Pasadena

Medlemmer
 • Innholdsteller

  12
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Pasadena

 • Rang
  Nykommer
 1. Jeg har sjekket vom rett hjem, jeg sendte melding og spurte om de leverer der jeg bor men fikk aldri svar. Men det var i og for seg de som fikk meg på ideen om å få vom hjemkjørt Jeg har ikke fått noe avklaring fra CDON, de vet ikke og har tatt kontakt med Animail. Regner med negativt svar, det er sikkert bare noen som har rotet til i nettbutikken sin.
 2. Ja huff det bør være frysebil de sender ut i så fall. Jeg skal ringe og spørre, sikkert slik Justisia skriver. Vom er så nøye med hvem som får være forhandlere, kun faghandelen og cdon er ikke akkurat det. Hvis jeg ikke får noen positive svar her så får jeg heller sale opp Renaulten.
 3. Har noen kjøpt vom og hundemat på cdon, ser at de tilbyr der via Animail og med fri frakt over 800 kr. Har lang vei til forhandler nå siden den lokale dyrebutikken har lagt ned og det hadde vært så greit å få levert på døra, men fungerer det ok? Noen som vet?
 4. Det lages noen vitenskapelige beregninger som publiseres her og der nå og da som skal si noe om hvordan kjæledyr påvirker klimaet negativt. Mange husker kanskje boken "Time to Eat the Dog?: The Real Guide to Sustainable Living" for noen år siden. En ny studie jeg har lenke til her skal beregne mengden av kjøtt som brukes i hundefôr og kattefôr og hvordan det motvirker bærekraftig miljø. Petfood-industrien har ikke vært så aktive i debatten, det passer dem sikkert bra at folk tror det er fint kjøtt i tørrfôret. Men her er en artikkel hvor industrien selv argumenterer mot studien og stadfester at det ikke er så veldig mye biff over det som puttes i hundematen. http://www.petfoodindustry.com/blogs/10/post/6613?eid=307326026&bid=1837324
 5. Jeg har fått med meg teorier om at ulver har vært på ferde og spredd skrantesyke. Her i denne saken fra nrk buskerud er det trekkhundene som er synderne og fjellstyret ønsker restriksjoner på hundespann i Nordfjella og på vidda. https://www.nrk.no/hordaland/jegerar-fryktar-trekkhundar-kan-smitte-rein-med-skrantesjuke-1.13648929
 6. Du kan vel kjøpe krillolje beregnet til folk. Viktig å sjekke at de ikke inneholder D-vitaminer og tilsetninger av andre vitaminer osv. - det er alltid merket på emballasjen ellers er de ikke lov å selge (i Norge i alle fall). En annen omega-3 variant er utvunnet fra alger dyrket i tanker, kan jo være et alternativ. Nycoplus har et produkt som selges på apotek, dyrt men trenger kun 1 kapsel daglig, en hund trenger da kanskje bare annenhver dag ca. Omega-3 fettsyrer for fôr-industrien, AlgaPrime, er allerede tatt i bruk i laksefôr og er også lansert for pet food bransjen så det er nok snart å få kjøpt. Et google-søk ga treff på diverse andre omega-3 tilskudd laget av alger og beregnet til hunder, men de har kun DHA fettsyrer, et fullverdig omega-3 tilskudd skal visst inneholde både DHA og EPA fettsyrer.
 7. Det er ikke plass til natur og villmark når alt skal være granplantasjer og beitemark for husdyr. Det er en interessekonflikt som ikke lar seg løse. Har rotet frem noe gammel og ny statistikk fra SSB som viser antall slakt. I 1965 var antall slakta sau i Norge nesten 475 000. I 2016 var antallet økt til nesten 1 285 000. På østlandet hvor vi også skal ha ulvesone har tallet på slakta sau gått opp fra 96 688 i år 1971 til 350 708 i år 2016. Dette er antall sau som er slakta og godkjent som mat, og sier ikke noe om antall dyr som er tapt. Hvor mye sau er det bærekraftig å ha, og er det en slags rett å ha sau og krav på utmarksbeite? Jeg bor rett utenfor ulvesonen, men siden det kun er korn- og potetbønder og lite dyrehold her så ser vi ikke mye til ulven. Men hunden passer jeg på uansett, det lærte jeg i løpet av årene som hundeeier i indre Oslo øst.
 8. Grenseverdiene i fôrvareforskriftene er beregnet ut fra vanninnhold på 12 % som er typisk for mel og kraftfôrpellets tror jeg. Tørrfôr til hunder er stort sett ekstrudert og har vanninnhold på 8 - 10 %. Når det gjelder våtfôr til hunder som har vanninnhold på rundt 80 % må det vel være en omregningsfaktor, ellers blir det jo ekstra ille.
