Gå til innhold
Hundesonen.no

Čeahppi

Medlemmer
  • Innholdsteller

    595
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Čeahppi

  1. Så lenge man ikke kan se på en cavalier om den har eller ikke har cm/sm så er det lite poeng i å skylde på at syke hunder vinner. Cm/sm har svært sammensatte årsaker og spesielt en dose gener, det er ikke utseende i seg selv som er hovedproblemet. Hovedproblemet er genetisk. Hadde det vært så enkelt at man kunne sett det utenpå, så er jeg 110% enig i at utstilling ville vært et fint virkemiddel for å få has på det. ... *snip*

    I følge http://cavalierhealth.org/syringomyelia.htm#--_physical_examinationer hodefasongen avgjørende. en kan faktisk se det og måle det, i en eksteriørbedømning i NKKs regi.

    In a 2014 study of 133 cavaliers, researchers (Thomas J. Mitchell, Susan P. Knowler, and Clare Rusbridge, and consultants in the Netherlands and Canada, Henny van den Berg and Jane Sykes) examined their skulls to determine if skull measurements could predict the presence or development of syringomyelia (SM), They found that as the dog's cranium is shortened and broadened, the risk of developing SM increases. They stated:

    "The study found two aspects of conformation to be associated with the development of SM in the CKCS: the cephalic index and the distribution of cranium across the length of the head. It was found that a higher cephalic index and, separately, a lower percentage of the cranium distributed caudally were significantly associated with disease development."

  2. NKK har da ikke ansvaret for hvilke hunder som vinner på utstilling? Hvis det å være en perfekt cavalier medfører at man har deformert skalle som medfører at man utvikler SM, så må det jo gjøres noe med rasestandard i første omgang (ikke med utstilling i seg selv). Og det er ikke NKK som er ansvarlig for rasestandarden til cavalier, lite like som de er ansvarlig for rasestandard hos schäfer.

    NKK burde nekte å bedømme hunder etter en rasestandard som etterspør et deformert kranium.

  3. Damed if you do, damned if you don't..

    Forsvinner problemet om vi kaster ut raseklubben fra NKK og forbyr rasen?

    Ikke kaste ut og forby, men stille krav om at de tar problemet på alvor før de får komme inn i varmen igjen. Det må da være brudd på dyrevernslovene å avle på hunder som med svært høy sannsynlighet har chiari malformation, og med stor sannsynlighet vil produsere opptil flere valper som utvikler syringomyeli?

    Det kan ikke være valpekjøpernes ansvar at cavalieroppdretterne bagatelliserer og snakker det bort for å få solgt valper. Klubben må kreve av oppdretterne at de scanner for å få registrert valpene i NKK. Et kjapt og enkelt vedtak på et årsmøte. Verre er det ikke. Problemet er at majoriteten av aktive medlemmer er oppdrettere og utstillere med oppdrettsambisjoner. Derfor må NKK (alle vi andre, som ikke lider av raseblindhet pga dollartegn i øynene) stille kravet.

    Cavalierklubben sier forøvrig selv at problemet stammer fra avl på utstillingsvinnerne. Derfor har NKK også en del av ansvaret. Rasestandarden de dømmer etter etterspør hunder med deformert kranium, og sånn kan det ikke fortsette.

  4. Jeg har mer trua på slike ting som NKK har gjort i forhold til f eks pusteproblemer jeg, at de vil ha rapporteringsplikt på operasjoner.

    Too little, too late.

    Uansett - de andre raseklubbene har nok med sine raser de, om de ikke skal bruke ressurser på helseproblemer på andres raser.

    Det er ikke så veldig krevende å bare kreve at raseklubber som ikke krever de aktuelle helseattester (i cavalierns tilfelle: fri MRI) ikke kan få være med i det gode selskap i NKK og få utdelt eksteriørchampionat eller registrert valpekull fra foreldre som mangler disse attestene.

    Det er så enkelt som å bare fremme et forslag om å utestenge hele Cavalierklubben (for å nevne en) fra alle utstillinger inntil de tar problemet på alvor og krever friscanning for å få utdelt championat og registrert valpekull i NKK. Forslaget kan enkelt voteres over på generalforsamling, og vips, så er Cavalierklubben utestengt fra ringen til de har tatt tak i problemene.

    NKK burde også, når raseklubbene har fulgt opp kravene, nekte å eksteriørbedømme etter de standarder som har ført til de ekstreme rasenes problemer i utgangspunktet.

    Viktoriatiden er over i resten av verden og det er på tide at det gjenspeiles i utstillingsmiljøene også. Freakshowene må ta slutt.

  5. Men det er ikke NKK som forvalter en rase, det er raseklubben. Hvor sannsynlig tror du det er at NKK har så god kjennskap til hver enkelt rases faktiske helsetilstand at de kan gå inn med slike føringer og ha belegg for å gjøre det?

    Er det ikke i andre raseklubbers interesse at klubber som ikke tar ansvar for sin rases helse utelukkes fra "det gode selskap"? Cavaliere, mopser og bulldogger, bassethound og schäfere setter hele "bransjen" i et dårlig lys, fordi premiering og registrering av disse syke misfostrene får NKK og hele utstillingsmiljøet til å fremstå som svært kynisk og useriøst.

  6. Vi mennesker har en del andre ting som også gjør at vi skiller oss krafig fra hundedyr og andre rovdyr. Orker ikke denne diskusjonen igjen kjenner jeg. Les deg opp, om du er uenig i forskingen så er det din sak :)

    Det du siterer ender med: "Herbivores do those sorts of things." Sett i sammenhengen må det forstås som at herbivore dyr produserer cellulaser. Men det gjør de altså ikke. :)

    ..og jeg fastholder at hunder er opportunister eller "plurivore". Ellers hadde de ikke kunnet leve på (prosessert!) vegansk hundefor, men det kan de altså, og mine observasjoner er at de "beiter" på gress (frø), røtter og bær når de ikke har byttedyr tilgjengelig :)

    Når det er sagt, så går min hovedsakelig på rått kjøtt; Mush BARF, V&H og Orijen, så jeg er jo ikke uenig i at animalsk føde er optimalt for dem. Min voksne og hyperaktive blanding på 13,5 kg holdt forøvrig vekten på 250 g V&H nr 33 hver dag, + et par never med veldig fett og kaloririkt tørrfor som treningsgodbiter. Aktivitetsnivået er vel like viktig som kroppsvekt når en forer?

  7. Så lenge en ikke kan se på en cavalier om den har cm/sm eller ikke så synes jeg heller ikke at utstilling er rette arena å ta det på.

    Krav for å få registrert valper derimot...

    Syns sykdommen på utsiden? Ikke? Da burde den heller ikke være noe kriterium for hvorvidt hunden fortjener championat eller ikke, da utstilling bedømmer eksteriør, ikke helse.

    Så da gjentar jeg meg selv. Om man skal innføre et krav om helsesjekker før noe, bør det være krav om helsesjekk før hunden brukes i avl, da det er fullt mulig - og vanlig, selv hos selskapshundraser - å bruke hunder i avl som hverken har CK, cert eller championat.

    Rasestandarden de dømmer etter bidrar jo til å gi hundene CM og SM. Et kranium skal ikke være flatt, eller nesten flatt. Et kranium skal beskytte hjernen, ikke deformere den.

    Cavalierklubben(e) er oppdretternes interesseorganisasjon(er). De tjener kun oppdretternes økonomiske interesser, da oppdrettere utgjør majoriteten i styrer og aktiv medlemsmasse. Kennelklubbene burde derfor kunne fatte vedtak over hodet på raseklubbene når de ikke viser vilje til å gripe fatt i "bagateller" som CM/SM, oversized hud, froskebein og snuteløse hunder med tette luftveier.

    Det er vel majoriteten av medlemmene i en klubb som bestemmer? Også i NKK? Er det sånn at de andre raseklubbene er så redde for at deres rase® skal bli utsatt for liknende krav om man først begynner å sette ned foten av dyrevernhensyn, og derfor ikke ønsker å ta noen form for grep ovenfor de ekstreme problemene i de ekstreme rasene?

