Gå til innhold
Hundesonen.no

Pasadena

Medlemmer
 • Innholdsteller

  50
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

36 Excellent

Om Pasadena

 • Rang
  Nykommer
 1. Lawsuit - Acana/Orijen

  Tallene i søksmålet og Champion Petfoods egne tall er ganske like, og vil neppe bli stridstema. Det ser ulikt ut fordi i søksmålet er enheten mikrogram og Champion Petfoods bruker milligram. De fleste tallene i søksmålet ligger innenfor standardavvikene som Champion Petfoods oppgir. Noen tall er under og noen over standardavvik. Champion Petfoods har altså samlet data fra mai 2014 til mai 2017 for Acana og Orijen og publisert en enkel statistikk med gjennomsnittstall for disse fôrtypene samlet. Om det er produkter fra fabrikker i Canada eller USA fremkommer ikke helt. De tallene som stikker seg ut i søksmålet er arseninnhold i fôr basert på fisk fra Orijen og Acana. Det er ikke dramatisk for fisk kan ha høye verdier av organisk arsen - metallforbindelser som ikke regnes som helseskadelige. Kanskje saksøkerne vil at saken skal belyse om man som forbruker har rett til å bruke grenseverdier satt for mennesker som standard når man skal vurdere om hundefôr har akseptable nivåer av tungmetaller og miljøgifter. Champion Petfoods kaller sine fôr verdens beste og omtaler fabrikkene sine som "kjøkken" og har lagt seg på et høyt prisnivå og det skaper sikkert visse forventninger.
 2. Lawsuit - Acana/Orijen

  Nei, de er ikke dramatiske, men stort sett høye i forhold til andre fôr som ble testet av Clean Label Project. Jeg har heller ikke satt meg inn i søksmålet, men tror det dreier seg om villedende markedsføring, at fôrene ikke er så sunne og bra som produsenten hevder fordi de har mer tungmetaller enn hva man kan forvente i hundemat. Virker ikke som de har så veldig store sjanser til å vinne det søksmålet, men interessant er det. Men litt om mengder: For ordens skyld så holder jeg meg til bly som eksempel: Champion petfoods oppgir 0,23 mg/kg bly i sine hundefor som er et gjennomsnitt av alle fôrene målt over tid. Omregnet til daglig rasjon på ca 330 g til min hund ville bety 76 μg bly per dag. Helsemyndighetene oppgir at gjennomsnittlig daglig inntak av bly for en voksen person på 70 kg er 35 μg. Altså ca dobbelt så mye bly i min halvparten så store hund. Sikkert greit i følge produsenten. I søksmålet oppgis at mengden bly i Orijen Original er 0,49 mg/kg (489,8 μg) og omregnet til vår daglige rasjon vil det bli ca 163 μg per dag til min hund. I Forskrift om fôrvarer er grenseverdien på bly 5 mg/kg (5000 μg) og omregnet til vår daglige rasjon på ca 330 g ville min hund spist 1667 μg bly hver dag, altså ca 48 x mer enn en voksen person. Hvis noen mener at dette er et forsvarlig nivå så dem om det. Jeg takker nei. Så bra å lese at det er slik. Jeg har bare klippet fra informasjon fra Nortura: http://www.nortura.no/naturlig-kvalitet-fra-norske-bonder/storfehold/
 3. Lawsuit - Acana/Orijen

  Ja grenseverdiene er veldig annerledes for dyrefôr enn for mat til mennesker, det er bare å sammenligne grenseverdier. Dyr som skal leve lenger som melkekyr - de lever ikke spes. lenge, stort sett er de 4 år når de går til slakt i følge Nortura. Hester spiser mer forskjellig av fôrtyper enn en fullfôret hund og de fleste fôr inneholder ikke spes. mye fremmedstoffer, men høye nivåer er altså ikke noe hindring. Hundefôr holder seg nok stort sett langt under grenseverdiene, men det er umulig for oss å vite hvilke fôr som ikke gjør det. Det er vanskelig å forstå hvorfor de ulike fôrene får slike utslag på testene, bly f.eks er det jo ikke noe særlig av i kjøtt og fisk, det er kornprodukter og belgfrukter osv som inneholder mest bly, alikevel er det ganske høyt nivå i Orijen Original. Champion petfoods egne tall på tungmetaller er ganske høye, så tallene i denne "lawsuit"en er sannsynligvis ikke helt feil.
 4. Lawsuit - Acana/Orijen

