Gå til innhold
Hundesonen.no

Meg

Medlemmer
  • Innholdsteller

    3,680
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Days Won

    22

Innlegg skrevet av Meg

  1. On 11/14/2020 at 9:32 PM, Katrine1 said:

    Hei! Jeg har en gordon-setter på snart to år som jeg holder på å trene på å stå alene ute i hundegården mens jeg er på jobb på dagtid (på kveldstid ligger han inne). Jobber turnus, så synes det er greit at han er ute. Jeg har et spørsmål rettet til dere som har hundene ute (ønsker ikke kommentarer på hvorvidt man skal ha hunden ute eller ikke); Hvordan trente dere for at de skulle synes det var komfortabelt å være der alene? Hundegården ligger på baksiden av gården, så han ser ikke inn på oppkjørselen. Han takler å stå der en stund, men så begynner han å bjeffe. Ikke uling eller klynking så mye som ren bjeffing. Er det noen som har gode tips og triks? 

    Fortsatt god helg! 

    Hilsen ei som begynner å gå tom for gode ideer ?

    ta han inn FØR han begynner å bjeffe, gi ham all fôring i hundegården, sørg for god og lun liggeplass og "noe å gjøre" (tyggebein, fylt kong). Det er omtrent det vi gjør med valper når vi skal venne dem til hundegården, vi vil ikke at de skal oppleve hundegården som kjip og trist. Litt som alenetrening rett og slett.  

  2. 20 hours ago, maysofie said:

    Troll er også norskt tørrfòr, med mindre jeg tar feil. Om du inkluderer våtfôr/råfôr har du endel mer annet å velge i, deriblant Vom & Hundemat, Provit, Norwegian Polar og Rawfôr. Et par av disse har frysetørkede varianter også, men der har jo riktignok en litt annen pris enn både våtfôr og vanlig tørrfòr :) 

    Troll lages i Sverige såvidt jeg vet, med tanke på dyrevelferd og antibiotikaresistens er det ganske like forhold der som her

  3. 28 minutes ago, simira said:

    Neida, helt enig i det. Og jeg bruker en del storfe også. Men unngår svin og kylling så langt som mulig, og kjøper økologisk når jeg må (krav til mer plass og utegang bla.). Det er strenge - men langt fra gode nok - krav, dessverre. Fisk, særlig laks, er vanskelig... men Robur har også noe fôr med ikke-oppdrettsfisk ihvertfall.

    Disse tankene ligger forsåvidt også bak maten til oss menneskene også. Akkurat i år har gubben vært på sin første av antageligvis mange jaktsesonger, så vi er berga på kjøtt.

    mens jeg blir stadig skuffa over noen jegeres manglende respekt for naturen. Feks: de lar jakthunder jage viltet i timesvis. Man kan bare tenke seg til hvor mye frykt og redsel dyret har gått igjennom. Og- de skryter av det. jada, hunden er dyktig,  men hvor ble det av respekten for naturen? Og - alle skadeskytinger (orker ikke rovdyrdebatt, den er oftest unyansert fra alle sider). Jakthunder med lungeødem (men det er visst en arvelig komponent)... Skader og påkjørsler. Det går jo med noen hunder hvert år.

    Så når det gjelder dyrevelferd og kjøtt - så er det jo ikke lett. 

    (og for ordens skyld; Jeg kjenner jegere som har alt på stell og vurderer å ta jegerprøven selv)

    • Like 2
  4. 3 minutes ago, simira said:

    Lam og sau er vel de produksjonsdyrene som har det best i Norge (og andre steder forsåvidt). Svin og fugl har det absolutt verst, men er billig, og brukes dermed mye. Jeg prøver også å kjøpe lam og vilt, når det er et alternativ. I tillegg ser jeg hvor fôret er produsert. Vi halvfôrer på Robur (prod i Sverige) og VOM . Har fôret på VOM siden det kom, og aldri opplevd noen problemer selv. De har hatt et par tilfeller av dårlige batcher, men det gjelder vel alle store fôrprodusenter...

    Det er strenge krav til areal innendørs for de fleste dyr, men ikke sau. Dermed - de månedene i året sau går inne, er det veldig stor forskjell på hvor stort areal de har per sau.Tap av dyr på beite er en annen faktor.  Å rangere dyrevelferd hos ulike husdyrslag er ikke lett og ikke rett fram. 

