Koriander

Medlemmer
 • Innholdsteller

  31
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Koriander

 1. Noen som har sett denne på netflix og har noen synspunkter? Jeg forsøkte å søke, men kunne ikke finne noen tråd om denne dokumentaren fra før av. Jeg er langt i fra noen ekspert, men har nylig begynt å fore 50/50 V&H og tørrfor. Jeg byttet også tørrfor til et jeg tror er bedre enn det vi brukte i starten. Hittil merker jeg stor forskjell i avføringen til valpen vår (den er fastere og hun bæsjer ikke like hyppig). I tillegg er appetitten en helt annen nå. Tidligere var hun veldig lite interessert i maten (vi forsøkte forskjellige smaker), mens nå kaster hun seg over den og slikker skåla ren. Jeg tror det er både på grunn av det nye tørrforet og V&H. Nå er ikke intensjonen å starte en diskusjon om tørrfor versus råfor, men heller kanskje å snakke om hvor kynisk dyremat-industrien later til å være, og hvor stor forskjell det kan være mellom de ulike merkene i form av næringsinnhold og rett og slett hvor bra det er for kjæledyrene våre. Jeg var inntil nylig en av de som aldri hadde tenkt på å lese bakpå hva hundematen faktisk inneholdt, og mitt inntrykk er at majoriteten (men langt fra alle) av dyreeiere tilhører denne kategorien. Dette virker det som at mange av merkene utnytter grovt. Jeg ble ganske sjokkert av flere ting som blir tatt opp i dokumentaren. Dokumentaren kan kanskje virke noe ensidig, men de forsøkte å få flere av de store merkene til å uttale seg på film - noe samtlige avslo. Hvorfor? Er det fordi spørsmålene ville vært for vanskelige å svare på, som en av veterinærene i dokumentaren trodde? Jeg vil presisere at dette ikke er ment som kritikk mot noen. Jeg kan svært lite om ernæring, og enda mindre om dyrs ernæring. Selvfølgelig fungerer heller ikke alle hunder like godt på samme type for, og opplevelsene vil være mange og svært forskjellige. Hva syns dere om dokumentaren? Var det noe du spesielt bet deg merke i?
 2. Jeg likte veldig godt både Pan og Nansen! Hadde ventet til valpen kom i hus før jeg bestemte meg. Da ser man bedre om det passer eller ikke.
 3. Og jeg kan ikke annet enn å si takk for det, her var det ikke så trivelig. Du har selvfølgelig helt rett. Fra tid til annen slår det meg ekstra hardt i fleisen (som da jeg oppdaget boken "Rik på lavpris" om oligopolet i norsk dagligvarehandel, eller da jeg innså at hele verden er styrt av gjeld vi aldri klarer å betale ned) og da blir jeg frustrert, engasjert og forferdet på en og samme gang. Det er lett å lukke øynene, akseptere det fordi uansett hvor mye det suger, så er det hardt arbeid å i det hele tatt få til en liten forskjell. Hadde det ikke vært for tråder som denne, så ville langt flere blindt trodd på hva de ble fortalt av aktører med utelukkende penger på agendaen eller fra andre som ikke vet bedre. Håper i alle fall at flere som meg ser den og får øynene opp.
 4. Nå er det ingen overraskelse at mye her i verden styres av økonomiske insentiver først og fremst. Jeg blir likevel forferdet over hvor kynisk bransjen virker å være. Det er vi som tar valg på vegne av våre dyr som ikke kan snakke for seg selv. Det er et stort ansvar. Det er direkte uetisk å mislede forbrukere i den grad mange av produsentene gjør. Veldig mange ville ikke tenkt på å gå innholdsfortegnelsen i sømmene, og mangler dessuten kunnskapen nødvendig for å tyde den og dernest vurdere om det virkelig er et godt alternativ eller ikke (inklusive meg selv). Man stoler på at de holder det de lover, for vi har aldri hatt noen grunn til å tvile. Det loves at det skal være sunt, smakfullt, balansert, av høy kvalitet, tannrensende og hjelpe mot ditten og datten - men så er hovedingrediensen eller en betydelig del kanskje korn og mais. Mange av ingrediense er uforståelige for i hvert fall meg og sikkert mange andre, og det er vel neppe tilfeldig. Jeg mener at det ikke er rom for å være så kalkulerende i en bransje med et så stort ansvar for levende veseners helse, ve og vel. I dokumentaren blir en forbruker intervjuet. Hun forteller om sin hund som ble syk og at veterinæren mente det mest sannsynlig var på grunn av maten den spiste (det ledende merket i USA på den tiden blir vi fortalt), rettere sagt det som blir tilsatt for å forlenge hyllelevetiden ("shelf life"). Hun ringer merket det gjaldt og forhører seg om dette med hyllelevetid. Der blir hun fortalt at tørrforet det gjaldt kunne være "ferskt" i 25 år. TJUEFEM. Snakk om ferskt! En annen ting fra dokumentaren som sitter sterkt igjen hos meg er dette med at så mange veterinærer tilsynelatende blir påvirket av forhandlere som tar kontakt, lærer dem opp og gir gode deals. Skulle vært interessant å høre fra veterinærer om deres erfaringer med slike tilnærminger og hvorvidt de på eget initativ forsøker å lære om ernæring så objektivt som mulig. Jeg har selv reagert på at det hos min veterinær kun er ett merke som blir tilbudt. Så vil jeg bare legge ved et poeng som blir tatt opp på slutten: "Det handler ikke om å gjøre det perfekt. Det handler om å vite. Det viktigste er ikke hvilket valg du til slutt tar, men at det valget er bevisst". Jeg er i alle fall glad for at dette kom meg for øret i det hele tatt, for ellers kan det hende jeg hadde fortsatt å ta det jeg nå mener er dårlige valg i den tro at det var det beste for min hund.