 9. Takk for fine svar, veldig interessant! Kangerlussuaq har jo rett i at mye av det som kalles fremmedstoffer i forbindelse med mat er helt naturlig til stede og til en viss grad uunngåelig. Så det vanlige kostholdsrådet fra myndighetene er å spise variert. Når det gjelder fôring av hunder er rådet stikk motsatt; har vi funnet fôr som fungerer så skal vi holde oss til det og gi minst mulig utenom. Stakkars beagler i eksperimentet, tillien! De er verdens uheldigste hunderase som blir så mye brukt som laboratoriehunder! Jeg tror nok at de fleste hunder ikke hadde hatt det så bra etter tre år med kadmiumkost, selv om de i utgangspunktet er friske dyr og voksne og robuste. Jeg tror ikke hundefôr generelt er dårlig og helseskadelig, de fleste er sikkert bra. Men det er store variasjoner, det fant de i en undersøkelse i USA nylig. De veldig romslige grenseverdiene for skadelige stoffer i hundefôr gjør at vi som forbrukere står uten mulighet til å stille krav og klage, produsentene får alle fordelene med de store slingringsmonnene. Dessuten er det helt umulig å gjøre gode valg fordi slike analyser er dyre og ikke med i forbrukertester. Da jeg leste om den amerikanske undersøkelsen tenkte jeg at dette kan umulig være et problem her med våre regelverk. Så der fikk jeg hakeslepp!
 10. Visste dere at mengden gift og helseskadelige stoffer som er tillatt i fôr til katter og hunder er kjempestor i forhold til hva helsemyndighetene setter som høyeste tolerable inntak for mennesker? Tåler dyr virkelig så mye mer enn oss? 3 eksempler og obs! det brukes ulike måleenheter: For kadmium er grensen for mennesker 2,5 mikrogram per kilo kroppsvekt per UKE. Maks tillatte mengde for hunder er 2 milligram per kilo fullfôr. For bly er grensen for mennesker satt til 0,5 mikrogram per kilo kroppsvekt per DAG. Maks tillatte mengde for hunder er 5 milligram per kilo fullfôr. 1 milligram (mg) = 1000 mikrogram (µg). Tolerable inntak av dioksiner og dioksinlignende PCB'er (Summen av disse) er for mennesker satt til 14 picogram per kilo kroppsvekt per UKE. For hunder er grenseverdien satt til 5,5 nanogram per kilo fôrblanding. 1 nanogram (ng) = 1000 picogram (pg). Det vil si at en person som veier 70 kilo i løpet av en uke ikke bør få i seg mer enn: • 175 mikrogram kadmium • 245 mikrogram bly • 980 picogram av dioksiner og dioksinlignende PCB'er. En hund som spiser 3 kg tørrfôr i uken kan risikere å måtte få i seg opp til: • 6000 mikrogram kadmium • 15000 mikrogram bly • 5500 picogram dioksiner og dioksinlignende PCB'er. Det er bra at reglene er strikse for mennesker. Selv om jeg vet at reglene er tilpasset EU-direktivene så trodde jeg kravene til fôr var litt mer på linje med hva som tolereres i vår mat. Det finnes ikke opplysningsplikt til forbrukere for hvor mye tungmetaller og gifter som finnes i hundefôret og jeg kan bare håpe det er mye mindre enn tillatte maksgrenser. Tallene jeg har sammenlignet fant jeg i disse dokumentene og jeg håper egentlig at noen kan fortelle meg at jeg har lest og regnet feil: Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/nettpub/mihe/mat/06.-metaller-i-mat-/ https://www.fhi.no/nettpub/mihe/mat/07.-helseskadelige-organiske-miljof/ Forskrift om fôrvarer: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2002-11-07-1290#KAPITTEL_9
 11. Det er ikke kjøttstykker i hundeforet, ikke hvis det er produsert etter EU standard som med noen unntak kun tillater animalske produkter fra slaktede og veterinærkontrollerte produksjonsdyr. Og da blir kjøttet brukt i vår mat, og alt det andre slags typer vev på skrottene og innmat og gusje blir til dyrefor. Det ble strengere regler etter de forferdelige utbruddene av ku-galskap for ca 15 - 20 år siden. Så her er det kun rester fra slakteri og kjøttforedlingsindustri, såkalt kategori 3 materiale, som vanligvis blir gjort til kjøttmel, PAP, prosesserte animalske proteiner som det heter. Eller MUK, mekanisk utbenet kjøtt. Her er en plakat med illustrasjon laget for rendering-industrien (de som lager kjøttmel og fett til bruk i hundeforet bl.a.), som viser hvor mye som faktisk blir til overs av slaktede dyr og hva det brukes til. Så utrangerte og avlivede verpehøns f.eks er derfor ikke tillatt i hundematen. Men ellers i verden er reglene annerledes, i f.eks USA er det lov med selvdøde og avlivede produksjonsdyr som råvare i hundefor når kjøttråvarene er varmebehandlet og sterilisert, hvordan det er i Kina et jeg ikke men mesteparten av snacs og tygge-greier kommer derfra, som de strimlene med tørket kyllingkjøtt f.eks. Orijen og Acana har både MUK og PAP som ingredienser. Se skrytefilm her: Champion Pet Foods Jeg bruker Provit og VOM og litt tørrfor fra Magnusson Meat&Biscuit som ikke inneholder kjøttmel. Ikke så mye kjøttstykker der heller sikkert, men veldig bra, Magnusson M&B Work er ikke kornfri, men de kom ganske nylig en kornfri variant også, den prøver jeg nå og den er bra den også, men dyrere og min hund tåler korn så jeg foretrekker Work. Jeg syntes det er et poeng at råvarene er norske eller svenske fordi jeg innbiller meg at dyrevelferden er bedre her tross alt.
 12. Frossenforet fra Provit på Felleskjøpet inneholder ganske så grønn vom. Første gangen jeg kjøpte (2 år siden) så måtte jeg sende epost og spørre for jeg trodde de var noe galt med pølsene Mulig de har fått mange henvendelser og har begynt å vaske vomma for det har ikke skjedd siden at innholdet er så grønnt.