    • Like 1
    • Thanks 2
  5. On 9/8/2020 at 3:16 PM, Miloficent said:

    Jeg skal kjøpe ny bil - en hundebil! Jeg er dog usikker om jeg skal kjøpe stor kassebil (typ transporter) eller «pizzabil» typ caddy. Bilen skal brukes både til hverdags og til hundeaktiviteter. Syns da det virker mer stress å kjøre stor kassebil rundt omkring, versus en pizzabil. Men med en stor bil har jeg mye plass og kan da bygge seng og den slags inni - noe som er praktisk (og rimeligere ift når vi drar på turer, stevner ol.). Likevel har jeg ikke penger til å bygge dette med det første og er redd det bare blir utsatt. En pizzabil virker med handy i hverdagen, samtidig som den har plass til dobbeltbur og løsninger for utstyr. Æææ, choices!!

    Kan vw caddy være noe? Fåes i 4wd og langutgave, med en eller to dører på siden. Legger du solfilm på rutene, og velger lys bil (grå, hvit), samt en med vinduer som kan åpnes, holder de seg bemerkelsesverdig kalde på sommeren. Var veldig fornøyd med vår, men har større bil nå pga flere hunder :) Har valgt fra erfaringene med caddyen, og har lys bil med solskjerming og vinduer som kan åpnes på begge sider.  Du får dem med varmeapparat baki også, og også aircondition om du har åpen/nettingskillevegg.  

    • Like 2
  6. Just now, Kleopetra said:

    Aggresjon må avklares på forhånd. Folk vet vel om de har aggressive hunder går jeg ut fra? 

    Hvor mye erfaring har du med slike avtaler? 

    En del :) Jeg leser "utagerende" som at hunden går ut for å ta/skremme andre hunder, bundet i usikkerhet eller aggresjon. 
    En hund som sliter med det bør møte hunder som ikke har samme problem. Men som regel er det folk med "problemhundene" som ønsker å møtes for å trene. Og noen ildsjeler da, hvis man er heldig. 

  7. 1 hour ago, Miloficent said:

    Tusen takk! Jeg bestemte meg for å søke på ny neste år slik jeg kan være litt mer forberedt økonomisk (greit å ha en buffer når en har bil + to hunder) og mentalt - kom veldig brått på da jeg har stått på venteliste en stund? Eneste som jeg eventuelt tenker en del på er mørket, kulden og mengden med snø? Vi har vel kanskje 1-2 dager med et par cm med snø her nede

    Ikke mye snø i Bodø, og ikke blir den liggende lenge av gangen. Man kan dog reise "innover i landet" for å finne snø om man vil det. 
     

    Det er veldig mange fine områder å gå tur i nærheten av sentrum, og flott natur - både skog, sjø og fjell. (har vokst opp i området :)

    • Like 1
    • Thanks 1
  8. Just now, simira said:

    Jeg foreslo de ikke pga. røytinga. De er vel en av de verste rasene mtp. røyting, og grunnen til at det utgår for meg også. Men om man er villig til å lempe på det så er de alt annet.

    Godt poeng. jeg er skada pga hold av husky. Pels overalt. Alltid. I røyteperioden er det til tider ekstremt :)

    nalaroyter.jpg

    (jada, den nederste er min, og jada, den fikk også kloklipp :)

  9. On 7/15/2020 at 12:03 PM, simira said:

    @Meg og @Snøfrost kan sikkert hjelpe deg litt mer med info, @pippin her inne har også husky innendørs. Det er nok en rase som er viktig at får nok fysisk mosjon, men utover det er det forholdsvis enkle hunder. Men det er hunder som ikke nødvendigvis kan gå løse, de har sterkt jaktinstinkt. Og det går nok for de fleste polar/spisshundene, det er individuelle forskjeller, men det er langt tyngre å få god innkalling dem enn en retriever eller gjeterhund for eksempel. Hvis du kan tåle litt lyd så tenker jeg lapphundene er et godt alternativ, de er mer trenbare.

    Blir tervueren for stor?

    Jeg har siberian , og jeg kan bekrefte at det er enkle hunder så lenge man er klar over noen få ting: de har som regel sterkt jaktinstinkt, så at de skal gå overens med katt er ikke veldig sannsynlig. Dessverre. De må også stort sett holdes i bånd. De røyter! MYE :)

    Ellers er det ingen som har fortalt en siberian at den må bo ute (om man har bare en , så er det jo familien som er flokken, og da bør den få bo inne med dem), ei heller løpe ti mil hver dag. Med tursko, joggesko, ski og sykkel kommer man langt. 