 5. For et flott initiativ fra deg og så gode bilder du tar! Dette hjelper sikkert en hel del. Jeg syns den helsvarte kattungen var spesielt nydelig. Gleder meg til vi i fremtiden kjøper oss hus med hage, for da blir det nok en kattebestevenn til Ronja
 6. Huffda! Det var trist. De vil ikke ha en valp de da?
 7. Gratulerer så mye! Blir spennende å se bilder og følge utviklingen hos de små.
 8. Tusen takk for svar @SFX og @Malamuten . Det hjalp veldig! Det er greit å vite ca hvor jeg burde begynne.
 9. Vi gikk nylig over fra Eukanuba til å gi 50/50 Orijen og V&H til Eurasiervalpen vår på snart 4 mnd. Hun veier snart 12 kg. På Eukanubas for blir det anbefalt en dagsrasjon på over 400 g, mens Orijen anbefaler 200 g. Vi ble anbefalt i dyrebutikken å gi 150 g dagen med V&H. Nå er jeg litt forvirret i forhold til hvor mye jeg skal gi av det ene og det andre her. Burde jeg gi 100 g Orijen og 100 g V&H dagen? Syns det høres litt lite ut. Vil bare nevne også at vi har slitt litt med matlysten til valpen fra dag 1 på Eukanuba, og når vi gikk over til en annen smak nekta hun omtrent å spise. Nå går maten ned på høykant og jeg er så lettet. Har ikke siden vi fikk henne sett henne kose seg sånn med maten. Hun slikker skåla ren. Så er jo spørsmålet om det da passer seg å ta det litt på øyemål, eller om jeg må passe på mengden.
 10. Det har du nok rett i. Det hadde vært tusen ganger enklere om folk bare holdt seg til nyttårsaften, og helst ikke hele kvelden. Har hørt om flere som har sett og hørt raketter før julaften til og med. Da er det ikke så veldig lett å forebygge og tilrettelegge for oss hundeeiere.
 11. Valpen fikk oppleve de første rakettene ute i stad, 29 desember altså. Mange på rad. Hun ble livredd. Først prøvde jeg å late som ingenting for å ikke bekrefte at det var skummelt, men hun ble helt manisk. Så forsøkte jeg å gi godbiter og sitte ved siden av henne, til ingen nytte. Hun hylte altså så ille at jeg nesten begynte å gråte. Til slutt lot jeg henne lede vei hjem igjen (hun spurta som bare det mens hun klynka). Inne la hun seg under bordet der hun aldri pleier å ligge og tok ikke godbiter. Nå har hun endelig falt til ro oppå meg i sofaen, men hun er ikke seg selv i det hele tatt. Får så vondt av henne. Planen er å unngå raketter så godt vi kan ved å reise bort litt på nyttårsaften, men det er så kjipt at bare et par raketter skulle gjøre henne så redd. Håper ikke det er flere idioter som sender opp i morgen..
 12. Tusen takk for utfyllende svar! Jeg har ingen kunnskap innenfor feltet, men måtte spørre. Det er fort gjort for oss som ikke kan så mye om avl å anta at lavest innavlsgrad = åpenbart best. Som med så mye annet, så var det vel på sin plass med litt nyansering
 13. Min har 0,293 % over 6 generasjoner. Etter det mangler det en hel del individer, ser jeg. Usikker på hvor høyt jeg hadde akseptert prosenten. Jeg syns det høres mye ut med over 1% allerede. Burde ikke det unngås så langt det lar seg gjøre?
