruker jeg bare mat, så velger hun ofte å bare melde seg ut fordi hun synes det er vanskelig og hun er ikke matmotivert nok. Bruker jeg leke, så er motivasjonen høyere, men da spinner hun mest uten å tenke så mye, så hun lærer ikke så mye av det. Her er også en filmsnutt av noen av treningsøktene vi hadde på dag 2, altså andre dag på helgekurset. Ble myyye klipping, for det ble som sagt mye tull og vas, men hun får nå til litt likevel Ellers jobber vi jo med slipp, både på ball og kampleker. Det går veldig bra om dagen. Slippkommandoen blir sterkere og sterkere. Jeg har også funnet løsninger når hun låser seg og ikke vil slippe, sånn at jeg slipper å gå i konflikt med henne. Vi trener på det nesten hver dag, noe som gjør at hun har begynt å få skikkelig med muskler! Vi jobber mest med det i skogen på tur, så når hun da må løpe i ullendt terreng, og noen ganger søke skikkelig, for å finne ballen, så ser man det igjen på kroppen. Jeg synes det er råflott med godt trente hunder, så når hun flexer med musklene sine er det veldig pent å se på synes jeg! Her er som regel sånn vi jobber med slipp på ball. Jobber også med å shape inn at jeg kan gjøre bevegelser mot ballen hun har sluppet, før jeg kaster ny. Sånn at jeg til slutt kan plukke den opp og til sist få den avlevert i hånda. Men der tar vi tiden til hjelp. Det viktigste er at hun synes slipp er kjekt! Så er vi ganske spente da, for i mai skal Cyan like til Sverige for å gå MH, sammen med sine kullsøsken. Jeg er veldig spent på hvordan hun kommer til å gjøre det der, og om jeg får noen overraskelser. Pr. dags dato er hun hvert fall en elendig vakthund, så jeg er spesielt spent på reaksjonen mot spøkelsene.
 23. Sprettballen

  Erfaringer med dvergpinscher?

  Vi hadde en dvergpinscher valp i 2 måneder. Så leverte vi den tilbake til oppdretter. Pga. det mentale. Hunden bjeffa til alle døgnets tider på alt og ingenting. Redd for folk, redd for andre hunder. Generelt veldig utrygg. Mitt inntrykk av de jeg treffer er at det er mye mentale utfordringer på rasen. Jeg tror kanskje jeg har truffet en som turte å komme bort å hilse på meg med en gang. Når de er trygge, så synes jeg de er veldig kule hunder. Klovnete og morsomme. Desverre synes jeg det mentale er en gjenganger på rasen. I tillegg er ofte oppdretters svar på dette at "de skal være sånn". Jeg kjenner flere som har hatt dvergpinscher, og gjenganger har vært at selv om jeg har vært på besøk mange ganger, så tørr de ikke komme bort til meg. Jeg fikk komme innpå en, men han var så ustabil at han kunne bite, hvis han fikk det for seg. Selv om du var "godkjent". Nå vet jeg ikke om det står så ille til over alt, jeg håper ikke det. Men av det jeg har sett av rasen er det ikke særlig sprekt.
 24. Ja, veldig greit å kunne få litt luft bak. Det er en skyve luke av noe slag. Ikke så veldig stor. Husker ikke heeelt for har ikke rørt den siden vi kjøpte bilen for et halvt år siden 😂 Kan sjekke neste gang jeg skal ut!
 25. Ja, jeg kunne ikke tenkt meg å bytte ut plexieglasset med gitter altså. Om sommeren så lukker vi bare luka til førerhuset, og da holder det seg en grei temp baki med hundene
×