    Den verste faren er at man ender opp med flere huskyer... :)

  10. On 6/24/2020 at 11:24 AM, Newbie said:

    Parret tispen min for første gang for 63 dager siden i dag. Hadde hannhunden hos oss i nesten 2 uker før det satt og hun lot seg parres. Dette er første gangen hennes. Hun har hatt innbilt svangerskap før, da med melk i puppene, men nå er det absolutt ikke noe melk der, men jurene er så store og hovne som de aldri har vært før. Annet enn dette har hun lagt på seg litt, men har ikke noe utpreget valpemage. Går det an at hun er drektig, eller ville magen hennes vært stor nå uansett hvor mange som er inni der? 

    Hvordan gikk det?

  11. 20 hours ago, Mathias Jensen said:

    Tusen takk for gode og utfyllende svar, @Shokata, @pippin og @Meg!

    Jeg ønsker en godt pelset hund som tåler det meste av vær, og ser for meg at en høy hannhund på +/- 30 kg er fin størrelse. Sibirsk husky er selvfølgelig også en mulighet, men jeg har hørt at disse ikke nødvendigvis har noe særlig trekklyst - dette gjelder kanskje for de fra utstillingslinjer?

    Om noen vet av gode oppdrettere av AH (eller SH fra trekklinjer om noen vil fortelle litt mer om disse) i Trøndelag/Nordland/Troms/Møre og Romsdal, gjerne gi et vink! Har møtt flotte hunder fra Inger-Marie Haaland i Numedal, men det er dessverre litt langt unna Trondheim. Nordover har jeg familie, så det er mere aktuelt. 

    Igjen takk for gode svar, det er godt med råd fra kunnskapsrike folk ?

    Kjøper du siberian husky fra arbeidslinjer, og helst fra foreldre som har blitt benyttet aktiv i trekk (gått løp) så er det stor sjans for å få en hund som trekker. Selv har jeg siberians fra arbeidslinjer, og kjører aktivt med dem. Jeg har ikke måttet selektere ut en eneste hund pga manglende trekkvilje i løpet av de 12 årene vi har kjørt aktivt. (jeg har forsåvidt ikke selektert ut noen annet enn en som ikke trivdes i flokk)

    Ellers ville jeg styrt unna kenneler som "spesialiserer" seg på salg, det være seg AH eller SH. Man kan spørre seg hva målet med avlen er for disse. Jeg tror det er pengeboka. Kontrollspørsmål: skal de beholde valp selv, hvor mange valper har de i året, er foreldre løpskjørt, helsetesta (AH: Test for AHE, SH: øyne)....Det finnes noen som omtrent driver valpeproduksjon... 

    Jeg ville nok vært villig til å flytte litt på meg for å få tak i valpen som passer best : )

     

     

    • Like 1
  12. On 5/16/2020 at 9:45 PM, Mathias Jensen said:

    Hei!

    Jeg og min bedre halvdel planlegger familieforøkelse med hund nummer 2, og har kommet frem til enten alaska husky eller samojed. Fruen er noget bastant på at vi allerede har bestemt oss for samojed (for den er jo bare så skjønn ?), i mens undertegnede heller for øyeblikket mer mot en husky. I den forbindelse håper jeg noen her på forumet (fortrinnsvis med erfaring med begge raser, men alle velmente meninger er velkommen) kan komme med sine erfaringer med begge raser - både gode og dårlige, for å bistå meg med å beholde husfreden.

    Om hundelivet vårt idag: Vi har nå en 2,5 år gammel border collie som trekker oss på ski, på kickbike, på sykkel, trekker pulk og på løpeturer, samt bærer kløv på fotturer. Han står i ca 30 kvm hundegård når vi er på jobb/skole og trives godt med dette, men vi synes han fortjener en kompis, samt at vi fortjener mer trekkhjelp ?‍♂️. Border collien vår er rolig i hundegård, sover for det meste når han er inne i huset og arbeider godt når han skal.