 14. Ronja - Fullføre grunnkurs, videre hverdagskurs og kanskje lydighetskurs - Stille ut på valpeshow og så i junior. Blir første gang noensinne, så det kan bli spennende. Jeg skjønner foreløpig svært lite av hva som er forventet og sjargongen. - Gå fjellturer og sove i telt. - Fokusere på å utvikle et godt og nært forhold med oss. Vi skal ha det gøy! Matmor - Kjøpe leilighet med samboer - Begynne på master - Trene jevnlig - Ta lappen!!!
 15. Når burde man gå ned til to måltider om dagen egentlig? Det skjønner jeg godt! De skal jo vokse så mye og trenger å få i seg litt. Jeg har lest litt og sett på youtube hvor det sies at hver gang man forer fra skål, så går man glipp av en mulighet til å trene og aktivisere hunden. Skjønner at det ikke alltid er tid til det, men det ligger kanskje noe i det.
 16. Jeg opplever at tørrforet egentlig er godt nok for vår valp, det er bare veldig kjedelig å spise rett fra skåla. Vi strør det rundt over alt, gir i kong og håndforer (dersom hun har spist veldig dårlig).
 17. Klem til deg
 18. Vi har en eurasiervalp på 10 uker som jeg er hjemme med alene på dagen. Hun kunne sikkert gått ganske langt (les: frem og tilbake og i sirkler ), men jeg ønsker selvfølgelig ikke at valpen skal slites ut på feil måte gjennom mosjonering så tidlig. Vi er gjerne ute lenge for å utforske, men da tar vi det rolig og helt i valpens tempo. Jeg er veldig glad i/avhengig av å gå tur og kjenner veldig på at det hadde vært godt å kunne fått gått en time i dagslys slik at JEG får mosjonert. Har vurdert å rett og slett putte valpen i sekken. Hun er ganske bestemt og vil helst gå selv, så vet ikke helt hvordan det blir. Hva er deres erfaringer med lignende? Flere av dere har vel hatt en voksen hund da dere fikk valp. Hvordan løste dere det for å få mosjonert den voksne hunden og/eller deg selv tilstrekkelig? Mange steder står det at valper ikke skal mosjoneres mer enn 5 minutter og at man gradvis øker. Hva syns dere om det? Hva gjorde dere med deres valper? Hvor langt gikk dere med dem i forskjellige aldre?
 19. Tusen takk for svar, dere! Nå får jeg litt ny giv. Jeg merker jo at hun kunne gått lenger enn hva hun gjør nå, så da skal jeg ikke begrense henne lenger
 20. Jeg er veldig spent, morsom test!
 21. Vi skulle ikke ha valpen på soverommet og sov med den i stua et par dager. Jeg sov ikke så godt da, for jeg var redd det skulle skje en ulykke til tross for at vi har valpesikret så godt vi kan. Innså også at jeg ikke kom til å sove på mitt eget rom på mange, mange uker dersom målet var å ha henne alene i den store stua om natten. Nå sover den på soverommet med oss i stedet på et mye mindre område. Det går kjempefint! Hun trives godt på gulvet på sin egen madrass. Det er vel det som er viktigst; valpens trivsel. Så får vi tilrettelegge så godt vi kan.
 22. Takk! Da skal jeg ikke betale for en DNA-test, nei. Luna ser ut som en blanding av mye ja, men flott er hun! Gamlemor (hun er nå 14 år) ser liksom ikke ut som hun er en typisk blanding av så veldig mye syns jeg selv, så er derfor ganske nysgjerrig. Det spiller selvfølgelig ingen stor rolle, hadde bare vært morsomt å vite litt mer om det Takk for innspill! Det tror jeg absolutt kan ha skjedd. Vi møtte dessverre på mange hunder som av en eller annen grunn jeg ikke kan forstå var blitt forlatt av sine ferierende eller sesongboende eiere. Hun ble funnet som valp glemte jeg å fortelle, så hun ble født der.
 23. For mange år siden bodde vi i utlandet og adopterte denne flotte tispa fra en redningskennel. Det er stor sannsynlighet for at begge foreldrene var gatehunder, men det kan også være at en av dem var en forlatt familiehund (og dermed kanskje renraset). Jeg er på ingen måte ekspert på raser og har ikke tenkt så mye på hva hun kan være før nå nylig (selv om jeg har mine tanker), da jeg fikk min første hund alene. Å få en renraset hund i voksen alder har økt interessen for alle raser. Det hadde vært veldig gøy å se hva dere tror det kan være i henne. Jeg har også vurdert å sende DNAet hennes inn for testing, men vet ikke hvor bra og nøyaktig det egentlig er.
 24. Da er det vel på tide at jeg poster et bilde av den flotte jenta vår. Hun kom med den første snøen og er vår lille snøengel Hun er så glad, morsom og trygg.
 25. Det har vi også tenkt. Fant bare disse nå, vet ikke om de hjelper: