Gå til innhold
Hundesonen.no

tillien

Medlemmer
 • Innholdsteller

  352
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

945 Excellent

Om tillien

 • Rang
  Bekjent

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 • Bosted
  Tromsø
 • Hunderase
  Golden Retriever (Jaktgolden)

Nylige profilbesøk

680 profilvisninger
 1. Gjeterhund

  Vel, hvis du baserer deg utelukkende på den lille setningen fra wikipedia Norge så kan det se slik ut. Men det synes jeg blir litt snevert. Hvis du leser andre steder (inkludert det lille jeg siterte fra engelsk wikipedia), så er ikke historien så enkel. Nå skal ikke jeg påstå at jeg har den fulle oversikten da kildene er litt uklare og ofte gjør et lite hopp fra der de snakker om gjeterhund og gjeteregenskaper til politi, militærhund og generell brukshund. Og ingen av oss vet vel helt hva hovedskaperen (Stephanitz) tenkte. Men denne siden fyller ut noen huller i historien. Uten at jeg kan gå god for alt. Det stemmer imidlertid godt overens med totalen jeg klarer å trekke ut fra andre kilder. Vil fremheve følgende avsnitt: Altså, Stephanitz «rebranded» gjeterhunden til en mer allround hund (noe den alt hadde egenskapene til) da dens nytte som gjeterhund begynte å utspille sin rolle. Slik jeg leser det. Så får andre lese det som de vil.
 2. Gjeterhund

  Ja, han ønsket det også, men det er ikke i motstrid til de poengene jeg kom med.
 3. Gjeterhund

  Ja her står det mest om opphavet og det er vi enige om. Det er evt bare opprinnelig tenkt bruksområde vi diskuterer litt rundt. Samtidig kuttet du første setningen i det avsnittet der: «Navnet schäferhund stammer fra det tyske ordet schäfer, som betyr sauegjeter.» Men hvis vi ser på engelske wikipedia finner vi: Men nå er vi vel litt i ferd med å kuppe tråden med små detaljer her. Poenget mitt var bare at genetikk ikke er utgangspunktet for klassifisering i gruppe (bruk eller opprinnelig tiltenkt bruk er) og at jeg betvilte utsagnet om at en hund med navn som bokstavlig talt betyr «gjeter» aldri har blitt brukt som gjeterhund. Vi er helt enige om at Schæferen ikke først og fremst er en praktiserende gjeterhund i dag (på langt nær!) og at den har et annet opphav enn dagens typiske gjeterhunder.
 4. Gjeterhund

  Hmmm ... Aldri? Schæfer betyr jo bokstavlig talt gjeter. Noe den engelske oversettelsen german shepherd også gjør. Og hvert eneste søk jeg gjør om schæferens historie bekrefter at det var utgangspunktet. Riktignok ikke en gjeter slik vi tenker BC, feks, men like fullt en hund som var tenkt å gjøre gjeteroppgaver så som å passe på flokken. Og ja, den fant raskt andre bruksområder. Mulig det er noen nyanser i definisjoner som gjør seg gjeldende her.
 5. Gjeterhund

  Ja det stemmer og det forklarer kanskje hvorfor vi ikke tenker på den som en typisk gjeterhund i dag (som BC, kelpie, aussie osv). Den var kanskje mer tenkt til å forsvare mot rovdyr enn å holde en flokk samlet? Men gruppeinndelingen er jo basert på bruksområde (evt opprinnelig bruksområde) og ikke genetikk, så både den og hvit gjeterhund er vel gjetere enn så lenge.
 6. Gjeterhund

  Jepp, absolutt! Jeg mente bare at det vel per i dag er rimelig få av dem som brukes til gjeting i dag - i likhet med opphavet Schæferen. Men det gjelder jo flere av gjeterrasene.
 7. Gjeterhund

  Hvit gjeterhund, langhåret. Den er vel gjeterhund bare i navnet i dag tror jeg, men det får så være
 8. Hvor ofte har du flytta?

  1. 1980 Bodø-Bodø 2. 1993 Bodø-Tromsø 3. 1993 Tromsø-Tromsø 4. 1994 Tromsø-Trondheim 5. 1997 Trondheim-Trondheim 6. 1997 Trondheim-Trondheim 7. 2000 Trondheim-Tromsø 8. 2003 Tromsø-Tromsø 9. 2004 Tromsø-Tromsø 10. 2006 Tromsø-Tromsø 11. 2007 Tromsø-Tromsø 12. 2009 Tromsø-Tromsø 13. 2013 Tromsø-Tromsø 14. 2013 Tromsø-Tromsø 15. 2015 Tromsø-Litt utenfor Tromsø Huff. Flytting er er mareritt. En av gangene over var en mellomstasjon da det var tre måneder til dit jeg virkelig skulle flytte ble klart. Flestparten av flyttingene skyldtes borettigheter som utløp eller meldte seg (Samskipnad, jobb) eller oppgradering innenfor disse systemene (for raskest å få leilighet/hybel må man gjerne ta til takke med det dårligste først). Og så var det vel to ekstra flyttinger grunnet totalrenovering av studentboliger. Om ikke annet får man oversikt over hva man eier når man flytter, og kanskje kvittet seg med ting man ikke trenger.
 9. Forsikring av hund