    Problemstillingen: Fruen ser på en husky som en spinnvill propell som hopper og trekker i alt og alle, og jeg mener dette er et noget unyansert bilde av rasen. Samojeden er viden kjent for å være rolig og svært flink med barn, samt for gode trekkegenskaper (avhenger selvfølgelig av oppdretter). Jeg er av den formening at en husky også er svært familievennlig og kan bli en rolig hund inne med riktig oppdragelse og sosialisering, samt at den får tilstrekkelig utløp for sin energi (noe en samojed selvsagt også må få for å få frem nevnte egenskaper). Grunnen til at jeg ønsker en husky over en samojed er at man kan få denne i litt større utgave (dette er et minus ifølge min bedre halvdel ?), samt at den ofte er mer langbeint og innehar bedre trekkegenskaper. Grunnen til at fruen er skeptisk er at hun er redd for at det blir vanskelig å håndtere denne sammen med vår border collie, men her mener jeg det samme kan skje med en samojed om den ikke oppdras riktig.

    Jeg takker på forhånd for alle innspill og kommentarer (også fra de som ikke er enige med meg ?), så krysser jeg fingrer og tær for at vi blir enige til slutt.

    Hvis formålet er å ha en hund som skal trekke på ski, kickbike og sykkel, er det som du sier enklere å finne en med arbeidshode blant alaska husky (og siberian fra trekklinjer) enn blant samojedhund. Men de finnes jo, vet om flere som har hentet samojed fra arbeidslinjer i Sverige. De har ofte litt mindre pels. Det var en som var en del her inne tidligere som har samojed av trekklinjer, men jeg finner ikke igjen brukernavnet. @Hannah har samojed. 

    Velger du renraset polarhund, vit at det (dessverre, må jeg jo si) har oppstått ulike avlsretninger; utstilling og bruk. Det er imidlertid ikke noen forskjell på disse linjenes egnethet som turhunder. Avlen konsentrerer seg om hhv eksteriør som slår an på utstilling (hundene testes i varierende grad i selen), og trekkegenskaper (arbeidsvilje, pels, poter, bevegelser, matlyst, restitusjonsevne, gemytt, etc. Her er det varierende hvor mye oppdretter ivektlegger å bevare "type"). Så - hvis ønsket er en hund som jobber, velg hund fra oppdretter som vektlegger det (og trener/tester hundene i sele). 

    En ting du ikke nevner her er forskjell i pelsstell og lyd. Det er en del lyd i samojed (bare ta deg en tur på samoedsamlig eller rundt samojed-ringen på utstilling, kan jo være litt vanskelig i disse dager. Kontakt Norsk polarhundklubb for info om rasen). 

     

     

  13.   Jeg ville kontaktet raseklubben også :) 

     

    For siberian husky mener man brukslinje om de hundene som aktivt er avlet etter bruksegenskaper, som da er trekkegenskaper. Det betyr ikke at de er mer energiske enn andre linjer, og heller ikke mer krevende. Ikke er det forskjell i hvordan de egner seg som familiehunder.  Etter min erfaring er det ingen forskjell på energinivå og aktivitetsbehov, men viljen til å jobbe kan være forskjellig. Trekkhundfolk vil ha hunder med en god av-knapp. Det er også rasetypisk. Akkurat den biten vet jeg ikke om man verdsetter like godt om trekk ikke er hovedmålet.  

    Alle siberians fra alle linjer kan bli problematiske om de ikke aktiviseres nok (ødelegger, bråker). 

    • Like 2
  14. 20 hours ago, Tyttebæra said:

    Jeg tror ikke hvete-frie tørrfôr er særlig farligere enn fôr med hvete. Med tanke på at hvetefrie produkter har vært på markedet i veldig mange år hadde nok DCM vært mye mer utbredt enn det er dersom det var en direkte sammenheng.

     

    Men så er ikke belgfrukter og korn det samme da. Forskjellig innhold av næringsstoffer. 

     

  15. 1 hour ago, QuestiBa said:

    Hei, allesammen satt å leste en interessant topic, om Mat relatert DCM på hund, og dette gjør at jeg syntes det er vanskelig å velge fòr. 

    Noen som har inspill? ? 

    Mat og relevans til DCM.

     

    Jeg synes det er så merkelig at det er helt forferdelig å gi hunder fôr med hvete, men helt innafor å gi dem mat med alskens urter, erter, poteter og bønner..."Normale" hunder tåler helt fint hvete, andre får allergi eller magetrøbbel. Er det da hvete eller hunden som er problemet? Jeg tror nå egentlig at hverken hvete eller potet er særlig bra hundemat jeg. 