    Cavalierklubben kommer ikke til å kreve friscannede foreldre for å registrere et kull før de blir pålagt det utenfra. Cavalierklubben har nemlig valgt å istedet fokusere på "hvordan leve med SM", framfor å fokusere på å faktisk sjekke avlshundene, da det betyr store økonomiske tap for oppdretterne om de må begynne å scanne før de produserer valper. Det er få hunder som er helt fri, og mange da må enten skaffe nye hunder eller legge ned hele butikken sin om scanning blir et krav. Derfor bør NKK gripe inn. Hundene burde vernes mot de kyniske oppdretternes økonomiske interesser her.

    Litt sen Edit:

    En kan ihvertfall ikke klandre valpekjøperne, som handler i god tro om at når foreldrene er premiert, til og med tildelt et championat, øyelysing og "hjertesjekk" (den holder ikke) er registrert i dogweb, parringen er godkjent og valpene registrert i NKK, så har de kjøpt en frisk valp fra friske foreldre?

    Er det i andre, seriøse oppdretternes øyne ok at NKK setter et slikt "kvalitetsstempel" på raser med ekstreme problemer? Skal ikke en eksteriørbedømning være et kvalitetsstempel? Flate skaller, manglende snuter, løshud nok til en ekstra hund, og krøkkete bein er noe som fortjener rosetter og championater?

    NKK taper ansikt på dette.

  8. Hundedyr er i hovedsak kjøttetere jo (kan se på tennene, tarmer, og størrelse på magesekk). Kattedyr kan også spise gress eller bær, eller nyttiggjøre seg av prosessert korn. Det gjør dem ikke noe mindre til kjøttetere likevel.

    "Dogs have the internal anatomy and physiology of a carnivore"

    (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 260.).

    They have a highly elastic stomach designed to hold large quantities of meat, bone, organs, and hide. Their stomachs are simple, with an undeveloped caecum

    (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 260.).

    "Dogs do NOT normally produce the necessary enzymes in their saliva (amylase, for example) to start the break-down process of carbohydrates and starches; amylase in saliva is something omnivorous and herbivorous animals possess, but not carnivorous animals. This places the burden entirely on the pancreas, forcing it to produce large amounts of amylase to deal with the starch, cellulose, and carbohydrates in plant matter. The carnivore's pancreas does not secrete cellulase to split the cellulose into glucose molecules, nor have dogs become efficient at digesting and assimilating and utilizing plant material as a source of high quality protein. Herbivores do those sorts of things"

    Canine and Feline Nutrition Case, Carey and Hirakawa Published by Mosby, 1995

    Vi mennesker har heller ikke cellulaser, men vi kan leve godt på ren herbivor kost. Såvidt meg bekjent produserer ikke engang kyr cellulaser, men fordøyer plantekost ved å mekanisk knuse celleveggene ved drøvtygging.
  9. Jeg tror kanskje du har misforstått noe. CK, cert og utstillingschampionat har ikke så mye med helse å gjøre, det har med eksteriør å gjøre. Et championat er ikke noen friskmeldelse, det er heller ikke noe som tilsier at man må bruke en champion i avl bare fordi den er champion.

    Hvorfor skulle cavalierklubben eller NKK sette helsekrav til championat? Skal de førstes sette krav om helse noe sted, bør de vel sette det på avlsdyr, da man fint kan bruke hunder i avl helt uten at de er champions.

    Fordi utstillingstitler er noe oppdrettere smykker seg med, og valpekjøpere "krever". En utstillingstittel anses dessverre som et kvalitetsstempel, fra selveste FCI og NKK. De aller fleste oppdrettere av ikke-bruksraser stiller ut og bruker resultatene som avlsverktøy. At det ikke burde være sånn er en helt annen sak.

    NKK burde ikke kvalitetsbedømme, og ihvertfall ikke premiere hunder med overhengende sannsynlighet for arvelige lidelser. Å kreve en simpel attest fra en scanning før utdeling av rosetter og titler til cavaliere burde ikke være så vanskelig, når CM/SM er så utbredt i rasen at det er større sannsynlighet for at en hund har denne hjernedeformasjonen enn at den er frisk.

    Vil NKK virkelig bidra til dyrenes lidelser, bare fordi det er tradisjon? Fordi "reglene er sånn"? Det er ikke noe hokus pokus å endre et regelverk. Mye av skylden for denne hjernedeformasjonen ligger jo nettopp i den rasestandarden som NKK dømmer og premierer etter, så NKK bør se sin skyld i saken og ta på seg sin del av ansvaret snarest. Denne rasestandarden de per i dag holder så hellig krever bl.a. at "kraniet skal være flatt mellom ørene". Selv har jeg aldri sett en flat hjerne, men jeg hadde en cavalier med et kranium som var nær terningformet: 90 graders stopp, flatt mellom ørene, og rett avskåret bak. Det hjalp ikke at hun var pen å se på, da den avrundede hjernen ikke fikk plass inni den rettvinklede kranieboksen.

  10. Hunder er vel ikke rene carnivorer, men opportunister? Lapphunden min "beiter" ihvertfall veldig ivrig på enkelte gressarter, og hun elsker smaken av blåbær og multer. Ris og kokte grønnsaker går heller ikke "bare rett igjennom". Næringsstoffer tas opp fra alle de cellene som har fått ødelagt celleveggen kjemisk, termisk eller mekanisk. Tarmene skiller nemlig ikke på om molekylene kommer fra en animalsk eller vegetabilsk kilde. Så lenge celleveggene er ødelagte og næringsstoffer lekker ut av plantecellene, så vil de bli fordøyd.

    Ris er energitilskudd, ikke "bare vomfyll". Om det er heldig for hundene å spise raske karbohydrater og arsenikk, det er en annen sak.

    • Like 2
  11. Ingen nevnt, men ihvertfall én oppdretter av cavalier sier h*n orker ikke scanne hundene før parring, fordi så og si alle individene i rasen har CM og flertallet har SM også. Klubben tillater avl på tisper som bare er 2 år gamle, og det er faktisk altfor tidlig mtp å kunne kalle hundene symptomfri, både på hjerte og hjerne. Symptomene kan vise seg så sent som ved 6 års alder, og de fleste milde symptomene blir bare ignorert fordi "rasen er sånn".

    Grotesk!

    Ingen cavaliere burde få verken CK, cert eller utstillingschampionat uten å være friscannet som treåringer. At Cavalierklubben eller NKK ikke "kan" stille dette kravet pga den britiske cavalierklubben, det har jeg svært liten forståelse for.

  12. Your Results

    PERSONALITY: ENTP-A ("THE DEBATER")

    VARIANT: ASSERTIVE

    ROLE: ANALYST

    Extraverted 49%

    Intuitive 38%

    Thinking 21%

    Prospecting 27%

    Assertive 23%

    Follow the path of the unsafe, independent thinker. Expose your ideas to the dangers of controversy. Speak your mind and fear less the label of 'crack-pot' than the stigma of conformity. And on issues that seem important to you, stand up and be counted at any cost.

    Thomas J. Watson

    The ENTP personality type is the ultimate devil's advocate, thriving on the process of shredding arguments and beliefs and letting the ribbons drift in the wind for all to see. Unlike their more determined Judging (J) counterparts, ENTPs don't do this because they are trying to achieve some deeper purpose or strategic goal, but for the simple reason that it's fun. No one loves the process of mental sparring more than ENTPs, as it gives them a chance to exercise their effortlessly quick wit, broad accumulated knowledge base, and capacity for connecting disparate ideas to prove their points.

  13. Åh, jeg digger at NKK har grodd baller!

    OT, men baller er da veldig ømfindtlige og det absolutt svakeste punktet på en mannekropp.

    Det NKK i ferd med å gro er en ekte *****, (også kjent som F I T T E!) Den er robust og tåler en trøkk :D

    Er på nippet til å like NKK nå. Om de kan vrenge den nyervervede ****** mot FCI når det kommer til de ekstreme rasene også, så skal jeg støtte klubben.

  14. Jeg ville gitt 50/50 av voksenforet og V&H eller Mush BARF mens jeg ventet på valpeforet. Deretter ville jeg mikset og trikset litt videre for å få brukt opp foret før det harskner.

    Forer selv med en salig, og ikke alltid like godt planlagt blanding av V&H Puppy, Orijen Regional Red "voksenfor", Mush BARF Puppy, Mush reinsdyrmix, kjøttbein med marg, rå ProVit vom, beinfri hvitfiskfileter, blåbær, tyttebær og kokte grønnsaker. Valpen min vokser og trives.

