enna

Medlemmer
 • Innholdsteller

  2,838
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  18

Om enna

 • Rang
  Rødstrømpe

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.kennel-vidsyn.com

Profile Information

 • Kjønn
 • Bosted
  Barteby
 • Interesser
  Hund, dyrevelferd, Kvinners-og barns rettigheter og likestilling
 • Hunderase
  Diva, Rødstrømpe og Nesevis

Nylige profilbesøk

2,652 profilvisninger
 1. Granåsen. Ikke Grønnåsen. Hoppbakken i Trondheim.
 2. I jakkelommer, mellom og i diverse sko som ligger på gangen, en rosa rull ligger i frontruta på bilen, en rull tror jeg ligger på kjøkkenbenken...
 3. Så i dag har jeg pantsatt livet mitt igjen I hytte. Bank ordna med. Kontrakter signert. Lørdag blir det signering av overføringspapirer og nøkler. Jeg har handla inn (per nett - orker ikke fysiske shoppingturer - det er GRUSOMT...) dyner og puter og sengetøy så vi skal slippe å dra med oss vårt "vanlige" sengetøy" hver gang vi skal på hytta.
 4. Jeg regner med at du vet det. Men siden du «tok tråden», siterte jeg deg for å presisere hva som ligger i disse testene. Jeg møter altfor ofte oppdrettere som ikke forstår begrensningene og fellene som ligger i disse testene.
 5. Nei, hvis du setter deg inn i historien rundt lebensborn ser du at det hadde liten suksess og mange tragiske skjebner lenge før nasistene tapte krigen. Det ble aldri noe stor oppslutning rundt det. Naturlig nok.
 6. Og sannsynlighetstestene blir enda vanskeligere å tolke. Bla fordi det dreier seg om mange gener og ukjent arvegang. Og de gir ingen indexer nødvendigvis, pga stor grad av usikkerhet. Som er den andre siden av disse testene. @Siri sannsynlighetstestene sier ikke noe om kombinasjoner. Kun om enkeltindivider. Og de sier ingenting om forventet arvelighet, arvegang osv. Og de kommer til å bli utrolig vanskelig å bruke fornuftig i avlsarbeid. Noe som jeg tror er vanskelig å forstå for mange.
 7. Vel, det var vel i denne gaten nasistene tenkte da de prøvde å skape overmennesket gjennom systematisk avl. Lebensborn ble aldri en suksess. Avlshygiene hos mennesker må være basert på frivillighet, og der er tilbud om bla genetiske tester og beregning av sannsynlighet for overføring av sykdom til avkom,for de som anses i risiko for ulike sykdommer. Hunder - og husdyr har stort sett ikke så mye de skulle ha sagt - men i naturen hadde få valper overlevd første leveåret. Kun de sterkeste (anbefaler her å se en ganske trist episode på Dplay om gatehunder i asia, der bla et kull valper følges første året etter fødsel). Det tilbud som gis menensker mtp utredning og behandling er på et helt annet nivå enn det som gis av veterinærmedisinen. Selv om det er mange sykdommer som ikke kan helbredes, så kan de lindres til en viss grad. Og ift helsetesting av hunder: Det er selvfølgelig viktig at man helsetester for det man KAN gjøre noe med i avl. Og der må kjøpere bidra med p testehundene sine, ellers kan de heller ikke uttale seg om "kvaliteten" på avl, mener jeg. Men det er i ferd med å utvikle seg et stort batteri av tester for tilstander man ikke vet så mye om, der svaret på testen er uspesifikt: ikke vet man hvor stor sannsynlighet svaret gir for at dyret kan utvikle en eller annen sykdom, man vet ikke arveligheten, arvegangen osv. Jeg har selv nettopp tatt en slik test på en av mine hunder - anbefalt av "rasemiljøet", men når jeg etterspurte konsekvensen av den så kunne ikke engang spesialistene svare meg. I Sverige har de droppet akkurat denne testen pga mangel på kunnskapsgrunnlag om hva den kan brukes til. Men vi liker så godt å tro at vi kan teste oss fra alt... og