    Det blir ikke fôr med erter, poteter, eller bønner her. Fôr med høy andel animalsk protein av god kvalitet er det jeg ser etter. 

    Kjenner til to hunder som har dødd av DCM faktisk. Eller, de døde plutselig og under obduksjon var konklusjon forstørret hjerte. Begge spiste "grainfree" tørrfôr. 

     

     

  16. Ang forsikring. vi bruker Gjensidige. Fornøyd med vilkårene. VI har ikke alltid forsikret hundene fra fire mnds alder, men de tingene vi har trengt forsikringa til har blitt dekka. 

     

    Det er ikke mange hundekjørere som har forsikring på hundene sine, og ganske mange setter ikke chip før de skal gå løp senere, og da gjerne med NHF-chip (som ikke kan registreres i Dyreidentitet). Vi har siberian husky så for oss er det litt annerledes, valpen MÅ chippes før registrering.

     

    Giardia er det en del av i trekkhundmiljøet, og ikke lett å bli kvitt. Det virker som om de fleste voksne hunder til en viss grad blir immune, men det er vanlig å ta prøver og behandle hundene ved jevne mellomrom hvis giardia er påvist. En enehund som bor inne vil du få giardiafri. Ha den minst mulig ute i hagen (plukk opp avføring!) de fem dagene du behandler den. Synes jo valpen burde vært behandlet før dere fikk den, da.

  17. 13 hours ago, Esme said:

    Hei. Jeg og kjæresten har skaffet oss en tispe valp som nå er litt over 12 uker gammel. Vi har noen "problemer" av og til, og ønsker innspill fra dere for å se om vi kan løse noe av dette. (Vi vet at alt dette er normal valpeoppførsel, men det kan jo hende noen har et par gode tips for å gjøre det litt enklere for oss :))

    1. Vi har også en katt i huset. Hunden og katten går bra sammen, men de klarer ikke å ikke løpe/sloss med hverandre når de ser hverandre. På grunn av dette (tror jeg) klarer ikke hunden roe seg i stua, hvor katten holder til. Det virker som hun er stressa hele tiden i stua. Hun tisser mye oftere der også, ofte med mindre enn 20 minutters mellomrom. På soverommet, hvor hun sover om natta, legger hun seg mye raskere ned for å sove og hun tisser nesten ikke her. Er det noe vi kan gjøre for at hun skal klare å slappe av i stua også? Nå virker det som det eneste hun forbinder stua med er lek og moro.

    2. De siste kveldene har hun ikke klart å roe seg ned på soverommet heller, og gjør alt hun ikke får lov til. Hun biter på senga så det løsner tråer, prøver å bite av borrelåsen og gnager på lista på veggen. Ingen av lekene vi tilbyr henne får henne til å slutte med dette. Hun piper og drar hardt i sengekanten. Vi prøver å ignorere det, men hun ender opp med å spise på trådene hun løsner fra senga, noe vi ikke kan ignorere. Vi har gått inn for å la henne bruke masse energi før vi skal sove, men kanskje har hun blitt for ivrig? Spørsmålet mitt er da, tror dere hun er overstimulert eller trenger hun å bruke enda mer energi før vi skal sove? Hun roet seg fort ned om kvelden helt til noen dager/en uke siden..

    3. Hunden har også begynt å bite hardere, og går ofte for hender eller buksebein. Dette gjør både vondt, og klærne får hull. Vi prøver å lure henne vekk med leker, men igjen, disse interesserer hun ikke stort. Vi har også prøvd godbiter for å lure henne vekk, men da fortsetter hun med en gang den er spist opp.. Hva er deres beste triks for å stoppe denne bitingen?

    Gratulerer med valp! 

    Det finnes mange bøker som beskriver hvordan man kan jobbe med dette, og det finnes også god informasjon på nett. Akkurat hvordan man skal jobbe og hvilke metoder man skal bruke er man jo uenig om. Men uansett: 

    https://www.lundqvist-hundeskole.no/hjelp-vi-har-fatt-valp/

    Victoria stillwell har en del fornuftige videoer på youtube og egen side

    jeg liker denne https://www.tanum.no/_vardagsuppfostran-med-kansla-och-respekt-gunilla-lundbom-asa-ahlbom-9789163320545 (selv om jeg ikke liker tittelen). 

     

     

×
×
  • Opprett ny...