    (Tar gjerne konstruktiv kritikk om det er noen som kan se noe galt med hvordan jeg forer)

  15. Enig med lensmannen. Båndtvangen er absolutt, og folk må vise mer forsiktighet og respekt for naturlig fauna.

    Båndtvangen burde forøvrig gjelde katter også. Hadde selv en katt som klarte å utrydde alt av frosk og gjorde grove innhogg i ekornbestanden rundt hytta vår. Det ene året var det frosk overalt, det neste var det ingen — ikke èn — fordi katten spiste alle eggene.

    • Like 2
  16. Finsk lapphund begynner kanskje å bli "for populære", men jeg foreslår rasen allikevel, ettersom jeg selv er fornøyd med min egen, og de andre individene jeg har møtt hittil.

    Lettrent, rolig og behagelig, snill, kos, robust og værbestandig, allround, elsker mennesker.

    Det sies at de har mye lyd, men min bjeffer veldig sjelden. Mest koselyder og "snakking".

    ....

    Har ingen egen erfaring med lundehund, men henger meg på at den trenger et kraftig oppsving i popularitet for å overleve. En krysning fra lundehundklubbens avlsprogram kunne kanskje være noe?

  17. Jeg ser bare fordeler med å stå på en større stall når man er fersk. Ikke bare for å ha tilgang til andres kunnskap og erfaring, men også for å ha et nettverk av folk som kan stille opp med møkking, stell og mosjon når en selv er syk, f.eks. Jeg er ihvertfall ikke i stand til å ta meg av en hest når jeg har 40 i feber, og det hender jo.

    Etter min mening bør en ta minst et nybegynnerkurs/noen privattimer i grunnleggende ridning og ha en (helst flere ulike) hest(er) på halvfor i et halvt år minimum, før en tør tenke tanken på å kjøpe en egen hest, selv om den "bare" skal brukes til tur og kos. Det er veldig mye som kan gå galt med en turhest, og det er bare erfaring som hjelper når vanskelige situasjoner oppstår. I tillegg til å sørge for hestens ve og vel skal en også klare å kontrollere dyret (eller i det minste klare å holde seg på) når hesten blir skremt og bukker, steiler, danser og flyr avgårde i vill panikk. Selv meget godt miljøtrente hester kan la seg skremme av noe uventet, og alvorlige ulykker skjer. Ofte. Turridning er ingen "frøkensport".

    Som det står i fjellvettreglene: ikke legg ut på tur alene. ...om du er fersk.

    Får du prøvd mange ulike hester, så får du mer erfaring å basere senere valg av egen hest på også. Å finne riktig hest er like vanskelig som å finne en passende ektemake.

    • Like 3
  18. IMO så burde engelsk bulldog, mops, basset hound, meat mouth shar pei, og cavalier, for å nevne noen, være underlagt mye strengere krav for å få registreres i noen kennelklubb. Strengt tatt burde flere raser være straffbart å avle på, i tråd med de norske dyrevernslovene.

    Kritikk rettet spesifikt mot NKK: Å utstillingspremiere hunder som ikke kan puste normalt eller føde naturlig er helt ekstremt. Å premiere overvektige utgaver av disse misfostrene er enda mer hårreisende. Å registrere sånne hunder burde NKK si nei til, samme hva FCI sier.

    • Like 5
  19. Lett å overfore valp på råfor, har jeg oppdaget. Lille Čeahppi har fått meske seg på Mush BARF, Orijen tørrfor og godbiter, rå vom og leverbiter og har plutselig blitt lille Tjukkebolla med solid polstring under pelsen. Nå blir det bare blåbær som belønninger mellom måltidene i en periode.

    • Like 1
  20. Har akkurat fått kloa i en leilighet i Kristiansand, hvis ikke kunne vi gått sammen.

    Hett tips: det går fint an å reise med buss fra Arendal til Grimstad. Hyppige avganger til kun 500 kr/mnd. Brukshundmiljøet i Arendal er etter hva jeg har hørt noe av det beste Sørlandet har å by på.

×
×
  • Opprett ny...