  BPA kan bety at det er mikroplast i fôret, kanskje derfor de måler det. Når det gjelder grenseverdier på fremmedstoffer i fôr er de tilpasset kommersiell husdyrproduksjon. Dyr skal leve til de har oppnådd slaktevekt, helst så raskt som mulig. De skal produsere mest mulig egg eller melk på kostnadseffektivt måte. Fôrvarer kan også varieres og høyere konsentrasjoner av fremmedstoffer kan tolereres fordi det ikke er fullfôr. Noen av grenseverdiene er satt høyere for fôr til selskapsdyr fordi de ikke skal inngå i matkjeden. Så grenseverdiene er ikke satt for dyrenes beste eller fordi dyrs organismer tåler mer enn menneskers. Forskriftene tar ikke hensyn til at hundeeiere har andre krav til fôr enn landbruket. Der kravene er strenge er det for å hindre spredning av giftstoffer og farlige mikrober som kan spre sykdommer til mennesker og skade matproduksjonen og økonomien. Hunder skal leve lenge med god helse, vi er villige til å betale mye for gode produkter og helsetilbud. Vi blir anbefalt av ekspertisen at hunder fullfôres på en fôrtype, flertallet av hunder spiser derfor det samme hvert måltid, hver dag, år etter år, de spiser mye i forhold til kroppsvekt og er på den måten sårbare for fremmedstoffer i maten. Fordi forskriftene tillater 5 mg/kg bly i hundefôret så kan vi ikke klage selv om bly er like farlig for hunders helse som for vår helse, grenseverdiene er fra 0,02 til 1,5 mg/kg i ulike matvarer for mennesker.
 5. Gir du hunden kosttilskudd?

  Tror ikke bekymring er aktuellt her. Glukosamin lages av kitin som er et polysakkarid, altså et slags karbohydrat. Tror ikke det finnes kitin i skjelettet. De bruker ofte skall av krepsedyr til å utvinne kitin. Koker man bein lenge nok så får man bl.a. glutin, eller gelatin - hydrolysert kollagen. Men ikke glukosamin akkurat.
 6. Fôr med lav prosent protein.

  Dessverre kan hverken jeg, Herr og Fru BareÅ, Google, sminkeselgere eller pulverkokker sannsynliggjøre at et fysisk produkt og beskrivelsen av dette produktet samsvarer. Altså hvis man vil vite om ordet kylling i innholdslisten har materialisert seg som nebb og fjær i fôrkulen så er det fôrkulen som må analyseres, ikke emballasjeteksten. Fordi de fleste tørrfôr består av kraftig prosessert substans med veldig liten partikkelstørrelsen så må man lab-teste for å kunne fastslå om f.eks proteinene er keratiner, dvs fjær o.l. Det er trøblete å være kvalitetsbevisst forbruker: Regelverket for merking av fôrvarer er ikke som regelverket for merking av næringsmidler, så det kan ikke sammenlignes. Men (sånn litt mindre OT ) så er reglene for angivelse av selve næringsverdiene helt greie, det er vanlig at produsenten tar forbehold og skriver max. eller min. for å gi seg selv litt slingringsmonn, det er akseptabelt fordi det er naturlige og uunngåelige variasjoner i f.eks fett- og proteininnhold, spesielt i ubehandlet ferskfôr.
 7. Fôr med lav prosent protein.

  Umulig for vanlige folk å fastslå nøyaktig hva de brune kulene egentlig er. Så man har kun innholdsdeklarasjonene å foholde seg til og håpe det beste - det gjelder alle det.
 8. Fôr med lav prosent protein.

  Vom og hundemat informerer på sin FAQ side at: Protein-nivået i VOM serien, når man regner % av omsettelig energi, ligger på det samme nivået som i tørrfôr (24-32%). Jeg bruker av og til tørrfôr og 300g av det tørrfôret tilsvarer 500g Vom Active i kcal/omsettelig energi. Tørrfôret inneholder 28% protein og 300 g dagsrasjon gir da 84 g proteiner, litt mer enn en vom-pølse. De som hevder at råforing med vom eller provit gir overdoser av proteiner tar feil!
 9. Fôr med lav prosent protein.

  Kombinasjonen kornfritt og lav protein er litt vanskelig, tror ikke man kommer unna ris. Det beste jeg kjenner til er Standart Original Mild med 19% protein, det inneholder ris og lam. Men de har sluttet å selge Standart sine produkter på Animal så det er ikke så lett å få tak i for tiden. Ellers kjenner jeg til Appetitt Senior, det er kornfritt og har 20% protein. Det er lurt å sjekke hvor kalori-rikt fôret er, det bør ikke være for magert. Må du gi store mengder tørrfôr for å komme opp på nivå med f.eks 500g vom active som er ca 1150 kcal, så kan total mengde protein i gram bli ganske høy selv om mengden i prosent er oppgitt til å være lav.
 10. Kaster opp etter vann

  Kjøp skåler som står i høyt og regulerbart stativ. Så slipper de å svelge i oppoverbakke. De spiser og drikker roligere når skålen er i passe høyde.
 11. Kjøpe vom på CDON?

