Gå til innhold
Hundesonen.no

LBL

Medlemmer
 • Innholdsteller

  554
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

34 Excellent

1 følger

Om LBL

 • Rang
  Husvarm

Nylige profilbesøk

3,824 profilvisninger
 1. Mellomstor, "brukendes" familiehund?

  Som eier av begge rasene så vil jeg bare si at hvis du utelukker collie på grunn av bjeffing så ville jeg gjort det samme med lapsk vallhund. De er ganske like på det punktet er min erfaring. Dessuten har en del lapske godt utviklet jaktinnstinkt og kan være selvstendige nok til å bli borte en stund. Slår et slag for flatcoated retriever jeg.
 2. Innavlsgrad og evt. paring

  Innavlsgraden vil bli 3,125 på en sånn kombinasjon. Sikkert ikke aktuelt lenger men innavlsgraden på startinnlegget vil blir 1,5625 (kjapt regnet i hodet)
 3. Våteksem som sprer seg

  Kjør på med potetmel flere ganger om dagen, det fungerer veldig bra på en hund jeg passer for tiden i hvert fall. Med mindre det er skabb da selvsagt.
 4. Jeg tenker å lage denne rasen

  En (billy)bumbler som knytter seg til barn og sier "oy,oy!"? Har du lest "The Dark Tower" av Stephen King du? Hvis du ikke har så er det nesten litt skummelt..
 5. Collie korthår.

  Det gjorde ikke jeg heller i begynnelsen, men fant ut at jeg bare måtte hvis jeg ville følge med på rasene mine i Finland. Så med Finsk-Norsk ordbok, masse pågangsmot og noen timer til overs her og der så var det faktisk overkommelig.
 6. Collie korthår.

  Hvis du er kjent med finske koiranet så kan du jo søke opp hvilke hunder som konkurrerer i AG/LP osv og begynne derfra? Det er ofte hunder av de samme linjene som vinner på utstilling og konkurrerer i hundesporter selv om noen sikkert prioriterer bruks mer enn andre i avlen sin. Smooth Collie Database er også en side som er et must hvis man er interessert i rasen
 7. Collie korthår.

  Border collie "light", uten utpregete gjeteregenskaper og med ett (eller fler) lavere gir.
 8. Collie korthår.

  He-he, jeg har ikke noe fasit på hva man skal se etter hvis man vil ha en "superhund" nei, da hadde jeg sikkert hatt en selv og det har jeg ikke. Poenget mitt var vel mer at i både amerikanske og europeiske korthårscollier så finner man bra og dårlige hunder. "Superhunder" blir dessuten en alt for diffus betegnelse siden det muligens ikke betyr det samme for deg som det gjør for meg Hvis du er interessert i en rase der MH blir brukt så kan jeg bare anbefale og prøve å sette deg inn hva det betyr og det gjør man best ved å se så mange som mulig. Og utover det gjelder de samme reglene som andre raser, treffe mange av rasen og danne seg et bilde og prate med oppdrettere og spørre og grave og alt det der..
 9. Collie korthår.

  Drister meg til å svare siden jeg kjenner begge deler, nei jeg synes ikke det er påfallende forskjeller på mentaliteten på amerikansk og europeisk korthårscollie. Det er "superhunder" og "råtne epler" og alt imellom der på begge sider :-) Men på den europeiske er mentaliteten bedre dokumentert, spesielt de nordiske pga svensk (og norsk) MH og finsk MT (og MH som de så vidt har begynt med de siste årene). Det er ikke helt uvanlig å blande de to typene i Europa så per def er vel en del halv- og helamerikanere med i MH/MT-statistikken i Norden.
 10. Hvordan opplevde du rasebytte...?

  Fra siberian husky via lapsk vallhund til korthåret collie Bevisste valg fordi fokuset i mitt hundehold har forandret seg med årene. Veldig fornøyd Ellers er jeg enig med Gråtass, så lenge man holder seg innenfor gruppe 1 tror jeg ikke forskjellen merkes så godt.
 11. Det stemmer nok. Den engelske versjonen er tydeligvis bare til pynt
 12. Hvis du går inn på linken LTE på resultatet til hunden så får man opp hvilke poenger den fikk hvor. Også på de som strøk/ikke fikk nok poeng.
 13. Mellomstore spisshunder

  Jo det kan være mye lyd i lapsk vallhund. Deres opprinnelige bruksområde krever bjeffing, de bruker det når de skal flytte på reinflokker, og hvis man ikke er nøye nok med oppdragelsen så kan det nok bli et problem ja. Også på finsk lapphund vil jeg tro. Nå er vel ikke TS helt ukjent med lyd med mindre han hadde den eneste collie/buhund-blandingen som ikke lirte av seg et bjeff i sitt liv.. Det gjelder å ha en plan, det hadde jeg (nulltoleranse) og det har fungert. Veldig ofte synes jeg de som bjeffer mye lever i hus med flere lapske for de girer hverandre lett opp. Det gjelder vel de fleste "bjefferaser". Ang farge så har lapsk desverre begrensninger, de kan ikke være gule. Ikke vet jeg hvorfor det er standarden i lapsk når det ikke er i standarden til finsk men sånn er det. Hovedfargen skal være mørk. Det vanligste er viltfarget (som min), svart med tegninger eller brun.
 14. Mellomstore spisshunder

  Det finnes nok varisjon i lapsk også men det skal være mulig i dag å få tak i en lapsk med aktive reingjetere i slekten. Både i Norge og i Sverige. Vet også om lapskeiere som har sauer sammen med hundene sine, det er ikke vanlig med "huskytendenser" men unntak finnes sikkert. Så lenge valpen venner seg til sauer fra begynnelsen så vil den nok kunne brukes til det samme som collie/buhund-blandingen. For jeg kan ikke skjønne annet enn at en sånn blanding bør være tilnærmet "lik" en lapsk Min hund har jo en del jakt men selv hun var kontrollerbar i møte med sau en gang vi fikk sjansen på hundevante sau. Jeg vet ikke om hun hadde gjetet eller noe for jeg mistet motet, har hatt husky i litt for lenge så jeg turde ikke la henne styre ting selv
 15. Mellomstore spisshunder

  Forskjellen på lapsk og siberian sånn jeg opplever det er fokuset de har, siberianen vil alltid fram, fram og fram mens den lapske blir gjerne med på en stubbepause uten å protestere, aktivitetsnivået er ellers ganske likt og de er like rolige inne. Siberian har vanligvis mer jaktinnstinkt enn lapsk så til ditt bruk ville jeg nok valgt lapsk (eller finsk). Det var faktisk derfor jeg valgte rasen etter å ha vært siberianeier i mange år, jeg var lei av å ikke kunne ha hunden løs. Og selv om min har en del jaktinnstinkt så er det kontrollerbart. Det er hennes fortjeneste at jeg vet hvor dyretråkkene er i mitt område og jeg hadde neppe sett noen storfugl i levende live hvis det ikke hadde vært for henne heller. Til spor og ettersøk tror jeg og lapsk passer bra, vet det er flere i sverige som konkurrerer i viltspor med gode resultater. Har alltid fått høre at lapske er "naturtalenter" på sporing uten av jeg vet helt hva det betyr. Jeg tror ihvertfall at de foretrekker sporing framfor feks terping på LPøvelser. Takk for svar på det med snikjakt, jeg prøvde se for meg jaktformen med hund men klarte det ikke helt Lykke til med hundekjøp uansett hva du bestemmer seg for
×