  JBF er stort sett best på alt, og jeg har all annen foriskring der. Men med hundeforsikring så endte jeg også opp med Agria med 60 000 1500/15% egenandel. Problemet med den forsikringen er at den er fullstendig ubrukelig i det daglige da egenandelen er mye høyere enn et vanlig veterinærbesøk eller to. Skule uhellet virkelig være ute så fant jeg imidlertid ikke noe bedre alternativ. Om det går å forsikre dobbelt vet jeg ikke, men det er jeg også interessert i å vite!
 10. Motorola Moto G5 Plus - erfaringer?

  Det er en kjempetelefon. Det er merkelig at den ikke selger i bøtter og spann - men den er vel så billig at folk blir mistenksomme. Og så har jo mobiltelefoner blitt mote også og da er den vel ikke av "rett" merke. Les også testen hos tek: https://www.tek.no/artikler/test-motorola-moto-g5-plus/382539
 11. Hva slags hunderase har du?

  Har ikke hatt hund før. Jeg har en Golden Retriever, type jaktgolden. Ønsket en allsidig, mild, glad, vennlig førerorienter og energisk hund med bruksegenskaper. Hun er knapt to år gammel og stort sett føles det helt utenkelig at hun en gang skal forsvinne. Ergo tenker jeg veldig lite på akkurat det. Og får dårlig samvittighet om jeg gjør det. Om jeg gjør det tenker jeg av og til at hvordan skal jeg være så heldig neste gang og at jeg må holde godt kontakt med oppdretter videre for å øke muligheten til nok en fantastisk hund derfra og av og til at jeg vil ha en hund som er mer nedpå og mindre «krevende» (ikke vanskelig, bare krever mye tid og oppmerksomhet noe som er perfekt 90% av tiden, men av og til litt slitsomt). Men skulle jeg tippe i dag så snakker vi fort en eller annen retriever. Når det er sagt så er det ikke gitt at jeg skal ha en hund til. Ja, jeg fikk nøyaktig det jeg ønsket meg. Av og til kanskje i litt større doser enn jeg hadde forestilt meg (samtidig er det en del ting som ble enklere enn fryktet), men alt i alt passer hun meg veldig bra. Hun er snill, glad, mild, energisk, ekstremt førerorientert, lettlært, kan gå løs, morsom, har en god avknapp, veldig vakker og er med på absolutt alt. Så langt ser det ut til at helsen er bra også, med fine hofter og albuer og ingen tegn til allergier eller mageproblemer.
 12. Omdømmepoeng

  Skal det ha noen mening å telle dette så bør to ting skje. For det første bør ikke AN-tråden telles. Den står for majoriteten av likes til de som deltar der og man kan jo få 50 likes bare for å si at man ikke har bakt brød i dag, liksom. For det andre burde antall likes ikke bare summeres, men deles på antall poster man har. Nå vet jeg ikke om det gir noen mening å sette en slik score uansett, men slik det er nå er det ganske meningsløst synes jeg.
 13. Hvor mye kos får hunden din?

  Oj, det blir mye! Hver gang hun kommer bort og vil ha kos. Ellers ligger hun helst på fanget eller på bena mine.
 14. Biltemas biabed

  Kjøpte en til min for drøyt halvannet år siden. Den er vel brukt hver dag vi er hjemme, men hun sover ikke i den om natten. Selve materialet virker sterkt (men hun hverken biter eller graver), men nå er det blitt ganske store glipper i sømmene (i bunnen der hvor hun ligger). Hadde det ikke vært for det så hadde det vært terningkast 6, prisen tatt i betrakning.
 15. 10 TING du ikke kunne klart deg uten

  Med ting så tenker jeg løsøre i veldig vid forstand. Ikke hus med hvitevarer osv. Jeg hadde klart meg uten alle, men noen av dem gjør livet enklere og noen av dem gjør livet rikere: 1. Bilen (løsøre? ). 2. Telefonen (dog et tveegget sverd) 3. Beretta'n. 4. Gitaren min (sparte og spinket til en hinsides dyr en for mange år siden, nå spiller jeg lite eller ingenting, men den betyr veldig mye for meg). 5. Fotoutstyret mitt 6. Sjakkbrettet. 7. Kaffebrenneren 8. Jaktstøvlene 9. Dunjakke 10. Fiskeutstyret. I tilfeldig rekkefølge. Men bil må jeg ha.
×