  Huff jeg bor utenfor Akershus.
 12. Pet fooled

  Ja her i Norge er det generell advarsel mot å spise stor ferskvannsfisk, gravide og småbarn bør ikke spise ferskvannsfisk i det hele tatt. Så ferskvannsfisk er neppe smart å lage hundefôr av, håper ingen bruker det! Men regner vi ut med Champion Petfoods egne tall på gjennomsnitt av målte verdier i Acana og Orijen produkter for hund og bruker fôringstabellen (hund 30 kg, 330 g fôr per dag - 2,31 kg fôr per uke): Da gir vi hunden ≈ 180% mer kadmium enn det som er satt som høyest tolerable inntak for mennesker per uke. Vi gir hunden ≈ 20% mer kvikksølv enn høyest tolerable inntak per uke (metylkvikksølv) Vi gir ≈ 400% mer bly enn hva som er gjennomsnittlig inntak for voksne mennesker. Bly har ikke grenser for tolerable inntak, alle nivåer av bly er skadelig for organismen fordi blyet hoper seg opp. Avviket for gjennomsnittet av målt blyinnhold var ganske høyt så er man ekstra uheldig bruker man et produkt som inneholder adskillig mer bly enn dette. ! Champion Petfoods bruker mg som måleenhet, FHI bruker µg https://www.championpetfoods.com/heavy-metals-and-pet-food-white-paper/ https://www.fhi.no/nettpub/mihe/mat/06.-metaller-i-mat-/
 13. Pet fooled

  @TinaMi Det er nok produkter fra den amerikanske fabrikken, siden testene er gjort i 2017. Champion Petfoods hadde en brudulje med CLP da undersøkelsen ble publisert i april 2017. Champions Petfood var ikke enige i at nivåene av tungmetaller i fôrene deres var for høye, men de tok tydeligvis reaksjoner til etterretning og publiserte sitt eget "white paper" i mai. https://www.championpetfoods.com/heavy-metals-and-pet-food-white-paper/ Taste of The Wild er en brand fra Diamond Petfoods og de er vant til verre skandaler og er kjent for mange recalls så de brydde seg neppe om funnene til Clean Label Project. Jeg ville vel personlig ikke vært så veldig bekymret for å fôre med Orijen pga dette, men hadde nok sett nøyere på eventuelle tilskudd og godbiter, unngått lever og annen innmat som snacks/treningsgodbiter og brukt fiskeolje/omega3 olje som er renset og godkjent for humant konsum, fôr-kvalitet betyr ofte lav kvalitet - tror ikke marine oljer har grenseverdier i det hele tatt på innhold av giftige stoffer/metaller i Forskrift om fôrvarer. Ellers er maxgrensene for tungmetaller og helseskadelige stoffer satt skyhøyt i Forskrift om fôrvarer, det er EU-tilpasning på sitt verste, hadde et innlegg om temaet i fjor:
 14. Pet fooled

  Det virker som det er risikabelt å publisere negative data om kommersielt hundefôr. Fôrindustrien har råd til å kjøre endeløse rettssaker og saksøke høyt og lavt. Noen som prøver seg er Clean Label Project som har laboratorietestet hundefôr og kattefôr for skadelige stoffer som tungmetaller og miljøgifter. Ironisk nok er det fôrene som ansees som kvalitetsfôr som kommer dårligst ut. CLP og laboratoriet tør ikke publisere selve testresultatene, de kan kun rangere fôrene de har testet på en enkel skala. Så da faller hele prosjektet litt sammen og forvirrer i stedet for å klargjøre. Dessuten fungerer nettstedet elendig på mobil, min gamle iPhone i alle fall. Jeg syntes testen er interessant selv om CLP tabber seg grundig ut når de måler arsen-nivå i fôr laget med fisk. Arsen (arsenic på engelsk, ikke det samme som arsenikk) finnes i mange kjemiske former og arsen i organiske forbindelser som det naturlig er mye av i sjømat er ikke ansett som helseskadelige. Testen de har valgt til å måle mengde arsen skiller ikke på giftig uorganisk arsen og organisk arsen og da blir analysene feil. Men særlig de som bruker Taste of the Wild, Acana og Orijen kan godt se på testene fordi disse fôrtypene ligger langt over gjennomsnitt på innhold av bl.a. kvikksølv og bly http://www.cleanlabelproject.org/product-ratings/pet-food/
 15. Pet fooled

  Ethoxyquin er påbudt i fiskemel som skal fraktes i båt fordi stoffet hindrer eksplosjonsfare. Fiskemel er eksplosivt, sikkert noen som har hørt om fiskemelfabrikker som har gått lufta, det har skjedd en del ganger. Ethoxyquin er helt lovlig i formidler men skal visstnok fases ut innen 2020 i EU. Specific som har fôr basert på fisk oppgir at fôret inneholder BHA, BHT og propyl gallat. Det er sjelden fôrprodusenten oppgir syntetiske antioxidanter i ingrediensene, men Specific gjør det sikkert fordi folk ikke skal tro at det er ethoxyquin i fôret.
×