setter fingeren i sida på de som ikke kjører et stort batteri av "tester" som selvfølgelig alle bør være "negative".. Eller enda verre: Bruker hunder som har testet "Positiv" på en slik test. Selv om ingen vet hva den positive testen egenetlig betyr, ift avl, genetikk, sykdom og konsekvenser. Og nå kommer "sannsynlighetstestene" på markedet, der man ved hjelp av testing for mange gener samlet menr å kunne si noe om prosent sannsynlighet for at dyret skal utvikle en sykdom i løpet av livet. Det betyr at det slett ikke kommer til å utvikle noen sykdom overhodet, men at der STATISISK sett er en mulighet for det. Hvordan menige som ikke har stor kunnskap om medisin og statisikk skal kunne orientere seg i en slik jungel er for meg en gåte. Og faren er en skarp innsnevring av genpool med voldsom økning av sykdommer som konsekvens.
 8. Dette er ikke bare genetikk. Dette skyldes at hund har blitt en kommersiell vare noen kan tjene relativt raske penger på. Og da avler man på alt. Der man før avlivet svake individer, flasker man dem nå opp og bruker dem i avl neste generasjon.
 9. Jeg har valgt bort flere raser pga helse. AH bla....det er en myte at de er så mye friskere enn alle andre. Av egen erfaring med syke hunder, så fallt AH bort, sammen med collie. Og fordi jeg er drit lei syke hunder som lever altfor kort, er jeg ekstremt opptatt av helse når det kommer til innkjøp av hund.
 10. 24 års bryllupsdag. Om ett år feirer vi sølvbryllup. årene flyr... og jeg liker gubben ennå
 11. Pusler litt med hytteinnredning osv for tiden. Vi tar over om litt overven uke. Har sortert ut 4 store kasser m kjøkkenutstyr som skal flyttes til hytta (omsider får jeg bruk for alt det ekstra jeg har...) I dag kjøpte jeg et teppe til hytta. På Finn.no veldig fornøyd
 12. Vær så snill å få litt pizza da...
 13. Ingen av mine på lista. Merkelig nok jeg ser økende antall bc (og whippet) på kurs. Og bc ef ikke en rase uten issues for menigmann....
 14. For min del må jeg se det funksjonelle i eksteriøret. Jeg blir likevel mer sjarmert av personlighet enn eksteriør. Det jeg absolutt ikke liker er trekkv utseende som jeg automatisk assosierer m sykdom. Som feks ekstreme hudfolder, mangel på snutelengde, utstående øyne ol.
 15. Jeg har gjort begge deler. Tatt over hunder som ikke har "virket" hos andre. Og omplassert hunder som ikke har trivdes hjemme hos meg. Og lært ufattelig mye gjennom årene av å ha skrullete hunder... For ja - noen av de jeg har overtatt har vært ****** skrullete. For tidligere eier sier aldri alt. Og ev så har de ikke hatt et type hundehold som gjør at de vet så mye om hunden de sender videre. Så etter noen slike hunder har jeg for min del kommet frem til: Noen hunder har det best som døde. Å skulle måtte tilrettelegge en hel families hverdag rundt en skrullete hund over mange år er mildt sagt "sykt". Og jeg angrer på at jeg dro familien min gjennom noen slike firbente. I dag er jeg beinhard. Enten har hunden godt gemytt, er sosial og liker å gå tur, ellers så er det ikke aktuelt for meg å ha den. Omplassering ev avliving avgjøres av hva som er "feil". Er det gemytt - så er avliving løsningen - jeg sender ikke en skrullete hund til noen andre. Er det at hunden ikke trives meg fordi den ikke liker typen aktiviteter vi holder på med i hverdagen, så er omplassering greia. Jeg har ikke ambisjoner i hundesport på en måte som gjør at mangel på resultat "skuffer" meg, for det gjør det ikke. Men jeg må ha hunder som i det minste liker, og evner, å være med på fjellturer. Gamle hunder er en annen sak. Alderdom er ikke grunn til verken omplassering eller avliving.